ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 17

• 38 182
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Имам приятел, на който детето е в ДГ към Италианския лицей. На изпита /детето тогава е било на 3г./ го бяха питали къде живее. Верният отговор е: На планетата Земя, която се намира в Слънчевата система, на континента Европа, държава България, в столицата, която е София и следва точния адрес.   

5.Моето родно място е :
а/ Благоевград
 б/Сандански
 в/София

Този въпрос ме разсмя. Спомних си моят племенни преди 20 години в тази ситуация. Той е роден в Пловдив, но се преместиха да живеят в София. По време на урока за родното място учителката пита: "Кой е вашия роден град?". Момчето вдига ръка много напористо. Следва горд отговор - Пловдив. После, спор с госпожата "Не, не е Пловдив, а София!" !!?? Накрая почти рев "Тя не ми дава да съм роден в Пловдив!". Голям цирк, голяма драма.

Тестът по Роден край е приемен за някои училища за първи клас.
Не знам, какво очакват да са научили в ПГ?!

Наистина ли дават такива тестове? Аз предполагах, че включват рисунки по пунктир, "човек-дърво-къща", открий разликите, излишната картинка, лабиринт - такива неща. newsm78

Точно това си помислих, ами ако детето е родено във Варна, съответно за него няма верен отговор и не защото незнае, а защото учителката не е съобразила, че деца се раждат и извън посочените три градове
Но може би тя като е съставяла теста е прегледала дневника и е видяла, че почти всички/или всички деца са родени в един и същ град или най-много да е имало едно-две изключения и то от посочените варианти.     

# 706
Днес детето поиска помощ за текстови задачи; цитирам:
"На спортната площадка 10 деца играят баскетбол, а 8 на въженце. Поставете въпроси и им отговорете."

"Една малка торта струва 7 лева, а една голяма-с 4 лева повече. Колко лева струва голямата торта? Поставете друг въпрос и му отговорете."

Rolling Eyes Е само на мен ли ми звучат тъпо условията?!

# 707
  • София
Тъпи са Simple Smile Явно и вие по същите учебници учите. Моят си съставя задача, но нещо с формулировката на въпроса...

Но в последните уроци се срещат този тип задачи - измисли въпрос и му отговори... или според условието,  цифровата задача на какъв въпрос би отговорила...

# 708
  • нейде там, където ....
На мен ми харесват този тип задачи. Задаването на въпроси помага при решаването на по-сложни текстови задачи - какво трябва да знам, за да намеря това, което се търси, има ли го в условието, ако не, то как мога да го намеря и т. н.

Тест за прием в първи клас не може да има, освен, може би, в Италианския лицей, който е с по-специален статут. Има тестове за училищна готовност в повечето училища.

# 709
  • София
Аз до преди малко се борих с една задача и я въртях, мислих и след 10 - ина минути успях да я измисля Embarassed. Такива задачи има в учебниците, че на моменти се чувствам като най - големия идиот.
Дани има 3 часа седмично английски. В началото пееха и оцветяваха, но от декември учат думи и пишат.

# 710
  • София
Мартин си е със същата програма от І-ят срок. Има английски три пъти седмично, но до скоро предимно оцветяваха, сега учат и по няколко думички.
Сутрин става в 7, а вечер си ляга най-рано в 22:30.
Вчера класната им е раздала декларации за екскурзия през април до Сандански и Банско, с една нощувка+ вечеря и обяд на другият ден - 75.00 лв. Ще разглеждат и музеите в околността и трябва да си носи пари за таксите, но аз нещо нямам намерение да пускам Мартин. Като видях, че в предложението пише, че на разположение на децата са вътрешен и външен басейн  Confused, огледах стаите в Интернет и терасите им и нещо се втресох, много ме е яд на себе си, че само глупости си мисля и се притеснявам.
Марти, от постовете ти ми направи впечатление, че Дани доста интензивно учи немски. Тъй като сме в един район, напиши ми моля те, в коя школа, доволна ли си от нивото, имам намерение да записвам Мартин на немски и съм в голяма чуденка.

# 711
  • Петрич
Нашите първокласници имат нова програма. Забелязвам, че в нея има повече часове по БЕЛ.
Английски имат веднъж седмично.

Аз до преди малко се борих с една задача и я въртях, мислих и след 10 - ина минути успях да я измисля Embarassed. Такива задачи има в учебниците, че на моменти се чувствам като най - големия идиот.
Това ми се случва доста често, особено по български език и най-вече в помагалото на Кронос.
Малко е свързано и с това, че съм забравила граматиката. Embarassed

# 712
  • София
buni, в Алианс ходи. Един път в седмицата е (събота) по 4 астрономически часа. Той от миналата година посещава школата и аз съм доволна, защото още от самото начало започнаха да учат сериозно и към днешна дата той свободно чете и пише. Когато гледа немска ТВ много често успява и да разбере за какво става въпрос.
А, екскурзията за всички класове ли е или само за вашия?

# 713
  • Бургас
Ние пък нямаме чужд език тази година.От втори клас започваме да учим немски.

# 714
  • София
buni, в Алианс ходи. Един път в седмицата е (събота) по 4 астрономически часа. Той от миналата година посещава школата и аз съм доволна, защото още от самото начало започнаха да учат сериозно и към днешна дата той свободно чете и пише. Когато гледа немска ТВ много често успява и да разбере за какво става въпрос.
А, екскурзията за всички класове ли е или само за вашия?
Много ти благодаря за информацията, аз нямах представа, че е възможен само съботен курс.
Екскурзията е за нашият и за І-в клас, поне така ми обясни Мартин, аз не съм говорила с класната му.

Последна редакция: пт, 08 фев 2013, 14:23 от buni

# 715
  • София
Аз харесвам задачите, при които децата трябва да поставят въпрос към предоставени данни. Кара ги да си размърдат мозъчетата.

Ето помагалото:
http://media.snimka.bg/s1/1701/029647007-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/1701/029647006-big.jpg

# 716
Аз харесвам задачите, при които децата трябва да поставят въпрос към предоставени данни. Кара ги да си размърдат мозъчетата.

Принципно е така...с повечето, ама на тази:
"Една малка торта струва 7 лева, а една голяма-с 4 лева повече. Колко лева струва голямата торта? Поставете друг въпрос и му отговорете."

какъв друг въпрос може да се постави? На мен ли ми е бедна фантазията, че не намирам к'во друго да питам? Laughing

# 717
  • София
Колко общо струват двете торти?

# 718
# 719
  • София
 Joy  А най-гадно ще е да попиташ "С колко е по-евтина малката торта?"

Общи условия

Активация на акаунт