Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 750
  • Русе/ София
  • Мнения: 603
Благодаря ви. Върнах се от началото на темата да прочета и разгледам - уникални неща създавате!  Ходих на арт ателиета - първия път рисувахме с акрил, а втория с масло и шпакли - уникално изживяване. Иначе в къщи обичам да рисувам, но съм съвсем начинаеща- гледам книги, клипове, упражнявам се. Детето има талант, ходи на курсове за подготовка за изпит и покрай него пак преоткрих рисуването за себе си.. Качвам  няколко лаишки неща, като опредено не всичко ми се получи. Упорствам върху портретите, но рисувайки всяка част отделно е Ок, а когато са включени на лицето....ами много далеч от оригинала. Тях ще ви ги покажа по нататък, като започне да се разбира, че е рисувано женско лице, а не мъж Wink))
# 751
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 4 140
Здравейте,
сигурно ще задам много глупав въпрос, но се опитах да намеря първо някаква ориентировъчна информация в интернет и не успях.  Има ли правила с кой графитен молив какво се рисува? Имам предвид различните твърдости - F,  HB, 3H, 2B, 4B...8B и т.н. По мое наблюдение, рисуваме основно с HB,  а сенките и защриховането се правят с меките като 4B..6B....  и все пак има ли някаква систематизация: F ползваме за....., B...за....
Ще съм ви благодарна за разяснението!
F е марка  моливи,като HB. Ако не греша F e Faber Castell а HB e Koh i noor."H"  е твърдостта и колкото повече цифри има,толкова по твърд е моливът, предназначен за техническо рисуване, без размазване. HB точно обратно, с увеличаването на цифрите, толкова  графикът е по-мек.

# 752
  • Русе/ София
  • Мнения: 603
Благодаря Ви за включването Danilu.
След ровене днес намерих нещо по темата, което отговори донякъде на въпроса ми и ме ориентира:
"За да избереш молива, който ти е необходим, трябва да обърнеш внимание на буквите или цифрите, които са щамповани върху него. Те показват степента на твърдост на графита. По–мекият графит оставя по–тъмна следа.
HB е стандартен графит със средна твърдост.
B показва, че графитът е мек. Към това означение може да се прибави и число — например 2B или 6B. Колкото по–голямо е числото, толкова по–мек е графитът.
H показва, че графитът е твърд. Колкото по–голямо е числото — 2H, 4H, 6H и т.н., — толкова по–твърд е графитът.
F е графит със средна твърдост, между H и HB.
В някои страни стандартите са различни. В САЩ, например, моливът с номер 2 съответства на HB. По тези стандарти колкото по–голямо е числото, толкова по–твърд е графитът."
Прилагам снимка на молива - KOH-I-NOOR 1860 Молив F. т.е F, не е марка, а също показва твърдост, между H и HB според информацията по горе.
 

# 753
  • Мнения: 28 162
Моля някой да пусне нова тема.

# 754
  • Мнения: 83
Много приказно. Може би иска още малко дълбочина Thinking


Ето и аз да се отчета, да не кажете, че не рисувам Просто не е върху лист  Mr. Green
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/6508_5764 … _1146924671_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/946687_57 … _1634337442_n.jpg
Оказа се изключително приятно да рисувам върху кожа. А йоркитата са толкова красиви, че мога да ги изпипвам с часове
Съгласна съм че Йоркитата са прекрасни!!!♥️(имам един бебок в къщи )

Общи условия

Активация на акаунт