За правата на децата ни! седма тема!

• 111 016
  • 730
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Ако детето покрива ДОИ няма проблем да има количествени оценки. Поне така беше при синът ми.
Благодаря!

# 631
Дочух нещо, но не съм сигурна дали съм го разбрала правилно ... та то беше нещо от сорта на, че на Ресурсно подпомагане ще са само деца с качествени оценки  Confused, тези, които са на количествени, покриват ДОИ и не се нуждаят от ресурсен  Rolling Eyes.

# 632
  • в полите на Балкана
Пепи, то и преди беше нещо такова. Понеже младежа покриваше ДОИ само се водеше на ресурсно подпомагане, но не посещаваше ресурсен учител. Ходеше само при психолог в един период. На НВО в 7кл. дори не му разрешиха удължено време за изпита. На ДЗИ в 12кл. имаше повече време за писане, както и консултант т.е. човек,които да му пише. Беше сам в кабинет с камера,диктофон и двама квестори.

# 633
Аз това, което го дочух/недочух  Embarassed, става въпрос за от тази година, нови правила/наредби. Имам и познато дете, което до миналата година си беше на ресурсно, с ТЕЛК е над 50%, но си покриваше ДОИ, т.е. е било на количествени. От тази уч.година това дете не е на ресурсно..., но не по желание на родителя, просто покрива ДОИ и е на количествени  Rolling Eyes

# 634
  • София
Точно от децата със СОП ли намериха да пестят пари?
Тези промени са изцяло в ущърб на децата.
Моето дете има нужда от ресурсен учител, но не да го обучава индивидуално, а за да се интегрира и да започне да работи в група.
Индивидуални уроци, поне за сега, мога да осигуря.

# 635
  • в полите на Балкана
Добре,че синът ми завърши преди промените.
Вчера близка сподели,че трябвало да има месец неизвинени отсъствия. Тогавада подадат сигнал в РИО и от там да отидат на проверка в у-ще. След това да назначат комисия, която да каже дали детето е за индивидулно у дома или не и след това да отиде на втора комисия в областният град. Става дума за дете покриващо ДОИ, на инв.стол и недостъпна архитектурна среда в у-ще.

# 636
  • София
Спешно моля за съвет майките, които са имали подобни проблеми!

Детето ми е в първи клас. С хиперактивно поведение е, но не е агресивно и не е опасно за другите деца.
Проведоха ни изследвания, но все още нямаме окончателна диагноза.
Директорката на училището се опитва да се отърве от нас и не допуска детето до училище уж до поставянето на диагнозата.
А вече мина почти месец и детето изпуска от материала. Може би има вариант с повече отсъствия да ни изключи от училище.
Разбирам, че никой директор не иска проблемни деца, но все пак детето ми има право да ходи на училище.
Моля ви, пишете ми има ли начин детето ми да посещава училище без да му е поставена диагноза и има ли право директорът да го отсранява от учебния пшроцес.
Не искам да стигам до крайности, но ако ще ни изключат заради отсъствия, ще трябва да защитя интереса на детето си.
Ще добавя, че съм записала дето си в най-близкото до нас училище и това ми беше водещият критерий при кандидатстването.

# 637
Няма право да не допуска детето, това нарушава правата му като човек.
От друга страна ако го допуснат, няма ли да се държат кофти с него?
Много са нетолерантни хората!

# 638
  • София
Класната му е страхотна, а директорката едва ли ще си позволи да тормози лично детето.
По-скоро чрез детето ми създава тревоги, като целта й е да преместя детето от училището.
Не зная дали има право да го изключи заради отсъствия.
А дъщеря ми не е дала повод за подобно отношение - не е ударила или наранила никого.

Цял ден не съм на себе си.
Освен това не мога да се свържа по телефона с никой от МОН или от РУО.
Ако не валеше,щях да се разходя с детето на място, но да го влача по дъжда и да рискувам да го разболея, би било неразумно.

# 639
Мис Пиги, разбирам те! Сигурно и ние може да станем някой ден в това положение, още не е ученик моят син.
Според мен трябва да си знаеш правата кто се свържеш с МОН, то вече да нямаш доверие на никого. Може да потурсиш в гугъл "права на ученика" примерно. Аз ще поразуча по-късно, че сега съм през телефон.
Успокой се, ще се намери решение. Щом класната ти допада е добре.

# 640
  • София
Благодаря за подкрепата!
Малко се успокоих.
Както се казва:
 "Споделена мъка е половин мъка."
Дано скоро да се похваля с положителни новини!

# 641
Как така не го допуска! Искай писмена заповед за забрана да ходи на училище до диагнозата. Интересно какво ще каже. Как може детето да не на учщилище, то е подлежащо.Що за безобразие. Просто трябва да минете на комисия за ресурсно.И докато мине, ще си ходи на общо основание. Малкият като беше в предучилищна, не го искаха следобед, без никаква причина, страшни скандали вдигнах и просто не го вземах на обяд. Но и доста ревах от обида заради детето ми.

# 642
  • София и там където не се пуши
Наистина писмена заповед, просто кажете, че ви трябва.

Може да каже накрая, че вие не сте я водили.

# 643
  • София
Вече я пускат и днес беше на училище.
Да се надяваме, че вече няма да имаме подобни проблеми.
Още веднъж благодаря за подкрепата.

# 644
  • в полите на Балкана
Дано нямате проблеми вече. bouquet

Общи условия

Активация на акаунт