Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

СГСАГ "Христо Ботев"

 • 24 738
 • 119
 •   1
Отговори
# 15
 • София, България
 • Мнения: 2 410
А това доста ме озадачи. Училището трябва да плаща здравните осигуровки ли? Наистина не съм запозната  Rolling Eyes

Ами доколко аз се запознах тогава, държавата плаща здравните осигуровки на непълнолетните лица. Както и че всяко у-ще взима по около 1000 лева на ученик на срок за застраховките му и осигуровките и всякакви разходи по детето. Или нещо такова... не съм осоообено запозната. Но те трябва да ги плащат да. И от НАП ни казаха, че те са виновни за това нещо.

За парковете не мога да ти кажа, но в Борисовата градина повечето дръвчета са от СГСАГ. Предполагам, че и в Южния парк са от тях. Примерно набора преди мен и нашия набор направихме ремонта на училището. За някои това може да не е много правилно, но ние много се забавлявахме и това ни беше практиката. Изобщо постоянно има някакво движение и заетост и това е само в полза на учениците. Аз бях приета Парково строителство, но целта си ми беше Архитектурата и затова чаках следващо класиране. В последствие се замислих като ги гледах от Парковото (така им викахме  Laughing ), че им много забавно, защото хем чертаят интересни проекти, хем садят дръвчета, ходят по парковете.  Wink

# 16
 • out of space
 • Мнения: 8 336
Хах, знаеш ли, как ли не се опитвах да убедя Гери (дъщеря ми), че Архитектура в строителството разгръща много повече хоризонти от ландашафт, което си е парково строителство. Доводите ми бяха- колко сгради има и колко парка, да не иска да се превърне в обикновен градинар? После се замислих, коя съм аз, за да казвам какво е добре или зле, какво е сега и какво ще стане в бъдеще... Както ти спомена- после може при желание и възможности да завърши ВИАС каквото прецени. Тъпо ще е да ме обвинява "аз исках ландшафт, а ти ме накара архитектура- не ми харесва".  Simple Smile

Благодаря ти! Имам още един въпрос. Забелязвам, че децата с по-нисък бал ги приемат геодезия. Имаш ли някакви наблюдения?

# 17
 • София, България
 • Мнения: 2 410
Да, геодезията е с най-нисък бал.  Peace Най-непопулярна, най-скучната специалност. (обаче геодезистите всъщност взимат мнооого парички после като работят. хаха  Laughing ) След нея мисля, че е Парковото по бал или Водното строителство. Ще те излъжа тука, може вече да са се сменили. Моят съвет е да си напише на първо място наистина най-желаната специалност. Дори тя да е с най-ниския бал. Те почват отгоре надолу да класират човека. Демек ако на 1во място й е Парково, 2ро Архитектура с Англ ез, 3то Архитектура с Немски ез. те първо гледат дали бала й стига за Парково. Ако не й стига, гледат за второто желание Архитектурата... и т.н. Simple Smile Така ,че на първо място винаги най желаната специалност Simple Smile

Иначе да после винаги може да учи друго във ВИАС. Каквото и да избере, всички специалности са хубави и с добро бъдеще, стига да има желание Simple Smile Аз сама си избрах това училище и не съжалявам. Радвам се, че родителите ми ме оставиха сама да си избера какво да уча и не се намесиха Simple Smile Така беше и за университета  Peace

# 18
 • out of space
 • Мнения: 8 336
Благодаря ти, насочи ме добре!
Чудех се дали като второ желание да се запише нещо в друго училище или геодезия. Определено ще е геодезия. После ако реши...е, аз малко като нероден Иванчо, но да съм наясно от сега.

Най-вече съм спокойна, че това училище го завършват действително умни, образовани, отзивчиви и усмихнати хора.  Hug

# 19
 • София, България
 • Мнения: 2 410
Успех в кандидатстването догодина и дано да влезне желаната специалност!  Hug

# 20
 • Мнения: 37
Здравейте!
Моят син тази година ще кандидатства и сме се насочили към строителната гимназия -
строителство и архитектура, парково строителство и озеленяване, както и пътно строителство.

Ще се радвам, ако споделите впечатления и допълнителна информация за тези паралелки, за да сме сигурни, че правим най-подходящия избор.

Ще съм благодарна за всякаква информация.

Най-вече ме вълнува какви са децата, които учат там - мотивирани ли са, интересно ли им е това, което учат? Приблизително какво е съотношението момичета - момчета?

Как протича учебният процес - доколко са натоварени, какви са учителите, вашите деца харесват ли ги?

Обръща ли се, по ваши наблюдения, достатъчно внимание на общообразователните предмети - БЕЛ, математика, чужди езици, тъй като резултатите от матурите за 12 клас не бяха блестящи.

Как преминават практиките и обучението по специалните предмети? Разбрах, че има учебни работилници и оранжерия - това вярно ли е?

Каква е атмосферата в училището? Какви СИП-ове и извънкласни дейности, клубове и проекти има?

Благодаря предварително!

Ако някой друг се интересува, от 19 март до 21 март 2015 между 10 и 17 ч. ще има Дни на отворените врати и Панорама на специалностите. Планирам да заведа кандидат-гимназиста, да го нахъсам малко Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 фев 2015, 15:41 от HEBEHA

# 21
 • Мнения: 37
Синът ми е приет "Строителство и архитектура" с английски език!
Много сме щастливи! Това беше първото му желание, но всъщност ние си бяхме харесали училището и изброихме всички специалности Simple Smile
Има ли и други деца, които са приети там? Пишете, да си направим група и да обменяме информация!

# 22
 • out of space
 • Мнения: 8 336
Здравей, дъщеря ми е приета Геодезия по трето желание. Заявихме за 2-ро класиране за архитектура с НЕ.

Парковото отдавна й отпадна от топ 3, виждам, че съм писала в темата като беше на друг акъл  Simple Smile

# 23
 • Мнения: 37
Браво, стискам палци! И едната, и другата паралелки са чудесни, дано тя да е доволна!


Здравей, дъщеря ми е приета Геодезия по трето желание. Заявихме за 2-ро класиране за архитектура с НЕ.

Парковото отдавна й отпадна от топ 3, виждам, че съм писала в темата като беше на друг акъл  Simple Smile

# 24
 • out of space
 • Мнения: 8 336
Приеха ни на второ класиране, първо желание- архитектура с немски  Simple Smile

# 25
 • Мнения: 37
БРАВО!! Поздравления!Приеха ни на второ класиране, първо желание- архитектура с немски  Simple Smile

# 26
 • Мнения: 37
Здравейте!
Понеже изпитите след VII клас наближават, да споделя впечатленията си от изминаващия осми клас - надявам се, че информацията ще бъде полезна за родителите, които се интересуват от училището.

Синът ми беше приет по първо желание в паралелката Архитектура с английски език. Натискат ги много да учат, има високи изисквания още от самото начало, а успехът рязко падна на почти всички. Всички учители подчертават, че към "А" клас винаги има най-високи очакания, защото са влезли с най-висок успех и се смята, че това са най-амбициозните деца, но предполагам, че и в другите класове положението е същото.

Учителите изглеждат свестни, има предварително обявени часове за консултации по всички предмети. Родителските срещи - поне на нашия клас - се провеждат заедно с учениците, но с изключение на учителката по английски и класната като цяло няма практика да минат и на всеки родител на му кажат нещо конкретно за детето му, а коментарите са общи: "доволна съм от класа, нямам забележки, вие ако имате някакви въпроси". Пускат дневника да видим има ли изненади (обикновено има, тъй като електронният дневник така и не тръгна - виж по-долу).

В осми клас се учи доста чужд език и съответно държат изпит (външно оценяване) след 8 клас. Програмата е организирана на блокове - всеки ден имат поне по 2 часа английски + математика, български, общообразователните предмети и тук-там информационни технологии и физическо.

Извънкласните дейности са по инициатива на класния ръководител (в нашия случай - посещения на театър, мисля че поне няколко пъти досега са ходили), както и учителят по безопасност на движението ги води на Витоша през почивните дни и организира летни екскурзионни летувания на Рила и Пирин с няколко от другите преподаватели. Има училищен парламент, в който психоложката на училището се занимава доста с децата, както и вестник "Ботевец", но май само по-големите работят по него.

Наистина не се толерират свободни часове и дни. Тъй като са много класове, се учи на две смени - сутрешната е от 7:30 и ги искат в училище не по-късно от 7:15. Във втората смяна в дните с по 7 часа свършват в 19:30. Транспортът е удобен, но трябва да се внимава на кръстовището, че имаше инциденти с ученици.

Режимът за влизане в училището е доста затегнат - всеки ученик има специален пропуск със снимка, камери, охраната регистрира данните от личната карта на всеки, който влиза в училището, пазят се записите от охранителните камери и т.н.

Нямат униформи, но пък държат (поне нашата класна) на приличното облекло - без разголени потници и къси панталони. Децата като цяло са доста нормални и възпитани, поне в нашия клас не е имало никакви сблъсъци между учениците или с учителите, а не съм чувала и по принцип да има. При влошаване на успеха или отсъствие без причина класната звъни на родителите.

Първият учебен ден беше връщане в пионерските времена - "строй се по класове!", "строй се за химна!", "строй се за знамето!", реч на директорката, общи приказки и приветствия, песни и танци на ученици от училището. Най-хубавата и смислена част беше като излязоха няколко дванадесетокласници и точно за 3 минути казаха най-важните неща на "зайците". После, понеже нямаше как всички класове едновременно да влязат по класните стаи, половината влязоха, а на другите им пуснаха "Бяла роза" и хора Simple Smile

Тази соц атмосфера е първото ми и най-ярко впечатление от училището и тя е осезаема на всички нива - приповдигнатия тон, високопарните общи приказки и претенции, строгите изисквания за дисциплина и учене, допотопният уебсайт, наредените за изложба купи във фоайето и т.н.

Сградата е в сравнително добро състояние, макар че незнайно защо класните стаи гледат на север и са доста мрачни, с някаква стара ламперия и маси, но иначе е топло и чисто. В началото на годината събирахме еднократно някаква сума за ремонти, поддръжка и т.н. За учебниците по езика също се събират предварително пари и се закупуват от училището (над 100 лева излязоха), останалите всеки сам си ги набавя по предварително обявен списък.

В училището няма лавка / стол и не се разрешава храненето вътре в сградата, но те притичват до сергиите и пазарчето на Римската стена (кой да яде, кой - да пуши).

МИНУСИ:

Основните ми забележки са за липсата на информацията и адекватна връзка с родители, както и някои организационни и програмни недомислици.

НЕ СЕ ВРЪЩАТ КОНТРОЛНИТЕ - пазят ги в училище и ако искаш да ги видиш, трябва да ходиш на място и да се разправяш с учителите и класните. Аргументът е, че при по-слаби оценки учениците не предават контролните на родителите си и казват, че са ги загубили, а после като отидеш в училище да видиш преподавателя, той няма как да обясни оценката. Няколко пъти писах на директорката, на класната и т.н., но до момента няма никакъв напредък. Всички имали смартфони и можели да си снимат контролните (нашият няма, а и дори да имаше - дали щеше да си снима контролното по химия, на което има двойка?)

ЕЛЕКТРОННИЯТ ДНЕВНИК ИЗОБЩО НЕ РАБОТИ, така че информацията на сайта не е актуална.

САЙТЪТ Е ПОЗОР за училище с такива претенции. Рядко се качват новини, даже и когато учениците са се представили успешно на състезания и т.н. Някакви безумни анкети висят там от сто години, сложили са си правилниците и едни и същи изтъркани общи приказки за училището всяка година. Няма представяне на учителите, няма разписание на учебните планове през годините, няма информация за СИП-овете и извънкласните дейности, няма актуални новини. Фейсбук страницата им е същата работа. Въобще - ако разчитате да получите актуална информация, няма да я намерите в интернет. Имат училищен вестник, но също не го качват онлайн.

В момента училището НЕ участва в международни проекти, а само в няколко състезания и то само за по-големите ученици.

УЧЕБНАТА ПРОГРАМА Е НЕДОМИСЛЕНА. Не знам дали това е по решение на училището или на МОН, но във всеки случай има редица неща, които спешно трябва да се променят:

- В осми клас програмата НЕ включва НИКАКВИ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДМЕТИ, както и ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО?!?!? Това не мога да си го обясня. Поне в нашия случай доведе до рязка демотивация. От догодина въвеждат техническо чертане и материали, както и няколко СИП-а (засега знаем само за този по физика и по психология и гражданско образование).

- Часовете по английски език, които в осми клас са 13 седмично от догодина падат на 3-4. Същото се отнася и за някои от общообразователните предмети. Например Физика се учи до 10 клас, а после - не.

- От девети клас започва изучаване на втори чужд език по избор - английски, немски, руски и италиански. Синът ми и още няколко деца бяха подали заявление за немски, но изведнъж се оказа, че трябва да има минимум 10 записали се. Допускам, че има и манипулация от страна на учителите - "вторият език се учи само няколко часа, какво толкова ще научат, а като е по-сложен език само ще си влошат успеха". Основната причина е, че или нямат капацитет (учители), или не им се занимава със съгласуване на графика на класовете, за да може да се сформира група с ученици от няколко класа.

С няколко думи - имах доста по-високи очаквания, надявам се, че през следващите години нещата ще се оправят постепенно и няма да съжаляваме за избора си. За момента синът ми не е никак щастлив. През юни щяло да има обсъждане с родители на учебните програми и ще си кажа мнението.

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 11:57 от HEBEHA

# 27
 • Мнения: 104

"От девети клас започва изучаване на втори чужд език по избор - английски, немски, руски и италиански. Синът ми и още няколко деца бяха подали заявление за немски, но изведнъж се оказа, че трябва да има минимум 10 записали се. Допускам, че има и манипулация от страна на учителите - "вторият език се учи само няколко часа, какво толкова ще научат, а като е по-сложен език само ще си влошат успеха". Основната причина е, че или нямат капацитет (учители), или не им се занимава със съгласуване на графика на класовете, за да може да се сформира група с ученици от няколко класа. "


Във всяка паралелка е така. Как така има само по 9 желаещи да учат немски не разбирам. И видите ли точно едно детенце не достига, за да се направи група! Детето ми е в 8 клас също. Може би никой не иска да преподава език в училище. А аз имам позната, която е готова да им набави учител по немски. Не знам защо толкова училищното ръководство настоява за втори руски.


# 28
 • Мнения: 4
Здравейте, майка съм на седмокласник и засега сме се насочили към СГСАГ
Моля ви да споделите по-скорошни впечатления от училището.

# 29
 • София
 • Мнения: 108
Здравейте, майка съм на седмокласник и засега сме се насочили към СГСАГ
Моля ви да споделите по-скорошни впечатления от училището.

Синът ми го завърши миналата година. Заслужава си, особено в специалност архитектура. Добра подготовка както по специалните предмети, така и по БЕЛ. Немски език така и не научи, но все пак зависи и от детето. Математика в професионалните училища не се учи толкова, както в другите гимназии, но все пак имат и много добри преподаватели. При диплома малко над 4.50 сега е отличен студент в специалност архитектура, без много старание и му е много по-лесно спрямо други деца. Дисциплината е доста затегната и не се позволяват безпричинни отсъствия. Няма свободни часове и въпреки, че има и недостатъци, ако детето харесва нещо подобно бих го препоръчала.

Общи условия

Активация на акаунт