Канадска СвВалентинска тема 53

• 42 409
  • 710
  •   1
Отговори
# 540
  • Калгари, Канада
kambanka 2304, Галче, добре правите  Hug

# 541
  • На бял кон в Pierrefonds
Момичета, много се чудих дали да ви питам....какво мислите за това, което направи Анджелина Джоли?

# 542
Аз мисля, че много жени биха постъпили като нея /и преди и сега повлияни от нейния пример/ ако имат възможност след мастектомията да се подложат на естетическа операция, за не изгубят съвсем самочувствието си. Естествено здравето е на първо място, но за една жена е много важно и да се чувства харесвана и желана. А за съжаление много от българските жени ходят с протези.
Друг момент много важен момент да се решиш на подобна стъпка е да знаеш до колко си изложен на опастност да се разболееш от рак и естествено страха да не загубиш живота си.
До колкото знам, не всеки може да си направи въпросното изследване за % риск от рак, за каквото Джоли е имала възможност. Естествено, много, много смелост трябва, за да вземеш решение да легнеш под ножа без да си болен в момента, но когато знаеш, че рискът за това е изключително висок, вероятно ще си още по-силен.

Знаете ли дали в Канада въпросното изследване е достъпно за обикновените хора? За Бг до колото разбрах не е. Аз бих искала да се подложа на подобно изследване ако имам тази възможност. Бих и платила, ако мога да си позволя цената.

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 17:47 от Bibita

# 543
  • Калгари, Канада
Аз си мисля, че сега Дженифър Анистън е с едни гърди по напред  Wink

Сериозно - какво са едни гърди пред един живот? Аз бих направила щото. Не знам доколко е могла да следи ситуацията всеки да речем 3 месеца за да го избегне, но пък от друга страна следенето и очакването на резултата всеки три месеца само по себе си е ужасно.

И това, че бих направила същото не го казвам просто така, мислила съм по въпроса заради други проблеми. М/у другото четох някъде за генетичните тестове, че в Канада са безплатни, ако в семейството има рак (примерно майката или бабата и т.н.).

На Анджелина майката е починала от рак на яйчниците (мисля),  не съм чела всичко, но някои жени си махат яйчниците също. Не знам каква е връзката м/у рака на яйчниците и на гърдите, та на Анджелина и се е наложило първото.

Не съм сигурна и каква и е стратегията сега, дали ще слага някакъв вид изкуствени гърди и т.н.

Bibita, сега ти прочетох поста, аз доката напиша ...

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 17:52 от mamamia

# 544
Подкрепям с 2 ръце, мамамиа, казаното от тебе! Peace Ходенето на профилактични прегледи и всеки път очакването какво ще ти кажат е ужасно наистина.
А тук пък аз съм още по-притеснена в това отношение. Не знам на колко време имам право на профилактичен преглед за гърдите. Ще ходя в една клиника за всякакви ултрасаунд прегледи и ще попитам. Или ще си плащам, дано цената е достъпна. Но най-тъпото, което разбрах вчера /искрено се надявам да не е вярно/, че не можеш да посетиш специалист, ако личния ти лекар не ти даде направление за него. Т. е, ако аз искам да си направя цитонамазка или ултразвук на мл. жлези и съм готова да си платя, защото не по ОХИП, но ЛЛ е решил, че няма нужда и ми е рано, то нямам начин, така ли? Вижда ми се безумно, за да е вярно. Thinking
В Бг ходех на профил. преглед за гърдите на 6-8 месеца, тук едва ли дават направление за проф. преглед на гърдите по-често от 2г. За цитонамазка попитах и ми казаха, че правят безплатно на 3 г. веднъж. Това било достатъчно. Shocked Ако недай си Боже на една жена на нашата възраст и бъде открит рак, тя може да си отиде и за 6 м. без съпътстващите лечения.
Иначе организират походи за превенцията срещу рак, покрепят с разни сбирки и дарения болните, но истинската им превенция не струва.

Всякаква информация в това отношение би ми била полезна, момичета!  bouquet Ще се радвам да споделите каквото знаете, защото вие имате доста житейски опит тук. Hug

# 545
Аз не съм много запозната с даването на направления и ходенето на доктор(слава богу, рядко ми се налага).
Но вчера си запазих час за гинеколог, като се обадих директно в кабинета(нямам направление от ЛЛ). Докторицата е българка, аз съм доволна от нея. Ако не забравя ще я разпитам как стои въпроса с цитонамазките и прегледа на гърдите.

# 546
Момичета, много се чудих дали да ви питам....какво мислите за това, което направи Анджелина Джоли?
Извън моите виждания, разбирания и философия за здраве и живот е.
А и много не ме вълнува какво правят звездите...

# 547
Bibita, ходя всяка година на профилактични прегледи - ехограф и мамограф (мамографа е по преценка на специалиста след ехографа, все пак си е облъчване). Скоро разбрах, че ако има проблем се полага ехография на всеки 6 месеца.

# 548
Bibita аз не знам да има вариант да си платиш за споменатите от теб прегледи. Според мен направление за цитонамазка и ултрасаунд на гърди ще ти даде всеки лекар ако споделиш тревогите си и че желаеш независимо че не е минал определения период.

Моят лекар редовно ми предлага а аз му отказвам защото си правя при гинеколожката ми. Всяка walk-in клиника ще ти даде направление ако кажеш че нямаш личен лекар и желаеш тези прегледи.

# 549
Нямам категорично мнение по въпроса, вероятно защото досега не съм губила близък човек, освен единият си дядо, който все пак беше относително възрастен, та може би затова ми е по-лесно да съм отрицателно настроена. Вероятно, ако като нея съм загубила майка си още сравнително млада и ако ми кажат, че рискът за мен е в пъти по-висок отколкото е нормално, може бих преосмислила...и все пак...доколкото попрочетох това изследване струва 3000 долара,  е патентовано т.е. може да се направи само и единствено от въпросната компания, в която го е правила тя и съответно няма как да получиш и второ мнение по въпроса, които факти дотук ме отблъскват меко казано, но и също дълбоко вярвам, че ако организмът е в предраково състояние, то с гърди или без, с яйчници или без, ракът няма да й се размине и съответно обратното...

Добавям още нещо по-въпроса
http://www.naturalnews.com/040365_Angelina_Jolie_gene_patents_Su … urt_decision.html
И още...
http://www.manager.bg/news/kakvo-zabravi-da-ni-kazhe-andzhelina-dzholi

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 07:53 от kambanka 2304

# 550
  • Калгари, Канада
В този сайт е обяснено според мен доста добре. Има и тест, който може  да си направите.
http://www.screeningforlife.ca/breastcancerscreening/about-breas … -cancer-screening

А това е една статия (също полезна според мен)
http://www.calgaryherald.com/touch/story.html?id=8385298

# 551
  • Калгари, Канада
kambanka 2304, реалистично погледнато - може да и е омръзнало от гърдите и, да е решила да си сложи нови, и за да няма шум за козметичната промяна, да се е възползвала от ситуацията. Обаче кое е истина и кое не, техния свят е твърде далеч от нашия за да определим. Важното в случая е дали жените по света докоснати от случката ще потърсят повече информация, ще прочетат повече за рака и ще започнат да се грижат повече за здравето си.  Както е написано в линка, който дадох:
experts hope the Jolie story will simply raise awareness about breast cancer, preventive screening and healthy lifestyles.

А какви са и били подбудите да го направи и как ще се  справи с последствията - не е толкова важно.   

# 552
Превенцията не се изчерпва само с профилактични прегледи....(както и пише в горното изречение).

# 553
но и също дълбоко вярвам, че ако организмът е в предраково състояние, то с гърди или без, с яйчници или без, ракът няма да й се размине и съответно обратното...

Баба ми и дядо ми по бащина линия починаха на 77 годишна възраст. Баба ми от рак на стомаха основно с разсейки навсякъде. Дядо ми имаше инфаркт после 2-3 инсулта и от последния почина но аутопсията откри рак на стомаха и кой знае още къде.

Свекърва ми на 52 годишна възраст с премахната една гърда и здрава друга и след като беше живяла "здрава" 3 години след операцията на гърдата почина от разсейки в стомаха панкреаса бели дробове.

Майка ми почина на 47 години от амилоидоза(автоимунно заболяване) но в аутопсията пишеше рак на стомаха и други места които не помня. Бях много разстроена и не помня много ясно а и не ме интересуваше много в тъгата ми да се ровя но тя никога не беше диагностицирана с рак и от момента в който й откриха амилоидозата ни казаха че има не повече от 2 месеца. Тя си отиде за 40 дни. Та ракът в епикризата не ми беше проблем но си спомням че попитах защо пише рак а не амилоидоза и получих изключително малоумен отговор от дежурната лекарка че нямали код за същинската й болест.

Години след това си мисля че за да са си направили труда да описват видовете находки на рак все пак е имало такъв а не е било заради малоумната причина която ми се даде. А в такива моменти е малко да кажа колко неадекватно моето поведение е било и че съжалявам че не съм настоявала да науча истината.

Та мисълта ми е че много хора вероятно се страхуват най-много от рака но има и други болести които могат да поразят човек.

Според мен превенцията е вътрешен личностен процес и всъщност е работа над собствените емоции разбиране и отношение към света. Начинът на хранене е само външен физически израз на този вътрешен процес.  Wink   

# 554
  • Калгари, Канада
Bibita, цитонамаската я прави личния ти лекар, просто се обади и им кажи че искаш такава, за да са подготвени, тук му казват: Pap test.  За ултрасаунд на гърдите, пак от личния лекар вземи направление - ако нямаш "история" на проблем с гърдите, то му кажи, че искаш да ги погледнат понеже не си си правила преглед от отдавна или си измисли проблем. За мамограф при липса на проблем - зависи от лекаря колко е склонен да ти даде, принципно спазват правилата за възраст, но има лекари, при които като настояваш и ти дават направление.

За срокове за преглеждане 3 год. и т.н. не се тревожи, ако имаш проблем - отиваш веднага.

Общи условия

Активация на акаунт