Орхидея - тема 11

• 112 467
  • 773
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, От не помня колко време ви следя и ви се радвам на принцесите.

За съжаление не идвам по хубав повод да пиша обаче.
Мисля че съсипах един чудесен дендробиум. Изсъхна някак. Четох, четох вашето обяснение как да го гледам. Уж изпълнявах, обаче... дори не мога да разбера жив ли е още и има ли смисъл да се боря. Имаше кийка, но тя някак окапа.

Отделно от това пресадих първия си фаленопсис и вместо да му стане хубаво листата се сбръчкаха. Не знам какво да го правя, изглежда жив все още.

Taka от думите трудно се дава съвет.
Да видим снимка нещо ...

# 541
  • София
Оу, извинявам се! Да!  
Ще приложа!  Нямам възможност в момента.

# 542
Здревейте отново! Вчера си купих нова орхидея. Поливам я отдолу. Да ви питам според вас безопасно ли е да я оставя до другата или даги разделя? Също така говорих с една цветарка и тя каза че изглеждала (болничката) преполята. Аз не съм я поливала повече от 2-3 пъти, а я имам от началото на ноември. Ако ги поливам отдолу могат ли пак да се разболеят? И как ще бъдат преполивани,  ако ги поливам отдолу? Те би трябвало да си смучат колкото искат? И да питам за тази декоразия с камъче, че нещо не разбрах. Да ги поставяв чинийката под саксията ли? Извинявайте ако въпросте ми ви се струват тъпи, но съм съвсем нова.

# 543
  • София
Vanya, корените на фаленопсисите в никакъв случай не трябва да киснат във вода, защото загниват много лесно. Съвсем правилно ти е казала жената, че е преполята, но само ако корените са достатъчно големи, за да стигат дъното. В този случай най-вероятно има загниване. Има и вариант да са толкова малки, че никога до тях да не стига вода и орхидеята да се е дехидратирала.  Wink В природата фаленопсисът се закача към дърветата. Дъждът ги вали, намокря корените, но след това не киснат никъде, защото са във въздуха. Затова най-правилният начин е да се потопи цялата саксия във вода за 15-20 минути, да се отцеди и да се постави суха на мястото ѝ. Субстратът е от кори, които само задържат влага около корените, а не са плътно прилепнали като пръстта при обикновените цветя.

# 544
  • София
Момичета, сигурно сте писали по този въпрос, но нищо не изрових с търсачката...  Blush
Ще съм благодарна, ако получа съвет от вас.
Имам една орхидея, която след четене на темата определих като фаленопсис. Simple Smile Не съм я поливала от около 2 седмици и сега, а-ха да я полея, се сетих, че някога някой ми е казвал, че орхидеите не се поливат през зимата. Попрочетох тук-там, но не можах да разбера и затова питам вас - фаленопсисът трябва ли да остава без поливане през периода от средата на ноември до края на февруари? Аз моята орхидея така и така не съм я поливала от средата на ноември вече. Simple Smile

# 545
  • София
Поливат се, Виви! Ако корените са посивели и субстрата "хруска" вече,  необходимо е да се полее.
През зимата обикновено поливането е по-рядко от това през лятото, заради температурите. Но фаленопсисите имат нужда от вода и през този период, особено ако е по-сух въздуха в помещението, заради включването на уреди за отопление.

Аз кисна в леген с вода веднъж седмично, а някои от тях пръскам и с пулверизатора.

# 546
  • София, България
Момичета, сигурно сте писали по този въпрос, но нищо не изрових с търсачката...  Blush
Имам една орхидея, която след четене на темата определих като фаленопсис. Simple Smile Не съм я поливала от около 2 седмици и сега, а-ха да я полея, се сетих, че някога някой ми е казвал, че орхидеите не се поливат през зимата. Попрочетох тук-там, но не можах да разбера и затова питам вас - фаленопсисът трябва ли да остава без поливане през периода от средата на ноември до края на февруари? Аз моята орхидея така и така не съм я поливала от средата на ноември вече. Simple Smile

Vivi, тук има и по-разбиращи в тази област от мен, но доколкото знам не се полива Дендробиума, ако си сигурна, че е Фаленопсис- той има нужда от поливане Simple Smile

# 547
  • София
Много ви благодаря! Безценни сте!  Hug

# 548
  • София

Поливат се, но е по-рядко, защото по-бавно съхне субстрата. Виж цвета на корените и по тях се ориентирай. Зимата се полива два пъти по-рядко в сравнение с лятото. Само за дендробиум-нобиле уж трябва да има период на покой, но това не важи за масовите хибриди, които се продават навсякъде. Те са пригодени към масовия потребител и цъфтят без никакви особени грижи и познания.  Wink

Beeps, една седмица е прекалено често. Само през лятото се случва.  Wink

Да ви покажа малко кейки.  Grinning Едно мини е пуснало кейки от резнат до някъде цветонос (дълъг е точно колкото се вижда на снимката):

Също и минимаркът, който цъфтя доскоро е пуснал кейки от крайчето на еднометровия си цветонос:

А това е на една от "краставиците" ми (дендробиум-фаленопсис)  Mr. Green :

Тези дни ще го отчупя и ще го подаря на леля ми. Дано и при нея се представи така блестящо.  Grinning Пак има 2 цветоноса, освен кейкито.  Wink

# 549
Поливат се, Виви! Ако корените са посивели и субстрата "хруска" вече,  необходимо е да се полее.
През зимата обикновено поливането е по-рядко от това през лятото, заради температурите. Но фаленопсисите имат нужда от вода и през този период, особено ако е по-сух въздуха в помещението, заради включването на уреди за отопление.

Аз кисна в леген с вода веднъж седмично, а някои от тях пръскам и с пулверизатора.

Веднъж седмичнo? За зимен период? Това си доста често според мен, даже да си на парно или на климатик.

# 550
  • София
Моите са в дървени сандъци и субстрата се изсушава много бързо. Иначе да, това не е масовия случай  Grinning

# 551
Моите са в дървени сандъци и субстрата се изсушава много бързо. Иначе да, това не е масовия случай  Grinning

Аз при все че сме на парно зимата поливам понякога ина 45 дена, първо нямам време второ те са свинали. по предните на цветарника изсъхват по-бързо но си чакат времето за поливане с най-задните. Нямам дехидратирани цветя в такъв режим на поливане.

Не съм я поливала от около 2 седмици и сега, а-ха да я полея, се сетих, че някога някой ми е казвал, че орхидеите не се поливат през зимата. Попрочетох тук-там, но не можах да разбера и затова питам вас - фаленопсисът трябва ли да остава без поливане през периода от средата на ноември до края на февруари? Аз моята орхидея така и така не съм я поливала от средата на ноември вече. Simple Smile

може би е правилно да попитаме в какви условия я гледаш?
но независимо то това няма повече уморени орхидеи от ПРЕПОЛИВАНЕ. На първа страница на темата има малко материал за поливането на фалчетата, прочети там. ако имаш въпроси сме готови да отговорим.

# 552
Здравейте,малко съм ви поизпуснала,моите орхидки да добре,започнаха да избиват цветоноси.

# 553
Здравейте момичета! Искам да споделя за състоянието на моята единствена засега орхидея Фаленопсис! Подариха ми я март месец, беше много красива, но днес няма и спомен от красотата й! Цъфтя около месец, след това цветовете й окапаха. Малко след това стъблото й започна да жълтее и го отрязах малко, но жълтеенето продължи и го отрязах до долу! Не съм я пресаждала до сега. Поливах я няколко пъти с течна тор за орхидеи според указанието на шишенцето. В началото стоеше в хола на цветарника до прозореца, но след като бях отрязала пожълтялото стъбло, започна да жълтее и едното и листо. Махнах го и я преместих в кухнята на хладно до прозореца. За щастие спря да жълтее, но листата и са леко сбръчкани и меки. Отстрани на съблото е изкарало нещо мъничко с две листеца. Моля ви, дайте ми съвет какво да я правя! Дали умира?  Sad

# 554
  • София
Момичета-една моя орхидея ,която вървеше чудесно,с много корени ,листа и растяха по една педя изведнъж нещо взе да пие по-малко вода, аз взех на рядко да я поливам,изместих я на порзорец и вчера забелязох,че 70% от корените и са загнили. Изрязъх ги поръсих ги с канела,вътре имаше останали живи 4 дълги корена.Пресадих я.Питането ми е от тук нататък ще мога ли да я запазя или трябва във сфагнум да я сложа?И как да я гледам-дали да я оставя да се засуши достатъчно?-благодаря предварително за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт