Какво да сготвя с тиквички?

  • 21 207
  • 81
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
  • Мнения: 154
Майка ми прави много лесни и вкусни кюфтета от тиквички: 3 средно големи тиквички се настъргват, прибавя се ситно нарязан копър, посоляват се и се оставят в гевгира за 2-3 часа в хладилника да се отцедят. След това се изстискват с ръце от останалата вода, прибавят се малко черен пипер, 3 яйца (принципа е за всяка тиквичка по 1 яйце) и брашно, така че да се получи гъста, но все пак течна смес. Пържат се в сгорещено олио, като се поставят с помощта на лъжица. Сервират се с кисело мляко и чесън. Много са вкусни.

# 46
  • Мнения: 9 107
да, но може да прибавяте копъра след изцеждането на настърганите тиквички, че така половината ще иде във отцедената вода  Peace

# 47
  • Vienna
  • Мнения: 261
Това с кюфтетата ми хареса. Много мразя да пържа, ама за това мога и да се жертвам.

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 26 374
Аз ги пека във фурната на хартия или силиконова подложка,като в сместа слагам и малко мазнина

# 49
  • Мнения: 114
Събрах всички рецепти с тиквички, които аз приготвям на едно място - салати с тиквички, супи с тиквички, основни ястия с тиквички Simple Smile

# 50
  • Мнения: 10 874
Днес правих тиквички бюрек и станаха супер. Ако някой проявява интерес, ще напиша рецептата. Peace

# 51
  • Мнения: 112
В кюфтета от тиквички слагам вместо брашно овесени ядки и оставя сместта да престои преди да ги пържа.Просто идея Hug
Много ми допадна и Ветрило от тиквички - бързо, не е пържено и може да се импровизира. Аз ползвах тази рецепта  Ветрило от тиквички

# 52
  • Мнения: 114
Рататуи е много добра идея за тивкичките. Комбинация от патладжан, домати, лук, чесън и разбира се тиквички. Може да бъде печен във фурната, но може и да е задушен. Безспорно запеченият рататуи е не само по-красив, но и по-вкусен, поне за нас Simple Smile

# 53
# 54
  • Мнения: 1 033
И понеже днес много, ама много ми хареса постната мусака от тиквички споделям рецептата си: Тиквичките не нарязват като за пържене и  се посоляват. След час тавичката се поръсва с олио, а половината от тиквичките се овалват в брашно и нареждат керемидообразно в нея. Чаша ориз се сварява с малко сол и се прибавя към запържена голяма глава лук, шише домати и лъжичка червен пипер.Тиквичките се поръсват с нарязан чесън и копър и ориза се изсипва върху тях. След това се нареждат и останалите тиквички отново поръсени с копър и чесън. Отново се ръсва малко олио. Запича се и към края се прави застройка с 2 яйца, прясно или кисело мляко и брашно.

# 55
  • Мнения: 0
Ориз с тиквички. Велико е  Heart Eyes Heart Eyes

# 56
# 57
  • Варна
  • Мнения: 154
Нашите тиквички са полудели- всеки ден късам по няколко и вече се чудя какво да ги правя, така че пробвах един омлет и се оказа изненадващо вкусен: Настъргвам обелената тиквичка, посолявам и я оставям за няколко часа в хладилника в гевгир. Доизцеждам останалата вода. Пържа в малко олио, добавям 1чл брашно, разбърквам и слагам две разбити яйца. Някой път успявам да го обърна като омлет, друг път не и просто го разбърквам, но и в двата случая става много вкусно.

# 58
  • Мнения: 11 736
Една любима салата с тиквички от мен, която приготвяме и лято и зима.

Млечна салата с тиквички

500 г. тиквички, 500 г. цедено кисело мляко, 200 г. майонеза, 1/2 връзка копър, 20 г. сусам, олио, чесън на прах( или 2 нарязани на ситно скилидки чесън), черен пипер, сол.
Тиквичките се режат на кубчета и се изпържват в сгорещено олио. След като са готови се поставят в купа и се смесват с цеденото мляко, майонезата, наситнения копър, сусама, чесън на прах, черен пипер и сол, и 1 с.л. олио. Всичко се разбърква добре и се охлажда. При сервиране се поръсва с копър или сусам.

За зимната салата си консервираме тиквички лятото.
Тиквичките се нарязват на малки кубчета и се пълнят в буркани. На 1 буркан се добавя 1 ч.л. сол и се долива вода. Слагат се да заврат, колкото да дръпне капачката - 5-10 мин.
За салатата - прецеждат се тиквичките в гевгир и се пържат в сгорещено олио.
И с пресни тиквички и с тиквички от буркан се получава страхотна салата.
По-вкусна става като добият златист цвят, но и това да не стане - пак е вкусна.

Скрит текст:

И още едно предложение за панирани пълнени тиквички ( леко хрупкави, но вкусни)

Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 08:50 от Merelenda

# 59
  • Мнения: 9 107
а ето и паниран цвят от тиквички, с пълнеж от сирене http://pep-4o.blogspot.com/2013/07/blog-post_2.html

Общи условия

Активация на акаунт