Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истанбул - 19

 • 31 676
 • 735
 •   1
Отговори
 • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
 • Мнения: 2 271
newsm44  It's lale time!newsm44Влюбването на форумците в Истанбул се извършва с любезното съдействие на К.О.Т.К.И.-теНепознатият Истанбул представя: Парка Емиргян (Emirgan Korusu)

Парка Емиргян е градски парк със статут на историческа забележителност. Намира се край Босфора, в квартал Емиргян, район Саръйер (Sarıyer).
По време на византийската епоха, цялата област където днес се простира парка е била покрита с кипариси. За това и е била известна като "Kyparades" или преведено „Кипарисовата гора”. По-късно, през средата на 16 век района става известен като „Феридун бей парк”, понеже става собственост на Феридун бей Нишанчъ – притежател на ранг лорд-канцлер на Османската империя.

През 17 век, османският султан Мурад IV (управлявал в периода 1623-1640 година) предоставя земята на Емир Гюне хан – владетел на Персия от династията на Сафевидите. Причината за подаръка била, че владетелят предал без обсада двореца си и дошъл доброволно в Истанбул заедно с византийската войска. За това и името на парка е променено от  „Феридун бей парк” на „Емиргюне парк”, което днес е еволюирало в „Емиргян парк”.

През вековете собствеността на имота се е променяла няколко пъти, като от края на 1860 година той е собственост на хедив* Исмаил паша , който в периода 1863-1879 година е валия на автономното образувание Египет и Судан, част от пределите на Османската империя.
Територията на днешния парк е използвана като заден двор на голямата дървена вила тип ялъ**, която той построил долу, точно на брега на Босфора. Освен вилата, Исмаил паша построява още три дървени павилиона пръснати из парка. Те съществуват и до днес. Наследниците на хедива продават имота през 1930 година на Сатвет Лютфи Тозан, богат търговец на оръжие. През 40те години той дарява целия парк с трите павилиона на Истанбулска голяма община.

Днес парка обхваща площ от 470 000 м2 на хълм и е обграден от високи стени. Вътре в парка има две декоративни езера, водопад и над 120 вида растения. Емиргян е дом на множество редки видове в световен мащаб, сред които боров камък, алепски бор, морски бор, хималайски кедър, унгарски дъб, калифорнийски тамян, дървото богородичен косъм, камфорово дърво и много други.
Многото трасета за джогинг и маси за пикник, правят парка Емиргян много популярно място за отдих сред местните, особено през почивните и празничните дни. Туристите посещават парка по време на създадения през 2005 година Фестивал на лалето, който продължава през целия месец април. Парка е много посещаван и през лятото, когато парка е чудесно място за разхлаждане и релакс.

Самото лале е тясно свързано с парка Емиргян, за това и фестивала му се провежда тук. Лалето е създадено в Османската империя и е традиционното цвете на Турция и до днес. Почитта на хората към него е толкова голяма, че периода 1718-1730 година е известен като „Епохата на лалето”. През годините обаче, любовта към това цвете  отслабва и така до 1960 година. Тогава в Емиргян е създадена специална градина, с която да се възроди забравената традиция за отглеждане на лалета от местните. Явно тактиката е успешна, защото развъждането на цветето в днешни дни граничи с мания.

Да се върнем обаче към парка и трите исторически павилиона. Те са реставрирани в периода 1979 – 1983 година благодарение на Турската автомобилна асоциация, основана от Ататюрк през 1923 година. Павилионите са кръстени на цвета, в който е боядисана фасадата на всеки един от тях.

Жълт павилион (Sarı Köşk)
Жълтият павилион, който гледаме на камерите, е голяма дървена къща в формата на хижа, построена от хедив Исмаил паша между 1871-1878 като ловна хижа и къща за гости.
Разположен в центъра на парка с изглед към Босфора е двуетажна къща с един балкон, една тераса и мазе на площ от 400 m2 . Състои се от четири стаи, един салон и кухня на първия етаж, и три стаи и един салон на горния етаж. Архитектурата е типичната за традиционната турска къща – салон заобиколен от много стаи. Таваните и стените имат гипсови орнаменти и дърворезби, обогатени с маслени рисунки на фигури и цветя. Високите врати и прозорци, както и разкошните интериорни декорации в ярки цветове отразяват славата на онази епоха. Голямото езерото в непосредствена близост до къщата.
Използван е само от собствениците от самото начало, павилионът е възстановен в рамките на четири месеца. Първоначално е само музей, а през 1997 година е открито и кафене. Днес павилионът се стопанисва от Beltur - туристическата компания на Истанбулска голяма община.

Розов павилион (Pembe Köşk)
Отново е построен от хедив Исмаил паша и е типична турска къща на два етажа. Получава името си от оригиналния цвят на фасадата си – розово като на цветчетата на здравеца. Павилиона отразява славата на своята история с фини орнаменти. В днешно време е кафене през почивните дни, и ресторант при специални събития – сватби, рождени дни, семейни празници. Побира от 350 души на сватба, до 500 на коктейл. .

Бял павилион (Beyaz Köşk)
Белият павилион е третата вила в парка Емиргян и се намира само на 15 метра от Жълтият павилион. Представлява двуетажна постройка в нео-класически стил. И тя днес се използва за кафене, а вечерно време е ресторант с османска кухня.

До парк Емиргян се стига така:
От  Кабаташ - автобус №25Е; 22RE; 22
От Таксим  - автобус №40; 40T; 42T
Слиза се на спирка Emirgan Durağı‎


* Хедив (от персийски: господар, господин) е титла на валията (управителя) на автономното образувание Египет и Судан в Османската империя, официално използвана през периода 1867 - 1914 година. Титлата поставя носителя й на по-високо равнище от другите наместници в Османската империя.
** Ялъ (от турското yalı, буквално морски бряг, плаж) е къща, вила или имение, построена в непосредствена близост до морския бряг задължително в Истанбул. Няма типична архитектура, обикновено се строи в концепция, която отчита характеристиките на крайбрежното място. В миналото са се използвали само за временно пребиваване през лятото, днес се използват за постоянно живеене на богатите хора. Ялъто е основната забележителност по време на круиз по Босфора. Двореца Долма бахче също е тип Ялъ. В съвремието изглежда така: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Kanlica.JPG


Карта на града
По-подробна карта на града
Българска православна община в Истанбул

Сайт на градския транспорт – автобуси
Сайт на фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора IDO
Сайт на фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора Turyol
Сайт на фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора Sehir Hatlari

Картата за транспорт Истанбулкарт
Карта на основния сухопътен транспорт към 08.2012
Туристическа карта с маршрути на червените туристически автобуси
Разписание на основните транспортни средства в европейската част на Истанбул
 Транспорт от автогарата до центъра
Да проверим разписанието на фериботите по желана дестинация (за всички фирми)Истанбул на живо - камери из целият град


За Istanbul Museum Pass - Музейния пропуск на Истанбул
Тук-там, туй-онуй - сайт за културни и други прояви в Истанбул на английски

Как да стигна до...и не само:

Сайт показващ транспорта до всяка точка на Истанбул
От Лалели до Таксим и обратно – транспорт, маршрут, какво да се види.
Как да стигна от автогара Есенлер до летищата Ататюрк и Сабиха Гьокчен +транспорта до Сабиха Гьокчен
Схема на историческия полуостров на Истанбул
Как да стигна от Лалели до Долмабахче
Как да стигна до Принцовите острови
Как да стигна от Лалели до Бостанджъ
Как да стигна до парк Емиргян
Как да посетим Каньон
Как да стигна до Миниатюрк – транспорт, входна такса, работно време.
Как да стигна до Пиер Лоти и до Саръйер
Как да стигна до Чамлъджа + Карта с маршрутите за Чамлъджа
Как да стигна до Нишанташъ
Как да стигна до Ъхламур
Как да стигна до българската желязна църква Св. Стефан (и Вселенската патриаршия)
Как да намеря френската улица – Фрaнцойз сокаджъ
Два начина да стигна до къщата от Листопад
От къде да си купя прочутото кафе Мехмед Ефенди
 Как да стигна до Румели Хисар
Как да стигна до Istanbul Aquarium + колко ще ми струва
Посещение на небостъргача Сапфир + още информация и още Сапфир
Карта на Соук чешме сокак, Джаферага медреси и околните музеи
Пазарите на Истанбул

Къщите от сериалите – информация и адреси
Първата истанбулска къща на Фатмагюл от Пепел от рози + как да стигна до нея
Как да стигна до къщата на Кадир от Пепел от рози и да срещна Мукадес
Островната къща на Пашата от Мелодия на сърцето

Препоръка за евтини и изпробвани хотели, с добра локация (цените не са актуални) + ново на Султан Ахмет
Ресторант Ортаклар – Котешкият ресторант на темата ни
ХосТелите в Истанбул
 

Разказва за Истанбул - mallkata   снимки с пътепис
вълшебството, наречено Истанбул  -t1n43to    Разказва за Истанбул - zwarte tulp  Сбъднатата мечта на jullianna  Bon Jovi и Истанбул - очаквано добрата комбинация на jullianna  Истанбул - трети път за… щастие на jullianna Кулинарна фоторазходка из Истанбул  Кулинария по улиците на Истанбул Пътепис от Im So Excited - 1 част + 2ра част Пътепис от melanholly - част 1 + част 2  + част 3 Пътепис лято 2012 от velina_v
+ 2ра част + 3та част + 4та част Разказ и снимки от beljata +2ра част +3та част +4та част Истанбул за 4ти път с ivelina666 10 дни в Истанбул с roshko999 +2ра част +3та част  +4та част


Истината за посещението в Одрин като последен ден от екскурзията в Истанбул


Синоптична прогноза за Истанбул – 10 дни

Линкове за изтегляне на пътеводител на английски  Пътеводител на руски
Линкове за теглене на научнопопулярни филми за Истанбул


Ако смятате, че по време на пътуването сте станали обект на некоректно отношение, можете да подадете онлайн жалба в Комисията по защита на потребителите тук


Темите до сега :
Истанбул 18
Истанбул 17 Истанбул 16 Истанбул 15  Истанбул 14 Истанбул 13 Истанбул 12 Истанбул 11  Истанбул 10  Истанбул 9   Истанбул 8  Истанбул 7  Истанбул 6   Истанбул 5  Истанбул 4  Истанбул 3  Истaнбул 2  Предна актуална тема за Истанбул - забележителности, особености, … съвети (1 - 2010) ИСТАНБУЛ? (2005)  Истанбул (2006)  ХОТЕЛИ В ИСТАНБУЛ (2007) Истанбул-шопинг!(2008)  Пътуване до Истанбул - съвети (2009)


Кои вкусотии да опитаме в Истанбул:
Скрит текст:
Бързо хранене
кумпир (kumpir) – пълнен с различни салати печен картоф, за предпочитане на Ортакьой
Скрит текст:
кокореч (kokorec) – печени на шиш дреболии, поставени в джоб (обикновено агнешки)
Скрит текст:
дюнер (на турски дьонер – doner)
Скрит текст:
лахмаджун (lahmacun) – подобно на пица с кайма и зеленчуци, които са смлени на пюре
Скрит текст:
пиде (pide) – тестена закуска с пълнеж
Скрит текст:
баница (borek – бьорек) традиционната е су бьореи, но има и с картофи, кайма и други
Скрит текст:


симит (simit) – геврек. Различни разновидности се продават в така наречените Simit sarayi.
Скрит текст:
балък екмек (balik ekmek) – сандвич с печена скумрия, лук и туршия
Скрит текст:
чий кьофте (cig kofte) – булгур, кайма, домати, подправки. Меси се до получаване на хомогенна смес и се поднася сурово.
Скрит текст:
печени кестени (kestane) – на улицата
Скрит текст:
кюфте (kofte) – продават се кьофтеджийници (kofteci)
Скрит текст:

Ястия
искендер кебап (iskender kebap) – най-известният кебап, приготвя се с бонфиле
Скрит текст:
гювеч (guvec) – приготвя се в глинен съд, смес от зеленчуци и месо или морски дарове
Скрит текст:
късър (kisir) – ястие от булгур, домати, краставици, маруля и подправки
Скрит текст:
мантъ (manti) – нещо като равиоли с пълнеж от кайма и сос от кисело мляко
Скрит текст:
семиз оту (semiz otu) – зеленчук (тученица на бг за таратор и салата с кисело мляко
Скрит текст:
езогелин чорбасъ (ezogelin corbasi) – супа от червена леща с ориз
Скрит текст:
пияз (piyaz salatasi) - бобена салата с лук
Скрит текст:
пилаф (pilaf) – ориз с добавки
Скрит текст:

Сирена
тел пейнири (tel peyniri) – прилича на кашкавал на конци
Скрит текст:
дил пейнири (dil peyniri) – безсолно, подходящо за закуска
Скрит текст:
кюнефе пейнири (künefe peyniri) – безсолно сирене, подобно на моцарела
Скрит текст:

Десерти
кюнефе (künefe) – кадаиф с разтопено сирене, подобно на моцарела и шам фъстък
Скрит текст:
тавук гьойсу (tavuk göğsü) – десерт с подславени пилешки гърди
Скрит текст:
казандиби (kazandibi) – подобно на мляко с ориз
Скрит текст:
профитероли (profiterol) – вид еклер, залят с шоколад (сладкарница Инджи е затворена)
Скрит текст:
халка татлъсъ (halka tatlisi) – нещо като толумбички, но по-хрупкаво, от количка на улицата
Скрит текст:
сладолед (dondurma)
Скрит текст:
пишмание (pismaniye) – нещо като захарен памук
Скрит текст:
баклава (baklava) – повече разновидности от познатите у нас
Скрит текст:
локум (lokum)
Скрит текст:
Пекмез
Скрит текст:

Напитки
лимонада (на Uludag limonata)
Скрит текст:
турска ракия (yeni raki)
Скрит текст:
елма чай (elma cay) – ябълков чай, принципно женско питие
Скрит текст:
кафето на Мехмет ефенди


И нека пътуването започне сега!

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 00:10 от Шебек

# 1
 • Мнения: 220
благодаря ви! тук сте супер!   bouquet

# 2
 • Бургас / UK
 • Мнения: 1 145
Шебече,  благодарско  Hug  bouquet Сварих я новата темичка,супер е,прекрасни снимки от Емиргян,ето той ми е във фаворитите тази година ...Лека нощ  Hug

# 3
 • Берлин
 • Мнения: 3 004
Прекрасни емоции и смели пътувания,момичета!

# 4
 • Мнения: 412
Шебек, поздравления! Страхотно оформена тема! А парка е мечта. Вече съжалявам, че плановете ми са за юни месец, когато лалетата ще са прецъфтели. През лятото има ли красиви алеи с други цветя там? Точно ми се искаше да включа в програмата подобна красота  Simple Smile

# 5
 • Мнения: 9 056
Шебече,много благодаря за темата  Hug
Оформлението и е чудно.Вече порчетох на парка Емиргян .С удоволствие ще го посетя Blush

# 6
 • Мнения: 3 371
Шебек,   Hug благодаря ти за прекрасно оформената нова тема !  bouquet
Да я напълним с интересни пътеписи, прекрасни снимки и много мечти !  Hug

# 7
 • Мнения: 137
Прекрасно оформление, Благодаря ти Шебек Hug
Скрит текст:
да си призная от два дни чакам с нетъпение да видя новата тема.Страхотна си  bouquet

# 8
 • Варна и...духом на Босфора
 • Мнения: 1 261
 Heart Eyes Heart Eyes Шебечеджим!
Благодаря за новата тема,страхотна както винаги!
Елинизе саалък! Heart Eyes

Чефии,ирландке моя,йощ островитянке,немедленно
към Твто,ПАпата гледа-ти лека нощ!Абе ей момиче 3 на 1
викай Вамоооос че да се чуе чак до Босфора !
Утре ще пиша за Метро,днес и от Нишикли имам инфо.

Анже,тенкю за руската статия.Ами тъй де,няма да сме
все романтични и чайчета,кафета и так далее,я Котаранки
гаврътнете по един Ефес, Туборг или каквато ви е там по сърце
и вкус.
За къната Делта знае,рисували са и ръцете,и за главата ще знае.

# 9
 • Варна и...духом на Босфора
 • Мнения: 1 261
18 мар Mr. Greenт -30 дни до нашествиетоо

# 10
 • Казанлък of all places
 • Мнения: 689
Аз , таковата, срам ме е , но мога ли да кажа нещо, свързано с Истанбул?
Скрит текст:
Списание Via Balcanica организира конкурс за снимки на тема "БАЛКАНИТЕ ПРЕЗ ТВОЯ ПОГЛЕД". Едната от снимките, които съм им пратила е от Истанбул. Ще се радвам на подкрепата ви.Това са всички снимки, някой може да си хареса други.
Тази ми е истанбулската...

Коригирам - вече са ги публикували на страницата на конкурса: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.592222817473851.107374 … 608640&type=1

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 01:15 от angelina.bgk

# 11
 • Мнения: 3 371
Аз , таковата, срам ме е , но мога ли да кажа нещо, свързано с Истанбул?
Скрит текст:
Списание Via Balcanica организира конкурс за снимки на тема "БАЛКАНИТЕ ПРЕЗ ТВОЯ ПОГЛЕД". Едната от снимките, които съм им пратила е от Истанбул. Ще се радвам на подкрепата ви.Това са всички снимки, някой може да си хареса други.
Тази ми е истанбулската...

Ама как ще те е срам ! Толкова са хубави всичките ти снимки, подкрепих Истанбулската ! Успех ! Praynig

# 12
 • Мнения: 207
Честита нова тема! Шебек   bouquet

И от мен един глас за истанбулската снимка в конкурса  Peace Успех!

Имам един въпрос.Тъй като настаняването при пристигане с извършва само при наличието на свободни стаи (вероятността за което е 50%  Grinning ) ,а ако няма багажа се оставя в общо помещение.Вие бихте ли си оставили багажа за по-дълго време (без ценни преносими вещи,разбира се) .В смисъл такъв - да се върнете чак вечерта и тогава да се настаните?

При второто ни пътуване стана голямо замотаване с настаняването и си изгубихме половината ден в правене на нищо, понеже се връщахме няколко пъти до хотела да проверим дали няма да ни настанят (тъй като уж така ни казаха - да изчакаме) Въпросното изчакване беше до към 3  Close и то не защото нямаше стаи,а защото явно рецепционистите очеизвадно не харесваха български туристи. 
За да избегна повторно губене на време обмислям да си оставим багажа директно сутринта,ако не ни настанят веднага и да си действаме по задачите,а чак вечерта да се върнем и настаним.
Вие бихте ли си оставили така нещата?  Tired

# 13
 • София
 • Мнения: 6 031
Не се записвам, а започвам да чета.  hahaha

# 14
 • Варна
 • Мнения: 3 919
Шебече, благодаря и аз за прекрасната нова тема.   bouquet
Казваш да не се ядосваме, ама наистина планираме от месеци, конкретно заради лалетата... много ме тормози, че тази година по-рано садят и може да се разочароваме. Може би са въвели нови сортове, които цъфтят по-рано, та да удължат кефа. Направо ми се уби ентусиазма.

Дано не си останем само с лалетата от първия пост, ние от
Цитат
18 мар Mr. Greenт -30 дни до нашествиетоо
Редемчи, не забрави, ей, страшна си!

dobrudjanka, Flame_Vn, с удоволствие ще пием по нещо (аз, както знаете, може и Ефесче, в чест на Еми), ама ще трябва да уточним мястото. На мен ми се очертава да съм екскурзовод на малка групичка, та Пиер Лоти ще ни дойде далеч и встрани. Може в Гюлхане, на удобно място е, може да има и лалета. Ще уточним на срещата първите дни на април.

angelina.bgk, и от мен +1.

Общи условия

Активация на акаунт