150 Джетлагнати американски летни ваканции!

• 37 150
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
  • WA, USA
И на моя първокласник му падна едното зъбче, а снощи ме изненада с още два клатещи се.

Много се радвам, сега говорих с дамата която организира бг училище във Филаделфия и записах Иво. Ще е разкарване всяка събота, но си струва се надявам. Той е много щастлив че ще се научи да чете и пише на български, да видим дали ще му е такъв ентусиазма като почнат Laughing

От американското училище засега сме доволни. Той остана много изненадан, че не бил забравил да чете като нищо не пипна цяло лято, още бил на С ниво книги ми съобщи гордо (нищо че повечето са D, F и нагоре). Crazy

# 556
Руми, браво, че сте доволни от училището! Дано и занапред е така!

Знам, че някои от вас се бяха оплаквали неотдавна от неядящи/много пики деца, но не мога да намеря темата. На мен ми е много наболял проблем и започнах да търся по-задълбочена информация по въпроса, търся упражнения за устата, стратегии и какво ли не. Мисля да направя група във ФБ да споделяме опит и информация, да не спамим тук. Ако имате интерес - кажете.

# 557
започнах да търся по-задълбочена информация по въпроса, търся упражнения за устата, стратегии и какво ли не.
Какви упражнения за устата? За sensory issues/oral defensiveness ли се съмняваш, или нещо друго имаш предвид?
http://www.easytolovebut.com/?tag=resistant-eater
http://www.spdfoundation.net/newsletter/2011/10/starlights-parents.html

# 558
Какви упражнения за устата? За sensory issues/oral defensiveness ли се съмняваш, или нещо друго имаш предвид?
http://www.easytolovebut.com/?tag=resistant-eater
http://www.spdfoundation.net/newsletter/2011/10/starlights-parents.html

Да, точно. Сега ще погледна линковете.

# 559
  • WA, USA
Аз се интересувам ама нямам много положителен опит. Моят е на седем почти, няма положителна промяна.
При него мисля роля играе повишена тревожност и леки осд черти.

# 560
Аз се интересувам ама нямам много положителен опит. Моят е на седем почти, няма положителна промяна.
При него мисля роля играе повишена тревожност и леки осд черти.

Руми, ти беше казвала за Иво и че е много сензитивен към чорапи и обувки, нали? Ако искаш погледни този Sensory Processing Disorder checklist. К. се вписва в много от нещата. Особено оралните, които при нас са още от раждането.

Клер, за упражненията съм поръчала библиотеката да ми достави  това. Мисля, че много от тези упражнения се правят от Occupational Therapists, но са приложими и у дома. Ще поръчам и тези карти. Вие имате ли проблеми с храненето все още? Знам, че и Алек имаше подобни на нашите проблеми като бебе.

# 561
Като сте повдигнали темата... Нашето неговорене го диагностицираха като апраксия. С две думи не можел да си координира езика, устните и въздуха, така, че да произведе дума. На всичкото отгоре се оказа, че той може да казва само 3 думи - айде, Бъди и бай-бай (много рядко). Другите, които аз броях - мяу, бау и пуф-паф не били думи  #Crazy
На евалюейшъна непрекъснато търсиха симптоми на аутизъм, това малко ме подразни, но се надявам да си разбират от работата.
След един месец ни предстои още един евалуейшън в девелопмент център и евентуално ще започваме терапия с логопед. Силно се надявам да помогне, пък и докторката ни обнадежди. Надявам се само да не се стресира много...

# 562
Орцхидблоссом - не се притеснявай - логопедите си знаят работата. Съседката ми работи от 2 мес с логопед (детенцето е на почти 2 год) и е супер доволна, а детето страшно се радвало на посещенията на специалиста!

# 563
  • USA
Оркид, хубаво, че вече знаете причината и ще работите в правилната посока.  Hug

Моето голямо е злоядо. Не отговаря на точките от статията. Не съм го водила да го оценяват. Чакам да му мине  Crazy

Последна редакция: пт, 13 сеп 2013, 04:33 от Winx

# 564
  • WA, USA
 А проблемните фийдъри водили ли сте ги на асесмънт във фийдинг клиника?  Тук в района имам само в  CHOP, Филаделфия и не се покрива от застраховката ми.

# 565
Какво разбирате под злоядо дете? Моето голямо яде (изброявам буквално всичко) само макарони с доматен сос или мед, палачинки с мед и кашкавал, гофрети с мед, овесени ядки с мед и банан или ябълка, козунак, кисело мляко, домашно пържени картофи. От време на време се излъгва да яде купешки бисквити и крекери и то само няколко определени вида. Това е. Никакви други плодове, никакви зеленчуци, нищо. Пие само вода. Преди една година менюто му беше доста по-богато, макар и тогава да си мислех, че е злояд.
А за говоренето хич няма да споменавам. Simple Smile Брат му говори повече от него и яде всичко.  Grinning
Не съм го водила на никакви евалюейшъни големия.

# 566
А проблемните фийдъри водили ли сте ги на асесмънт във фийдинг клиника?  Тук в района имам само в  CHOP, Филаделфия и не се покрива от застраховката ми.

Ние ще сменяваме застраховката и след това ще я водя да видим какви опции имаме. Надявам се поне до окюпейшънъл терапист да се докопаме. Четох статия, че много от застраховките се дърпат да покриват такива изследвания и терапия, освен ако децата не са феилинг ту трайв или няма някакви други сериозни последствия. Иначе на 4 часа от нас е клиниката на авторите на Food Chaining, но едва ли се покрива...

Интересното при нас е, че К. няма проблеми с речта и всъщност е напред от много от околните деца. Но пък ми се струва, че мускулите на устните и не са добре развити. Не може да прави устни като за целувка (само ги събира и казва "мъ"), може да пие от сламка, но и е трудно да духа през сламка и не уплътнява добре с устни, не може да духа сапунени балони... Също и държи храна в бузата, което четох, че се може да се дължи на слаб тонус на езика. Целенасочени упражнения биха могли да помогнат много за тонизиране, има и упражнения за десензитизиране, че да е по-склонно детето да приема нови усещания в устата.

Какво разбирате под злоядо дете? Моето голямо яде (изброявам буквално всичко) само макарони с доматен сос или мед, палачинки с мед и кашкавал, гофрети с мед, овесени ядки с мед и банан или ябълка, козунак, кисело мляко, домашно пържени картофи. От време на време се излъгва да яде купешки бисквити и крекери и то само няколко определени вида. Това е. Никакви други плодове, никакви зеленчуци, нищо. Пие само вода.

Солей, аз всъщност по-скоро имах предвид problem feeders/extremely picky eaters. Явно и вие сте от тях. К. яде чили бийнс, пица, чушки с кайма и ориз, паста с много малко алфредо сос, печено пиле, кифла с кашкавал или нутела, кашкавал, прясно мляко, крекери, ябълка, банан, диня, домат, краставица. Май това е всичко. Но не винаги иска някое от изброените неща. Изброила съм ги, защото "понякога" ги яде... В много от дните ми отказва всичко, освен мляко и кифла с нутела... До преди половин година не и давах нищо сладко, но в един момент вдигнах ръце, защото като е гладна хленчи нон стоп за щяло и за нещяло. А не че като е по-гладна би била склонна да яде нещо друго. Омръзнало ми е да ми разправят как децата нямало да се оставят да умрат от глад... Има толкова деца с фийдинг тюбс, които иначе ще умрат от глад... Ако К. беше родена преди времето на помпи и шишета с биберони не знам дали щеше да оцелее. И като бебе беше проблемно храненето, дори с шише.  

# 567
Солей, няколко познати децата минаха/минават през фаза "ям само бели неща". Да не би и на А. да му е такава идеята? Като изключим доматения сос "вашето" меню си е баш само светли на цвят неща.

# 568
Джут, точно това се надявам да е. Ама тая започна преди повече от година.  Whistling
Забравих да напиша одеве, че яде много сурови ядки и семена.

# 569
... яде много сурови ядки и семена.

Същата работа с Гелето, само бяло...  Tired и не дай боже да съм си купила семки някакви ми ги изяжда след като и ги обеля...
Виж брат и яде здраво, макар и не всичко, а скоро ни се смяха всички на едно детско парти, защото съзря сушито за големите и отказа и пицата и тортата за хлапетата и крещя докато не се поду от суши  Crazy Същински мамичко, дето орева родилното, че не и е дошло още сушито..

Общи условия

Активация на акаунт