Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Бургас
 • Мнения: 4 342
Едва ли. Лично аз съм скептична, но пиши какво е станало след срещата.

# 31
 • Мнения: 2 755
Зрравейте,
Провери си преди да пътуваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, тъй като в неделя в 5:30 изживяхме този ужас. Откарахме племенника ми до летището, той за първи път пътуваше сам, тъй като вече има 14 години. Трябваше да е вчера на училище в Англия, но баща му преди 15 дни е наложил забрана за напускане на детето в чужбина, тъй като детето е на 14 години вече и заведе иска срещу баща си за получаване на издръжка. От неделя ходим по мъките, но дори и при опита да говорим с него пак не става. Детето живее с майка си от 6 години, акто в момента учи в частно училище, не се е виждал с баща си от 13 години и преди 6 години за да му даде декларация и паспорт е накарал зълва ми да му подпише декларация че и е платил накуп издръжката за 5 години назад и 5 години напред.

В понеделник имаме срещя с главния прокурор , но не знам какво зависи от прокуратурата, дали те могат да решат по някакъв начин проблема.


Valja79  Hug,

От поста ти разбирам, че племенника ти живее и учи при майка си в Англия в през последните 6 години, т.е. обичайното местоживеене на детето е в Англия.

Виж член 16

ИНСТРУКЦИЯ № IЗ-1405 ОТ 24 ЮЛИ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ГРАНИЧНИЯ ПАСПОРТНО-ВИЗОВ КОНТРОЛ НА ГРАНИЧНИТЕ КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛНИ ПУНКТОВЕ
Издадена от Министерството на вътрешните работи
Обн. ДВ. бр.64 от 11 Август 2009г.

Чл. 15. (1) При ГПВК на малолетни и непълнолетни български граждани, които пътуват непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител.

(2) В документа по ал. 1 изрично трябва да е отразено съгласието на отсъстващия родител/родители, настойник или попечител малолетното или непълнолетно лице да пътува в чужбина. Подписът в документа трябва да бъде заверен от компетентен орган по Закона за нотариусите и нотариалната дейност или с апостил.

(3) При пътуване на организирани групи ръководителят на групата може по изключение да подпише декларация на ГКПП, с която се задължава да върне в Република България малолетното/непълнолетното лице след приключване на мероприятието.

(4) Не се изискват декларации по ал. 1, когато отсъстващият родител е лишен от родителски права по съдебен ред или съдебен орган е разрешил пътуването, което се удостоверява с надлежен съдебен акт.

(5) Не се изискват декларации по ал. 1 от отсъстващ родител, който не е вписан в удостоверението за раждане или е починал.

(6) На копия от документите по ал. 1 и 3 граничният полицай, извършващ ГПВК, полага граничен отпечатък. Същите се съхраняват на ГКПП за срок една година от датата на пътуване.

(7) При наличие на съмнение за действителността на представения документ се извършва допълнителна проверка.


Чл. 16. Разпоредбите на чл. 15 не се прилагат по отношение на малолетни и непълнолетни български граждани, които живеят дългосрочно извън Република България и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават официален документ от съответната държава.[/


Преди някалко години имаше такъв случай - майка и дъщеря си идват за ваканция в България и на връщане на летище София се оказва, че бащата си бил оттеглил декларацията.
Дъщерята беше на път да загуби учебната си година /действието се развива по средата на учебната година/, а майката работата си.

Но майката беше много настоятелна и имаше редица срещи и заведени молби от адвокат до Министерството на правосъдието /дирекцията отговаряща за Регламент на ЕС за Родителската отговорност/, Главна Дирекция гранична полиция, Държавна Агенция за закрила на детето и Омбудсмана.

Нещата приключиха благоприятно - след месец тя напусна страната с дъщеря си със заповед на Директора на Гранична полиция, придружени от полиция до летището, защото бащата освен това и ги столкваше.

# 32
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 040
Тъй като преди време и аз четях усилено в тези теми и щях да си спестя много главоболия, ако някой ми беше дал адекватен съвет, реших да дам малко инфо от първа ръка.
Тези примери дадени по-горе, макар и реални, са много далеч от казуса на майката, питаща в темата. Разликата е, че тези деца вече живеят в чужбина, устроили са се и там е домът им. В този случай, макар и дълга, процедурата ще е положителна.

Преди две години и половина получих предложение от фирмата, в която работех, за повишение в централата на фирмата - висока заплата, частно училище за детето, жилище и всички екстри. Детето ми беше на пет години, живее при мен и съпруга ми с режим на контакти с баща си.
Отначало баща му каза, че ще говори с детето и ще го пусне, но после се отметна, а аз вече бях приела работата. Съответно оставих детето на майка ми и заминах, но и заведох делото за заместено съгласие. И аз тогава се надявах, че ще отнеме няколко месеца и ще си взема детето и ще можем да продъжим живота си. Да, ама не. Имах всички доказателства - договор за работа, договор за наем, здравни осигуровки, декларация от съпруга ми, че иска да се грижи за детето, договор за работа на съпруга ми, който също работеше там и още какво ли не - преведно на български, заверено (около 200 стр документи).
Тук е момента да отбележа, че не може да се заведе дело за извеждане на дете в чужбина по принцип - трябва да е до определена страна и за определено време. И всъщност делото е за излизане в чужбина, но не и за пребиваване. Практиката е много противоречива и е факт, че ВКС решава тези дела противоречиво.
Та делото на първа инстанция продължи 8 месеца (в провинцията; в София отнема повече, около година). Спечелих на първа инстанция, но бившият разбира се, обжалва. На втора инстанция отне още около 6 месеца. Там отхвърлиха решението на Районния съд и не ми позволиха да си взема детето. Междувременно какво преживяхме да пътуваме при първа възможност до Бг не ми се разказва - мина година и половина по пътищата. Естествено аз реших, че ще отида до край и ще обжалвам, но междувременно напунах работа и аз и съпругът ми и се прибрахме в Бг, защото не можех да позволя детето ми да е далеч от мен и да страдаме един за друг.
Молбата във ВКС подадох през юли миналата година, през април тази година на закрито заседание се гледа дали ще се допусне жалбата ми, защото ВКС разглежда не повече от 15% от всички подадени жалби. Миналата седмица имах открито заседание и сега чакам решение, дай Боже да е последно и да е положително, защото все още не е сигурно.
Пиша това, за да сте наясно с какво се захващате - отнема до момента точно 2 години и половина, не е свършило, а колко пари съм пръснала по документи, адвокати и пътувания за делата не ми се говори.
Истината е, че повечето заведени дела са за пътуване в чужбина, а не за пребиваване и двата казуса са различни. Ние като имаме родителски права и адресът на децата ни е на нашия адрес, не би трябвало да е проблем, но е.
Доколкото знам, делото ми е прецедент по същността си и изходът ми или ще проправи път и за други подобни казуси, или ще затвори вратата и за много други случаи, защото решенията на ВКС (Върховен Касационен съд) имат задължителен характер за останалите съдилища за подобни казуси.
Та съветът ми към авторката - разбери се с бившия да изведеш децата веднъж и после изобщо не ги връщай - заведи дело и го води като децата са ти в чужбина, така шансът да спечелиш и да чакаш резултат без да си разделена от децата си е реален.
Много дълго стана, но пак съкратих малко нещата. Вече съм толкова навътре, че имам чувството, че мога и да адвокатствам по тези дела. Ако някой има въпроси, съм насреща, пишете ми на лични.
П.П. Целта ми не е да те откажа, а да си подготвена и да знаеш с какво се захващаш. Аз самата съм решила, че, ако решението не е в моя полза, ще стигна и до Страсбург.

# 33
 • Бургас
 • Мнения: 4 342
Iggiberry , твоето дело не е прецедент.
Във форума имаше една майка (не знам дали пише още), която беше преминала през идентичния ад, вместо 2, делата й отнеха 7 години. После осъди държавата в Страсбург, защото е нарушила правото й на личен живот.

# 34
 • Мнения: 2 755
Iggiberry, стискам палци решението да е положително  Praynig
На втора инстанция как се обоснова Окръжният съд, какво пише в мотивите?

Tintina, има ли някъде публикувано/и въпросното/ите съдебно/ни решение/я? Или ако може потребителското име на майката?  Praynig След като е продължило 7 години, отдавна е било.

Искрено съ4увствам на вси4ки родители и деца в такава ситуация. Кураж!

# 35
 • Бургас
 • Мнения: 4 342
Това е решението:
http://www.justice.government.bg/47/21/
Тук има линк към оригинала:
http://old.bghelsinki.org/index.php?module=news&lg=bg&id=1661

Профила на потребителя ще ти го пратя на лични. Макар и много да съдейства на жени в подобна ситуация, не съм сигурна дали иска да й се разкрива самоличността.

# 36
 • Мнения: 7 779
Детето може и да не разбира какво е това чужбина, но детето има право на свободно придвижване. Въпросното право е залегнало в Конвенцията за правата на детето, ратифицирана и от България.
Лишаването на детето от това право се разглежда като нарушение на въпросната конвенция. А държавата е длъжна да я изпълнява.
по повод на нашумялата случка с майката и пушещите деца....
очевидно е ,че родителите (в случая майката) мислят доброто на децата си. как го тълкува тази Конвенция този случай ? Това пак са вид права - всеки да прави каквото си иска  и без да пречи на другия, още повече че е под родителски контрол. нещо повече. аз знам ,че ти пушиш не само цигари ами и трева (това е условно де). искаш да изкараш детето в Холандия (там легално се пуши трева) и да го научиш на тази благинка. искаш да го изведеш в чужбина , но аз знам какво ще правиш с детето и съответно не давам съгласие за чужбина. как го тълкува това тази Конвенция ???
и друго - правата над детето са дадени на теб. но ти не искаш да го изведеш в чужбина. аз съответно искам - имам възможност,работа  и всякакви други екстри и възможности. в този случай Конвенцията ще ли се съобрази с правата на детето и да ми го даде (т.е. да взема аз правата) , а пък ти си стой в БГ  newsm78   очевидно е , че би трябвало да се съобразят с тези права , но пък тогава излиза, че е сравнително лесно да се променят правата над детето.
всяка държава си има независима съд.система и всякакви Конвенции, комитети, сдружения би трябвало първо да се съобразяват с техните решения , а след това да налагат своите си правила. поне така смятам  newsm78   и по тази причина  ние (в БГ) първо се обръщаме към съда , а не към правилата/изискванията на Конвенциите. възможно е и да греша.

# 37
 • Бургас
 • Мнения: 4 342
Ние се обръщаме към съда, но съдът се обръща към законите. А европейското право е директно приложимо у нас, дори не е необходимо да се въплътява в специални закони.
Освен това, по всяко дело стремежът е максимално обективна информация - затова има социални доклади, свидетели, изслушвания. Разбира се, че и бащата има право да изведе детето в чужбина. Но да го изведе и да го върне, а не да го отвлече, нали разбираш?

Ако си притеснен за детето си, защото майка му е лоша майка и пуши цигари, винаги можеш да поискаш родителските права да бъдат дадени на теб. В случая с майката и пушещите деца мисля, че точно това се случва - намесват се социалните и започват да търсят по-добра възможност за децата - да ги дадат на бащата, или да ги настанят в приемно семейство.

# 38
 • Мнения: 27
Та съветът ми към авторката - разбери се с бившия да изведеш децата веднъж и после изобщо не ги връщай - заведи дело и го води като децата са ти в чужбина, така шансът да спечелиш и да чакаш резултат без да си разделена от децата си е реален.
Благодаря сърдечно за съвета!!!
И мои близки ме посъветваха да не се връщам в Родината, когато БНД "благоволи" да ги пусне за 9 дни зад граница, но аз не се осмилих,  защото много адвокати ме предупредиха, че ще си имам неприятности, ако просроча срока за пребиваване зад граница.
 Ето един отговор на адвокат на въпроса ми какво би била реакцията на БНД, ако не върна децата в определения срок: "Родителят в България трябва да се обърне към Министерството на правосъдието (ако другият родител отказва да върне детето) като компетентен орган според Хагскатата Конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца и да подаде молба за съдействие за осигуряване връщането на детето."
Бях принудена да върна децата...
Мисля да започна дело за заместващо съгласие и да подновя делото за неплатени издръжки.
 Дано да попадна на свестни хора в съда...

# 39
 • Мнения: 27
Благодaря на всички, които са съпричастни към темата!   bouquet
Нека си помагаме взаимно!  Hug
БНД подписа нова Деклатациия, но само за кратък период от време, девет дни, защото билетите бяха вече закупени от майка  ми, която работи в чужбина, та той "се смили"!
На летището, граничните полицаи искаха да се уверят, че новата Декларация е валидна, потърсиха по телефона БНД и той е потвърдил, но ги е предупредил, че имам намерение да остана за по-дълъг период от време в чужбина! Те ми напомниха строго, че, ако си позволя да не върна децата в опредения срок, ще си имам неприятности! Можете да си представите какво сме преживели преди да се качим на самолета! Ако не бяха успели да го открият на мобилния му, нямаше да ни позволят да пътуваме, може би!
В чужбина говорих с местна адвокаткa. Тя ми каза, че съгласно Шенгенската Конвенция, БНД може да отиде  до Министерството на правосъдието и да настоява децата ни  да бъдат върнати обратно, ако аз реша да останем за по-дълъг период от време. Това доста ме притесни.
 Върнахме се в Родината...
Говорих със съдия-изпълнител. Тя ми каза, че мога да подновя прекъснатото дело за неплатени издръжки. БНД беше се съгласил да подпише безсрочна Декларация за извеждане децата в чужбина при усливие, че му подпиша фалшиво уверение, че е платил тези пари, над 4000 лева. Съгласих се, защото не знаех, а и никой адвокат не беше ме предупредил, че БНД винаги може да оттегли съгласието си! Той наистина го направи!  Sunglasses
Съдия-изпълнителят ми каза, че  това е практика за подобни "благородни татковци", но те не могат да докажат, че са платили наистина дължимите издръжки , т.е. тези фалшиви уверения не важат в съда!

Последна редакция: пт, 04 окт 2013, 11:13 от ruzha

# 40
 • Мнения: 2 755
ruzha,
Ако не беше върнала децата бащата можеше да задейства процедурата по Хагската Конвенция относно международните аспекти на родителски отвли4ания и по Регламента на ЕС за родителската отговорност.
Ако имаш намерение да се местиш в 4чужбина - опитай се да постигнеш споразумение с бащата, това споразумение може да бъде потвърдено/одобрено от съда със съдебно решение, 4е бащата е съгласен децата да живеят с теб извън България.
Ако категори4но отказва - ще трябва да водиш дело за заместващо съгласие за многократни напускания на страната без ограни4ение на броя и продължителността на пътуванията и за издаване и преиздаване на международни паспорти.
Трябва ти опитен адвокат в тези дела.

Аз живея в Белгия. Тук, както и в другите страни от ЕС с изкл. на България и Румъния, децата когато пътуват придружени от единия от  родителите си /в регламентираното за това време/ не се изисква съгласието за това на другия родител, т.е. давам пример - баща взема детето за лятна отпуска и отиват на по4ивка в Испания/Мароко....; или майката и детето отиват да пазаруват в Германия/Англия...
НО, ако майката реши да се премести да живее например в Холандия и дори новото място да е само на 10км, ще й бъде необходимо за това съгласието на бащата или съдебно решение за това.

# 41
 • Мнения: 27
ruzha,
Ако не беше върнала децата бащата можеше да задейства процедурата по Хагската Конвенция относно международните аспекти на родителски отвли4ания и по Регламента на ЕС за родителската отговорност.
Ако имаш намерение да се местиш в 4чужбина - опитай се да постигнеш споразумение с бащата, това споразумение може да бъде потвърдено/одобрено от съда със съдебно решение, 4е бащата е съгласен децата да живеят с теб извън България.
Ако категори4но отказва - ще трябва да водиш дело за заместващо съгласие за многократни напускания на страната без ограни4ение на броя и продължителността на пътуванията и за издаване и преиздаване на международни паспорти.
Трябва ти опитен адвокат в тези дела.

Zon, благодаря ти много за отговора и съпричастието!  bouquet Ще се опитам да постигна споразумение с БНД, но, ако не успея, ще търся съдебна подкрепа. Тогава, наистина, ще имам нужда от много опитен адвокат! Къде да го открия?  Rolling Eyes

# 42
 • Мнения: 19
На летището, граничните полицаи искаха да се уверят, че новата Декларация е валидна, потърсиха по телефона БНД и той е потвърдил, но ги е предупредил, че имам намерение да остана за по-дълъг период от време в чужбина!

   Не знаех, че при проверка на декларацията, граничните полицаи се обаждат на бащата да го разпитват. Винаги ли е така или само когато е имало поне едно анулиране на декларацията?

# 43
 • Бургас
 • Мнения: 4 342
Не винаги, явно само в случаи, в които е имало оттегляне. При мен не се е случвало да звънят.

# 44
 • Мнения: 3
Здравейте тъй като и аз започнах дело с бившия ми съпруг за нашето дете . Искам да го изведа в Германия и да си остане при мен детето ,но той изрично ми отказа . Вече съм на постоянен трудов договор като медицинска сестра в Германия и съм предоставила всичките ми  документи моля за съвет ще имам ли шанс да си взема детето. Той ме изпревари и по някакъв чл. от закона ми взе родителските права до окончателното решение на съда моля за помощ . Дайте ми съвет как да постъпя .

Общи условия

Активация на акаунт