Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 488
Аз нямам опит , но декларацията за пътуване на дете в чужбина и за постоянно преместване там не са ли различни ?

# 46
 • Мнения: 3
Незнам адвокатката ми каза ,че ще го съдим за да може да се издаде паспорт на детето и за права . Но за в момента тя все още нищо не е направила защото ми бавят преводите нямам си на идея вече какво се случва в тази корумпирана държава. Благодаря за съвета ще се допитам до нея.

# 47
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 10 152
Той ме изпревари и по някакъв чл. от закона ми взе родителските права до окончателното решение на съда моля за помощ .
това го разбирам като привременни мерки. т.е. родителят на когото са предоставени до приключването на делото.
много често родителят на когото са предоставени привременните мерки печели делото за род.права над детето.
в случая Държавата не е корумпирана.

# 48
 • Варна.....
 • Мнения: 1 754
Здравейте тъй като и аз започнах дело с бившия ми съпруг за нашето дете . Искам да го изведа в Германия и да си остане при мен детето ,но той изрично ми отказа . Вече съм на постоянен трудов договор като медицинска сестра в Германия и съм предоставила всичките ми  документи моля за съвет ще имам ли шанс да си взема детето. Той ме изпревари и по някакъв чл. от закона ми взе родителските права до окончателното решение на съда моля за помощ . Дайте ми съвет как да постъпя .
Можете да искате изменение на привременните мерки. Междувременно си съберете доказателства, че сте адресно регистрирана в Германия, работите, имате осигурено жилище.

# 49
 • Мнения: 3
Той ме изпревари и по някакъв чл. от закона ми взе родителските права до окончателното решение на съда моля за помощ .
това го разбирам като привременни мерки. т.е. родителят на когото са предоставени до приключването на делото.
много често родителят на когото са предоставени привременните мерки печели делото за род.права над детето.
в случая Държавата не е корумпирана.

Да но как става така че без да ме изслушат мен се взе това решение . Той гледа детето 6-7 месеца а аз съм си го отгледала от бебе и изведнъж той е с привременни мерки за правата на детето . Това не го разбирам .

# 50
 • Мнения: 2
Здравейте, тези права, както ги наричате, на единия родител, дават ли му право да изведе детето в чужбина за постоянно - т.е. там пише, че той е този който определя къде ще живее детето и то ще живее с него, и навсякъде, където той отиде. За какво е нужно съгласието на другия родител в този случай ако родителя с права се мести в чужбина? И още нещо, родителят без права, който е осъден да плаща издръжка не е плащал вече 2 години - какво може да се направи по въпроса? парите не са важни, а е важно детето да се премести в чужбина заедно с родителя с правата (защото другия не дава съгласие - просто така на пук)

# 51
 • Бургас
 • Мнения: 4 361
Родителят с правата не може да изведе детето в чужбина без съгласието на другия родител. Трябва да водиш дело за заместваща съгласие от съда.
За издръжката - съдия-изпълнител, жалба до прокуратурата, варианти има, а ако има и официални доходи, ще си плати с лихвите.

# 52
 • Мнения: 4 268
Здравейте.Планирам и обмислям заживяването ми в друга страна.Разбирам че чии са ридителските права се оказва не е от кой знае какво значение,но все пак—Мои са.Бащата категорично отказва да даде съгласие дори за една екскурзуя,какво да говорим за постоянно.Чета разни дела и малко се обърках.Разбирам,че ако единият родител се устрои да живее и работи другаде и децата са присъдени на него е възможно някак това преместване да се случи.Аз сама навън няма да изляза—за да мига след три месеца да се нарека устроена.Няма да рискувач да ме издебне и да заведе дело за родителски права.Как точно да се нарека устроена в чужбина за да заведа дело и да претендирам да постановят нещо в моя полза? Съд няма да постанови решение за емигриране,прескачайки бащата.И как става точно тогава?

# 53
 • Бургас
 • Мнения: 4 361
Kasidy, трябва да водиш дело за заместващо съгласие. Вариантите са два - да водиш дело само за съгласие, като се мотивираш, че детето трябва да напуска страната по ред причини. Има голяма практика по тези дела, вече са почти рутинни.
В актуалната си практика ВКС приема, че "В съвременния мобилен свят решенията за пътуване все повече придобиват ежедневен и битов характер... "
Ето ти тълкувателно решение на ВКС:
http://www.vks.bg/Dela/2016_01_%D0%9E%D0%A1%D0%93%D0%9A_reshenie.pdf
Ето ти няколко решения:
http://www.court-pomorie.org/CMS_ADM/images_content/00634517/582c1317.htm
http://www.vrc.bg/upload/2018/vlezli_v_sila/may/gr/20180501/13634516_91250217.htm
http://www.rs-nesebar.org/CMS_ADM/images_content/svardel2017/088c1117.htm


И когато получиш съгласието, да отидеш да живееш в чужбина. Но - детето трябва да има възможност да вижда баща си, т.е. рискът тук е той да се вбеси и да почне да води дела, че си получила съгласие да водиш детето в чужбина, пък си избягала.

Другият ти вариант е да водиш дело направо за емигриране. Доказваш, че в чужбина ще сте по-добре, включително и материално, показваш трудови договори, или предложения от фирми и пр. Не знам какво точно ще работиш там и какво значи "уредена".

Ето ни например едно такова решение:
https://rs-teteven.org/wp-content/uploads/00634513_201a1413.htm

Общи условия

Активация на акаунт