Отговори
# 60
Ох, прочетох назад  ooooh!...
Знам и аз за реални случаи, в които "детето" (студент) взима детски, без да е в Германия. Всъщност, знам ли, може при студенти вече да са по друг начин нещата и да имат право да са студенти и в чужбина, и пак да получават детски от Германия?!  Thinking Не знам, аз обаче много се дразня, а е много тънка границата между това, на което имаш право, и злоупотребата с това право.

Да ви разкажа кратък куриоз. Децата ще пътуват само с баба си през май, за две седмици на гости в България (т.е. майка ми ще дойде да ги вземе и после ще ни ги доведе пак). Децата са с бг гражданства, но с италиански паспорти само; майка ми е постоянно пребиваваща в Бг, но е литовка с литовски паспорт. Обаждам се в Посолството в Берлин да питам какви документи им трябват - служителката казава - "а, ами щом майка Ви не е бг гражданка - само свидетелствата за раждане, няма нужда от нищо друго". Усъмняваме се ние с майка ми, пиша мейл в Консулството в Мюнхен (с надежда да получа писмен отговор, черна на бяло). Отговор получавам - обадете ни се или оставете телефон за връзка  Laughing. Но консулката наистиан се обади, само дето каза точно противоположното - трябва декларация от мен И от баща им, прави се на място в Берлин или Мюнхен.
На мен, от Кьолн, ми е много по-изгодно да вярвам на Берлинското мнение и да не се налага да ходим аз с мъжа и децата надалеч, за да правим декларации... Обаче... може ли да е сигурен човек?!
Някой да има опит с подобна ситуация?  newsm78

# 61
  • Primum non nocere !
Сбъдваща, благодаря за темата!   bouquet
Бре.....много сте изписали! После ще чета.

Сега пишем домашните по български  с щерката ..... и по този повод:

Имам два комплекта магнитни дъски с печатни букви на български, запазени. Подаряваме ги.
На едната може и да се пише с фулмастер, но той май вече е пресъхнал и гумичката за триене е изскубната. С две думи, нов фулмастер.
Едната е такава-  http://www.toy.store.bg/p54858/magnitna-dyska-s-bukvi-i-cifri-ob … lna-igrachka.html
Другата е подобна.
Пращам при интерес , само адрес на лични.
Пощенските разходи са за моя сметка.

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 13:45 от Шехи

# 62
Здравейте.
Сбъдваща, благодаря за темата.   bouquet
Аз не знам да се държат изпити след 4 клас, но може да има такива за случаи като дете идващо от друга страна и т.н.
Единственото което пишеше на препоръката на детето е че ако случайно не сме съгласни с оценките може да се яви на изпит. Трябва да се върне единия лист в училище. Датите са началото на май и след това може да се запише в 5 клас. Поне при нас е така.
Аз от сряда си имам записано дете в гимназия. Дано да е наред от тук нататък всичко.

# 63
Що се карате за глупости,бе мацки?

Сбъдваща,нищо ли4но,
ама  за работещите институции е май било по-добре да напишеш,4е работят по-добре от българските,ама така както си го написала,зву4и сякаш са идеални,а който си е имал работа с пове4ко от тях,знае,4е не е баш така!Номерът е да попаднеш на буден служител или директно с шефа.Ина4е все нещо не разбрали,все ще те върнат за още неща,въпреки 4е ве4е си бил при тях,все объркали... Да, вършат работа,ама то и в България си я вършат,само дето там винаги пък 4овека попада на озверели,разбеснели лелки,през които трябва да мине Joy Та така!

Ти сигурно изхождаш от ли4ен опит,но аз да си кажа моят!Предполагам и Десита е имала това предвид.

А примери само от този месец,мога да ти дам поне два и то ли4ен Wink

Тралала,идея си нямам!

И  аз бих искала,някой да ме светне за  далаверата с ГЕЦА Praynig

# 64
Ами от личен опит изхождам, от какъв друг. Проблеми тук не съм имала. За нищо.
Ама да приемем, че съм го написала дразнещо, нямам против.

Съвсем друг опит имам от бюрокрацията във Франция и Австрия, пък за опита на всички ни в Бг няма какво да се говори. В интерес на истината в Бг последните години ме обслужват само бързи усмихнати и информирани служители, ама сигурно съм изключение.

Бъдете здрави, дами, и весели празници. За мен ваканцията започна, стягам багажа. Ако случайно изпишете темата до 2 седмици, някой доброволец да се погрижи за новата.

# 65
Не,не си изклю4ение Wink
Весела и на теб!Моята ве4е свърши Cry

# 66
tralala81  ще ви трябва пълномощно със сигурност, защото децата са български граждани и ще напускат България.  И веднага добавям http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm

# 67
  • в сърцето на един мъж...
Мара, нали имаме адресна регистрация - ми като дойдат тук и се поогледат, поослушат и ще разберат дали живеем или не с децата. Да не говорим, че педиатъра ни кабинета е отдолу под нас, та съвсем лесно могат да ни хванат.

# 68

Аз не знам да се държат изпити след 4 клас, но може да има такива за случаи като дете идващо от друга страна и т.н.
Единственото което пишеше на препоръката на детето е че ако случайно не сме съгласни с оценките може да се яви на изпит.

Хексилина,извинявай че ти ще го отнесеш, но да ви кажа откровено ми писна от всичките тези  повтаряници на едно и също нещо, без да сте наясно с нещата по този въпрос.
Пиша ви го още веднъж, дано да го разберете, и да няма повече предположения.

Деца на който не им достига успех (в грундшулето) с който да ги приемат в гимназия/релашуле, имат възможност да се явят на изпит по немски, матем. и HSU. Деца, които идват от др. у-ща които са припознати в ДЕ, ако искат да са приети в гимназия държат този изпит също. Деца, които идват от др. страни или в ДЕ са завършили у-ще които не е припознато от държавата биват записвани единствено като гост ученици -време което трае половин или една година в зависимост от у-щето.
И там ако си направят всичките 4 класни по немски, математика, и език - плюс 4 контролни по матем и немски и безброй контролни по език, и имат оценки по всичките предмети по-високи от 4-ка, тогава могат да продължат в гимназията, ако това всичкото не се случи, отиват в по-долното у-ще.

Така че, изпитите за прием в гимназиите се държат през май, те са 3 дни , в съответното у-ще и така хората преценяват дали детето става или не. Но те, изпитите нямат общо с идването на деца от чужбина, законово.
Те са само за децата учили в немски у-ща, децата които идват от чужбина НЕ държат изпит, приемат ги директно като гост ученици и ги пробват дали стават.

Смятам да ви е ясно вече и да престанете да хвърляте предложения без да сте информирани, защото е меко казано досадно.

Хексилина, браво на детето, надявам се ти да си толкова възторжена и следващата година по същото време.  Новото у-ще няма нищо общо с училището досега и доста ще те изненада всичко в него.

# 69
Друга причина да се регистрират без да живеят в ДЕ е, че когато само мъжът е регистриран тук и работи легално на трудов договор го водят "ерген" и данъците му са доста по-големи, отколкото ако и съпругата е регистрирана. На нашия татко данъка му спадна с 200 евро след като и ние с малкия дойдохме да живеем в ДЕ, но наши познати направиха тази "врътка" и си спестиха "ергенския данък".

п.п. Някои казват че на нас ще ни възстановят тези "надвзети суми" при подаването на годишната декларация, други твърдят обратното. какво ще стане в действителност - тепърва ще видим.
Здравейте момичета, аз съм от хората, които предимно четат в темата, рядко имам въпроси, четейки получавам информация, която в много от случаите се покрива с практическия ми опит.
Сега реших да се включа, за да споделя как е било при мен,  защото на практика беше достатъчно да представя пред Финансамта преведен акт за граждански брак за да ми определят 3ти Щоейр и това е било напълно достатъчно и при останалите ми бг познати работещи легално  в Германия.  И това е без никой да има намерение да мами и лъже тукашната система.
По отношение на детските, Фамилиенкаса-Франкфурт изплаща детските дори и децата да не са регистирани и посещаващи у-ще в Германия, изискват удостоверение, че не се взимат детските в Бг. Това е от моя опит с институциите в Германия, явно всяко правило си има изключение. Искам да подчертая, че нито аз нито някой от моя кръг Бг познати са се опитвали да измамят системата, просто това са факти. И още една подробност, приятелско семейство подадоха декларация за детските след като детето беше вече регистрирано, след което подадоха молба и за изплащане на детските със задна дата (от началото на трудовия договор на таткото), която молба бе уважена и детските изплатени.
П.С. Не  разполагам с линкове за потвърждаване на горните примери  Rolling Eyes
Приятни и весели ваканционни дни на всички в темата!   bouquet  

# 70
Bis, пак си яхнала метлата. Това, което пишеш може да е валидно за Бавария, но не и за цялата федерална република!
При нас изпити няма за влизане в гимназия след 4 клас.
Държат се такива изпити само, ако детето реши да се премести от гемайншафтсшуле в гимназия.
Говоря за деца, завършили тук немско грундшуле.
За чужденците не коментирам.

Ние вчера бяхме на кененлернентаг в гимназията, където записахме Лени и ще са заедно с Мирел.
Най-голямата закачка беше, че досегашния класен на Мирел, поема догодина класа на Лени.
Така ще си имаме семеен даскал.  Mr. Green

# 71
Тинаина, благодаря за линка! Аз също го бях намерила, но реших за всеки случай да питам и директно в Посолството в Берлин. И от там се почна типичната история "един ти казва едно, друг- друго"...

# 72
Biskara, нали и аз това съм написала.  Че ако според родителя не е оценено правилно детето може да се яви на изпит. За останалите не зная как е. Имам познати без език и без изпит детето е записано в гимназия 5 клас. Не искам да споря. Все пак не сме по големите градове и сме в различни провинции.Иначе  не съм почнала да бия тъпани че ми е прието детето. Дори мислех да не споменавам изобщо. Знам че е различно нагоре, знам че не е както до 4 клас, но само времето ще покаже дали ще може да изкара гимназия или ще се наложи да мине в реал. Спирам и аз.

# 73
И от там се почна типичната история "един ти казва едно, друг- друго"...
Хаха, аз нали в предната тема писах, че ми се развикаха в Берлин (преди 100 години), ама по същата причина-един ти казва едно, а другият ти се развиква, че си направил това, което ти е казал първия Rolling Eyes. Обаждам се за една работа, питам какво да нося- лелята ми каза "само едикой си документ, друго не трябва". Аз още млада, неопитна и доверчива й се вързах на глупостите, бих 400км до Берлин и като пристигнах там ме почнаха ooooh! Ама това донесе ли? Ами не, нали аз, таковата, се обадих да питам и ми казаха.... Embarassed А другото къде е? Амиии...A снимка донесе ли? Aма защо снимка Crazy Абе момиче, ти къде си мислиш, че си тръгнала, тук да не ти е плод-зеленчук Joy Луда калинка ме направиха, така че не им вярвайте- лъжат и си измислят в Берлин Laughing

# 74
Луда калинка ме направиха, така че не им вярвайте- лъжат и си измислят в Берлин Laughing

Потвърждавам! Майка ми работи няколко години в литовско посолство. Още щом чу какво са ми отговорили от бг посолство в Берлин, каза, "а, тия сигурно са като онзи нашия консул ХХ, който отговаряше, каквото му хрумне в момента, ако не знае това, което го питат".  Joy Crazy #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт