Търся електронна книга - тема 3

• 128 215
  • 733
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,
търся втората и третата книга от поредицата на Дж.Р.Уорд "Братството на черния кинжал", на български, без значение в какъв формат. Порових доста из нета,така и не ги намерих. Ще съм много благодарна ако някой ги има и ми ги прати.   bouquet
Не открих и линк, в две от темите тук, но и е малко трудно да се прочетат всички мнения без да се пропусне нещо.  Simple Smile
amarelamia@gmail.com

# 301
Здравейте,
търся втората и третата книга от поредицата на Дж.Р.Уорд "Братството на черния кинжал", на български, без значение в какъв формат. Порових доста из нета,така и не ги намерих. Ще съм много благодарна ако някой ги има и ми ги прати.   bouquet
Не открих и линк, в две от темите тук, но и е малко трудно да се прочетат всички мнения без да се пропусне нещо.  Simple Smile
amarelamia@gmail.com

пратени Laughing

# 302
Здравейте,
търся на Катрин Стоун: Близнаците, Модерни жени, Обич, Часът на Пепеляшка и Черно сърце на формат различен от PDF.
snejanadi@abv.bg

# 303
Някой да има "Шантарам" на Грегъри Робъртс, на български език Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 22:20 от donbonbon

# 304
Не е удоволствие, а необходимост. Има една групичка които се редуват да купуват книги и които е наред сканира и праща на другите. Аз мога да чета само ел. книги по здравословни причини. Така че щом си купя книга веднага ми я сканират. И да пращам я на хора които искат да четат, но поради една или друга причина не могат да си го позволят.

Издателствата също имат вина за това. Ако ел. книгите излизат заедно с другите и са със сериозна отстъпка (както е по цял свят) нямаше да има толкова сканове. Или ако направят като Сиела - книги под наем. Тогава ще са по-достъпни и кои ще купува книга да я сканира и разпраща като вече я е прочел?

Съжалявам, но не съм съгласна, че са виновни издателствата. Ето всяко 2-3 мнение е "някой може ли да ми прати 2 и 3 книга от братството, някой може ли да ми прати от 1 до 5 книга от братството."
Всички книги до 8 ги има в електронен вариант. Колко точно от новооткрилите поредицата са си ги купили? Сигурна съм, че са точно 0.
Всяка книга от поредицата е теглената/сваляна над 5000 пъти, но са продадени единични бройки от електронните книги. (Това го знам от самото издателство).
Така че хайде да не се лъжем. Докато има хора да сканират и да пускат новоизлезлите книги, ще има хора които ще изчакат "търпеливо" 1-2 дни за да се сдобият безплатно с книгата. Колкото и да е хубава, няма да си я купят.
А това, че ако дадена книга се хареса ще се купи... пак е пълна глупост. Само се зачетете в исканията.
"Много ми хареса първата книга, ще може ли да ми пратите останалите от поредицата". Като ви хареса купете си я, не плюйте после по издателствата, че спирали поредици или дори любовния жанр като цяло.
И аз нямам пари и много искам Ipad, но не съм отишла в някой магазин да си го взема и да изляза с него.

# 305

Ако ел. книгите излизат заедно с другите и са със сериозна отстъпка (както е по цял свят). Не може да излиза месеци след книжното тяло и на цена близка до хартиения носител. Това ме кара да се откажа да купувам ел. вариант. А и защо Сиела може да си позволи да пусне нейните под наем, а другите не?

# 306
  • Пловдив
Да кажа и аз, че единствената книга която си купих като електронна книга се оказа несъвместима с моя четец. От издателството ме насочиха към програми за премахване на защитата. Пробвах няколко дни и след като не се справих четох първо на компютъра, след което я намерих безплатна на английски и я дочетох. Сега не смея да купя друга книга въпреки че съм си набелязала няколко.

# 307

Ако ел. книгите излизат заедно с другите и са със сериозна отстъпка (както е по цял свят). Не може да излиза месеци след книжното тяло и на цена близка до хартиения носител. Това ме кара да се откажа да купувам ел. вариант. А и защо Сиела може да си позволи да пусне нейните под наем, а другите не?

Ако "баба беше млада, нямаше да е на 80 години". Оправдания от 10 кладенеца ще извадите, за да успокоите съвестта си явно.
Абе вие четете ли се какво пишете? Как точно ви хрумна, че населението на България е равно на това в Америка или Русия, и съответно пазарът ни е толкова развит като техните? за да пишете "навсякъде по света". Що не се поинтересувате каква например е цената на една електронна книга, произведена в Сийленд. Ценообразуването е според пазара.
А пък ако електронните книги се купуваха, можеше цената да е и по-ниска. Ниската покупателност и високата искателност за безплатни книги по форумите са причината за високите цени.

# 308
А пък ако електронните книги се купуваха, можеше цената да е и по-ниска. Ниската покупателност и високата искателност за безплатни книги по форумите са причината за високите цени.

Цената е неоправдано висока, имайки предвид разходите за печатно и електронно издание. А ниската покупаемост не може да бъде оправдание за висока цена. Винаги си купувам печатно издание на книгите, които  ми харесват. Но да си купя широко рекламираните "Петдесет нюанса сиво" или излезлият преди време "Изгубеният символ" на Дан Браун? Все едно да си хвърля парите на вятъра. Може ли да направя рекламация, защото са ме излъгали,  че е "забележителна книга"?

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 00:00 от Vapor

# 309
Здравейте ,някой знае ли дали има на bg книги на Lynne Graham?

Изглежда не е издавана.

Момичета,да.имате.случайно.4-та.от."Магьосници.на.елементите"?
Скрит текст:

Да, Магьосническа ярост - има я също в бг свят.

# 310
Здравейте,не искам да обвинявам или оправдавам никого,но смятам,че ако имах паричната възможност,с удоволствие щях да си ги купувам. Преди кризата редовно си купувах,въпреки,че нямам място,където да ги съхранявам.Аз знам какво е да гледаш,как излизат една след друга нова книга и да откачаш и да не можеш да си позволиш.Тогава почнах да търся варианти и така си реших проблема.Не съм виновна,че ни докараха до това положение.Аз не мога да си забраня и да кажа,край спираш да четеш,това не е възможно.Смятам,че трябва да има един толеранс спрямо издателствата,примерно един месец след издаването да не се разпространява,но толкоз.

# 311
Някой да има "Шантарам" на Грегъри Робъртс, на български език Rolling Eyes
Пробвай да я поискаш от cheti.me Simple Smile

# 312
Здравейте,не искам да обвинявам или оправдавам никого,но смятам,че ако имах паричната възможност,с удоволствие щях да си ги купувам. Преди кризата редовно си купувах,въпреки,че нямам място,където да ги съхранявам.Аз знам какво е да гледаш,как излизат една след друга нова книга и да откачаш и да не можеш да си позволиш.Тогава почнах да търся варианти и така си реших проблема.Не съм виновна,че ни докараха до това положение.Аз не мога да си забраня и да кажа,край спираш да четеш,това не е възможно.Смятам,че трябва да има един толеранс спрямо издателствата,примерно един месец след издаването да не се разпространява,но толкоз.
Един месец е крайно недостатъчен издателството да си върне дори част от вложението по издаването на една книга. Това са разходи за авторски права, за превод, за редакция, за предпечатна подготовка, за реклама, за печат, за разпространение... Само един от  разпространителите като Хеликон ти вземат 55% от коричната цена като търговска отстъпка. При електронните книги, се спестява единствено разхода за печат, но за негова сметка се плащат всички останали + ДРМ защита на епуб файла, така че 5 лева разлика между електронната и хартиената книга си е дори много. С това темпо на сканиране на втория ден, ще съсипете доста от издателствата. Колко време мислите, че те могат да издават на благотворителни начала? Месец-два... година? После ще оставите десетки хора безработни, защото издателствата ще са фалирали. Ще можете ли да спите спокойно като знаете, че сте отнели умишлено работата на поне 200 души и оправданията ви са вятърни мелници? Че те заради вас остават без начин на препитание? Ако можете без никаква мисъл да преглътнете това, тогава аз моля, следващия път като влезете в магазин и си откраднете сирене, откраднете 2 кг и за мен и ми ги оставете пред пощата (аз ще си ги дръпна оттам). Разликата между едната и другата кражба е нулева, колкото и оправдания да си намирате. И аз нямам пари за бензин за колата, но не съм ограбила бензиностанция или петролна фирма, с оправданието - ама аз не мога да си купувам - ами като нямам пари за бензин, няма да карам колата си. Има едно такова нещо, наречено авторски права, и те се купуват за период от поне 4-5 години. Едно "месец да се чака докато се сканира и толкоз" е ограбване на интелектуален труд и не само интелектуален и сте в пряко нарушение на закона за авторското право. В читанка не случайно са сложили период от две години преди качване на нови книги, като предпазна мярка. Не са казали издателствата, не са подали жалба срещу вас и незаконното разпространение. Но усещам, че с вашето темпо на разпространение сте на косъм от това. А цените изобщо не са неоправдано високи - те се определят от пазара и от купуваемостта. Ако 5000 души са свалили безплатно една книга, която е определяна за страхотна безусловно и единодушно, но е купена от 5 човека, каква според вас трябва да е цената? Безплатна ли? Ако 5000 души си я бяха купили, съм убедена, че цената щеше да е доста по-поносима. Но вие гледате руския пазар, американския пазар, занзибарския пазар, но не и българския. Това че вие и аз сме на такова дередже да не можем да си купим всички книги, не ви ли говори, че и издателствата не цъфтят и вържат? Болно ми е при мисълта колко поредици, и то харесвани, ще се спрат заради безумията ви и уронването на свития ни пазар още повече, защото заради такова разпространение на втория ден, издателствата не само не могат да излязат на печалба от дадена книга, за да издават следваща и по-следваща и да ни радват с нови книги, а дори не могат да си върнат и част от вложеното.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 01:03 от nelg

# 313
  • Пловдив
Един месец е крайно недостатъчен издателството да си върне дори част от вложението по издаването на една книга. Това са разходи за авторски права, за превод, за редакция, за предпечатна подготовка, за реклама, за печат, за разпространение... Само един от  разпространителите като Хеликон ти вземат 55% от коричната цена като търговска отстъпка. При електронните книги, се спестява единствено разхода за печат, но за негова сметка се плащат всички останали + ДРМ защита на епуб файла, така че 5 лева разлика между електронната и хартиената книга си е дори много. С това темпо на сканиране на втория ден, ще съсипете доста от издателствата. Колко време мислите, че те могат да издават на благотворителни начала? Месец-два... година? После ще оставите десетки хора безработни, защото издателствата ще са фалирали. Ще можете ли да спите спокойно като знаете, че сте отнели умишлено работата на поне 200 души и оправданията ви са вятърни мелници? Че те заради вас остават без начин на препитание? Ако можете без никаква мисъл да преглътнете това, тогава аз моля, следващия път като влезете в магазин и си откраднете сирене, откраднете 2 кг и за мен и ми ги оставете пред пощата (аз ще си ги дръпна оттам). Разликата между едната и другата кражба е нулева, колкото и оправдания да си намирате. И аз нямам пари за бензин за колата, но не съм ограбила бензиностанция или петролна фирма, с оправданието - ама аз не мога да си купувам - ами като нямам пари за бензин, няма да карам колата си. Има едно такова нещо, наречено авторски права, и те се купуват за период от поне 4-5 години. Едно "месец да се чака докато се сканира и толкоз" е ограбване на интелектуален труд и не само интелектуален и сте в пряко нарушение на закона за авторското право. В читанка не случайно са сложили период от две години преди качване на нови книги, като предпазна мярка. Не са казали издателствата, не са подали жалба срещу вас и незаконното разпространение. Но усещам, че с вашето темпо на разпространение сте на косъм от това.
Най-обичам някой да ми чете морал, а същевременно зад гърба ми да действа точно както проповядва, че е неправилно ooooh! Не искам да влизам в излишни полемики, но когато става дума за авторските права, многократно е писано и казвано, че едва 3-4 % от коричната стойност отиват при автора на дадена книга, а всичко останало си го разпределят акулите по веригата - издатели и прочие. И най-силен вой надават именно те, последните, че труда на авторите бил ограбван... Или както се казва: крадецът вика "Дръжте крадеца!"...

# 314
  • Варна
Никого няма да защитавам и никого няма да съдя. Само ще си кажа моето мнение по развихрилата се дискусия... всъщност темата не е никак нова... Аз чета предимно електронни книги, щом захвърлих 6 и 7 инчовите киндъли и минах на айпад мини, става ясно. И много обичам да чета на роден български език. Искам хубав и адекватен превод, искам и качествена редакция на този превод. И ако не дадем шанс на издателствата да си продадат книгите, те ще издават все по-малко и по-малко, с все по-кофти превод и с все по-кофти редакция. А цените ще се вдигат, защото в себестойността на книгата ще се слага и % за останалите непродадени книги. Така че, момичета, избора е наш. Резултата от този избор няма да се види утре или вдругиден, но след година-две със сигурност.
"как излизат една след друга нова книга и да откачаш и да не можеш да си позволиш." Споко, след време няма да има една след друга, а от време на време...
Никъде по света не се приема оправдание, нямам пари, но искам, затова го правя. Има много верни поговорки, че всеки се разпростира според чергата си и кучето скача, според тоягата си. Съжалявам, но наистина е така.
За мен си направих избора, ако мога, купувам нова, ако не мога, изчаквам да мине 1 година. През другото време има толкова много непрочетени книги, а и много, които с удоволствие препрочитам. Даже са ми по-интересни на втория прочит, защото не бързам да стигна края, а чета и се наслаждавам на действието.
Голямо шубе ме гони да не вземат някой ден да клъцнат читанка-та и ескейпа. Не че нямам повечето книги изтеглени и записани на външен носител, ама няма да ми стане драго. Та затова казвам, нека да дадем време на издателствата да си продават книгите и тогава да се сканират. Примерно, както е в ескейпа -  1 година след излизане на книгата.

Да допълня нещо към поста на Ледената кралица. Много, ама наистина много искам всички акули по веригата много да забогатеят. Така ще имат пари да плащат на кадърни преводачи и редактори и ще издават в месеца по 2 книги... поне. Е, цената на една книга е колкото на кило агнешко, но ако книгата се поръча скоро след издаването има 20-25% отстъпка и тогава пада до 800 гр. мръвка.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 01:59 от FloridaM

Общи условия

Активация на акаунт