Тоскана, Италия

• 127 344
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
Ами между големите градове е уреден, ама между малките не е. Вътре в самата Тоскана се пътува с кола.  Peace

Лично за мен, колата дава съвсем рзлични възможности да се разгледа областа, не само големите градове  Peace

Може да съм полезна със следната информация:
 - От Сиена до Сан Джиминяно е 65 минути с автобус. 6 евро е едната посока. Номерът на автобуса е 130, хваща се от Piazza Antonio Gramsci.

- От Сиена до Арецо се пътува около 90 минути, цена на едната посока 6.60 евро на човек, автобус номер 138. Тръгване в 08:25 от Piazza Antonio Gramsci в Сиена, връщане в 14:20 или 17:00 от Via Pier della Francesca в Арецо.

- Пътуване из Кианти от Сиена - Castellina in Chianti
Отиване с автобус номер 125 от Сиена до Castellina in Chianti. Тръгва в 11:20 от Piazza Carlo Rosselli, пътува се 35 минути, цена 3.40 евро на посока. Връщане с автобус 125 до Сиена в 14:05 или 16:05, пътува се 35 минути, цена 3.40 евро

- Пътуването между Флоренция и Сиена отнема час и половина, както с автобуса, така и с влака.
Автобусът е номер 131R. Билетите за автобуса се купуват от гише/каса (7.80 евро), от шофьора са по-скъпи (10 евро). Купуват се за двете посоки, като билетът за връшане е отворен. Задължително се валидира на едни машинки вътре в автобуса или пред него, където е паркиран. Автогарата във Флоренция е срещу ж.п. гарата Санта Мария Новела, в Сиена автогарата е на  Piazza Gramsci/Viale Tozzi.
С влак от Санта Мария Новела е 8.60 евро и има директни влакове от Флоренция до Сиена на всеки час и 10 минути са тоест 8:10. 9:10 и т.н. Другите са с прикачване. Ж.п.гарата в Сиена е на по-кофти място от автогарата и трябва са се хване кой да е градски автобус (билетчето е към едно евро, вътре има машинка за купуване) към Piazza del Sale/Viale Garibaldi или Viale Tozzi/Piazza Gramsci и да се слезе на или близо до Via Banchi di Sopra, оттам пеша до Piazza del Campo (историческия център). На връщане влаковете са на час и 18 минути, например 18;18, 19:18 и т.н.

- Пътуване до Пиза - Има влакове на всеки половин час от ж.п.гарата Санта Мария Новела. Пътува се между 1 час и 1 и половина, зависи с кой влак се пътува. Цената е 8 евро на човек в едната посока.
От гарата до наклонената кула се върви към 20-30 минути. Има градски автобус, но трябва да пита на място за номера.

- От Пиза до Лука се пътува с автобус около 1 час или с директен влак около половин час. Цената е 3,40 евро. Но трябва да се внимава, защото има влакове с прикачване.

- От Лука до Флоренция - пътува се с влак 1:20 минути. Директните влакове са например на час и 31 минути. Например в 17:31, 18:31; 19:31 и т.н. Цената е 7,20 евро.

Между големите градове транспортът е ок, но за обиколка из самата Тоскана и Кианти е най-добре с кола. Peace

# 361
  • Варна
Смърфиетка,много благодаря за изчерпателната информация!Ние смятаме на другия ден,след нощувката в Пиза,да се отправим към Сиена с влака,на следващия ден влак до Поджибонси,защото има пазарен ден(надявам се да се снабдим с вкусни сирена и винце).От там автобус до Сан Джиминяно,защото там имаме резервиран хотел.Следва връщане в Сиена и от там Флоренция ,пак с влак.За последно след Флоренция резервирах нощувка  в Монтекатини Терме.И накрая пак завръщане на летището в Пиза.Как ви се струва планът,дайте мнения,препоръки,бих се радвала да си кажете какво мислите.Поздрави на всички,които четат тази тема!

# 362
mimi22 според мен хотелът ви е доста встрани. Зависи кои градове искате да посетите. Ако залагате на класическите Сиена, Сан Джиминяно, Кианти, Волтера сте далече. Имай предвид, че там се пътува бавно и придвижването отнема не малко време.

aalko както вече те посъветваха, най-удобния начин за обиколка на Тоскана е с кола. Няма трафик. Чара на Тоскана е в белите пътища, които са много спокойни и празни. Пътувайки с автобус не можете да спрете и да се полюбувате на гледките, които се откриват. Когато влезете в тосканските градчета, навсякъде табели сочат къде са местата за паркиране и обикновено има места. Просто се плаща.

Но ако държиш да сте с градски транспорт, не виждам логика от Сан Джиминяно да се връщате в Сиена. По-добре хванете автобус от Сан Джиминяно директно за Флоренция. Аз бих пропуснала Поджибонси. Не знам какъв е пазара, но в Сан Джиминяно е пълно с магазинчета с местни продукти и има всичко. Също така нощувката в Монтекатини Терме бих я заменила с нещо друго. Лука например.

Няма правилен и грешен маршрут. Всичко зависи от вашите интереси и желания.

# 363
  • Варна
Миленита,благодаря и на теб,ще помисля върху твоите съвети!А идеи за фирма за коли под наем?

# 364
Maggiore, Sicily by car, Locauto са местни фирми. Аз използвам за резервация rentalcars.com

Виж какви цени ще ти даде за вашите дати и според цената си избери компанията. Сметни как ти излиза по-изгодно. С влакове или с кола. Ние сме трима и като умножа по 3 билетите за влака или автобус и колата ми е по-евтина. Важно е да не вземаш допълнителната застраховка, която ще ти предложат от сайта. Застраховка се взима на място от фирата, от която наемаш колата. Трябва кредитна карта и депозит, който се блокира от картата при получаването. Ако сте с кола и можеш да промениш все още нощувките, можеш да избереш хотели в страни от градовете. Често така се намират доста изгодни цени. Особено в Тоскана. В центъра на Флоренция, /това важи и за Сиена и Сан Джиминяно, но там почти не можеш да се объркаш/ не се влиза с кола. Води се зона с лимитиран трафик. Във Флоренция тази зона не е ясно разграничена и объркването е лесно. Възможност за паркиране има около Пиацале Микеланджоло. Има и други паркинги, трябва да се видят предварително. Джи пи еса е почти задължителен.

# 365
  • Варна
Проверих,намирам коли за около 130-140лв за пет дни от летището в Пиза и връщане на автомобила пак там.Това е цена без пълната застраховка,не разбрах защо тя трябва да се плати,когато се взима автомобила на място?Извинява се за въпросите,но досега не съм наемала кола и нищичко незнам.И още нещо каква сума се блокира в кредитната карта и в какъв срок я връщат?Много благодаря за отзивчивостта ви!

# 366
Застраховката не е задължителна. Тя е по желание. Дава ти спокойствие и в случай на инцидент нулира самоучастието. Можете да не вземете застраховка. В такъв случай се пригответе за голям депозит, над 1000 евро. В други компании може и да е по-малко. На нас толкова поискаха. Блокират ги в картата и когато върнеш колата невредима ги освобождават. Ако вземеш застраховка от ренталкарс при резервация, пак ще поискат висок депозит. Ако я вземеш от доставчика на колата, депозита се смалява. Около 400 евро блокират. Зависи от компанията и колата.

# 367
  • София
След близо половин година успях да резервирам къща за Тоскана. За съжаление е свободна само за 6 нощи, през нашия период, та искам да добавя още няколко нощувки на отиване и връщане в самата Италия.

В крайна сметка решихме да пътуваме с кола от БГ.
Планът ми е София-Загреб (нощувка)
Загреб -Венеция- Флоренция (нощувка)
Флоренция - Монталчино – 6 нощувки, –екскурзии до Арезо, Кортона, Сан Джимияни, Сиена...

След това Grosseto - Pissa - Cinque Terre - някъде там може би е резонно да останем за 2 нощи и после по обратния път към БГ.

Моля ви за съвет относно плана ми за пътуване. Разумен ли е? Много ли ще е натоварено с толкова пътуване. Бихте ли предложили да заменя едно място с друго?

# 368
Ако планът е да разгледате доста неща, е напълно ок. Пътували сме до Австрия с нощувка в Загреб, градът също си заслужава няколко часа да се разгледа. В самата Тоскана разстоянията не са големи, както е замислено стават прекрасни еднодневни екскурзии. Грочето и Пиза също могат да се посетят от Манталчино, но Чинкуе Терре вече е доста трудно. За Чинкуе Терре може би е удачна нощувка/и в Специя и оттам с влак.  Peace А ако искате Грочето и Пиза да ги посетите не от Манталчино, може би нощувка в самата Пиза или Ливорно.

# 369
  • София
След близо половин година успях да резервирам къща за Тоскана. За съжаление е свободна само за 6 нощи, през нашия период, та искам да добавя още няколко нощувки на отиване и връщане в самата Италия.

В крайна сметка решихме да пътуваме с кола от БГ.
Планът ми е София-Загреб (нощувка)
Загреб -Венеция- Флоренция (нощувка)
Флоренция - Монталчино – 6 нощувки, –екскурзии до Арезо, Кортона, Сан Джимияни, Сиена...

След това Grosseto - Pissa - Cinque Terre - някъде там може би е резонно да останем за 2 нощи и после по обратния път към БГ.

Моля ви за съвет относно плана ми за пътуване. Разумен ли е? Много ли ще е натоварено с толкова пътуване. Бихте ли предложили да заменя едно място с друго?

Аз ако трябваше да "правя" този маршрут бих се спряла на следния вариант:
София-Загреб или Любляна (1 нощувка, предпочитам Любляна);
Флоренция - Монталчино (6 нощувки както е по план);
Ла Специя (2-3 нощувки, достатъчни да се разгледа всичко наоколо);
Венеция (1 нощувка) и обратно към София;

# 370
  • Варна
Продължавам чуденката за рента кар,то около 100 евро излиза с влак прехода между градчетата,май няма много смисъл ,но продължавам проучването.

# 371
Рент а кар в Тоскана е много добро решение - почти няма тол такси, разстоянията са малки и не на последно място и според мен особено важно-независим си от разписанията на обществения транспорт.

Само давам съвет преди да тръгнете си запомни координатите на места за паркиране в градовете за посещение - пести, време, нерви и пари.

# 372
Когато говорим за Тоскана, то идва времето и на великолепната тосканска кухня.

Приготвил съм ви темата:

"Открий Тоскана – култура, традиции, храни и вино

Кулинарен тур в Сиена и провинция Сиена" от вещата познавачка на Сиена Силвия Манолова

Повече инфо на http://www.izlitane.com/gallery/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D … 0%B0%D0%BD%D0%B0/

# 373
  • в града на атомното слънце :)
След една година забавяне, в края на месеца живот и здраве ще тръгнем и ние ( с кола) за Тоскана. Мисля да мина Флоренция-Лука-Пиза-Ливорно-Сан Джиминяно-Волтера-Сиена-Падуа-Венеция (тук ще го мисля по пътя) или Верона и обратно.
Ще ми се на отиване да стигнем до Флоренция без нощувка, а да се сменяме с ММ  Laughing, а на връщане да спрем в Любляна.
Ще помоля за малко помощ момичетата, които вече са били, да ми помогнат или ориентират с нощувките, които искам да са на не повече от 3 места в Италия. Искам да видя почти всичко за около 10 дни. И да стигнем до морето. Съгласна съм и да спра в сърцето на Тоскана и само да обикаляме с колата, но не мога да се ориентирам къде ще е най-добре.
Нямам много време. Набелязала съм си забележителностите, но искам поне първото място да резервирам. Ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете!  bouquet

# 374
Сан Джиминяно и Волтера не са задължителни,напротив те са на практика мъртви градове само за туристите ,вечер няма жива душа.Истинската Тоскана е на юг от Сиена,зоната на Maremma,и места като Sorano,Sovana,Puttigliano са наистина много характерни и живи.Препоръчвам да се отсяда в аgriturismi,podere или locande,не в хотели,за да се опита тяхната типична и вкусна кухня.Не са кой знае колко приветливи в Тоскана но си  е тяхна характерна черта.
Който иска вечно  усмихнати и любезни хора отива в Емилия Романя Peace

Общи условия

Активация на акаунт