Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 597
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 395
Като дойда във Варна за 1 седмица на почивка, трудно. Но ако живея 10 години  - със сигурност.

# 1 396
  • Варна
Като дойда във Варна за 1 седмица на почивка, трудно. Но ако живея 10 години  - със сигурност.

Хич не е сигурно. Simple Smile Аз съм от 22 години тук (Варна), но не говоря меко.

Като човек, израснал по средата между двата града, мога да споделя, че и двата диалекта са еднакво неприятни за несвикналото ухо. След време обаче престава да ти прави впечатление, човек свиква.

# 1 397
  • София
Софийският изказ, ако изобщо може да се нарече диалект, официално звучи от всички медии не само в София. Дали това е случайно, а? Защо никой не мьека по радиото или в новините по телевизията? Учителите в училищата, преподавателите в университетите също не трябва да мьекат... Миналата година в училището на детето ми имаше една учителка по математика от "Болярския край", както самата тя се представяше... Мьекаше в часовете и на родителските срещи, та пушек се вдигаше. И без да съм коментирала каквото и да било по темата вкъщи, синът ми сподели, че госпожата по математика говори много странно. Недопустимо е в училищата да се говори диалектно на децата!

# 1 398
Аз съм от северна България. Много обичам да общувам с хора от различни краища на страната и смятам, че именно различните диалекти обогатяват разговора ни- интересно ми е, когато се употреби дума, чието значение не знам, да ми се обясни.
Със сигурност използвам някои думи на диалект, защото в разговор ми се е случвало да ме питат какво точно искам да кажа, но смея да твърдя, че като цяло говоря правилно.
И вместо да се възмущавате от диалектите, може да се поинтересувате от някоя дума, за нейното значение, а не да се мислите за по-по-най. Хем ще си обогатите малко речника, хем няма да се зареждате толкова отрицателно от обикновен разговор с някой мьекаш.  Wink

И оти ниА сме най- ЕнтелЕгентнЕте у северОзАпадО, да се ужасИте още минИнко от диалекта ни. Sunglasses

Скрит текст:

# 1 399
Софийският изказ, ако изобщо може да се нарече диалект...
"Софийският изказ" не може да се нарече диалект, но пък това не се отнася за врачанския говор, трънския говор, пернишкия говор, македонския говор и прочие говори, които силно са застъпили в "софийския изказ" през последните 40-50 години. През първата половина на 20 век в София се е говорило по-меко отколкото сега.

# 1 400
  • София
пак забравихме разликата между "диалект" и "акцент", "произношение".

какъв диалект ви патил, когато се коментира "мьекане" или "екане"?

# 1 401
  • София
Да, хубаво е да се разграничи мекият говор от диалектните думи в различните части на страната.  Peace
Мен мекото си ме дразни много и според мен е по-лесно един "твърдо" говорящ да започне да мьека, отколкото обратното да се случи.  Mr. Green
Само не разбрах какво е това шекане в София.  Thinking

# 1 402
Мен мекото си ме дразни много и според мен е по-лесно един "твърдо" говорящ да започне да мьека, отколкото обратното да се случи.  Mr. Green

Запазват идентичността си с това меко говорене. Да не ги претопи гадната столица.

# 1 403
  • София
Трещи, кумата ми е от Бургас и говори меко. От 20 години е в София и наскоро ме пита личи ли си мьекането, понеже се притеснявала от родителите на учениците си. Казах й, че си личи. Явно не може да се научи, дори детето й говори меко, нищо, че е родено и си живее в София. Няма спасение, може би само с логопед се оправя това, знам ли.  Crazy

# 1 404
  • Варна

Може би се има предвид "ме"кане - правиме, видиме, отидеме и т.н , което твърдо не е акцент, а си е диалект.

# 1 405
София отдавна и си мека и се чуват всякакви диалекти.
Училищата са пълни с неправилно говорещи учителки.
Аза свикването въобще не свиквам и си ми прави впечатление, а у учителките и ме дразни и ме ядосва

# 1 406

Може би се има предвид "ме"кане - правиме, видиме, отидеме и т.н , което твърдо не е акцент, а си е диалект.

Не, сигурно има предвид точно "шекане" – "ш" вместо "щ" – ше хода, ше права, ше спа...

# 1 407
  • София
Ааа, сленг демек.  Joy

# 1 408
Интересно се получава, значи. Ако нещо е извън София, е диалект. Щом става въпрос за столицата обаче, е сленг.
Добре.

# 1 409
  • София
Е, леко иронично беше.  Peace
Навсякъде се ше-ка. Според мен е въпрос на избор дали да говориш правилно или не.

Общи условия

Активация на акаунт