Орхидея - тема 11

• 112 466
  • 773
  •   1
Отговори
# 525
Имам желание да си купя орхидея. От къде да я взема, къде са най-читави? Не разбирам много засега и ми се иска да няма нужда от особени грижи поне в началото.

# 526
На третата снимка мисля,че виждам кейки или поне начало на такова. Не пресаждай, нека прецъфти, новата и тя сама ще те намери, видиш ли я ще си я купиш Hug

# 527
На третата снимка мисля,че виждам кейки или поне начало на такова. Не пресаждай, нека прецъфти, новата и тя сама ще те намери, видиш ли я ще си я купиш Hug

Това което се вижда не е кейки.
Така изглежда цветонос, който расте от центъра на фалчето. с листа. това не дава никаква надежда да не е точно от средата, както късметлийски  се беше случило на някой от темата.

# 528
И аз моля за компетентен съвет!Преди малко си купих една ванда на разпродажба.От лятото ги гледах 2 такива в магазина и се влюбих в сините им цветове Heart Eyes.Сега беше доволно намалена и я взех.Самото растение изглежда добре, листата са свежи и здрави.Корените обаче, тези, които са накисвани във вода, ми се струват направо изгнили-почти черни и тънки.Въздушните, които не са се докосвали до водата, са дебели и плътни, но те са само 2-3, много къси, вероятно отчупени.Сега че ще го изчакам добре за изсъхне, е ясно.Но какво да правя с тези корени?

# 529
Първо да се похваля, тази орхидейка, на която счупих цветоноса изкарва нов , даже може и да има втори, но за втория не мога да кажа нищо, не се вижда , може да е коренче Heart Eyes. Иначе , аз съм имала цветонос с листенца не беше от средата  ,листенцата  увяхнаха заедно с цветоноса , първо си мислех, че е кейки , но не би Sad

# 530
  • Gone with the wind
И аз моля за компетентен съвет!Преди малко си купих една ванда на разпродажба.От лятото ги гледах 2 такива в магазина и се влюбих в сините им цветове Heart Eyes.Сега беше доволно намалена и я взех.Самото растение изглежда добре, листата са свежи и здрави.Корените обаче, тези, които са накисвани във вода, ми се струват направо изгнили-почти черни и тънки.Въздушните, които не са се докосвали до водата, са дебели и плътни, но те са само 2-3, много къси, вероятно отчупени.Сега че ще го изчакам добре за изсъхне, е ясно.Но какво да правя с тези корени?

Не пипай корените - нека вандата си извлече всичко от тях и сами ще паднат. Някои от моите ванди пуснаха нови разклонения от такива корени, та не ги отписвай толкова лесно.

# 531

Не пипай корените - нека вандата си извлече всичко от тях и сами ще паднат. Някои от моите ванди пуснаха нови разклонения от такива корени, та не ги отписвай толкова лесно.
Благодаря!А колко често да я накисвам във вода?Да я пръскам ли допълнително?Живея в Бургас и въздуха е доста влажен newsm78

# 532
  • Gone with the wind
Миналата зима ги киснах по 2 пъти седмично, лятото почти всеки ден. Откакто се роди малката зима кисна веднъж на 2 седмици, а август и септември по 1-2 пъти на седмица. Определено сега са малко дехидратирани, но пък имам цъфнала, та явно не им се е отразила  много зле сушата. Аз не пръскам, пък на морски въздух още по-малко би ми се занимавало.

# 533
  • София
Wilian-хубави орхидеи и на добра цена пускат в Мосю Бриколаж.В момента има нова пратка Милтония ,Осцидиум и Камбрия-страхотни разцветки по 13лв.
Ku4o-ако Вандите бебета пораснат и са ти излишни и ги продаваш бих си взела една,ако са сини. Embarassed
Момичета-една моя орхидея ,която вървеше чудесно,с много корени ,листа и растяха по една педя изведнъж нещо взе да пие по-марко вода аз взех на рядко да я поливам,изместих я на порзорец и вчера забелязъх,че 70% от корените и са загнили. Изрязох ги поръсих ги с канела,вътре имаше останали живи 4 дълги корена.Пресадих я.Питането ми е от тук нататък ще мога ли да я запазя или трябва във сфагнум да я сложа?И как да я гледам-дали да я оставя да се засуши дост-благодаря предварително за отговорите.

# 534
Миналата зима ги киснах по 2 пъти седмично, лятото почти всеки ден. Откакто се роди малката зима кисна веднъж на 2 седмици, а август и септември по 1-2 пъти на седмица. Определено сега са малко дехидратирани, но пък имам цъфнала, та явно не им се е отразила  много зле сушата. Аз не пръскам, пък на морски въздух още по-малко би ми се занимавало.
Благодаря много за отговора! Hug

# 535
Моята Ванда вече 4 месеца е без цвят...чакам и аз, сега пуска корени и листа. А като ми я подариха корените надолу бяха черни, аз издърпах изгнилите а другите оставих. Така си стоят. Кисна я 2 пъти седмично, а всеки ден я пръскам, но само корените, сложила съм и малко кори в кошничката, незнам правилно ли е или не обаче.
И да се похваля имам червена орхидея от вида Камбрия, прочетох че е смеска от 4 вида. И вчера си взех една камбрия кафяво с жълто. Снимала съм всичко, само да ми остане повече време и ще пусна снимки Simple Smile

# 536
  • София, България
Здравейте, да се включа и аз в темичката  Simple Smile

От известно време отглеждам няколко орхидеики, които си вървяха екстра, докато преди няколко дни не видях малки бели паразитчета в почвата Sad Доста четох по нета какво да ги правя, и си мисля да взема да ги опезпаразитя с някакъв препарат и да ги пресадя, ама пък се притеснявам да не ми паднат цветоносите  Confused Някак не ми се иска да ги жертвам, толкова ги чаках Sad Дайте съвет какво да ги правя, засега е само едното цвете, ама ще вземе да се прехвърли и на другите  Crossing Arms

Благодаря ви предварително   bouquet

# 537
  • София
От понеделник ще има фаленопсиси в Лидл, но са по 16 лв. Аз свикнах на значително по-ниски цени и тези ми се виждат скъпи.  Wink Не са посочили никакви подробности в брошурата. Все пак ако са едри или с повече цветоноси, може и да си заслужават парите.

desert_r0se, щом те притеснява, че ще плъзнат и по другите, защо не я отделиш в друга стая? Иначе няма какво да те посъветвам. Всичко е индивидуално. Може въпросните гадинки да не навредят на първо време на орхидеята и да оставиш обезпаразитяването за след време, но може и да навредят.  Wink Същото се отнася и за пресаждането или обработването с някакъв препарат. Може би е най-добре незасегнатите да не ги пипаш, а само да ги наблюдаваш. Не ги топи в общи съдове и ги отдалечи малко една от друга.

# 538
  • София, България
desert_r0se, щом те притеснява, че ще плъзнат и по другите, защо не я отделиш в друга стая? Иначе няма какво да те посъветвам. Всичко е индивидуално. Може въпросните гадинки да не навредят на първо време на орхидеята и да оставиш обезпаразитяването за след време, но може и да навредят.  Wink Същото се отнася и за пресаждането или обработването с някакъв препарат. Може би е най-добре незасегнатите да не ги пипаш, а само да ги наблюдаваш. Не ги топи в общи съдове и ги отдалечи малко една от друга.

Тaня67, благодаря за бързия отговор   bouquet
Май на първо време ще отскоча до агроаптеката да попитам за някакъв препарат и ще пробвам само с пръскане, пък като прецъфти ще взема по сериозни мерки  newsm78

# 539
  • София
Здравейте, От не помня колко време ви следя и ви се радвам на принцесите.

За съжаление не идвам по хубав повод да пиша обаче.
Мисля че съсипах един чудесен дендробиум. Изсъхна някак. Четох, четох вашето обяснение как да го гледам. Уж изпълнявах, обаче... дори не мога да разбера жив ли е още и има ли смисъл да се боря. Имаше кийка, но тя някак окапа.

Отделно от това пресадих първия си фаленопсис и вместо да му стане хубаво листата се сбръчкаха. Не знам какво да го правя, изглежда жив все още.

Общи условия

Активация на акаунт