Тихо се сипе поредният сняг: нова година(нова тема)- нов късмет -TR Тема 52

• 37 538
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
  bouquet Привет

рибата не се ли счита за месо-тази седмица е разрешена  newsm78

Лори малкия расте,проходи та сега съм му опашка  Whistling

Слънчев понеделник на всички   bouquet Hug

# 661
Добрутро тайфата Wink))

Рибата не се счита за месо(месо -> от lat. carne(Eng. carnis) ; теологично - месо се използва за месото/плътта на бозайници и хвъркати. Рибата, земноводните и насекомите са др категория и се водят разрешени(не че някой ще тръгне да гризе някой скакалец де, 'ма знае ли се Wink)

Ооой ама подхванахме бахура от рани зори Wink)

Спорна седмица на всички  Hug Laughing Party

# 662
................. т.е меда е разрешен през целия пост  newsm78

# 663
Mдам. Тъй пише Wink.  Някой знае ли повече альоооо споделете. Де е Копнежецът Wink???

**добаФка Wink: така по време на Бъдно-вечерската подготовка с маман дискутираме содена питка , такава с мая, с дрожди ...живо ли е не е ли. Та накрая както е казал поетът "When in doubt ..."  Mr. Green  То по важно др пречистване; тъй че ако не съм сигурна за нещо - пропускам.

Последна редакция: пн, 11 мар 2013, 10:22 от bz

# 664
  • Казанлък of all places
Копнежчето е най-компетентна по въпроса с постите  Hug Hug, но докато тя се материализира, да кажа аз, постещата от 12 години:
http://www.pravoslavieto.com/docs/post/dushevnijat_post.htm

после , това е много прегледно :

От кръстницата си знам,че миди, октоподи, раци и охлюви могат да се ядат през целия пост Те не се считат за месо. Седмицата преди Великия пост, която започва след Месни Заговезни и завършва със Сирни Заговезни -през цялата седмица се разрешава употребата на яйца, риба и млечни продукти, но вече без месо.
Има тема във форума даже, с рецепти и всичко (Чисто практично помагало за спазването на постите

За мен, както много пъти съм казвала, смисълът на постите е по-скоро какво излиза от устата ти, а не какво влиза. Много  много важно ми е да обуздая душата си, всичко останало е... как да кажа, подробност от душевния ми пейзаж.

# 665
 LaughingТАРАЛЕЖ
daniivanov.blogspot.com/ Много интересен блог,препоръчвам го на дружината!И да не забравите,че в неделя ще се амкаме с бяла халвица и варено яйчице,вързани с червен конец Laughing Дават го и при нас студ и сняг за Сирни заговезни,но сега е направо лятооооо SunglassesАз да кажа,че с кеф обух терличките от Ашето,хапнах баклавица и не мърдам от тук Crossing Arms Малииии,че то много хубаво при вас бе Danke  bouquet

# 666
  • Varna
АнжОлинката,
го е писала така както и аз го мисля......Важно за мене, е другото пречистване......Някой ще ми прави  пост, ...................пък душата му , зла и злобна, наранява кой къде хване, за да му олекне на него.......кел файда за поста.

# 667
Ето я компетентната Joy hahaha Joy ще ме убиете Joy hahaha
Ангелинкова и БЗ вече са изчерпали въпросът.... Риба през Великият пост след Сирни заговезни не се разрешава освен на Благовещение и Цветница. Мед може през всички пости, мекотели също...
Ако постът е строг само  "трева" без олио зехтин и прочие /и ядките са забранени/ Това по принцип....но свещеника може да позволи много храни според силите и ситуацията.. Преди Св. Причастие  3 дни строг пост е задължителен /изключение правят само тежко болни или умиращи
Това за храната.. , но е пост и молитва всъщност....
Лек пост  Hug
Анж. на този календар не е отбелязан Петровият пост, по мое скромно мнения.... виж и друг източник...  Освен това единственият ден в който не се яде и не се пие вода не е Разпети петък, а съботата- когато е погребението /извършва се Опелото и миряните минават под масата с разпънатия на кръста Христос, не за здраве #Crazy , а за да покажат , че са по низки от Бога и са недостойни за подвига на саможертвата:.... отплеснах се Embarassed Joy
Вайче, мил добрички край.....аа Hug Hug
Малко Трънче, добре дошла Heart Eyes Hug
Миле, ако си решила да се пробваш с поста и видиш зор не се отказвай включи млечни и го изкарай докрай....така съветват за деца и начинаещи. Последната седмица обаче си е строг пост, за деца и  болни- четвъртък, петък и събота..

# 668
Ха сега прочитам от" Чисто практично помагало за спазването на постите" , което Ангелинкова е дала , че тази година няма да има петрови пости Shocked #Crazy Thinking ooooh!  Е те такова нещо за първи път се случва от 92 год насам ...гарантирам newsm78 Интересно по Стар стил ще има ли newsm78

# 669
  • Варна
Лори малкия расте,проходи та сега съм му опашка  Whistling
Ехей!...Ами той ... станал ерген за женене,значи!  Joy ... Варди!...Варди,да нИ гУ отмъкнИ някоя мУма! ... Точно на тази възраст,синът ми беше много смешен!...От моята ръка-само гледа как да се отскубне...Ама в Морската бях най-рахат,като си намерим за компания,някоя мама,с госпоЙца на неговата възраст...Тя го хваща за ръчичка и той-кЪт омагьосан! ...Накъдето го дръпне момата-натам върви! ... Мъжът си е мъж!  Mr. Green ...
Какво си избра на прощъпулника?

# 670
  • Берлин
Здравейте, дружки!!! С огромно закъснение имам да ви честитя мартенските празници, дано ми простите закъснелите пожелания - за здраве и светли да са душите ни... Ох, аз едва оцелях след близо 3 седмици грип. Беше много тежко, но мина. Слава на Бога! Все хвърлям по едно оченце тук, но за писане сили не намерих. Вие всички сте прекрасни - всяка темичка, която отворите, все към красивото води.
Сикрет, не разбрах за книгата ти какво става, може и да не съм дочела нещо де.
Трънче, добре дошла  Hug
имаше и много рамисли за любовта...хубаво е, когато след ударите на съдбата или личното си неблагоразумие, намираме живи идеите за светло, красиво и истинско.
Поздрави на момичетата от Варна - геройски град...
Сега отивам да приготвям вечерята, прекрасна вечер на всички!

# 671
  • Варна
Ти пак си приготвяй вечерята ... ама ниЙ пък си чакаме книгата,да знаЙш!

# 672
Сила, кураж и много любов за всички постещи   bouquet

На мен ми е изключително трудно... аз съм вегетарианец и целогодишно не вкусвам месо, но си ям сиренце, яйца, мляко, масло, и когато съм пробвала да постя ми е много трудно. Имам някаква изградена система - три сезона съм суровоядец - пресни сурови зеленчуци и треви, не ям яйца и не ползвам мляко, освен по сладкиши, масло, олио, зехтин (в строгия пост и растителната мазнина е забранена...) и пак не успявам да се дисциплинирам и да постя по правилата. За сметка на това без никакъв проблем спазвам мюсюлманския рамазан - някак за мен лично е по-лек, в хладните месеци или под климатика цял ден се търкалям и издържам без храна и вода, но вечер ям каквото ми душа иска, а този християнския ми е много труден. И за да го изпълня съм се инатила и съм си налагала да успея, но не е лесно. Вече не постя... просто минавам на хептен нищонеядене зададе ли се пост. Само трева рупам, и селски питки без мазнина. Ама боб без олио като не ми е сладък пък... или макарна без кис. мляко Simple Smile))
Това за физическата част.
Другата е истинската, както казвате. Далече от зли помисли, от желания, от капризи.
Наскоро четох интересна книжка - "Кърк гюн халветте" - 40 дни в усамотение ли се превежда, има я на няколко езика, но не и на български. Авторката е германка, суфи, която идва в Турция, в Истанбул, за да изпълни 40 дни "в пустинята" под ръководството на турски суфи учител и книжката е нейният дневник. Силно я препоръчвам на всички постещи, независимо от вяра и религия.

http://alticizilisatirlar.blog.com/2011/12/24/halvette-40-gun/

Някъде по фейса бях писала заглавието и на немски и английски... нещо не намирам къде.
Дано скоро я видим и на български език... изключителна е.

...

Папурче-мехурче  Hug
Книгата е в печатница, четат я и обмислят варианти, художничката работ по корицата. Ще отнеме време, а аз и договор не съм подписала още, може да реш-а друго издателство. И така, засега нищо ново...

# 673
  • Берлин
Сикретче, стискам палци всичко да се нареди както ти искаш  Hug
Лори, изчетох всички инструкции тук, ама не успявам да постна файла с книгата ми. Иначе нямам търпение да изпълня обещанието, което ви дадох. Почвам да се съмнявам в компютърните си способности....не че са кой знае какви де  newsm78

# 674
  • Варна
PAPURCHE,а защо не вземеш,да постнеш книгата си в Хулите (http://www.hulite.net/) ? ... Тъкмо там ще намериш и повече читатели,ще разбереш мнението им за книгата ти...Ако аз имах нещо мое,непременно щях да го споделя там...Имам впечатлението,че средата в сайта е много полезна за начинаещи (и не само) творци...

Сила, кураж и много любов за всички постещи   bouquet
На мен ми е изключително трудно... аз съм вегетарианец и целогодишно не вкусвам месо, но си ям сиренце, яйца, мляко, масло, и когато съм пробвала да постя ми е много трудно...
И аз съм така...Коледните пости са ми много леки и приятни-чувствам се наистина пречистена-и духовно,и телесно...някак лека  Grinning ... Ама Великите пости са ми много трудни ... Един път ги направих,стриктно...ама станах такова сприхаво и заядливо същество,че сама не можех да се понасям  ooooh! ... Оттогава хич даже не опитвам... Явно,при мен,строгият пост е алтернатива на духовния...така че,избирам втория  Grinning ... Ама все пак,смятам да спра мръвките де,въпреки че съм наясно,че това не е пост ...

Общи условия

Активация на акаунт