Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 714
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 830
Не знам, nelig, шопски слушам откакто НЕ живея в София. ГолемияТ ни град е прекалено голям, за да си говорим глупости за софиянци и провинциалисти.

# 1 831
  • MI
Има, Windekind, но да - остатъци от шопски е в София, не е чист като извън нея. Още по-зле е, защото се е смесил с някакъв сленг и е страшно просто. А това за големия град предполагам, че беше ирония.  Rolling Eyes

# 1 832
Към днешна дата ми се струва, ако не измислен, то безсмислен конфликт.
Всички живеят вече в Сф. Късно е да се делим Simple Smile. Това имах предвид.

За сленга/жаргона, повечето хора си говорят съвсем правилно. Говорещи на жаргон има навсякъде по света. То е до култура, не до регион.

# 1 833
  • Варна
Всички живеят вече в Сф.

Що за твърдение?

# 1 834
Метафора.

Хексе, за теб знам, че можеш да четеш с разбиране. Ето, това ми е непонятно, че като започне да се разисква Сф и други, хората налитат като бик на червено без да се замислят малко какво точно им се казва.

# 1 835
  • Варна
Точно това поведение на софиянци е дразнещо. Извън София няма друго. А това е типично шопско мислене.  Laughing

# 1 836
Точно това поведение на софиянци е дразнещо. Извън София няма друго. А това е типично шопско мислене.  Laughing
Не е хипербола, а метафора. Извинявам се.
Не знам къде прочете, че извън Сф няма нищо. Simple Smile В Сф дойдоха да живеят много хора (факт). Сега кое точно е Сф?  
А и, по настоящем съм 100% селянка. Simple Smile Имам си подходящата адресна регистрация за целта и се гордея с нея повече от тази, която имах на Сф адрес. Парадокс!!!! Simple Smile

# 1 837
  • Варна
Не знам къде прочете, че извън Сф няма нищо.

Ти каза, че всички живеят в София. С това изказване, направо ни задраскваш всички, които живеем извън нея.

За мен софиянци са всички, които се смятат за такива, независимо къде живеят. Peace

# 1 838
  • MI
Към днешна дата ми се струва, ако не измислен, то безсмислен конфликт.
Всички живеят вече в Сф. Късно е да се делим Simple Smile. Това имах предвид.

С това съм повече от съгласна.  Peace Такава ни е политиката на държавата, затова всички искат или не се изнасят към София или в най-добия случай - към другите големи градове. А и цялото ни население е колкото един сравнително голям град, така че наистина е супер смешно да се делим.

# 1 839
  • Пазете Гор
"... Всдички живеят в софия"

Това съждение следва нежеланието да се борави с цифри. В темата, пък и не само в нея, всеки играе с числата както му скимне. Разлика между 1 милион, 1.2, 1.5 , 1.8 милиона никой не прави, просто си казва : София е над 2 милиона, и така. Където милион и половина  - там и два. По подобен фриволен начин, за съжаление, се артикулират числа на ниво министри, че и нагоре.

А какво казват числата: Съгласно данните от преброяването през 2011 в София живеят 1,3 млн души. Съгласно статистиката на ГРАО - през 2015 - пак толкова: 1, 28 млн. За какви милион и половина, хеле пък за какви два милиона говорим, че и нагоре? Да, това са ориентировъчни цифри - точния брой за всеки момент не знае никой, и няма как да го знае. Важното е, че статистиката не може да се отличава от действителността кой знае с колко, и в никакъв случай не със стотици хиляди. Просто е несериозно да се брои "на око",  по "нашия вход", да се приказват небивалици за "200 000" коли, напускащи София за ден. Това, че го правят и министри, не го прави по-вярно.

Методиките, по които горните числа са изведени имат своите минуси. Разбира се, че има хора, които не са преброени. Има и такива, които ГРАО не лови. Броят им донякъде се компенсира от регистрираните, но неживеещи в София хора. 

# 1 840
  • MI
Скрит текст:
"... Всдички живеят в софия"

Това съждение следва нежеланието да се борави с цифри. В темата, пък и не само в нея, всеки играе с числата както му скимне. Разлика между 1 милион, 1.2, 1.5 , 1.8 милиона никой не прави, просто си казва : София е над 2 милиона, и така. Където милион и половина  - там и два. По подобен фриволен начин, за съжаление, се артикулират числа на ниво министри, че и нагоре.

А какво казват числата: Съгласно данните от преброяването през 2011 в София живеят 1,3 млн души. Съгласно статистиката на ГРАО - през 2015 - пак толкова: 1, 28 млн. За какви милион и половина, хеле пък за какви два милиона говорим, че и нагоре? Да, това са ориентировъчни цифри - точния брой за всеки момент не знае никой, и няма как да го знае. Важното е, че статистиката не може да се отличава от действителността кой знае с колко, и в никакъв случай не със стотици хиляди. Просто е несериозно да се брои "на око",  по "нашия вход", да се приказват небивалици за "200 000" коли, напускащи София за ден. Това, че го правят и министри, не го прави по-вярно.

Методиките, по които горните числа са изведени имат своите минуси. Разбира се, че има хора, които не са преброени. Има и такива, които ГРАО не лови. Броят им донякъде се компенсира от регистрираните, но неживеещи в София хора. 

Два милиона няма, но милион и половина е съвсем реалистично. Много хора не си правят труда да се регистрират докато не сменят постоянния адрес. Всъщност и аз за почти 10 години в София така и не се регистрирах. Да не говорим за студентите.

# 1 841
Не знам къде прочете, че извън Сф няма нищо.

Ти каза, че всички живеят в София. С това изказване, направо ни задраскваш всички, които живеем извън нея.

За мен софиянци са всички, които се смятат за такива, независимо къде живеят. Peace

всички = населението на Сф се увеличи, хората, които живеят в града са в пъти повече от тези, които реално са родени в него, много хора се преселиха, 'всички' е употребено метафорично (пресилено) , за да подчертая, че хората, които живеят в града, идват от различни населени места, градът е по-скоро космополитен, съчетание от различни култури и манталитет. Все още ли мислиш, че зачертавам някого или успях да обясня написания текст?
Изненадвате ме с Куркума, честно.
/1.28 мил., ама само регистрираните, ами нерегитрираните? Отделно през деня населението сигурно се удвоява от хора, които са по работа в града, отделно хората от населените места в околовръст, които работят в града /

# 1 842
  • UK
Аз 7 години живях в София с постоянен адрес в Русе, с настояща адресна регистрация в София. Две деца родих в София, по презумпция ги записват на постоянния адрес на майката - паспорти ходих да им вадя от Русе. Нямам идея числата горе какво отразяват. И отделно - мъжът ми имаше колеги, които всеки ден пътуваха от Перник, Радомир и къде ли не и с години си работят вече в София в софийска фирма, не живеят там, но товарят трафика, ползват всякакви услуги , децата им ходят на училище там и всичко общо взето.

# 1 843
  • София
Мъжът ми от 20 год. живее в София, но си е с видинска адресна регистрация. Чудя се кога ли ще се пречупи най-накрая и ще разкара регистрацията при маминка.  Laughing

# 1 844
  • UK
Мъжът ми от 20 год. живее в София, но си е с видинска адресна регистрация. Чудя се кога ли ще се пречупи най-накрая и ще разкара регистрацията при маминка.  Laughing
Ами това си е повод за прибиране, ако го няма, може изобщо вече да не си ходи Simple Smile Я лична карта да смени, я нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт