Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 709
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 60
може би до преди 15 години имаше отличителен софийски диалект/акцент. По сьщия на начин говореха по радиото/ телевизията, звучи ми съвсем книжовно и културно. явно е въпрос на възприятие. Колкото и да се подиграват на софийския говор, толкова и на софиянци им е непривично и смешно мякането.

# 61
  • София
Да, бе, да било като по радиото!  Laughing Ти май си софиянка, затова така ти се струва! От двайсет години живея в София, а като дете идвах доста често - пак си беше същият диалект от софийските села - че-кат, ме-кат, леле-чат, скакауечат. София и тогава беше предимно работнически град. Книжовното и културното само сред някакъв процент образовани хора, и по радиото и телевизията!

# 62
В София мекоговорещите преди 100 години са били на почит. В момента престижен е западният говор, така че по-скоро има вероятност останалата част от страната да затвърди говора си.
Иначе мекането не е книжовно, но то си е характерна черта на цялата източна половина от България, че и на част от западната (Г. Делчев). И е богатство на езика. Напоследък в науката много се ценят изчезващите езици и диалекти и се полагат усилия за съхраняването и описването им. Затова има една екзотична идея на проф. Буров за кодифицирането на две произносителни норми - източна и западна.

# 63
  • на брега на морето
Също и "отивам НА София, НА парка"...

Показват по телевизора  Grinning Това пък е толкова шибано, че  ooooh!

Обожавам диалектите. Много са пъстри и живи. Но мекото говорене ме дразни. Толкова ли е трудно да се каже ЧЕ, вместо ЧИ (примерно)?.

# 64
  • Варна
То ако става дума и "сядам НА масата" не е правилно, но вкъщи сигурно всички го казват. Wink
Аз поне не съм чула някой да ме покани " До масата".

# 65
  • на брега на морето
Аз по шопските села не съм ходила много-много. В София се казва (и се пише) "млекO". Сред приятелите ми - родени и израснали в София - абсолютно никой не казва "млЯко". И почти всички ме-кат.

О, не, не! Аз съм коренячка софиянка и нямам такива познати. Родителите ми и свекървата казваха млЕко, пЕсък, сЕнка, но то е от тогавашния правоговор и правопис. Не помня в кои години е променен - премахва се "ъ" в края на някои думи и онова особено "е", което прилича на Ж.

# 66
То ако става дума и "сядам НА масата" не е правилно, но вкъщи сигурно всички го казват. Wink

Не е така. http://www.onlinerechnik.com/duma/%D0%BD%D0%B0. Виж значение 7.

В някои случаи изразите с "на" са си съвсем ок.

Котьо Тръмп, родителите ти казвали "пЕсък", но като се променили нормите, почнали да казват "пЯсък"? Да ти кажа, по други краища са ги изпреварили значително в такъв случай. Simple Smile

# 67
  • на плажа
Сядам на масата е елиптичен израз спред някои езиковеди. Това си е норма в нашия език.

# 68

Приемаш, че няма правилен говор ли? Ако това имаш в предвид според мен си има така нареченото "правилно" говорене. Малко по-напред в темата някой обясняваше за журналистите и т.н. Има си норми и филолозите си ги знаят /да не мислиш, че само ги учат да се заяждат с правописа  на нас бедните хорица Mr. Green/

Има както правопис, така и правоговор.
По спомени, без да твърдя, че съм съвсем точна- при приемането на първия бълг. закон за книжовния език се е приело за правилно говоренето в източна България относно ударенията/казах, а не кАзах, гледах, а не гледАх и т.н./, а като основа на правилния говор се е приел говорът около Търново.Затова и до днес се казва, че там хората говорят най-правилно, не че говорят правилно, а защото  някога техният говор е в основата на законодателно приетия правоговор.

За говоренето по радиото- съгласна съм, че там най- често се говори правилно.Телевизионните журналисти- много малко от тях го умеят.

Тъй като стана въпрос в темата- "мекането" и мекият говор са  различни понятия, когато се коментира правоговор.В книжовните среди за неправилно говорене, което се нарича "мекане" се приема неправилното спрягане на глаголите-НосимЕ, работимЕ, говоримЕ

Неправилният мек говор е нещо друго,  не е "мекане".

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 08:21 от Светкавица

# 69
Варненка на интервю за работа в София:
– Как се казвате?
– Ана Синона.
– Това име и фамилия ли е или само първото име?
– Неее.. Ана Синона.
– Не Ви разбирам… слято ли се пише или с тире ?
– Абе не беее… Ана Синона.
– Моля Ви я си напишете трите имена на този лист.
– Ана Димитрова Христова.
– А къде е Синона?
В този момент се намесва колежка, вече бивша варненка, но все още разбираща „варнЯнски“ :
– Момичето иска да каже: Ана с едно „н“.

# 70
Може и да заговори... аз например нямам т.нар. "шопски диалект" с казАх, млЕко, ще ходиМ да се къпеМ (за ед. ч., за което имам и много комична случка) и т.н., но родителите ми не са ги употребявали и си говоря прилично правилно  bowuu

Но баба, която е от село (доста населено, ама село) до София...  Crazy Мъжът ми умира да ходим при нея, за да научава нови думички  Mr. Green Например:

- бърбинци = мравки
- бих трЕва = скубах трева
- це = куче
- чувам мачки = отглеждам котки (гледам котки)
 и още мнооого...

Една от най-добрите ми приятелки е от Сливен и говори страшно правилно, няма една дума казана на меко или на диалект. Така си говори от малка, въпреки че е израстнала в Сливен. От ден 1 в университета говореше така.

Та всичко е според зависи.

Не мога да понасям мьеко говорене, но предполагам, че там където говорят така, не могат да понасят моето твърдо... та освен да се нагодим едни към други не знам. Пък в София вече отдавна се говори на какъв ли не диалект  Rolling Eyes

# 71
Населението на София през 1910-та година е било 102 812 души, сега е над два милиона. За какво е темата?

Така е, но предишните поколения имигранти идваха в София за да учат, работят или защото на село им е тясно на душата. По принцип не беше лесно и в София оставаха по-амбициозните и талантливите. Харесваха града и хората, променяха се и се приспособяваха. Градът се обогатяваше и ставаше по-пъстър с тях.

През последното десетилетие се изсипаха куп хора, които мразят града, страхуват се от него,  липсват им родните места и никак не се и опитват да го опознаят, нито те да се променят и приспособят. Понеже софиянци намаляха рязко (почти никой от приятелите ми от детството не е останал в БГ), сега пришълците доминират и, на практика, коренно променят градската култура. Понеже промяната е рязка и бърза, малкото останали софиянци се чувстват некомфортно в града си, който е неузнаваем.

Представям си колко критики и обвинения в надутост ще отнеса с това изказване, но фактите са си факти. Просто има различни видове имиграция и за София, и за Пловдив, и за Ню Йорк. Нямам нищо против хората, за които конкретно място е било цел или мечта. Точно те, с огромната си енергия, правят един град жив, магически и привлекателен.

Всъщност, нямам проблем и с хората, които са се преместили по икономическа принуда. Сигурно страдат много по родните си места. Обаче е факт, че откакто те са мнозинство, София прилича на г..з.

smile3501
Браво, много точно изказване.

# 72
  • София
vl, аз пък живея в София от 1967-ма, губиш с много Stuck Out Tongue а ако говорим сериозно, може да си живял в София от началото на миналия век, но ако си общувал в определен ограничен кръг, може да си решил, че софиянци ядат само хляб с лук и орат с волове...

jp, пак казвам - по описания от теб начин говорят хората от шопския пояс, който обгражда столицата. те също са парче софиянци, защото са в столицата вече 60-70 години, но са останали необразовани и говорът им си е диалектен. познавам такива хора, обикновено са родители на мои връстници и децата им, родени в софийските родилни домове, не говорят вече така.

както вече написаха по-горе в темата, в момента простотията се завръща с пълна сила и неправилният говор се превръща в норма и цел за подражание. както навремето шопкинчето се е стараело да копира правилния изговор, който е чуло, като е дошло в София - и се е научило -така сега идващите (в столицата и на бял свят) копират онова, което масово чуват, от дошлите по-рано и ето ви възпроизводство на всякакви акценти и ужасии. същото става и с писмената реч, коментирали сме го многократно - пуснеш търсене в Интернет, как най-често намираш написано "простотий"? ами ясно, че така се пише, значи!

# 73
В София мекоговорещите преди 100 години са били на почит. В момента престижен е западният говор, така че по-скоро има вероятност останалата част от страната да затвърди говора си.
Иначе мекането не е книжовно, но то си е характерна черта на цялата източна половина от България, че и на част от западната (Г. Делчев). И е богатство на езика. Напоследък в науката много се ценят изчезващите езици и диалекти и се полагат усилия за съхраняването и описването им. Затова има една екзотична идея на проф. Буров за кодифицирането на две произносителни норми - източна и западна.
И аз имам подобни впечетления. Когато съм слушала интервюта на стари софиянци, живели дълги години в емиграция, ми се струва, че говорят една идея по-меко, отколкото сега е прието. Дори царят така говореше. Най-вероятно образованата миграция към столицата преди 9-ти септември е била от изток. За сметка на миграцията след 9-ти, която е основно от околните краища.

А иначе дразнители колкото си щеш. Ето, колежката врачанка не мьека, ама обича да слага ударение не където трябва - станА, седнА, паднА. Ами и това ме дразни.

# 74
  • София
Населението на София през 1910-та година е било 102 812 души, сега е над два милиона. За какво е темата?

Така е, но предишните поколения имигранти идваха в София за да учат, работят или защото на село им е тясно на душата. По принцип не беше лесно и в София оставаха по-амбициозните и талантливите. Харесваха града и хората, променяха се и се приспособяваха. Градът се обогатяваше и ставаше по-пъстър с тях.

Без да се обиждаш, но по- провинциално изказване от това здраве му кажи. Отиди в Париж, Виена, Мадрид и какъвто искаш голям град по избор и ще видиш, че по презумпция всякакъв народ се стича към тях. Като Анкх-Морпорк е всяка столица и това не е от днес, а от векове. Който има нужда да е само сред свои и да няма пришълци да отиде в Милославци Трънско, гарантирам, че там няма нито един новодошъл откак пра пра прадядо ми е минал границата там и се е влюбил в кръчмарката.

Общи условия

Активация на акаунт