Баба Марта бързала, 177 мартенички вързала - Немска тема

• 31 156
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
  • UK
Здравейте, момичета, имам нужда от помощта ви, ще съм благодарна на всякакви отговори и коментари.
Предложиха на мъжа ми работа в Германия, работата е добра, по специалността му, нелошо заплатена, но договорът е с българска фирма, която наема хората оттук, български социални осигуровки и т.н. Работата не е сезонна, дългосрочна е, договорът- постоянен. Какъв статут ни дава и на него, и на мен тази работа? Вид командировка ли се води това или нещо повече? Ако приемем, искаме да се изместим тримата, аз ще имам ли право там на пребиваване, на работа и т.н.? Нямаме сключен брак, тук имаме обща адресна регистрация и общо дете, ако това е от значение. Благодарности предварително за вниманието.

# 721
За дом.любимци, в нашия договор, в частност пише, че не е желателно, а не, че е забранено.  Нашите хазяи са фирма, и им е съвсем ясно за какво става дума. Нашето 1,5кг кученце е както с платен данък, така и със застраховка. Обикновенно когато става дума за благото на дете, всички са хора и винаги могат да напишат анекс към договора.Така ,че Мартинела, за Ваше спокойствие питайте фирмата писменно и успех в начинанието.  (Само да ти споделя, че големия ангажимент после ще е за теб, по обслужване на кутрето).

# 722
Здравейте момичета Simple Smile От няколко месеца ви чета, но сега набирам смелост да пиша Simple Smile Искам да попитам тъй като никъде не прочетох (или съм пропуснала)- искат ли се препоръки от предишен работодател (от Бг) за работа в Германия? Тъй като ММ се раздели с последният си работодател не с много топли отношения, а иска да работи по специалността си в Германия(иначе си има в Бг над 5 години стаж по специалността). И още един въпрос-след като издадем на детето тук задграничен паспорт, ако заживеем там  за постоянно издава ли се друг (четох поста на Младен, та затова питам). Предварително благодаря  Hug

# 723
Момичета да помагате със съвети. Обмисляме да вземем един домашен любимец на детето -обаче  Mr. Green мисълта ни е  малко куче. Днес разрових договора за наем и изрично е упоменто, че не може.   Sad . Дали има някакъв начин да ги убедим и да се съгласят , апартамента е на фирма, т.е. не е физически лице. Смятаме, а и учителките в градината предложиха това за детето (е и други неща предложиха де  Laughing), но това искаме ние.

ve4e mojesh da gledash ku4e ili kotka v kashti kato naematel, dori ako v dogovora go zabranjavat. ot 20.03.13 ve4e e vazmojno, taka reshi suda v Karlsruhe koeto vaji za zjala germania.NO- vse pak ne trjabva da pre4i na drugite naemateli v bxoda ili etaja-nai-dobre da se iska i tjaxnoto saglasie, sori za maimunskoto pisane Blush

http://www.n-tv.de/ticker/Wohnen/BGH-kippt-Verbot-von-Hunden-und … icle10335436.html

To4no na vreme si se setila, tova e novina-reshenie ot v4era Peace

# 724
dejie, какво значи не лошо платена =това преценка по бълг.стандарти или по немските е, защото има значение?

ПОстояннен договор се получава след като една година си работил на едно и също място.
Ти ще можеш да пребиваваш, и да рабоитш след известно време, а ако дойдете през 2014, мисля че веднага ще можеш да си търсиш работа. Немски знаеш ли, защото ако не, преди всички останали идеи е добре да понаучиш малко, за да нямаш проблеми в ежедневното общуване.

В българската фирма с която се сключва договора не ви ли отговориха на тези въпроси? Най-добре е да плащате в ДЕ данъците, за сте в немската осигурителна система- питали ли сте как стои въпроса със здравните осигуровки?

# 725
Gubzerka, хубаво е да има препоръки, но нямат такава тежест, ако са от немски работодател. За паспорта - изваждате на детето нормален задграничен паспорт и си пътува и живее в ДЕ с него. Пасаванът е временен паспорт, за да се прибере детето от ДЕ в БГ, но ако има задграничен паспорт, пасаван не му трябва.

dejie, дано се включи някой по - запознат, аз не съм наясно с тези въпроси.

# 726
  • UK
dejie, какво значи не лошо платена =това преценка по бълг.стандарти или по немските е, защото има значение?
Нелошо платена имах предвид, недобре, но задоволително като начало за немските стандарти. Постоянен договор имах предвид с българската фирма, постоянен по българското законодателство, според което няма такова изискване за една година. За здравните и някакви там още застраховки казаха, че поемат в Германия, но другото в България. Т.е. вероятно няма да е осигурен за безработица, да му тече стаж там и т.н.
Работата му харесва много, иска да работи точно това нещо, поне иска да се пробва и да види какво ще стане. Но ако нямаме никакви права там, ако не можем да заминем заедно, няма смисъл. Досега не сме обмисляли емиграция в Германия, не говорим немски и двамата и предложението изскочи неочаквано. Иначе ако се получи обмислям езикови курсове (учила съм 4 год., но нищо не знам), магистратура и т.н., докато той има шанса да се развива в неговата си област.

# 727
  • Germany
кой съд ще ме накара насила да се съглася аз като наемодател да си дам жилишето на хора с куче или котка??? Няма как да стане, винаги има начини да се откаже, или пък накрая целия кауцион ще отече за ремонт след дом. любимци.  Peace

# 728
кой съд ще ме накара насила да се съглася аз като наемодател да си дам жилишето на хора с куче или котка??? Няма как да стане, винаги има начини да се откаже, или пък накрая целия кауцион ще отече за ремонт след дом. любимци.  Peace
п
Какво имаш предвид с ремонт след дом. любимец ?Те не ядът стени или пък чупят паркет. А и в моя апартамент нямаше нито тапет, нито паркет, само врати ? Интересно ми е какво може да разруши едно куче например .  newsm78

# 729
Или приеме, взимаш наематели, които след време решават че , искат животно, и като те зарият с едни препоръки от учителки, лекари...колко би било полезно това за тяхното дете......

Примерно, цитирам> Доказан положителен ефект общуването с животни има при съпътстващо лечение на някои заболявания на нервната система, сред които: забавено психическо и речево развитие при децата, нервна анорексия, детски аутизъм и церебрална парализа, олигофрении, синдром на Даун, синдром на хроничната умора, посттравматичен стрес, зрителни смущения, гръбначни изкривявания във функционален стадий. Като цяло положителното влияние върху пациентите след провеждането на такава терапия може да се обобщи до: повишаване на общителността, стабилизиране на емоционалното състояние, развиване на мисленето и ускоряване на процеса за придобиване на нови знания и умения.

и когато закона е на страната на наемателя....., и когато става въпрос за дете, и когато съседите нямат нищо против, би било много трудно да ги изгониш..... дори невъзможно.
Моля, не приемай писането ми за провокация, просто разсъждавам........

# 730
  • Germany
Здравейте момичета Simple Smile От няколко месеца ви чета, но сега набирам смелост да пиша Simple Smile Искам да попитам тъй като никъде не прочетох (или съм пропуснала)- искат ли се препоръки от предишен работодател (от Бг) за работа в Германия? Тъй като ММ се раздели с последният си работодател не с много топли отношения, а иска да работи по специалността си в Германия(иначе си има в Бг над 5 години стаж по специалността). И още един въпрос-след като издадем на детето тук задграничен паспорт, ако заживеем там  за постоянно издава ли се друг (четох поста на Младен, та затова питам). Предварително благодаря  Hug

На мъжът ми му искаха и препоръки, но не мисля, че е задължително условие. За паспорта са ти отговорили вече. Успех!

# 731
  • Primum non nocere !
dejie, ние да не сме юристи по трудово право, та дори и международно.
Какви са тези казуси , които се поставят в темата.

Вие си питайте работодателя ,мъжът ти с какъв статут ще бъде тук и на мен ми " мирише " на командировка.
Аз ли вече полудявам, но  данъци се плащат там където живееш., а не където работиш

Може да имаш 10 имота по целия свят ,но данъците/ визирам общ доход/  и всякакви удръжки се плащат тук, след като не си командирован за месеци.
На мен тази фирма ми се струва нечитава. Какво ли се учудвам, 90 % от работещите   в БГ се огигуряват на минимална , а останалите пари получават под " масата" чисти, но черни пари.
Мога да изброя поне 5 големи компании в БГ.

И как ще вървят немски здравни застраховки, а данъците , пенсионни и други в БГ!?
Пък , ако е командировка, то и здравните трябва да са в БГ.

Има ли  тук мами от Родопския край? Имам нужда от съвет специфичен с областта.

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 15:53 от Шехи

# 732
То може стени да не ядат,ама дерат.Особено котки!А някои си и смърдят.И като те накарат да смениш тапетите,мокета или балатума (да,тук е доста разпространен Wink),и да не дава Господ да си длъжен да използваш тяхна  хаусмайстерска фирма,4е може доста солено да излезе!
Всеки сам да си прецени!

Лелка
,моите съболезнования!
Калинка, а къде да намеря тази оферта Обединена Европа?4е в4ера се убих да я търся и не успях Confused

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 15:54 от Мара Подробната

# 733
Мара, забравих миризмата  Mr. Green, ние имаме и котка и куче в бг (сега вече  са разпределени при бабите де). Но аз полагах специални грижи за тях и не сме понамирисвали  Laughing.

# 734
Здравейте,

Да попитам има ли някоя мила дама представа дали нормалната здравна застраховка на DAK възстановява и ако възстановява как, с какви документи разходи от посещение на лекар в България (във ваканцията сме там) ?

Още едно въпросче, дойде време да сменяме номерата на колата с немски, не ни е ясно нещата с TÜV и застраховката, също налага ли се да сменяме и книжки или може да се кара с тези от БГ ?

Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 16:37 от badoka

Общи условия

Активация на акаунт