Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Серклаж

 • 4 155
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 489
Има ли някоя от вас, на която е правено такова нещо?
И повече ме интересува как се открива необходимостта от серклаж, защото доколкото разбрах признаци няма?
Прави ли се гинекологичен преглед през някоя седмица през бременността или се открива случайно?

Благодаря

# 1
 • в края на града
 • Мнения: 4 317
Серклажът се прави през 16-18 г.с. при необходимост може и по-късно до към 21г.с. Поставя се най-често, когато има проблем с шийката на матката, тоест подпомага я (ако мога така образно да се изразя) да издържи до края. Прави се когато има разкритие (тоест ясни признаци), а то се установява с гинекологичен преглед.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 350
здравей Simple Smile
някъде към 18 г.с. ми правиха преглед за състоянието на шийката на матката. тъй като предпочетох да избегна гинекологичния преглед изпих около половин литър вода час и половина преди прегледа и се разминах само с гледане на ехографа. когато си пила вода, пикочния мехур притиска достатъчно матката, така че шийката се вижда идеално /така ми обясни доктора/.
ако не се лъжа шийката на матката не трябва да се е скъсила под 3-3.5 см, в противен случай се налага серклаж. това е зашиване, ставало с упойка и не боли, но повече подробности не знам...

# 3
# 4
 • Мнения: 2 489
Благодаря ви! Внесохте яснота по въпроса ми!

# 5
 • Мнения: 353
Здаравей sunny_zt, а бях пуснала тази тема за серклажа. На мен ми направиха  в 13 г.с. под пълна упойка и всичко продължи около 40 мин. после си бях у дома. Причината за това е че имах едно преждевременно раждане и скъсяване на шийката преди серклажа. Сега сам в 25 г.с. и всичко за сега върви нормално.

# 6
 • Мнения: 637
Копирам ви един текст от д-р Даскалов. Дълъг е, за което се извинявам, но някой може пък да има желание да го прочете.

ЦЕРВИКАЛНА ИНСУФИЦИЕНЦИЯ

Определение:
Цервикална инсуфициенция означава неспособност на маточната шийка (цервикс) да задържи плода до края на бременността. Понякога по време на бременността вагиналната част на матката – маточната шийка – се скъсява, изглажда и разширява, като този процес не е в резултат на маточни контракции, а проява на структурна слабост на шийката. Това състояние се нарича цервикална инсуфициенция (недостатъчност) и може да се дължи на ред причини, повечето свързани с травми или вродени дефекти на шийката.

Описание:
Когато маточната шийка е наранена, тя не може да задържи бременността. Шийката се разширява без маточни контракции и без болка, като понякога това разширение е пълно. В резултат на това плодният мехур излиза през отвора на маточната шийка и може да се спука, често преди бебето да е в състояние да оживее извън матката. Това предизвиква маточни контракции и води до преждевременно раждане или аборт. В много случаи диагнозата се поставя твърде късно, когато процесът е напреднал и не може да бъде овладян. Поради цервикална инсуфициенция около 15 – 20 % от всички бременности се губят във второто тримесечие на бременността.

Причини:
Рисковите фактори за цервикална недостатъчност  са: цервикална инсуфициенция при предишна бременност, травми, операции и анатомични дефекти на маточната шийка, употреба по време на бременност на забранения вече препарат диетилстилбестрол от майката на бременната жена. Предишни аборти или кюретажи с диагностична цел например могат да увредят шийката. Други причини за цервикална слабост включват цервикална каутеризация (обгаряне на шийката) и конизация (изрязване на част от шийката под формата на конус) с цел профилактика и лечение на рака на маточната шийка. Преди бременността и по време на първото тримесечие обикновено няма метод, чрез който да установим дали евентуално ще се развие цервикална недостатъчност.

Симптоми:
Жените с цервикална недостатъчност обикновено идват на преглед с минимални оплаквания (със слаби маточни контракции) между 16 и 28 гестационна седмица. Дори при значителна цервикална дилатация (разширение) – 2 см и повече - те имат малко оплаквания. Когато цервикалното разширение достигне 4 см и повече, могат да се появят активни маточни контракции или да се спука околоплодния мехур.

Диагноза:
Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата (предишни проблеми) и чрез поредни гинекологични и ултразвукови прегледи. В моята практика в клиника Торакс – Пловдив съм се уверил, че серийните ултразвукови изследвания с вагинален трансдюсер са отличен метод за ранна диагноза на цервикалната инсуфициенция. Едновременно с това изключвам наличието на аномалии на плода.

Лечение:
След като се постави диагнозата цервикална инсуфициенция, се прилага оперативна процедура, наречена серклаж. Около маточната шийка се поставят един или няколко шева, които я задържат плътно затворена. Това се прави обикновено от 14 до 18 - 20 гестационна седмица, но не се прилага, ако има спукан околоплоден мехур или възпаление на околоплодните обвивки. Правят се микробиологични и серологични (кръвни) изследвания. След серклажа бременната се наблюдава внимателно за наличие на маточни контракции или инфекция. Първите часове след оперативната процедура бременната трябва да прекара на легло; 24 часа след това може да бъде на свободен режим. На 48 – я час може да бъде изписана и да води нормален живот. В следоперативния период се прилагат лекарства, отпускащи маточната мускулатура. Серклажът се маха две седмици преди термина.

# 7
 • Мнения: 7 718
Не се страхувайте от серклажа, ако се налага. При лежането в болница за задържане /седем месеца и половина/ се запознах с доста жени, които имаха предишни несполучливи бременности, поради този проблем -преждевременно раждане или аборт, но след серклаж износиха и родиха живи и здрави деца.

# 8
 • Мнения: 196
Браво на Meli!  202uu   202uu   202uu
Аз като минала по този път съм на мнение че всичко е описано много точно.

# 9
 • Мнения: 212
na men mi go praviha sredata na 4-tia mesec,ne boli,nishto ne se useshta pravi se s pulna upoika estestveno.na men mi go naznachiha ,zashtoto imah polovin sm.razkritie,koeto ne e osobeno normalno za 4 mesec,a prez purviter tri imah mnogo chesti kruvotechenia.koneca se maha niakade kum 37-38 sedmica.gadnoto e samo che sediah 10 dni v bolnicata.ne se pritesniavai!

# 10
ЗДРАВЕЙТЕ,АЗ ИМАМ БЛИЗНАЦИ НА 4 ГОД И ТРЯБВА ДА ВИ ПРИЗНАЯ ,ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЕРКЛАЖА УСПЯХ ДА РОДЯ ДВЕ ЗДРАВИ МОМЧЕТА ПО 3,200 КГ.НАПРАВИХА МИ ГО В 4-ЯТ МЕСЕЦЫБЕШЕ С УПОЙКА  НАЙ-НЕПРИЯТНОТО БЕЩЕ,ЧЕ 24 ЧАСА НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СТАВАМ ОТ ЛЕГЛОТО.БОЛКА НЯМА И НИШО НЕ СЕ УСЕЩАЫНО Е ЖЕЛАТЕЛНО ДА СПРЕТЕ ИЛИ НАМАЛИТЕ ПОЛОВИЯТ ЖИВОТ.ДРУГОТО,КОЕТО МИ ПОМОГНА БЯХА ТАБЛЕТКИТЕ С МАГНЕЗИЙ,КИСЕЛОТО МЛЯКО И МНОГОТО ПЛОДОВЕ С КОИТО СЕ ХРАНЕХ.ЕСТЕСТВЕНО РОДИХ СЪС СЕКЦИО,ЗАЩОТО БЕБЕТАТА БЯХА МНОГО НЕСТАНДАРТНО ЗАСТАНАЛИ.ЗАТОВА БЪДЕЩИ МАМИ НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ,ОТ ТОВА НЕ СЕ УМИРА.МАХНАХА МИ КОНЦИТЕ ОТ СЕРКЛАЖА В  НАЧАЛОТО НА ДЕВИТИЯТ МЕСЕЦ,А АЗ РОДИХ ЧАК   СЛЕД ДВЕ СЕДМИЦИ.

Общи условия

Активация на акаунт