Търся електронна книга - тема 3

• 128 187
  • 733
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
.. Много, ама наистина много искам всички акули по веригата много да забогатеят. Така ще имат пари да плащат на кадърни преводачи и редактори и ще издават в месеца по 2 книги... поне. Е, цената на една книга е колкото на кило агнешко, но ако книгата се поръча скоро след издаването има 20-25% отстъпка и тогава пада до 800 гр. мръвка.

Колкото и богати да станат, пак ще плащат с трохите от голямата пита както на авторите, така и на преводачите. Защото числата са потресаващи - най-общо и ориентировъчно коричната цена на една книга се разпредля по следния начин:

- разпространител –> 40%
    - издател –> 25-30%
    - за печат, хартия, книговезане –> 5-10%
    - за набор, редактор, коректор, предпечат –> 5%
    - автор и преводач –> 3-10%

Ясно е кой обира лъвския пай и кой наистина е ощетен в цялата ситуация Sunglasses

И един риторичен въпрос на фона на горния пример с агнешкото Mr. Green : интересно защо макар че "Ад" на Дан Браун излезе у нас след около месец от световната и примиера (т.е. би трябвало да се ползва отстъпката за скоростно 'поръчване'), цената и не падна до половин кило агнешко, а стигна цената на кило филе "Елена" Crazy Wink Mr. Green

# 316
Както написах в предния си пост, за мен ситуацията ескалира и очаквам някой от сканиращите да бръкне в купата на който не трябва и ще се повтори ситуацията с читанката, факт е че си наложиха срок, който можеше да е 1 година (което за мен е приемливо), вместо сегашните две и вместо да обикаляте по форуми и да мрънкате за книги, които дори още не са излезли на български, да си ги сваляте от там.
По принцип не съм на мнение, че всички които четат книгите безплатно, ако не ги намерят със сигурност ще си ги купят, но все пак има % от тези читатели, които биха го направили. Попадала съм на много коментари от типа "дали я има вече качена, или да ходя в книжарницата". Конкретно защо сканирането влияе на продажбите - мога да дам пример с Бард (не съм им от най-върлите фенове, но те са безкомпромисни - няма ли интерес, спират си поредиците без да им мигне окото), във фейсбука си официално обявиха преустановяването на Ванирската сага, още след първа книга. Обяснението им е липсата на интерес, който пък аз не мога да си обясня - във форумите, фейсбук и сайта на издателството където се коментира книгата е очевидно, че има интерес от вече прочелите книгата, казвам прочелите, но не купилите я. И така останах си само с мераците за тази поредица, защото да навремето се научих на английски за да чета каквото искам, но испанския няма да го преборя заради 5 книги.
Относно електронните книги, нямате си никаква представа как се формира цената й и съдите без да сте прави. Няма ги разходите по печатната книга, но от общата себестойност на електронната книга се губят между 60-70% отново за разпространител и авторско право. Имайки се предвид, че трябва да избиеш разхода си от превръщането на файла в подходящия формат, който на пръв поглед не е голям, но като продаваш 10 електронни бройки годишно си е жива набутвация. Ако бяхме щатите и продажбите на ел. книги достигаше 40% от тиража, със сигурност цената на книгите щеше да ви удовлетворява.
Недей те само да плюете по издателствата, не е тяхна вината за тъпото положение, в което е страната, освен това разпространителите им разказват играта с % търговска отстъпка, който ползват. Дайте им някакъв толеранс, някакъв шанс да реализират продукцията си.
viki_kati  щом за теб и групата ти е необходимост сканирането, защо в последствие разпространяваш файловете сред хора, за които това е глезотия. Защото искат нещо, което не мога да си позволят, но съм сигурна че книгите са компромиса който правят, за сметка на други неща. Някой по-нагоре беше дал пример със сиренето, макар и брутален описва много точно ситуацията. Аз мога да споделя личен опит - от 3 месеца съм безработна и не съм си купила нито една нова книга и мога да ви кажа, че си умирам от мъка, защото преди това си купувах средно 10 месечно - половината нови, половината втора ръка. Но това не ме прати по форумите да искам книги два дни преди да са излезли. Безпаричието не е оправдание за подобни инициативи, извинявайте ама на колко хора в тая държава им стигат парите и ако процедираме по този начин за всичко останало касаещо живота ни, къде щяхме да сме. И забравяте всички онези хора, които работят в бг издателствата, забравяте семействата им, те нямат ли право да получат заплащане за труда си? Добър или лош, те са там по 8-10 часа всеки ден, като всеки нормален човек и работят за заплата, обаче нереализираната продукция на какво е равна - на загуби, няма пари, няма заплати, няма работни места.
И нещо за финал, изобщо не искам книгите да са по-евтини,  искам достатъчно висока заплата, ама тва е тема на друг разговор.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 12:31 от pasti4kata_88

# 317
Наистина ли  Барт  са  спрели Ванирската сага? Thinking

# 318
Наистина ли  Барт  са  спрели Ванирската сага? Thinking
Ето това е от фейсбука им:
Габриела Желязкова:
Здравейте!Да очакваме ли скоро книга 2 от поредицата Ванирска сага?
Харесвам · · 12 юни в 21:18
    Irina Zlatkova: И аз се интересувам.
    19 юни в 21:21 · Харесвам
    Издателска къща БАРД: Здравейте,
    За момента отлагаме продължението на поредицата, понеже няма интерес към първата книга. Съжалавам за лошите новини.
    четвъртък в 10:26 · Харесвам
    Alexander Arizanov: За книгите с по-слаб интерес има електронна търговия, където тиража не е със съшата тежест както в хартиеното книгоиздаване!
    четвъртък в 13:44 · Харесвам
    Metodi Panayotov: E..., иновативното и различно мислене е overrated
    четвъртък в 14:20 · Харесвам
    Irina Zlatkova: Моляя вии,не отлагайтее. Книгата е много добра и ми се иска да прочета цялата поредица, а за съжаление не знам испански. Ако трябва издадете по-малък тираж...

# 319

Момичета,да.имате.случайно.4-та.от."Магьосници.на.елементите"?
Скрит текст:

Да, Магьосническа ярост - има я също в бг свят.
[/quote]

bouquet

# 320
Ледената кралица, ако следващия път като се обърнеш с гръб ме известиш, ще се постарая да не действам зад него.  Laughing Нямам спомен точно аз да съм сканирала книга два дни след като е излязла и да съм ти я пратила, както и на още 1000 души, за да съдиш за това.
Освен това, цифрово може и да си ориентировъчно права, проблемът идва от друго място.
Ако за една книга разпределението е почти такова (което не съм убедена, но първо трябва да пиша на две-три издателства и да им поискам интервюта по повода, за да сверя)
Цитат
  - разпространител –> 40%
    - издател –> 25-30%
    - за печат, хартия, книговезане –> 5-10%
    - за набор, редактор, коректор, предпечат –> 5%
    - автор и преводач –> 3-10%
то това би било и разпределението уж върху целия тираж (който не е една, не е и 100 броя). И за да може "акулите" да се нагушат, те трябва да си продадат тиража. А когато една книга се сканира и разпространява буквално от втория ден след излизането й, продажбите не са това, което се очаква, тиражът залежава по складове и вместо сумарно да се върнат тия минимум 13% от вложението, а да не говорим да стигнем до заветните 100%, за да се обере лъвския пай, се връщат да кажем 2%... и половина... (от сто книги продадени) щото някой е решил, че е справедливо и честно да се прави на разпространител, без да изпитва необходимостта от тия 40% печалба и го прави за каузата. Аз не представлявам и не говоря от името на някое издателство, говоря от името на читател, който си купува, и който иска и след време да има какво да купува. Действията на такова разпространение от втория ден след издаване ще доведат до минимум на материал за купуване. Вероятно на големите издателства като Бард няма да попречите. Те просто ще спрат дадена поредица (като Ванирската сага), щото не отчитат продажби и ще минат към следващо заглавие. На по-малките издателства обаче това ще се отрази брутално.
Ето ви още една спряна хубава поредица - на издателство Ергон, поредицата Ш-ш-ш-т на Бека Фицпатрик - и в техния фейсбук е обявено, че спират да я издават, защото хората не я купуват - те искат да я прочетат (интереса на читателите е голям), но не и да си я купят - ако може някой да им я прати (съответно издателството не отчита това наличие на интерес, защото няма продажби - и тъй като то е издателство, а не благотворителното дружество, спира поредицата).

# 321
Здравейте. Нека и аз се включа в дискусията,защото прочетох няколко дълги простотии в полза на издателите и как те са били ощетени.Според мен не са хич ощетени,а направо бликат от пари!Както каза и Ледената кралица,до 5 % от цената на книгата се плаща на авторите или на преводача,ако е чужда литературата.И нека да кажа аз защо съм за безплатните ел. книги.
 Аз съм на 17 години и чета по около 15-20 книги годишно и ,ако всяка книга е със средна цена от 15 лева,то трябва да отделям по 260-270 лева годишно.Ако пък има поредици или нещо интересно всеки месец цената на месец става от 30-40 лева за 2-3 книги! Според Вас едно момиче още учащо и издържащо се от родителите си ще може ли да отдели такава сума , или пък ако попита родителите си те във всеки случай ще го погледнат с насмешка! И идва въпроса с това как много от младежите са глупави не прочитат повече от 2-3 книги максимум през годината.И как едно осъзнато момче/момиче да отдели тези пари за книги.То да яде ли или да чете?
 Ако на българският пазар се развие пазара с ел. книги и се намали тяхната цена с над 10-15% от печатната книга,ще има много повече читатели.
 Затова и в момента отделям около 150 лева за да може да си купя ел. четец,с който да чете художествена литература от него от безплатните сайтове или от съответните форуми/теми,защото няма как да отделя толкова пари за книги,като имам и други грижи, и задължения по
по развитието си!
 И на последно място не ми казвайте,че ел. книги ощетяват книжарниците. За тях винаги ще има пазар,но нека има и безплатни за да може, и хората,които не могат да си позволят определени книги ,да ги свалят! Simple Smile

# 322
Здравейте. ...
 Ако на българският пазар се развие пазара с ел. книги и се намали тяхната цена с над 10-15% от печатната книга,ще има много повече читатели.
...

Поредната непроверена глупост, която е насаждана в мозъците ви от разните форуми, без да се замислите върху нея. А твърдите, че сте интелигентни хора, че имате собствена мисъл. Ами проверявайте нещата, преди да пишете простотии, не разчитайте, че е чиста монета това какво е написал тоя или оня в разните форуми.
Ето ви една платформа за продажба на електронни книги. - http://biblio.bg/
Произволно ще си избера три и ще сверя коричната цена на хартиената и тази на електронната книга.

Безумна луна, Автор: Джим Бъчър - Цена е-книга : 8.50 лв.
печатна книга: 15.00 лв
Спестявате с е-книга : (44%)

Градът на тайните, Автор: Саша Гулд - Цена е-книга : 8.00 лв.
Спестявате с е-книга : (47%)

Опиянена от теб, Автор: Силвия Дей - Цена е-книга : 13.50 лв.
печатна книга: 15.99 лв
Спестявате с е-книга : (16%)

Цифрите говорят - аз нямам какво повече да кажа. Последния процент отстъпка вие си обяснете защо е толкова нисък. Сигурно няма нищо общо с това, че книгата е сканирана и се разпраща през тоя форум (и не само през тоя) на кого ли не. И пак ще повторя - ако електронните книги се купуваха, цените можеше да бъдат и доста по-ниски от сегашните. Ние сами си го правим да ни е скъпо. Тоест, сгреших - на едни винаги ще им е безплатно сиренето, докато за останалите като мен, които си го купуват, а не го крадат, неговата цена ще се увеличава и въпреки това, аз ще продължавам да си го купувам, докато се произвежда. Моят страх е, че то ще престане след година-две с това темпо на сканиране.

# 323
Нямах намерение да се обаждам, само си четях кротко, защото предполагах какво ще се каже и какво ще излезе накрая. Но честно казано се издразних на коментара на Allexiss тъй като до скоро и аз бяха в нейната позиция, да ме издържат родителите ми. Напълно съм наясно какво е да си учащ, било то ученик или студент, да зависиш от скромна издръжка, защото и моето семейство не разполага с толкова много. На фона на казаното, не мога да се съглася с горните редове. От първи клас, когато се докоснах до книгите, съм страстен читател, първоначално използвах градската библиотека или взимах от познати/роднини. Започнах да събирам собствена колекция около 5-ти клас. В момента личната ми библиотека наброява над 1300 заглави, може би и повече, по памет говоря. За справка, работя и съответно изкарвам собствена заплата едва от 7 месеца. Така че може да се направи сметка каква част от събраните книги съм си ги купила докато родителите ми са ме издържали. Най-малкото, дори и учащ да си, през лятото може да си намери човек някаква работа за месец/два и да спеси тези заветни 270-280 лв за книги. Ами че то аз преди време, когато бях на 17 едното лято събрах над 600 лв като продавах сладолед в родния си град. При това не говорим за курортно градче, съответно заплатата ми беше далеч по-малка от това, което може да се изкара сега на морето.
Пък и доколкото знам, библиотеки още има в тази държава. Но не, всичко е заради новото, искаме нови поредици, искаме нови автори, ново, ново, ново... Но не искаме да си платим като коректни потребители за предоставената услуга. Е, простете, но не виждам това как може да се оправдае. Още повече, че целия плач колко се нагушвали издателствата в случая е крайно неоснователен. Ами мили мои, как те ще си получат големите проценти като никой не им купува стоката? Ей това не можах да го разбера. Иначе може да изискваме, но да даваме...

# 324
Здравейте. Нека и аз се включа в дискусията,защото прочетох няколко дълги простотии в полза на издателите и как те са били ощетени.Според мен не са хич ощетени,а направо бликат от пари!Както каза и Ледената кралица,до 5 % от цената на книгата се плаща на авторите или на преводача,ако е чужда литературата.И нека да кажа аз защо съм за безплатните ел. книги.
 Аз съм на 17 години и чета по около 15-20 книги годишно и ,ако всяка книга е със средна цена от 15 лева,то трябва да отделям по 260-270 лева годишно.Ако пък има поредици или нещо интересно всеки месец цената на месец става от 30-40 лева за 2-3 книги! Според Вас едно момиче още учащо и издържащо се от родителите си ще може ли да отдели такава сума , или пък ако попита родителите си те във всеки случай ще го погледнат с насмешка! И идва въпроса с това как много от младежите са глупави не прочитат повече от 2-3 книги максимум през годината.И как едно осъзнато момче/момиче да отдели тези пари за книги.То да яде ли или да чете?
 Затова и в момента отделям около 150 лева за да може да си купя ел. четец,с който да чете художествена литература от него от безплатните сайтове или от съответните форуми/теми,защото няма как да отделя толкова пари за книги,като имам и други грижи, и задължения по
по развитието си!
 И на последно място не ми казвайте,че ел. книги ощетяват книжарниците. За тях винаги ще има пазар,но нека има и безплатни за да може, и хората,които не могат да си позволят определени книги ,да ги свалят! Simple Smile
Никой от коментиращите в защита на издателствата не визира забрана срещу сканирането, апелираме за някакви нормални срокове за извършването на това.
Не си позволявай да определяш мнението ми или другите подобни като простотия, най-малкото защото всеки има право на мнение, а несъгласието ти с моето не ти дава право да ме обиждаш.
В интерес на истината изобщо не очаквам да повлияя на хората, които търсят книгите, целта ми са тези които сканират и ги разпращат. Не уважавате ли парите си? Очевидно обичате книгите, щом ги купувате, не искате ли да имате възможността да избирате между повече заглавия и автори, не искате ли да видите любимите си поредици довършени? И никой не ви спира да ги сканирате, но защо не изчакате малко, какво са няколко месеца?

# 325
Безумна луна, Автор: Джим Бъчър - Цена е-книга : 8.50 лв.
Спестявате с е-книга : (44%)

Градът на тайните, Автор: Саша Гулд - Цена е-книга : 8.00 лв.
Спестявате с е-книга : (47%)

Опиянена от теб, Автор: Силвия Дей - Цена е-книга : 13.50 лв.
печатна книга: 15.99 лв
Спестявате с е-книга : (16%)

Цифрите говорят - аз нямам какво повече да кажа. Последния процент отстъпка вие си обяснете защо е толкова нисък. Сигурно няма нищо общо с това, че книгата е сканирана и се разпраща през тоя форум (и не само през тоя) на кого ли не.

Съдейки по този форум и по сайта на Хеликон, последният процент отстъпка е нисък, защото книгата се радва на голямо търсене и вероятно е по-лесно да преглътнеш цената. Не съм срещнала някой тук да моли за "Безумна луна" и "Градът на тайните" - в печатен или електронен вид явно не се ползват с такава популярност. Ако погледнеш вдясно в сайта на Хеликон виждаш "Най-продавани" - Дан Браун 19.99 /17.99,  Холед Хосейни 16/14.40, Силвия Дей - 15.99 /13.50 и т.н. - всички са с минимална отстъпка за електронното издание, ако изобщо го има.
http://www.helikon.bg/books/76/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1 … D0%B5_170139.html

Излиза, че най-продавани са книгите с най-ниска отстъпка и то именно тези, които се сканират и разменят по форумите. Тоест очевидно не сканирането и размяната влияят на цената, а качествата на самата книга. И колкото по-търсена и купувана е книгата, толкова по-висока е цената и толкова по-малка остъпката за електронно издание. Поне това виждам в сайта на Хеликон.

Може би си права, че размяната дразни, но качването в библиотека? Нали затова са библиотеките?

Истината е някъде по-средата. За четящите на руски - ето едно интересно интервю с основателя на Флибуста. http://old.computerra.ru/interactive/731957/

П.П. Колкото до цитираните две спрени поредици - Първата книга на Ванирска сага не успях да намеря качена в електронни библиотечни сайтове на български, а първата книга на Бека Фицпатрик виждам, че е качена две години след излизането й на български. Втората изобщо не я намирам. Не ще да е причината за спирането им в електронните библиотеки.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 14:46 от Vapor

# 326
Vapor, не винаги изводът е еднопосочен и твърд. Аз лично нямам против библиотеките като читанка. Същевременно с това съм страстен читател и наблюдавам тревожна тенденция към намаляване на издаването, намаляване на тиражи за сметка на увеличаване на цена, спиране на харесвани поредици, липса на многообразие на пазара - твърде сме далеч от американския и руския, които често са давани за пример тук. Факт обаче е, че със сканиране на книги на втория ден, ние не го развиваме, а го свиваме още повече до минимум. И после се оплакваме, че издателствата са ни виновни, че не издават. Не съм против сканирането като цяло - както и пастичката88 по-горе писа - по-скоро се надявам сканиращите да осъзнаят, че с това сканиране на втория ден вредят сериозно и да се приеме един разумен срок на изчакване, преди да се почне това главоломно разпространение в интернет. Дадох и преди примера с читанка - там имат срок - 2 години. 1 година пак е по-приемлив срок от 2 дни. Дайте възможност който би си купил книгата, да го направи - 1 година е примерен период за това. Ако я има безплатно, единици хора са тези, които въпреки че са я дръпнали безплатно отнякъде, ще отидат и ще си я купят. Ще се повторя с това сирене, дето го споменавам във всеки пост. Ако в един магазин продават сирене, а зад ъгъла някой е откраднал от производителя няколко тона сирене и го подарява на всеки минал покрай него, колко хора ще отидат да си го купят от магазина и колко ще си вземат от безплатното и после ще отидат пак в магазина за сирене? И това няма ли да доведе производителя до по-малка продукция, по-малката продукция води до по-висока цена, и накрая след време - до фалит. Това момиче, което питаше - да яде или да чете, след като е изправена пред тази дилема, защо не влезе в първия магазин и да си открадне храната (за да може да яде), а книгата да си я купи, а прави обратното - купува храната, а книгата я краде? Защо смятате, че в книгите няма вложения, и че някой е длъжен да ви ги предоставя безплатно, ако нямате пари да си ги купите?
За минимума отстъпка и високата цена може и да си права - ако тази книга е вървежна, и въпреки че е сканирана пак се купува, не сте ли се замисляли, че може да има и друго обяснение за цената - ако издателството вече е на загуба от десет книги, на които сканирането не е помогнало, а е навредило, това издателство, за да продължи да издава, трябва да има някакъв приход. Логично е, поредица, която ще се купува на всяка цена, и би могла да им избие част от загубите, да се завиши откъм цена. И пак стигаме до извода, че ние сами сме си го направили това, като сме причинили загубата за останалите книги.

Цитат
П.П. Колкото до цитираните две спрени поредици - Първата книга на Ванирска сага не успях да намеря качена в електронни библиотечни сайтове на български, а първата книга на Бека Фицпатрик виждам, че е качена две години след излизането й на български. Втората изобщо не я намирам. Не ще да е причината за спирането им в електронните библиотеки.

Ванирската сага не е качена в библиотеките, защото е нова, и те се съобразяват с това и й дават шанс. Недоброжелатели обаче не го правят, и книгата се разменя през мейли във форуми като този, като чети.ме и т.н. - липсата й в читанка не ги спира да си я разменят както могат. За Бека Фицпатрик, относно втората книга - да, няма я качена сканирана, има я като фен превод, който се разменя по същия начин. Издателството отказват да издават третата, поради липса на продажби.
Ето цитат от фейса им: Здравейте, чета някакви коментари, че няма да бъде издадена третата книга от поредицата на Бека Фицпатрик. Вярно ли е? Моля за малко информация. Благодаря!
Издателство ЕРГОН Здравейте, Мартина. За съжаление това е факт - третият том няма да бъде издаден, или ако това стане, няма да е от нас. В предишни коментари е приложена и обосновката на нашето решение. Имахме огромното желание да завършим поредицата, но не можем да си позволим подобен лукс дори при много по-активен пазар, а какво остава да направим това при сегашната криза. Уви, икономическата логика е такава - няма продажби - няма ново издание. Надявам се феновете да ни разберат. Междувременно, ако това може да представлява някаква утеха за вас, подготвяме издаването на единайсетата книга от поредицата "Малки сладки лъжкини" Хубав ден!

И тъй като мен замяната й с малки сладки лъжкини не ме устройства, си позволих да им копирам отговора.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 14:57 от nelg

# 327
Първата книга на Ванирска сага не успях да намеря качена в електронни библиотечни сайтове на български...
Има я в Чети ме, можеш да я поискаш от някое от момичетата

# 328
Vapor, не винаги изводът е еднопосочен и твърд. Аз лично нямам против библиотеките като читанка.

Nelg, и аз не съм яростен защитник на пиратството, наистина изводът не е еднопосочен и твърд. И ти си права за загубите, но виждам една тенденция - вървежните книги се сканират и се купуват. Невървежните книги не се сканират и не се купуват. Голяма част от загубите идват най-вече оттам, а не от пиратството. Разбира се, редно е да се дава някакъв толеранс, но този толеранс става все по-труден за даване. Светът се отваря, хората все повече учат езици. Ще дам толеранс тук, но през това време ще я прочета на английски, защото е качена в нета още с излизането й. Ако има решение, то трябва да е комплексно и не съм сигурна в каква посока трябва да се търси.

Благодаря ти!   bouquet Точно тази я имам в хартиен вариант.

# 329
Vapor, не винаги изводът е еднопосочен и твърд. Аз лично нямам против библиотеките като читанка.

...Невървежните книги не се сканират и не се купуват.
...

И те се сканират - всичко минава под ножа, дори минимален шанс не му се дава.

Общи условия

Активация на акаунт