Деца с телк

• 132 359
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
zdraveite mami iskamdavi popitam nie sme s 80 pr telk data na invalidizaciq data na rajdaneto na malkiq,6te mi izplatqt li za 3 godini nazad tui kato zakona glasi 4e do 3 godini se izpla6ta 4l.8d,blg predvaritelni i se izvinqvam za tova pisane no v momenta pi6e ot tel.BLG PREDVARITELNO
   да ще се изплати,само трябва да пишеш на молбата,че искаш изплащане със задна дата,за всеки случай

# 106
соммм, би трябвало да изплатят, щом датата на инвалидизация е рождената дата.

# 107
blg vi za barzite otgovori!A kato sam podala ve4e dnes vsi4ki molbi i tam kvoto iskaxa koga gore dolo da o4akvam pari4ki nqkoi ako e zapoznat da pi6e?

# 108
blg vi za barzite otgovori!A kato sam podala ve4e dnes vsi4ki molbi i tam kvoto iskaxa koga gore dolo da o4akvam pari4ki nqkoi ako e zapoznat da pi6e?
Ако действат както трябва другия месец трябва да ги преведат,но преди това трябва да се изготви социална оценка, а после да получиш и заповедите за парите,които ще получиш и периода .

# 109
Здравейте! Имам едно питане, дано някой има отговор на моя въпрос.
От Варна сме, детенцето ми е със 60% ТЕЛК на 4,6 години е. До сега не заплащахме такса в детската градина, но сега са приели някаква нова наредба и вече не сме освободени от тази такса. Чудех се дали има някакъв начин да се обжалва това решение или да се оспори, защото ми се вижда доста абсурдно. Първо общината ти отпуска някаква помощ, после ти я взема под формата на такса Cry
Ако някой има информация по въпроса ще съм му много благодарна!

# 110
Здравейте! Имам едно питане, дано някой има отговор на моя въпрос.
От Варна сме, детенцето ми е със 60% ТЕЛК на 4,6 години е. До сега не заплащахме такса в детската градина, но сега са приели някаква нова наредба и вече не сме освободени от тази такса. Чудех се дали има някакъв начин да се обжалва това решение или да се оспори, защото ми се вижда доста абсурдно. Първо общината ти отпуска някаква помощ, после ти я взема под формата на такса Cry
Ако някой има информация по въпроса ще съм му много благодарна!
Трябва да се включат майки от Варна,тъй като тези такси се решават на местно ниво.

# 111
Да, таксите в детските градини и картите за градския транспорт се определят от всяка Община отделно и са различни в различните Общини...

# 112
zdraveite mami iskam davi popitam kato 6te sam li4en asistent na deteto mi za po 24 4asa na den s edna duma postoqnno taka pi6e v dokumentite kolko 6te mi otpuskat i parvo programa li 6te 4akat ili vednaga stava tova molq pi6ete ako nqkoi e naqsno s ne6tata?!?!?!?BLG vi

# 113
Здравейте мили мами! Имам детенце на 1.7г роди се с хипоспадия която оперирахме миналата седмица. Освен хипоспадията имаме проблеми с крачетата като заключението на невролога който посетихме беше съмнение за лека форма на Дцп с рефлекси на Бабински и Росолимо. Опериращият лекар по хипоспадията на детето ни насочи към телк а личният лекар добави в направлението и съмненията за Дпц тъй като когато посетихме невролога детенце беше още малък за да се постави диягнозата. Подала съм документите на Макариополски и сега чакаме, най -вероярно по хипоспадията ще важи епикризата от операцията и инвалидизацията ще ни е от раждането за Дпц не съм много наясно.Ще ни изпратят най -вероярно на невролог отново и ще правим изследвания, диагнозата дали ще бъде с дата на инвалидизация също от раждането и какви проценти дава телк при лека форма. За детските надвавки както разбирам назад не ги изплащат само двтските добавки за пеиод до три години назад. Не мислите ли че за детските надбавки не е правилно, ние от интернет разбрахме че гипоспадията подлежи на телк една седмица преди операцията, после опериращият лекар го потвърди. Да не говорим че  в епикризата от раждането дори не беше вписана........

# 114
ami 6tom e ot rajdaneto bi trqbvalo datata na inv. da e ot rajdaneto,ako e taka 6te vi izplatqt samo za 1,7meseca tui kato deteto vie na tolkoz.Nqma kak 3 godini tui kato vie ste na 1,7 meseca,izpla6tat se sus zadna data tezi po el.8d no detskite ne tqx mi kazaxa 4e samo 3 meseca mogat dase varnat no ne i pove4e,mnogo zavisi kakva data na inv.6te vi vpi6at!!!

# 115
ami 6tom e ot rajdaneto bi trqbvalo datata na inv. da e ot rajdaneto,ako e taka 6te vi izplatqt samo za 1,7meseca tui kato deteto vie na tolkoz.Nqma kak 3 godini tui kato vie ste na 1,7 meseca,izpla6tat se sus zadna data tezi po el.8d no detskite ne tqx mi kazaxa 4e samo 3 meseca mogat dase varnat no ne i pove4e,mnogo zavisi kakva data na inv.6te vi vpi6at!!!
Здравейте, благодаря за отговора. Да на нас за 1.7г ще ни платят, просто цитирах какво пише в закона, че е до три години назад. Ще видя какво ще реши телк и ако има нещо неясно пак ще пиша.

# 116
Бих искала да попитам и тук - т.к никой не може да ми отговори с информация от източника  Simple Smile Детето ми е с ТЕЛК , вземаме пари по чл.8 , двойни детски и интеграционни . на 6 г. и 9 месеца , посещава подготвителна група в ДГ . Питането ми е относно бележката за посещение на предучилищна до 31 Октомври . Децата от месец са постоянно нещо болни и въобще забравих бележката . За деца с ТЕЛК тази бележка изисква ли се за детските надбавки или не ?

# 117
  • в полите на Балкана
За дете с ТЕЛК не ти трябва бележка, че е ученик. Поне при нас не искат такава

# 118
За дете с ТЕЛК не ти трябва бележка, че е ученик. Поне при нас не искат такава
При нас искат всяка година бележка, че синът ми е ученик, в противен случай не се изплащат двойните детски. Това е след първи клас.
Миналата учебна година бяхме забравили и я представихме след 3 месеца и загубихме тези пари.

# 119
  • в полите на Балкана
Allex, намерих това:

4. (изм. – ДВ, бр. 93 от 2004 г., бр. 71 от 2006 г., доп., бр. 95 от 2012 г. , в сила от 1.01.2013 г.) удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/ученичка, а за новата учебна година – в срок до 31 октомври, с изключение на случаите по чл. 7, ал. 10 ЗСПД;

Чл. 18. (1) (Изм. – ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Условията по чл. 7, ал. 1, т. 2 ЗСПД са изпълнени, ако детето е записано в училище в една от формите на обучение по чл. 78 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (обн., ДВ, бр. 68 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 19 от 2000 г., бр. 53 от 2001 г., бр. 7 и 68 от 2002 г., бр. 19, 33, 48, 65 и 99 от 2003 г. и бр. 15 от 2004 г.) и посещава учебните занятия (за формите, които го изискват).
(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., бр. 71 от 2006 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.

(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм., бр. 71 от 2006 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайни увреждания месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна в датата на инвалидизиране.

(4) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм., бр. 71 от 2006 г.) Месечната помощ по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се изплаща до навършване на 20-годишна възраст на лицето с трайни увреждания.

Последна редакция: сб, 16 ное 2013, 22:53 от мамаРаче

Общи условия

Активация на акаунт