(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 826
  • 735
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
amica1  много добре казано Simple Smile

# 361
ПРИВЕТ МОМИЧЕТА!МОЛЯ ВИ ДА МИ ДАДЕТЕ ЕФИКАСНА РЕЦЕПТА СРЕЩУ КЪРТИЦИ.БЛАГОДАРЯ ВИ!

# 362
msvili,напояваш парчета плат с нафта, газ, терпентин или нещо друго силно смърдящо и поставяш на  входа като запушиш здраво. Хубаво е да откриеш къде е другия край(изхода) и да запушиш и там здраво.

# 363
# 364
# 365
  • София/Варна
Имате страхотни градини. Огромни растения, поне на фона на моите.
Доматите ми са около 30см. високи, много рахитични. Нацъфтели са и повечето имат доматчета, което е голяма радост за мен. Въпросът е като са толкова рахитични, но имат доматчета, дали не е добре да ги полея с коприва.
Най-високия пипер е 15см. и го поливах скоро с коприва и шербет от тор.
Не ми никне боба и краставиците. Поникнали са не повече от 15 %. Сега съм накиснала семена от краставици и боб, за да сея, където не са изникнали.
Ягодите ми сега започнаха да връзват.
НО пък салати има като за целия китайски народ.
Вали вече цяла седмица и е студено. Имам чувство че нищо не мърда в градината. Дано да се постопли малко, че ще ядем зеленчуци за нова година  Laughing

# 366
Здравейте, скъпи градинари! И аз като много други чета и ви се възхищавам. Имам си една малка градинка в софийското поле и си отглеждам малко зеленчуци, че да има нещо чисто на трапезата, а и децата да имат под ръка "fast food" като на една снимка в блога на авосет. Записвам се при вас за жалост с въпрос . От няколко дни по доматите ми се появиха черни мушици.За сега само на няколко корена и основно ходят по самото стъбло. Знаете ли с какво мога да ги изгоня ? понеже вече на някои корени има и завръз ,та още повече не смея да пръскам с отрова. Благодаря ви  ,че споделяте опита и знанията си!  Hug

# 367
  • Варна-София
Танитка, време е за зехтинено-сапунена емулсия. С нея се трепят черните мухички, които са летящи форми на въшки.
Необходими са ти: 1 суп. л. зехтин (не олио), малко течен сапун, 1 литър вода.
Първо правиш зехтина с течния сапун на емулсия, после размиваш с водата.

Обаче е време да се предпазим и от алтернария. Затова добавяме хлебна сода и рецептата добива следния вид:
1 суп. лъжица зехтин, 1 суп. лъжица хлебна сода, 1 суп. лъжица течен сапун и 4 литра вода

Но понеже идва и времето, когато настъпва и картофената мана същата рецепта добива следния вид:
1 суп. лъжица зехтин, 1 суп. лъжица хлебна сода, 1 суп. лъжица течен сапун, 4 литра вода, 1 чаена чаша обезмаслено мляко + 9 капки йод
С последната модификация защитаваш от черни мухички, алтернария и картофена мана едновременно.

Герундия, време е за копривена подхранка - най-добре листно - 5%, така с малко количество добиваш по-голям ефект.

# 368
  • Русе
amika мисля, че е добре от време на време да пишеш и за течния сапун, че винаги се сещам как на една съфорумка и миришели чак туршиите на течен сапун и не можели да ги ядат. Сигурно има значение.

# 369
  • Варна-София
Като минимум, някой с по-малко аромати.

Добавянето на веро, прах за пране или течен сапун за прилепител е съвет, който получава всеки, който си купува течен препарат от РЗ аптека.

От друга страна братята руснаци, поради вероятно неразвит пазар на растителнозащитни препарати (и слава богу) имат богат опит в алтернативната РЗ защита. Така нареченото хозяйственное мыло, тоест сапун за пране е на почит сред най-прилаганите средства.

Аз ползвам Фрош от миналото лято, по съвет на форума, защото бил най-щадящ за жабите. Не че имам жаби, но е правен с мисъл за околната среда.
От миналата седмица съм си намерила класически сапун за пране правен от животинска лой.
Ако имате домашен сапун, правен по рецепта е отлично решение - настъргва се и се разтваря в гореща вода - 4 грама за литър, или 30 - 40 грама за 10 литра.
Никога никой не се е оплаквал, а пръскам произведеното на 3 къщи, отделно на приятели.
По-скоро ако възникнат оплаквания трябва да се сподели във форума точно какъв сапун е използван. Така е най-правилно, за да не повтаряме сакатлъка.

Имайте предвид, че повечето синтетични препарати за миене са на база петролни продукти. Отгоре на това жените (включително и аз) харесват миризмата на петролни продукти.
Тоест тук се налага да правим информиран избор, даже да не ни харесва на носа.

Последна редакция: ср, 05 юни 2013, 23:53 от amica1

# 370
и аз да похваля моят хазяин,дето ми се смееше,ама не беше опитвал кайсии от години,и тази година пръска с цитрусова ,по команда  Mr. Green ,ще ви снимам утре дръвчето що плод е,що нещо   Grinning
благодаря за разясненията,знаех ,че е това,но самата процедура мис е струваше по-прецизна някак....не знам дали ще ми даде сърце да отчупя върха на доматките  Crazy

вчера пръсках със зехтин+ ниййм,днес нямам и помен от гадинки  Heart Eyes
засушавам,че има нужда,и снимки имам,но в тоя час,няма за кога,уте дано...

# 371
Благородно ви завиждам за вързалите доматчета, цъфтящия пипер и реколтите от грах, салатки и др. При мен всичко върви със закъснение но до април все пак си имаше сняг, но наваксвам.
Вече е засаден всеки възможен сантиметър от двора та дори места на които никога до сега не е садено - ей страшен баир катерих се като планинска коза, а и що каманак - за цяла къща. Мъжът ми се майтапи, че още малко ще почна да разкопавам и садя по гората.
Миналата седмица последно посадих чорбаджйски чушки, черна шипка и праз. Имам няколко цъфнали домата.
Сериозно се притеснявам от колорадските бръмбари в градината с картофите на дядото / оглозгани са до кокал / да не дойдат в горната градина  / дели ги едно пътче / и намерих един в близост до лехите с патладжани. Тази събота и неделя ще ходя да пръскам по ваши препоръки, но ме притесняват валежите, че няма да се задържи.
За тученицата - много я харесвам - преди няколко години като бях на почивка в Турция я пробвах за първи път на салатка. Мноогооо ми хареса и всеки ден си хапвах от тази салатка. Ад ме е, че при нас няма или поне не съм попадала на нея.
И на края малко снимки на моята градинка - http://wafi.snimka.bg/?album;aid=740424;pid=30674176

П.П.
Ако забележите на снимките някои от листата на доматите /и не само/ жълтеят. Съседите ми разправят, че било от жегата миналата седмица а аз имам опасения, че дядото ги дъждува отново, че да не се катери по редовете.

# 372
  • София/Варна
amica1 благодаря много за съветите. Пипера ми като че ли е дръпнал леко след предната поливка с коприва. Сега ще напръскам всичко и градината. Когато се пръска с коприва като листна тор, не трябва да се слага сапун, нали?
Че даже мога и да полея, коприва в изобилие има между "уличката" ни и реката.
wafi моите растения изглеждат като размери долу горе като твоите. Първите домати които разсаждах и вече имат малки доматчета, дори изглеждат по-зле. Пра ги зверска градушка преди известно време и им накъса листата.
Същата градушка ми изпочупи и част от пипера, но забелязах, че растенията на които е счупено връхчето са избили от много други места и за сега са малко по-дребни, но много кичести. Някой беше писал тук, че след 5 лист прекършват върха на пипера. Тази година градушката свърши тази работа и ще имам база за сравнение. Ако стават по-добре, догодина всички ще са под ножа.

# 373
  • Варна-София
Щом говорим за пръскане - добавя се за прилепител.
Но ти казваш, че копривата ти е в изобилие. Тогава поливай с лейката в корените с 20%-ен разтвор, но и едновременно с това ги къпи със същата течност. Каквото се задържи - задържи, каквото се оттече - оттече, все пак това не е 5%-ен разтвор, а 20 %-ен, така че ще имаш двойна полза - и през корените, и през листата.
Това бутлявене с 5%-ен разтвор с добавка сапун за прилепител го остави за хора (като мен), които си имат малко коприва.

Главното, което не трябва да изпускаш е, че това е вид азотен тор, с всички последствия от това.

Последна редакция: чт, 06 юни 2013, 09:45 от amica1

# 374
  • София/Варна
Амико 1 мога да ти наскубя малко корени като се прибирам лятото към Варна  Wink

Общи условия

Активация на акаунт