Бургаски майчета - 15 тема

• 43 690
  • 730
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте бъдещи и настоящи мами попаднах на полезна информация и бих искала да я споделя с вас Simple Smile
https://  http://www.moetodete.bg/uchilishte-za-roditeli/uchilishte-za-rod … i-v-grburgas.html 

# 196
  • Бургас
Ползвали ли сте детските кухни? От кои сте доволни?

# 197
  • Бургас
Ползвали ли сте детските кухни? От кои сте доволни?

Те колко са общо? Какви са вариантите за избор? Каква е разликата в цената? Има ли в частните доставки по домовете и това колко оскъпява работата?
В държавната има ли подобрение или още е мизерия като едно време?
Ще съм благодарна ако някой с опит може да ми разясни как стоят нещата   bouquet

# 198
  • Бургас
Аз доколкото съм проучила има една общинска и две частни. За частните има доставка,която оскъпява с 1 лев цената,която иначе е 3.50. Само за сведение да кажа,че досега бяхме в Пловдив и Цвети беше записана на детска частна детска кухня,цената с доставката беше 3 лв,аз и взимах без десерт и без доставка са сумата от 1.50 Simple Smile

# 199
Племенниците ми бяха на държавната , взимахме я от ул.  Раковска срещу хотел Бижу (ако има значение).
Според мен храната беше добра.Децата си я хапваха, с изключение на гриз-халва и може би едно-две други неща , ама то е въпрос на вкус. Не сме виждали неизмити буркани или някакви гнусотии в храната.Самата тя беше сготвена без сол и подправки ,което аз напълно одобрявам за такива малки деца. Един ден дребен ще е записан на същата (още повече ,че новият ни дом е точно до нея  Mr. Green). Цената не знам каква е ,тъй като за близнаци беше безплатно.
Приятелка ползваше частна кухня и мисля че взимаше храната от едно детско магазинче до Борисовата.Удобството е ,че не носиш буркани а всичко е в кутийки с найлонче отгоре. Не помня цената , но ако има желаещи ще разпитам за подробности.

# 200
Ние бяхме точно 2 месеца на държавна и почти всичко се хвърляше. Каприз голям е явно моя...
При записването се дават буркани, 3 или 4 бяха, точно определен тип буркани. храната наистина е много безсолна и за мен беше безвкусна, а и за детето явно. Имаше първо, второ трето (Супа, манджичка, десерт). Само един път попаднах на счупен буркан, много се уплаших да не е глътнал нещо. И аз не съм виждала боклуци вътре. Така завиждах на другите майки, техните деца много я папаха  Flutter
За частната кухня много хубави неща съм чувала, много разнообразно меню било. Единственото оплакване беше лятото, защото храната е в пластмасови кутийки и според някой майки много бързо се разваляла в жегата и храната имала лош вкус... не знам колко е вярно.   
Каквото и да решиш, това е едно голямо удобство   bouquet

# 201
  • Бургас
Аз честно казано не съм запозната с кухните в града, но и нямам намерение да давам на моето дете от тези храни.Приготвям си сама пюретата, и за напред смятам сама да си му правя менютата... рецепти поне има много ...

# 202
  • Бургас
Аз честно казано не съм запозната с кухните в града, но и нямам намерение да давам на моето дете от тези храни.Приготвям си сама пюретата, и за напред смятам сама да си му правя менютата... рецепти поне има много ...

И аз така се бях зарекла,но да мислиш и приготвяш три яденета всеки ден е трудоемко.Освен това аз лично не мога да и осигуря такова разнообразие.

# 203
Така е, и аз го мислех така, но кухнята наистина е разнообразна. Аз готвя за себе си отделно (защото ям много здравословно), отделно на мъжа ми (който яде много Нездравословно), детето с капризите му...., та ако трябва да готвя за бебето, става дълга и широко. Не мога да прекарвам целия ден в кухнята, трябва и на разходки да се излиза, трябва да се пазари, чисти, спортува (това е много важно), някои женски занимания, да не съм роб в крайна сметка  Mr. Green
Ако второто ми дете обикне кухнята, равно няма да има  Crazy

# 204
Ние сме записани на детска кухня Ам Ам, плащаме за 20 дни - 62 лв. Има първо, второ и десерт, има и вариант без десерт и съответно цената е по-ниска. Храната е разнообразна, малкия си похапва доволно. Единствено някои десерти не яде, като киселите, които са всеки понеделник и различни видове мус. Има вариант да не се взима всеки ден, а през ден или по друга схема, както си решите. За доставка до дома се оскъпява цената с левче. Опаковките са удобни, пластмасови с найлонче отгоре, досега не съм усетила кофти миризма от жегите, нито се е вкисвало ядене. Има пунктове на различни места в града. За другите кухни не мога коментирам, без да съм пробвала.
Така е, и аз го мислех така, но кухнята наистина е разнообразна. Аз готвя за себе си отделно (защото ям много здравословно), отделно на мъжа ми (който яде много Нездравословно), детето с капризите му...., та ако трябва да готвя за бебето, става дълга и широко. Не мога да прекарвам целия ден в кухнята, трябва и на разходки да се излиза, трябва да се пазари, чисти, спортува (това е много важно), някои женски занимания, да не съм роб в крайна сметка  Mr. Green
Ако второто ми дете обикне кухнята, равно няма да има  Crazy
miriana и аз поради тази причина записах детето на кухня, в началото му готвех, но след това не ми стигаше времето за нищо, защото и аз готвя за всеки поотделно, а детето иска навън /нормално е/. Спорта определено е важен, подкрепям с две ръце  newsm74

# 205
Аз също мисля че е по-добре да прекараш времето си навън в игри и спорт  или дори и само да се гушакте в къщи , отколкото да се разготвя по 8 манджи на ден. Обичам да готвя , но контакта с малчо ми е по-важен. А относно безвкусната храна - нали знаете ,че солта е най-голямата отрова, а вкусът към нея се възпитава .Така че ако успея да науча детето си да яде безсолно ,че и аз покрай него ... ще направя и на двама ни най-голямата услуга!

# 206
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371588.0

Тук,има доста по темата за детските кухни! Peace

# 207
  • Близо до морето (200 м)
Здравейте!
Хубава тема сте започнали.
При нас каката хапваше с удоволствие всичко от държавната (с малко добавена сол). А за малкия, се наложи да готвя аз, защото е с алергия. Опитахме с менюто за деца с алергия от частната кухня, но не останах доволна изобщо.
AtenaotnA, солта е изключително полезна в определени количества.

# 208
Количеството сол ,което се препоръчва от СЗО е по-малко от 5 гр. на ден. Ти можеш ли да сметнеш какво количество изяждаш? Сигурна съм ,че ако си поставиш за цел да проследиш дневния си прием чрез всички сготвени у дома или купени храни (включая гризинки ,солетки и дори някои сладкиши) ще се уплашиш. И за да не съм голословна , ето произволна статия по темата :
Цитат
Световната здравна организация (СЗО) излезе с нови препоръки за дневен прием на сол. Новите съвети предвиждат хората да приемат по-малко сол и задължителни количества калий в дневното си меню, за да сведат до минимум риска от инфаркт и инсулт, съобщава БТА.

В съобщение на здравната организация на ООН се казва, че пълнолетните граждани трябва да консумират по-малко от 2 грама натрий, или по-малко от 5 грама сол на ден, и минимум 3,51 грама калий.

Преди СЗО препоръчваше 2 грама натрий на ден, но новите препоръки добавят думата "по-малко", което било по-здравословно.

България се нарежда на второ място в света по консумация на сол, сочи статистиката. Българите консумират до 10-14 грама сол дневно. В същото време страната ни е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

През септември миналата година в столицата стартира национална инициатива за намаляване на консумацията на сол под наслов „За България с по-малко сол”.

Далеч съм от мисълта да не се приема абсолютно никаква сол.  Peace

И ето статия специално за децата:
Цитат
Препоръчителния дневен прием на натрий, съответно на сол при деца е различен от този от възрастните - 2400 мг (2,4 грама) натрий на ден. Типичен прием на сол за деца е обикновено около:

- 1000-1500mg за деца на възраст 2-3 години
    - 1200-1900mg за деца 4-8 години на възраст
    - 1500-2200mg за деца на възраст 9-13 години
    - 1500-2300mg за деца на възраст 14-18 години

Имайте предвид, че децата могат да развият силно влечение и предпочитания за солени храни. За това е важно да се избягват солените храни и да не се добавя допълнително сол към храните, когато детето ви за първи път започва да яде други храни.

Ако сте загрижени за приема на сол на детето ви, особено ако то е с наднормено тегло се налага приемът на храни, които са с ниско съдържание на сол.

# 209
  • Близо до морето (200 м)
Никога не бих седнала да смятам колко сол изяждам, нито пък бих се плашила, че са повече от препоръчаните от СЗО (една от най-омразните за мен организации в света).
Просто не смятам солта за "най-голямата отрова", както ти се изрази, а напротив (няма да търся цитати, защото не държа да сме на едно мнение)  Wink

Общи условия

Активация на акаунт