Диоптър и естественно раждане???

• 4 043
  • 26
  •   1
Отговори
Вчера ходих на очен лекар за да видя дали диоптъра ми се е променил през бременността с оглед на начина, по който ще раждам. Лекарката ме прегледа, каза, че не се е променил но ми даде направление за изследване, което се състои от поставяне на някакво апаратче в окото и то с упойка след куп капки, които да разширят зениците ми. Целта на това изследване била да се провери очната периферия?????Не било задължително, но било препоръчително, не знам дали искам да се подлагам на такава процедура а за пръв път и чувам за нея. Диоптъра ми е под 3 доста. Някой да е имал подобно изживяване?

# 1
  • София
Няма нищо притеснително и болезнено в изследването. Изследва се ретината, за да се види дали ще може да понесе напрежението, свързано с естественото раждане. На мен ми правиха 3 такива прегледа, докато бях бременна (където живея са задължителни). При теб най-вероятно няма да има поражения, след като си доста под 3 диоптъра. Рискова група са над 3 и с късогледство и пак не е задължително да имат дефекти по ретината.
Носи слънчеви очила с хубава защита за след прегледа и е хубаво да си с придружител, защото може да си леко дезориентирана. Последното зависи от вида на капките, които използват за разширение.

# 2
милинка, на мен са ми разширявали зениците с капки знам какво е. Това беше преди 3 години когато всъщност сложих очилата. Сега лекарката обаче препоръчва слагане на апаратче в окото, чуждо тяло, което се поставя с упойка?????

# 3
  • София
Е за същото говоря и аз. Първо се разширяват зениците. След това се слага упойка в окото, целяща предимно да предотврати излишното мигане и чувствителност. И се поставя "нещото", което е с повърхност като на контактна леща и с него се изследва. Малко ти свети в очите, но не е нищо особено непоносимо като усещане. Манипулацията нито е опасна, нито болезнена. Прави се, за да се установи дали има разриви по ретината, които при напъните, може да поддадат.
Има и по-облекчени начини за изследване, но за тях е необхдима техника и не зная дали се прилагат в България. Можеш да звъннеш и поразпиташ из клиниките как провеждат изследванията и дали е задължително с това апаратче (не му знам името).
Както писах, на мен ми правиха 3 пъти това изследване, защото спадах в рисковата група. Последният от тях беше в болницата, когато ме приеха за предизвикване на раждането. Не е рисково изследване, така че споко. Simple Smile

# 4
yancheto1, а офталмоложката не знае ли, че раждането няма абсолютно нищо общо с диоптрите, а с налягането на очните дъна  Wink Това трябва да се провери  Peace

Милинка, това, за което казваш, същото ли е?  Thinking

# 5
  • София
Блонди, не глобяват за неписане.

# 6
Блонди, не глобяват за неписане.

Може ли да поясниш какво по-точно имаш предвид, че не схванах?  Blush

# 7
  • София
Исках меко да кажа, че мнението ти е... хм... неверно, но за сметка на това самонадеяно и категорично.

# 8
Исках меко да кажа, че мнението ти е... хм... неверно, но за сметка на това самонадеяно и категорично.

Това знам, това давам като мнение. Твое право си е да не ти харесва и да не си съгласна  Wink

# 9
  • София
Не е въпрос дали ми харесва, а дали е редно да оценяваш лекарска компетентност и от каква позиция, защото явно не е от позиция на знанието. Не ми отговаряй, приключих с разговора.

# 10
Не ми отговаряй, приключих с разговора.

Слушам и изпълнявам! И козирувам!  Mr. Green

А дали ще отговарям или не по принцип, решавам аз, а не ти  Peace Казвам го само като констатация, не се заяждам.  Simple Smile

П.С. Съжалявам само, че оспамихме темата с глупости  Rolling Eyes

# 11
  • София
Милинка, това, за което казваш, същото ли е?  Thinking

Блонди, зависи. Като самостоятелно изследване не знам как се изследва налягането. Едното от споменатите изследвания беше в очна клиника и със специализирана апаратура и не се наложи да ми слагат "нещото". Тогава измериха и очното налягане покрай другите неща. Останалите пъти, когато са ме гледали (и в бременно, и в небременно състояние), е било все за ретината и не са ми мерили налягане.
От всичките разговори по темата, аз знам, че важни са не диоптрите, а ретината. Както писах, тук офталмогичните прегледи са задължителни за всички бременни и вторият преглед трябваше да стане до определена седмица. Идеята е, че ако има поражения, се "залепва" с лазер и това отново не е пречка за естествено раждане. И тъй като това с лазера можело да стане до определена седмица от бременността, са го въвели като задължително. Идеята е, че борят до последно за естествено раждане.
Извинявам се за дългото лирично отклонение.

# 12
Мерси, разбрах  Hug

# 13
  • София

От всичките разговори по темата, аз знам, че важни са не диоптрите, а ретината.

Диоптрите имат значение. Късогледството увеличава риска от отлепяне на ретината, защото очната ябълка е по-дълга. Над -3 диоптра увеличават риска за отлепяне на ретината над 4 пъти в сравнение с късогледство под 1 диоптър. По тази причина се правят тези изследвания, т.е. диоптрите могат да окажат влияние върху състоянието на ретината.

# 14
Това изследване в България ли се прави? Ще е ново може би, аз преди 7 години ражвдах там и не бях чувала за такова нещо.

Някой от компетентните може ли да ми каже в кой други страни се прави?

И в кое седмица се правя измерванията преди лазера?

Аз съм с -11, ако е от значение, де.

Благодаря на отзовалите се   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт