Диоптър и естественно раждане???

• 4 046
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Диоптрите имат значение. Късогледството увеличава риска от отлепяне на ретината, защото очната ябълка е по-дълга. Над -3 диоптра увеличават риска за отлепяне на ретината над 4 пъти в сравнение с късогледство под 1 диоптър. По тази причина се правят тези изследвания, т.е. диоптрите могат да окажат влияние върху състоянието на ретината.

Благодаря за пояснението! Личи, че пиша от позицията на лаик. Simple Smile

Кремена, не е ново изследването. През 2008 за пръв път го правих в България. Не бях бременна, но бях в рисковата група (над -3 диоптра). Носех и лещи, което лекарката посочи като допълнителен рисков фактор.
Като бременна се изследвах в чужбина, но ако помня правилно, корекциите с лазера се правят до към 30 г.с. Карам на спомени, но лекарят ще е по-точен. Такива корекции (по ретината, не диоптрите) се правят и в България. 
При -11 трябва задължително да се изследваш. Софийската лекарка ме предупреди, че дори и при планирано секцио, изследването е необходимо, за да се знае, ако започне родовата дейност по-рано.

# 16
Благодаря за отговора. Идея си нямам защо не са ме насочили към подобно нещо преди години.

Имам среща с акушерката след месец, ще попитам дали и тук се прави . Дано!

Аз с предното раждане бях точно така, планирано секцио , но 5 дни по-рано човечето реши че е готово.

Още веднъж благодаря!

# 17
  • София
Не са те насочили, защото в България за диоптри от твоя сорт не се и замислят за вагинално раждане. Но се изпуска този момент с преждевременна родова дейност.
Няма начин да не се прилага и при вас, стандартно изследване е (допускам, че си в чужбина).

# 18
Да, благодаря ти!

# 19
Малкият диоптър не значи здрава ретина и обратно- може да имаш голям диоптър, но да нямаш проблеми с ретината. И аз съм с малък диоптър, но и със слаба ретина и с т.н. "дупки в ретината". Лепихме ги с лазер в 12та седмица от бременността ми- въпросното "лепене" е процедура, която последва изследването на ретината и разширяването на зениците, т.е. към капките и апартчето се прибавиха и лазера, упойката и антибиотика. Да не говорим, че бях като слепец цял ден. Нищо й нямаше на беба.  Peace Peace Но родих със секцио   bouquet

# 20
  • В сърцето на любимия човек
Не съм бременна, но съм с късогледство и на мен ретината ми е лепена с лазер поради периферна дегенерация на ретината в следствие на диоптъра (-3.25).
Изследването за което се притеснява момичето пуснало темата е съвсем безобидно - "нещото" е вид призма, която позволява да се разгледа периферията на ретината за микроскопични разкъсвания, които по време на раждане, поради покачващото се вътреочно налягане могат да поддадат и да доведат до по-сериозно нарушаване целостта на ретината.
Самият уред е малък, прилича на малко цилиндърче, а повърхността, която се слага към окото е като леща и преди това се слагат същите капки за разширяване на зениците, както за обикновен преглед. Упойката също е във вид на капки и се слага, за да не се дразни окото. На мен почти на всеки преглед ми гледат с призма ретината - няма нищо страшно.
Ако има такива зони, които се налага да се залепят също не е страшно - процедурата трае буквално 5 минути, НЕ БОЛИ, светват ти няколко пъти в окото и толкова. Станах и си тръгнах сама, само ме предупредиха да не си напрягям очите поне 48 часа. Лечението ми беше проведено в клиника "Св. Петка" във Варна.
Начинът на раждане зависи от много фактори и следящият офталмолог ще прецени дали естественото раждане носи риск за майката и нейното зрение. В моя случай, когато ме "лепиха" ми казаха, че не би следвало да има проблем за бъдещо естествено раждане, а следящата ме офталмоложка в София, в следствие на комплексните ми проблеми е по-скоро въздържана по отношение на бъдещо естествено раждане за мен.

Последна редакция: пн, 29 апр 2013, 14:56 от пънче-мънче

# 21
Пподкрепям Пънче, изследването е рутинно и се прилага, за да се огледа периферията на ретината за изтънявания и наченки на отлепвания, които при естествено раждане могат да доведат до разкъсване / руптура/ на ретината.
Изследването се нарича Оглед с Голдман
В Бъглария се прави много отдавна, лично на мен ми е правено за пръв път през 1993г, когато родителите ми ме заведоха на преглед, уж за подготква за лазерна корекция на диоптрите. Там обаче се установи този проблем, наложи се " залепване" с лазер на рисковите зони и регулярно проследяване.  Раждането секцио е задължително в такива случаи - не си струва рискът.
Сигурно към мометна имам над 5-6 корекции с лазер за блокиране на рискови зони. Обмисляме даже превантивно минаване през цялата периферия
Естествено липсата на диоптри не гарантира здрава ретина и обратното, просто при наличието на диоптри в окото настъпват структурни дегенерации и проемни, които са необратими и водят до изменения. затова и се отказха после от коркеция на диоптрите ( в момента съм -12), защото са с козметичен ефект, реално болното око си е болно око...

# 22
Здравейте, виждам, че темата е доста стара, но е важно за мен да попитам, тъй като ще ходя да ми оглеждат ретината за да се прецени има ли нужда от секцио и аз малко се притеснявам от тези упойки и капки за разширяване дали няма да навредят на бебето.
Освен това се чудя необходимо ли е да си прави залепване на ретината, ако се открие някакъв проблем, а аз съм решила така или иначе да раждам секцио всъщност?

Последна редакция: нд, 20 мар 2016, 10:29 от SAB-f

# 23
  • В сърцето на любимия човек
Саб - щом ще раждаш със секцио няма нужда от разширяване на зениците според мен.

Аз съм с периферна дегенерация на ретината и преди 10-тина години ми я лепиха с лазер. Още тогава ми обясниха, че при естествено раждане има риск от ново отлепване, така че и да се открие някакъв проблем ще те насочат към секцио, което вече си избрала.

# 24
Здравейте, виждам, че темата е доста стара, но е важно за мен да попитам, тъй като ще ходя да ми оглеждат ретината за да се прецени има ли нужда от секцио и аз малко се притеснявам от тези упойки и капки за разширяване дали няма да навредят на бебето.
Освен това се чудя необходимо ли е да си прави залепване на ретината, ако се открие някакъв проблем, а аз съм решила така или иначе да раждам секцио всъщност?

'залепването', т.е. процедурата с лазер, с която грубо казано се закърпва ретината или се обгражда скрежта по нея, се прави за предотвратяване на цялостно отлепване, без значение дали ще раждаш секцио или не. Ако има нужда, задъжлително си я направи. Разширяването на зениците и упойката (на капки) за оглед с Голдман няма да навредят на бебето.  За да може по медицински показания да се направи секцио, задължително трябва становище от очен лекар, който да направи преглед по време на бременността, затова има нужда от т.нар разширяване и т.н....просто няма как без него.. независимо какви излседвания имаш от преди година-две -три.. аз имам сигурно над 10 процедури с лазер (кърпежи) и за двете деца преди раждането трябваше отново становище и преглед.

# 25
Благодаря, искам да попитам каква е разликата дали ще е по медицински показания секцио или по желание? Аз честно казано каквото и да ми кажат очните лекари се притеснявам да раждам с 7 диоптъра и затова искам секцио всъщност.

# 26
Благодаря, искам да попитам каква е разликата дали ще е по медицински показания секцио или по желание? Аз честно казано каквото и да ми кажат очните лекари се притеснявам да раждам с 7 диоптъра и затова искам секцио всъщност.

По медицински показания е, когато приложиш документа от прегледа при очния лекар и вътре пише препоръчва се раждане - секцио поради еди какво си заболяване.... При 7 диоптъра е много вероятно да получиш такова становище, дори и да нямаш проблеми с ретината. По желание си е по желание..не знам дали навсякъде (т.е. дали всяка болница) може да се уважи такова. и съответно се заплаща

Общи условия

Активация на акаунт