Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Акваристика-5

 • 60 639
 • 754
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 789
Добре дошли в темата за декоративни рибки и аквариумни обитатели!

Полезни съвети:

<<>> За оборудването <<>>

- Трябва да знаеш параметрите на аквариума си: размери, литраж, дебелина на стъклото; оборудването какво е; видове растения в него; видове риби в него;
- Аквариума ти винаги трябва да е на стабилна основа, която не трябва да се клати и да е подложена на систематични сътресения.
- Под аквариума задължително сложете стереопор – с предпазна мярка да не се счупи дъното.
- Винаги нивелирай аквариума си с цел, да се избегне усукване и спукване - да няма разлика повече от 3мм в левия и десния край, по дължина.
- Напълни го с 5см, във височина, вода – вземи метъра и виж дали нивото в ляво и дясно е в нормите от всички страни на аквариума ти – ако е повече от 3мм ВНИМАНИЕ!!!
- Не чукай с пръсти или твърди предмети по стъклата на аквариума ти.
- Имай под ръка резервен термометър, нагревател, помпичка, за да може да ги подмениш при възникнала авария, при невъзможност да отидеш да си ги купиш веднага.
- Пясъка трябва да ти е речен – задължително ситен 3-5мм зрънца.
- Осветлението трябва да е умерено и равномерно разположено, съобразено с растенията и видовете риби – не си мислете, че щом свети и всичко се вижда от вас, сте постъпили правилно.
- Осветлението на аквариума ви трябва да работи около 8-12 часа
- Помпичката черпи въздух от помещението, в което е аквариума - не е желателно в него да има прекалено много дим, изпарения, силни миризми и т.н.
- Чистете вътрешната помпа независимо от вида и един път седмично.
- Сменяйте дунапрена на вътрешната помпа или просо гъбичката на външната помпа един път месечно независимо от това дали е замърсена или ви изглежда чиста.
- Ако вътрешната ви помпа прави прекалено голямо течение трябва да промените посоката му – да бие на горе; много риби не обичат постоянно течение и то също пречи на растенията в определени ситуации; промяната на течението става след като сложите на издатъка един гумен маркуч затапен отпред с коркова тапа и изрязан от горната му страна по дължината на маркуча – така постигате сменяване на посоката на водната/въздушната струя и един по спокоен аквариум.

<<>> За Рибките и др.аквариумни обитатели<<>>

- Никога не се отказвай ако не ти върви с рибите докато се учиш.
- Чети много литература за риби, за да развиеш обща култура.
- Започни с по-обикновените риби запознаването си с науката Акваристика и нейните обитатели.
- Наблюдавай рибите си ежедневно, от близко разстояние – с цел да тренираш погледа си, за признаци на анормално поведение или външни белези по тялото.
- Научи латинските и правилните видови наименования на рибите си.
- Не бързай да размножаваш рибите си преди да си научил етологията (науката за поведението на животните) и биотопа им (в какви условия живеят), и изискванията им, спрямо водата в аквариума.
- Научи кои риби могат да съжителстват заедно и кои не – това се постига с четене и питане.
- Научи половият диморфизъм ( разликите в пола ) на рибите си.
- Не купувайте риби от всеки зоомагазин – избери си един пазарувай от него.
- Не взимай от всеки приятел/познат предложена/продавана/подарена риба/риби.
- При внасянето на нова риба/риби в аквариума ти, не вливай водата от пликчето, а улови рибата/рибите с кепчето и водата върни в канализацията- това е с цел да предотвратим внасянето на зараза в твоят водоем.
- Трябва да се научиш кои са най-качествените лечебни препарати и, че не всяко лекарство в зоомагазина е подходящо за болната ти рибка.
- Когато пренасяте риби при външни условия, плика с тях трябва да е на тъмно и топло място – чанти, вътрешни джобове, странични джобове и т.н.
- Не купувайте от зоомагазини: прекалено дребни риби, риби в чиито аквариум плуват трупове на други риби, риби с наранено тяло или липсващи части от тялото и т.н. Трябва да познавате нормалният вид на дадената риба – това става с четене и питане.
- Когато купувате риби – винаги взимайте не по-малко от 3 броя – тъй като повечето риби са пасажни или стадни риби, една рибка не стои добре като вид в дадения аквариум.
- На риби от рода на скаларите оставяйте по 5 литра вода; от рода на живородките по 3 литра; от рода на цихлидите по 10 литра; от рода на харацинидите по 2 литра; от рода на кили рибките по 2 литра или иначе казано на дребните рибки по 2-3 средните 5-10 а едрите по 10-15 литра вода; но за да знаете коя риба от кой род е четете книги или питайте в зоомагазина.
- Ако вече сте отгледали риби, които са от едър тип и са на около 1година време при вас, но искате да вземете малки и дребни рибки – никога не ги слагайте веднага при едрите риби защото ще ги изпапат на деня – особено ако са цихлиди или скалари или едри сомове и т.н.; сложете ги в отделен аквариум да достигнат нормален размер и тогава ги пуснете при другите риби в общия аквариум.
- Сомовете служат не за да папат акито на рибите както си мислят много хора, те са отделен, напълно нормален вид риби, които просто чистят водораслите или остатъците от храна по дъното, в зависимост от кой род и какво поведение имат.
- Жълтите и големи охлюви (Ампулария) не са никак вредни, те са една неделима част от аквариума ни, но трябва да се внимава с броят им в него. Хранят се като риби и чистят и те водорасли по стъклата или остатъци от храна по дъното.
- Охлювите в пясъка дето имат вретеновидна форма и се заравят също не са вредни (Мелания) – те са доста даже и полезни.
- Най-вредни, за растенията, са охлювчетата с кафявите черупки – малки и се размножават прекалено бързо и нападат като правят растенията на дупки.
- Рибите се делят на дънни, обитаващи средният слой на водата и живеещи под повърхността – така, че имайте в предвид и начина им на хранене е различен.
- Ако се налага да ремонтирате, почиствате и др. операции по аквариума си, запазвате над 50% от водата в кофи, легени, бидони и т.н., в един от тези съдове слагате рибите, нагревателя, помпата и тези две неща да работят. Покривате съда да не стане скок „рибата на пода” и правите нужните действия, после просто връщате аквариума си в приличен вид, наливате старата вода, която е била по съдовете и престояла или нова от чешмата; изчаквате да се нормализира температурата на водата и връщате внимателно рибите си.
- Като избирате риби от зоомагазина гледайте те да са подвижни едри и с нормални части на тялото си, поискайте да ги нахранят и изберете най-лакомата. Некачествените риби са неподвижни; меланхолични; със свити перки и не хващат окото.
- Различните поведенчески реакции на рибите (гонене; бой и т.н.) са нормални ако няма пряка опасност за рибите от смърт; стрес или нараняване – вземете веднага мерки ако има такава вероятност; разделете рибите.
- Избягвайте да слагате прекалено ръбести камъни; корали и т.н. рибите се нараняват, а една драскотина по тялото е отворена врата за всичките бактерии, които плуват във водата
- Трябва да има достатъчно по брой и видове укрития за рибите; много от тях имат поведение, в което те искат или имат нужда да се скрият – осигурете им тази възможност.

<<>> За водата <<>>

- Сменяйте ежеседмично нужното количество вода – според литража на аквариума си.
- Винаги бъркай във водата с чисти ръце и изрязани нокти.
- Не бъркай във водата с пръстени или гривни по китките си.
- Не бъркай във водата, ако наистина не ти се налага.
- През летните горещини не доливайте вода в аквариума, а сменяйте както винаги по нормалния начин – доливането на вода е неправилен начин на грижа.
- Научете ролята на нитритите и нитратите в акваристиката.
- При наличие на мъртви части на растения във водата ги махайте.
- Купувайки растения за аквариума си, не слагайте и водата с тях във аквариума си – има опасност от зарази.
- Не чистете аквариумните стъкла всеки ден, чистете само предното стъкло за да имате просто видимост, всички налепи по другите 3 стъкла си имат своята полезна дейност; те са видове водорасли и служат за храна; фотосинтеза и т.н.
- Не слагайте варовити камъни в аквариума си освен ако рибите не го изискват.
- Не слагайте рапани; мидички; морски пясък и други неща от морски произход.
- Слагайте в аквариума си само корени купени от зоомагазина или подготвени от хора, които си разбират в тая област.
- Термина третирай водата в аквариума си просто „профилактично” с препарат е неправилен, слагайте химия във водата само при необходимост.

<<>> За храненето <<>>

- Храни рибите си с качествена и разнообразна храна.
- Храни рибите си с жива и фирмена – суха храна.
- Редувай жива със суха храна – фирмена храна.
- Храни подрастващите два пъти на ден, а над една година – един път на ден.
- Живата храна давай винаги в хранилка.
- Не прехранвай рибите си – може да им се отрази пагубно.
- Сухата храна давай в количество, което да бъде изяждано, докато падне на дъното.
- Не си мисли, че щом рибите се събират в ъгъла за хранене винаги са гладни.
- Гладуването на рибите е нормално поведение в природата, прилагай го и при теб един път седмично.
- Ако режете тубифекса (вид жива храна) преди да го давате на рибките си, го оставете да постои малко върху една гъба, за да изтече кръвта му и т.н.
- Живата храна се съхранява само под течаща или капеща студена вода (Тубифекса)
- Рибите могат да издържат на глад, но не е желателно да ги натоварваме по тоя начин.


# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 789
Пуснах новата тема, като си позволих да копирам първият пост на ledenata от предишната.  Embarassed
Я да видим има ли кой да ми отговори на въпроса- къде бъркам:
Аквариум 40 литра, стартиран преди 1 година. Размери 55-35-25 -дължина, ширина, височина.
Обитатели- две златни и растения роголистник, валиснерия, криптокорина по 1 бр. Грунд- 2-3- см.
Филтър вътрешен, хич не знам какъв, но е мощен доста.
Осветление- две пури, общо 11 W, едната бяла, една розова- всъщност май се води червена- абе, за растенията.  Те са си добре, обаче и водораслите също. Където е лампата има тъмно зелени, не светли, като при много светлина, а тъмни налепи, а преди и брада имах. Лампата обаче е къса и където не свети има кафяви водорасли по стените, но пък там грунда е чист и няма водорасли. И така- силна или слаба е светлината? Да взимам друга лампа и каква? Четох в един форум, че от бялата светлина можела да се появят водораслите и сега на капака- стъклен- съм сложила прозрачно червено фолио, уж да филтрира светлината.
Просто не мога да схвана къде бъркам, че се появяват все тия гадове. Сменям една трета вода всяка седмица, лампата свети по 8-9 часа.  newsm78

# 2
 • София
 • Мнения: 10 950
 Hug

# 3
 • Мнения: 1
1. Светлината ти е малко за тези 40л.
2.Онази "розова" лампа я махни и вземи при възможност или филипс или осрам 840 -тази светлина е правилната за растенията и не предизвиква водорасли.
3.Махай това фолио-ще влошиш още нещата
И ако можеш направи една снимка да видим,че така малко наизуст пиша  Simple Smile

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 789
dratimm Благодаря! Актуална снимка нямам, защото тъкмо изчистих. Особено на по-едрите камъни много налепи имаше и направо ги хвърлих. Разглеждах старите, но, разбира се, съм снимала като е чисто. Днес още отивам да търся нова лампа. Сега е такава
Скрит текст:
Аквариумът изглежда по друг начин само.
Грешката ми е, че първо поръчах аквата, а после се замислих за осветление. Добре, че има и такива лампи, дано намеря по-мощна, ако не ще мисля комбинации.

# 5
 • Мнения: 12
браво, полезна тема. аз нямам вече рибки, но са голяма зарибявка

# 6
 • Мнения: 24 467

Аз спазвам лесното за запомняне и изпълнение правило- по ват на литър. Проблеми с растенията нямам /като изключа факта, че златките ядяха почти всичко, без криптокорината и анубиаса и сега при тях има това, но пък по много, че се разрастна/, брада не сме хващали и не зеленясваме, но и, писах вече, всяка седмица при смяната на водата удрям по една кърпа на стените.

http://aquariumbg.com/forum/otgovori-na-chesto-zadavani-vaprosi/ … 4m92hm2st9ckcn3s0

http://www.aquamania.bg/bg/statii-more/dekorativni-ribki/narychn … rane-na-akvariuma

Фрийслейв, вярно, точно зарибявка са!  Laughing

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 789
Ами ват на литър не е много точно, особено като се има предвид височината, а моят аквариум е нисък- 25 см., по-скоро става 0.3-0.5W /л. -и в посочения линк го пише. Тия дни точно го четох тоя форум. Вече съм с 19 вата и са ми 0.45 W/л, което се надявам да е достатъчно при непретенциозни растения. Времето ще покаже. Проблемът е, че нямам голям избор за осветление- нямам място за капак и затова използвам такива лампи, като тази от снимката, а те са все по-слаби.

Последна редакция: сб, 27 юли 2013, 15:02 от t_tabakova

# 8
 • Мнения: 1
Това с ват на литър е много относително,освен това се гледат келвините,но това е друга тема. От снимката - грундът ти е абсолютно неправилен за растения,имаш много малко растения и те не могат да се справят с водораслите. Виждам че си от Пловдив-и аз съм от Пловдив и ако искаш пиши ми на лични да се разберем-ще ти подаря бързорастящи и некапризни растения
А за който се интерсува за правилното осветление може да прочете тук:
http://akvashow.info/forum/viewtopic.php?f=4&t=1280

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 789
dratimm   Hug имаш ЛС! Грундът ми вече е повече, но да- малко са ми растенията. Форумът, към който даде линк от вчера като седнах и чета ли чета. И нали знаеш от много четене съвсем може да се обърка човек.
 Странно е как като имах аквариум преди и хич не се вдавах си беше безпроблемен. А сега...то е като при цветята- колкото повече им трепериш толкова повече има риск да оплескаш нещата.  Simple Smile

# 10
 • София
 • Мнения: 9 516
появиха ми се бели неща по целия аквариум - мънички, сферични, белички - първо реших, че е хайвер, защото бяха върху камъка, днес обаче са навсякъде - по стената отзад, по растенията, погрунда и пак по камъка. Възможно ли е да са охлювчета, защото каточели се местят много много много бавно... имам кафяви охлюви два броя, които отдавна се ухажват, но до сега нищо не се получаваше. Какво да ги правя?
ПП Не мога да ги снимам - около половин милиметър са големи  ooooh!
ППП Не са охлювчета - току що намерих това http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=438. Що за чудо ме е нападнало тогава newsm78

Последна редакция: нд, 28 юли 2013, 16:34 от Дзвер

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 789
Дзвер опитай да ги снимаш, макар и от далече. Аз преди време като имах кафяви охлюви имаха яйца, но бяха прозрачни. Мачках ги още малки и не съм ги оставила да пораснат, за да видя дали не стават бели.
Аз вече благодарение на dratimm имам добре залесен аквариум.  Hug Като пораснат още растенията ще стане много красиво.

# 12
 • Мнения: 1
появиха ми се бели неща по целия аквариум - мънички, сферични, белички - първо реших, че е хайвер, защото бяха върху камъка, днес обаче са навсякъде - по стената отзад, по растенията, погрунда и пак по камъка. Възможно ли е да са охлювчета, защото каточели се местят много много много бавно... имам кафяви охлюви два броя, които отдавна се ухажват, но до сега нищо не се получаваше. Какво да ги правя?
ПП Не мога да ги снимам - около половин милиметър са големи  ooooh!
ППП Не са охлювчета - току що намерих това http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=438. Що за чудо ме е нападнало тогава newsm78

Това ,което си чела във въпросния сайт-тези охлюви не се размножават във сладка вода,а в солена.Те живеят в сладка,но за да се размножат им трябват специални условия.
Мой съвет е-извади едно от тези"бели " неща и кажи дали е твърдо или меко. Ако е меко да знаеш ,че са бебета планария. Просто трябва да ни кажеш това,което ти писах.

# 13
 • София
 • Мнения: 9 516
още довечера, ау че гадост е тая планария, ако съм я лепнала, ще зарежа рибите и ще си купя аксолотл, и без това щерката вече само за него реве...

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 789
Това извънземно ли имаш предвид?  Продават ли се такива....неща?  newsm78 А планарията вярно е гадост, сега като гледах снимки. Дано не е такова!

Общи условия

Активация на акаунт