Лятна Канадска в очакване на зимата - тема 54

• 42 242
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
kambanka, имах приятелка, мексиканка. Мъжът и беше квебекар и бяха живели във Ванкувър. Говореха  на дъщеря си на френски, испански и английски едновременно. Тя си беше измислила свой собствен език, който звучеше, като истински. Естествено притеснени, бяха посетили специалист, който ги беше посъветвал да почнат да и говорят на един или най-много два езика за известно време. Детето започна да говори след няколко месеца.
На моята дъщеря до 2 год. и половина нищо не и се разбираше ни на български ни на френски. Изкара 1 месец и 1/2 в Бг и се отпусна на български, а след това и на френски. Сега е на близо 4 и говори, като дете имигрантче, с акцент, но не млъква Laughing
Пускам филмчета на български, чета и книжки, имаме и приятели българи, а и у нас говорим само на български.
Горките ни дечица, с тия езици съвсем са объркани. Трябва им помощ и търпение. smile3529

# 571
камбанка, имате ли направление за аудиолог? Минаването през аудиолог, всъщност дори е част от логопедичната процедура. Диляна не беше правила отити, но пак я пратиха на аудиолог. Между другото, като се обадих за час ми дадоха още за следващата седмица Peace

Лично мнение, не само от личен опит, колкото по-рано започнат да работят с логопед, толкова по-бързо наваксват изоставането си децата, дори и то да се дължи на двуезична среда Peace

А по повод на говоренето, щях да ви питам, казват ли българско "Р" правилно вашите деца?

# 572
  • Лавал-Пловдив
"А по повод на говоренето, щях да ви питам, казват ли българско "Р" правилно вашите деца?"

НЕ!

И малко смях от мен (напълно реална ситуация)

What happened to me today:
Students: Tell us s.th. about you.
Me: My name is Svetlena. I have 3 kids...
One of the students: Oh, you like sex!........................................... Joy hahaha #Crazy

# 573
  • Калгари, Канада
 Joy

Понякога казват "р" понякога не - зависи от думата, а и колко бързат да я кажат.
И в БГ децата бъркат "л" и "р", тъй че не ме тревожи това.

# 574

И малко смях от мен (напълно реална ситуация)

What happened to me today:
Students: Tell us s.th. about you.
Me: My name is Svetlena. I have 3 kids...
One of the students: Oh, you like sex!........................................... Joy hahaha #Crazy

Joy

# 575
Joy

Понякога казват "р" понякога не - зависи от думата, а и колко бързат да я кажат.
И в БГ децата бъркат "л" и "р", тъй че не ме тревожи това.

о, и мен не ме тревожи изобщо, при положение, че аз самата не мога да го казвам Blush. Точно затова ми беше интересно, доколко аз й влияя и има ли шанс някой ден да започне правилно да го произнася Peace

# 576
А по повод на говоренето, щях да ви питам, казват ли българско "Р" правилно вашите деца?
Не, Ясен не казва.
Но мисля, че си е негова особеност, не е от средата.
Мисля също, че е от скъсена юздичка, която бива 4 вида. Но само мисля, не е доказано.
Многото ми мислене Simple Smile ще се докаже или отхвърли като проговори и Явор.

# 577
  • Vaudreuil Canada

hahaha hahaha hahaha hahaha
Смях в залата ...

# 578
Не, Ясен не казва.
Но мисля, че си е негова особеност, не е от средата.
Мисля също, че е от скъсена юздичка, която бива 4 вида. Но само мисля, не е доказано.
Многото ми мислене Simple Smile ще се докаже или отхвърли като проговори и Явор.

Вери, а Маги казва ли?
Според логопедката можело и по-късно да започне да го казва, но тя все пак не е запозната със спецификата на българското Р. така че, предстои да видим, съгласна съм Hug

# 579
Маги казва, да. Малко след като направи 3 годинки и малко преди да дойдем тук. Simple Smile

Аз май и друг път съм писала, но тя почна да чете на български на 6-7 години. След това и прописа. Вярно с грешки е, но се старае и задобрява. Важното е, че е по нейно желание и общо взето сама се учи.

# 580
  • Canada
Здравейте момичета,

Аз се наработих за тази година! Simple Smile Не бях влизала близо месец тук, вие сте се разписали, браво, имам още доста да чета, но ще пиша на части.

kaka_dora, къде е Будисткия манастир, за който споменаваш в един от постовете си?

Има ли някой от вас, който да е обжалвал полицейска глоба в съда? Става дума за Квебек. На 3 септември ще ходя на такова дело и събирам информация какво да очаквам.

Rоnniе, какво стана вчера?

kiko-01, страхотно звучи вашия град, чак ми се доживя там.  Sunglasses

November Rain, znam, che i predi si pisala, no moje li pak malko po-podrobno da spodelish za kurosvete kym Kumon? dovolni li ste, kakyv napredyk/polzi otchitash, osnovno kym gramatika/chetene li sa nasocheni chasovete t.e. stimulirat li gi da govoriat po vreme na kursa, naprimer da razkazvat neshto ili sa poveche pismeni zanimania? I kakvoto drugo se setish, razbira se...

kambanka 2304, извинявай за закъснелия отговор.
Кумон за нас работи много добре. Раян тръгна на 4 г. (което е и мин. възраст), за няколко месеца се научи да чете, сега вече пише изречения и е много напред с материала. Да, основно е граматика и четене, няма отделни упражнения за говорене, както би било на езиков курс например. Когато има някакъв текст, след него има въпрос/и за логическа връзка, понякога са само true/false, а понякога - да се състави изречение. Като беше по-малък, писането му идваше в повече, но вече не е така. Има баланс, един ден за домашно преобладава четенето, на следващия се набляга на правопис и така. Давам си сметка, че тази система не е за всеки, просто при нас пасна. Изключително важно е постоянството, ВСЕКИ ден има домашно, в дните, в които ходи там, го и прави там. Отнема му 10-15 мин., ако е нещо ново - може и повече, ако е само четене - по-малко. Кумон центровете са франчайз, свържи се с близкия до вас, убедена съм, че ще се радват да ти отговорят на въпросите и дори да направят асесмънт на детето, че и пробен урок.

Единственото, което се сещам като минус за започване сега, е да не му дойде на детето в повече да се учи да чете едновременно на два езика. Както писах, при Раян четенето на английски е отдавна утвърдено и пак очаквам леко объркване с произношение и правопис. Вчера си дойде с първото домашно за училище, много въодушевен Grinning. Веднага констатира разликата в правописа на class и classe. Heart Eyes

От пролетта Раян ходи и на математика на Кумон, но ти питаше само за четенето. Ако имаш още въпроси, давай. Simple Smile

# 581
November Rain,
не съм Кака Дора, но бяхме запланували да ходим; не знам дали ще успеем тази година.
Ето го манастирът:
http://www.tambaoson.com/

# 582
  • На бял кон в Pierrefonds
Вери, страхотни дечица, да са ви живи и здрави. Бебчо изглежда много голям.

November Rain, още вчера исках да се похваля, но не ми се отваряше бг мама, навръх рождение ми ден спечелих делото, по едно време имах съмнения, че думата на полицая има повече тежест от моята, но не е така. В съда всички са равни, печели този, който се аргументира по-добре.

Миналия уикенд бяхме в парк Омега http://parcomega.ca/en/,  приятно местенце, децата се кефят много.

Галче не разбирам, ти смяташ, че всички двуезични деца трябва да консултират логопед? Дъщеря ми говори и трите езика, но прави ужасно много грешки. Аз се надявам да се оправи с времето. Повтаряме как е правилно, в един момент го запомня и така... но става бавно.

Кака Дора, разкриха те  Laughing

# 583
Галче не разбирам, ти смяташ, че всички двуезични деца трябва да консултират логопед? Дъщеря ми говори и трите езика, но прави ужасно много грешки. Аз се надявам да се оправи с времето. Повтаряме как е правилно, в един момент го запомня и така... но става бавно.

А, не, не всички Crazy, само ако родителите имат притеснения. Това, което имах предвид беше, че от личен опит и не само, съм установила, че подобни занимания в общия случай много помагат. А споменах да не се чака, заради дългите списъци с чакащи.
Всъщност когато говорих с логопедката за Тодор, тя ми каза, че като му дойде реда, ако вече нямаме притеснения, евалюацията дори не е задължителна, т.е. може да я откажем. Така че не виждам какво може да навреди искането на направление за логопед и все пак не казвам, че всеки трябва да поиска такова. Дано да стана по-ясно Peace

# 584
Здравейте момичета, някоя от вас да знае къде в Монреал мога да намеря зърна (гъба) за кефир?

(Моята не се съвзе след почивката във вода ...)

Общи условия

Активация на акаунт