Отговори
# 30
те тепърва ще страдат от шмекериите, и докато се усетят какво трябва да правят в подобни случаи ще мине доста време, лошото е че имиджа ще продължи да върви надолу.

Но не го разбирам това нещо, аз...да се регистрираш тук само заради детските, нали в един момент ще те накарат да ги връщаш, какво се случва тогава?

# 31
Ама защо да те карат да ги връщаш?

# 32
вие направо казвате как да се излъже системата
след това никой няма да ви вярва,че не знаете Mr. Green
тези проверки се надявам да оправят нещата,но за връщане на пари не вярвам да може/да стане
мерси за линковете в края на миналата тема (не помня от кой бяха Embarassed)
интересуваше ме за пенсията как става (само стаж ли признават или и вноски)
ако съм жива да взема пенсия (след 3-4 години) ще направя подробен доклад

# 33
  • в сърцето на един мъж...
Е Мара, как защо трябва да ги връщат - детски се дават ако живее и се учи детето тук. Като не живеят тук, за чий са им тия детски?
П.С. Хич не ги учим как да лъжат системата - да си кажа - проверявали са ме два пъти - при това все от министерството за младежите - идва една приятна лелка, звъни на вратата, без предварителна уговорка и проверява - къде живеем, има ли си легло детето, има ли с кво да се храни, ние какви сме, що сме и любезно ми остави визитка, ако имам нужда да я потърся, като в гласа й остана едно такова неизречено обещание, че ще ме посети пак. Така че не препоръчвам да се опитвате да мамите системата.

# 34
Друга причина да се регистрират без да живеят в ДЕ е, че когато само мъжът е регистриран тук и работи легално на трудов договор го водят "ерген" и данъците му са доста по-големи, отколкото ако и съпругата е регистрирана. На нашия татко данъка му спадна с 200 евро след като и ние с малкия дойдохме да живеем в ДЕ, но наши познати направиха тази "врътка" и си спестиха "ергенския данък".

п.п. Някои казват че на нас ще ни възстановят тези "надвзети суми" при подаването на годишната декларация, други твърдят обратното. какво ще стане в действителност - тепърва ще видим.

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 10:43 от мама-ени

# 35
За протокола само да споделя, че точно вчера получихме от Фамилиенкасе Дегендорф, към която сме всъщност, документ от 3 страници-анкета за попълване и връщане обратно. Най общо въпросите са: Работим ли, Осигурени  ли сме, Къде се отглеждат децата, Получаваме ли "детски" от друга държава-като за повечето  отговори, искат да приложим документ. А за тези които са с Гевербета-ще им искат да приложат документ за приходите и разходите на фирмата, както и за направените осигуровки.

# 36
Гея,ама как ще се докаже,4е детето не живее тук? Дори и проверка да направят,ми то отишло на гости при баба си в Бг:mrgreen: А съседите,какво има да ги питат?Ми 4е те не се познават помежду си.
Много е трудно да докажат,4е нямаш право на детски .Те затова се опитват  отна4ало да ги отрежат и изобщо да не допускат да по4ват да полу4ават,защото после само гонят Михаля!.
Говорим за деца до 6 години оба4е.После номерът не върви! Wink

П.П.На мен проверка не са ми правили,както и на никой от моите познати,ама ей виж,как са запо4нали да стягат положението!

# 37
Здравейте и аз да се изкажа по въпроса с проверките и адресната регистрация.Трудно е а и почти невъзможно да се излъжи такава стабилна и сигурна държава. Аз лично знам че винаги си е имало проверки внезапни или може  би зависи от  района (от населеното място)лично не ме засягат такива  неща все пак не е България че да вървят и там измамите.
Днес уж е първа пролет а е много ветровито и дъждовно при нас.
Моля от съвет обмислям тук един въпрос ние ще сме в Германия на 20 юни,но там децата учат до края на  юли(точно до коя дата не си спомням)  и се чудя когато стъпим там веднага ли да отида да запише децата на училище или да изчакам започването на другата учебна година?В смисъл да не си помисли директорката че искам сега да продължи обучение най вече голямата щерка(в момента 4 клас) защото то хем ще има време и все пак ще се води края на учебната година?Знам че ще държи изпит по математика немски и английски но кога или това вече на място ще ми кажа ?
Лек ден!

# 38
Много е лесно да се докаже даже, всичко може да се докаже. Само едно подозрение трябва, някой буден служител и няколко телефонни разговора с точните места.
Тия деца да не прелират през границите невидими? Една безобидна справка в гранична полиция БГ - за секунди излиза всичко.

И разбира се, че има как да се вземат обратно неправомерно получени суми. Това да не ви е България? Това е държава с работещи институции, в която законите се спазват и в институциите не пасат трева.

# 39
Звучите така, все едно че падате от Луната. А задължителните медицински прегледи, те за какво са според вас? А посещенията в къщи, след раждане на дете, да не би да за да видят колко са ни хубави кафявите очи. Wink
Те тези хора от службите не пасат чак толкова много трева, според мен знаят много ясно кое дете как и къде се отглежда, дори според мен знаят кога не е в ДЕ. А да не говорим за родителите които са на някакви помощи, там съвсем няма мърдане. Това че се правят на незнааещи е само за да държат в напрежение родителите и да са сигурни че получават точна информация от тях. Все пак 90% от тези служители са и психолози, нищо че се правят все едно че не разбират.
Ест. че и дете до 6 год. възраст може да се контролира, освен това, детската градина от 3 год. възраст е задължителна, освен това предучилищната от 5 год. е за дължителна, на 6 вече трявба да е в училището.
Ако не е, тогава родителя има проблем.

Ест. че се връщат пари, даже и глоба ще отнесе родителя, за измама - няма как да не я плати, на първата граница от която излиза от ДЕ, ще му връчат колко има да плаща.

galelei, Първа пролет беше онзи ден, на 20.03.
относно детето ти, недей да го записваш в 4 клас,
За какви изпити става въпрос? Тоест, знае немски, така ли? Сигурно е че на английски никой няма да го изпитва, но ми е интересно за какви други изпити говориш през юли месец. В коя провинция ще сте?

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 11:16 от Biskara

# 40
Доколкото знам, има някакъв срок, в който новодошли деца в училищна възраст следва да бъдат записани на училище, в противен случай родителите ще бъдат притеснявани/санкционирани по някакъв начин. Добре е да се провери това.

# 41
Biskara  на 20 си беше астрономическа пролет а днес си е като ден и аз не знам как да го кажа ама знам че едната е за час а днес е за ден  Rolling Eyes
Голямата щерка свършва 4 клас. Да тук учи немски език и знам че след 4 клас държат изпити че се чудя когато стъпим ли да я запиша че ще ходи там на училище или да изчакам да започне другата учебна година и тогава и изпит да има знам ли и аз как да го направя ако може някой да даде мнение понеже те нали учат по дълго от децата в България.Извинете че днес съм си цял ден във вкъщи и явно няма да изтърва нищо от форума и от фейсбук  ще досаждам  Laughing

# 42
Сбъдваща,мдааа права си,ама тук тайната се крие в думи4ката буден Wink
 а пък искам  да видя,как от Манго някой взима пари Joy

Бискара,а ако детето не родено в Германия,акушерка ще види друг път Wink
Детската градина изобщо пък не е задължителна,както и прегледите при лекаря/те са само препоръ4ителни WinkЗа у4илището не споря, така е!Аз затова и казах-номерът върви до 6 години!
 Те хората си знаят,4е има пропуски системата,затова се опитват да затягат положението!
Ама,който си е редовен,това не го засяга.Нали така,!

# 43
В смисъл да не си помисли директорката че искам сега да продължи обучение....
Няма да си помисли нищо, вие затова ще водите разговор с нея, ще обсъдите възможностите и ще решите как е най-добре или тя ще ви каже как се действа по принцип, няма да си прави свободни съчинения.
Аз бих се обадила в училището веднага след пристигането, за да има време до началото но следващата година всичко да е уредено и изяснено (започне ли ваканцията няма да намериш никой, който да се занимава с вас, всички са по отпуски)...

# 44
galelei , къде държат изпити след 4 клас? Ако имаш предвид Германия - в грешка си. В 4 клас се взема решение в какво училище ще продължи детето в 5 клас, на база на успеха му в 1 срок в 4 клас. В зависимост от провинцията - според препоръка на учител или по решение на родителите.
Аз лично те съветвам да отидеш в училището, което сте избрали, и то веднага, след като дойдете в Германия.

Може ли да се опиташ да се изразяваш с по-кратки изречения, да слагаш запетайки тук-там и да ползваш бутона за проверка правопис, моля. Трудно се разбира какво искаш да кажеш.

Общи условия

Активация на акаунт