Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 595
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 500
Имам колега румънец и някои думи разбирам, но е мъка  Grinning. Тони, още ли се майтапят във Видин, че комарите са по-големи от врабчетата  Mr. Green.

така ме плашеха, като ме заведаха там, а пък мен комари не ме хапят и видинчани бяха разочаровани, че софиянката не се шляпа през две минути Simple Smile.

# 1 501
  • София
Сега да заостря вниманието си отново върху следното, което ми е се струва меко казано невъзможно, но една потребителка твърди, че "редовоно го срещала"
Eй я на потребителката, дето е твърдяла.  Laughing Ами срещам го, какво да правя. Първият път помислих, че аз съм нещо недочула, защото беше в разговор. Вторият път беше написано. Във ФБ в лично съобщение към мен. Дъщеря ми имаше рожден ден, съобщението беше нещо от сорта " Жива, здрава, бля-бля, да им честитиш рождения ден от мен." Не сме близки, не ми е удобно да оппитам защо така се употребява това "им". И просто почнах да обръщам внимание - употребява се и то не от един човек. Не често, но го има.

# 1 502
  • София
Сега да заостря вниманието си отново върху следното, което ми е се струва меко казано невъзможно, но една потребителка твърди, че "редовоно го срещала"
Eй я на потребителката, дето е твърдяла.  Laughing Ами срещам го, какво да правя. Първият път помислих, че аз съм нещо недочула, защото беше в разговор. Вторият път беше написано. Във ФБ в лично съобщение към мен. Дъщеря ми имаше рожден ден, съобщението беше нещо от сорта " Жива, здрава, бля-бля, да им честитиш рождения ден от мен." Не сме близки, не ми е удобно да оппитам защо така се употребява това "им". И просто почнах да обръщам внимание - употребява се и то не от един човек. Не често, но го има.
Според мен печатна /техническа/ грешка (при бързане). В никакъв случай не е тенденциозно. Просто едното е ед.число, другото множествено, нямам как.

# 1 503
  • София
Не, не е. При същия този човек си е практика. Заслушах се след този случай. После започнах да го дочувам/проитам, макар и сравнително рядко, и от други места. Пак казвам, в писмени изпитни работи съм го срещала няколко пъти. Вярно, не е разпространено като Й в множественото число.

# 1 504
  • София
Не, не е. При същия този човек си е практика. Заслушах се след този случай. После започнах да го дочувам/проитам, макар и сравнително рядко, и от други места. Пак казвам, в писмени изпитни работи съм го срещала няколко пъти. Вярно, не е разпространено като Й в множественото число.
В смисъл - да не е нещо от сорта:
-Как си ти?
-Добре сме, добре сме
Един вид - честито ви на всички за РД на дъщеря ви, и оттам "честити им", демек на всички вкъщи.... просто нямам друго обяснение.

# 1 505
  • София
Тони, още ли се майтапят във Видин, че комарите са по-големи от врабчетата  Mr. Green.
Сумарно престоят ми във Видин е 10 дни годишно. Но да, комарите са безпощадни и кръвожадни.  Grinning

# 1 506
  • София
Не, бе, човек. Не е изолиран случай. То и аз нямам обяснение и питам, че пък ми е интересно.

# 1 507
Тони, още ли се майтапят във Видин, че комарите са по-големи от врабчетата  Mr. Green.
Сумарно престоят ми във Видин е 10 дни годишно. Но да, комарите са безпощадни и кръвожадни.  Grinning

Аз два пъти съм била там лятото и все ме плашеха  Mr. Green. Хубав беше Видин. Жал ми е за този край на БГ. Дано да се пооправи.

# 1 508
  • София
И аз не разбрах какъв е проблемът с пликче, също по-назад с дето. Thinking

"Роклята, дето си купих" или "Онзи, дето ти говорех за него" добре ли ти звучат?

Като форма на "където" (каквото е и всъщност) може да е приемливо за разговорна реч, но като заместител на всички относителни местоимения мен лично ме дразни.

Плик има и друго значение. Плик за завивка. Laughing
Да, схванах, не съм прочела внимателно. Crazy

Пликчета може и да са гащи. Flutter

# 1 509
"Софийският изказ" не може да се нарече диалект, но пък това не се отнася за врачанския говор, трънския говор, пернишкия говор, македонския говор и прочие говори, които силно са застъпили в "софийския изказ" през последните 40-50 години. През първата половина на 20 век в София се е говорило по-меко отколкото сега.
Врачанският говор може би е един от "най-ужасните" на територията на страната. Дори хора, живеещи в Северозападна България, са казвали, че начинът на говорене на врачани е отвратителен(!). Те си говорят на типичен шопски диалект.
Мен лично не ме дразни, защото различията в говора между северозапада и североизтока винаги са били най-осезаеми. Дори намирам за интересно и забавно да слушам такава реч, фрази..

още ли се майтапят във Видин, че комарите са по-големи от врабчетата  Mr. Green.

така ме плашеха, като ме заведаха там, а пък мен комари не ме хапят и видинчани бяха разочаровани, че софиянката не се шляпа през две минути Simple Smile.
Ако си с различна от нулева кръвна група, комарите затова може да са те подминали.
Поне така би трябвало да е на теория. Peace

Хубав беше Видин. Жал ми е за този край на БГ. Дано да се пооправи.
Миналото лято крайречната градина на града беше доста позанемарена. Алеите бяха непочистени от избуялата трева. И на мен ми стана жал, защото Видин е хубав град, но и никой няма желание да инвестира в него, за съжаление.

# 1 510
С 0 съм, но не ме кацат дори  Mr. Green. И тук са хищни и само аз се развявам без да се пляскам -).

# 1 511

Врачанският говор може би е един от "най-ужасните" на територията на страната. Дори хора, живеещи в Северозападна България, са казвали, че начинът на говорене на врачани е отвратителен(!). Те си говорят на типичен шопски диалект.

След една дълга обиколка в Русе, Силистра и Велико Търново срещнах врачани. Идеше ми да ги разцелувам.

# 1 512
На мен врачанският говор ми харесва. Имат леко затвърдено Е, което лесно се изчиства. Малко диалектни думи. Но не някакъв шибан акцент, от който да се затрудниш в разбирането. Пловдивското "МинахмИ на зИлену", "пекЪно пилИ със зелИ" и "хубаво облЯкЪн" е с повече кошмар за мен лично.

А врачанското "Ич ми не е" и друг път съм казвала... ми е любим израз.

# 1 513
Смешно е как в София си мислят, че говорят правилно.  Joy
След Враца най-смешно говорят в София и после към Благоевград.

# 1 514
Смешно е как в София си мислят, че говорят правилно.  Joy
След Враца най-смешно говорят в София и после към Благоевград.

Защо си мислиш, че мислим, че говорим правилно? Мен от ша ме отучи една учителка по български. Но за разлика от някои други приемам и се уча. 

Общи условия

Активация на акаунт