Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Указания за предлагане на вода на кърмачетата

 • 61 727
 • 96
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Указания за предлагане на вода на кърмачетата

By Kelly Bonyata, BS, IBCLC


Кърмените бебета нямат нужда от вода

Не забравяйте, че кърмата е 88% вода. Дори в първите няколко дена след раждането, преди млякото на мама да е "слязло", коластрата е всичко което е необходимо за да се поддържа бебето хидратирано (като приемаме че бебето се кърми ефективно). Според Американската Академия на Педиатрите, "Добавки (вода, глюкозен р-р, формула и други течности) не трябва да се дават на кърмещи се новородени освен ако не е препоръчано от лекар, когато се налага по медицински причини ... През първите 6 месеца, дори при горещ климат, водата и соковете не са необходими на кърмачето и могат да въведат в организма зарази и алергени. 

В допълнение, на кърмачетата не е необходима вода, дори ако е много топло навън, при положение че им е позволено да се кърмят при поискване. Бебето може да получи цялото количество течности, от което се нуждае постедством кърмата. Множество изследвания са установявили, че изключително кърменото бебе няма нужда от вода отделно - тези изследвания са проведени при разнообразни условия - при относителна влажност между 9% и 99% , на температури между 22 и 41°C.

Забележка:  Бебетата, хранени с адаптирано мляко по принцип не се нуждаят от допълнителна вода. Някои източници предлагат на бебето, хранено изкуствено, да се предлага вода, когато навън е много топло (макар че бебето може да предпочете да получи допълнителна вода чрез по-често хранене), или когато бебето е болно с температура (консултирайте се с лекаря на детето за насоки).


За новородени (особено под 4-5 седмици) даването на вода може да е рисково
 
*   На бебета под 2 месеца не трябва да се дава вода допълнително
*   Водните добавки се асоциират с повишени нива на билирубина при новородени с жълтеница
*   Прекалено много вода може да доведе до сериозно състояние, наречено орална водна интоксикация
*   Водните добавки "запълват" бебето без да добавят калории и могат да доведат до загуба на тегло (или незадоволително наддаване) при бебето.
*   Бебетата, които получават допълнително вода показват по-слаб интерес към кърмене. Ако бебето не се кърми достатъчно често, както би трябвало, идването на млякото при майката ще отнеме повече време и ще се затрудни или предотврати установяването на производството на оптимално количество мляко.


За бебета преминали етапа на новороденото

*   Прекалено много вода може да разстрои процеса на кърмене, защото напълва бебето и то се кърми по-малко. Бебетата се нуждаят от хранителните вещества и калориите на кърмата за да растат, водата няма такива.
*   Кърмата съдържа всичката вода от която се нуждае вашето бебе, дори когато е много горещо
*   Когато 4-6 месечно бебе се учи да използва чаша, не е проблем да му се дадат няколко глътки вода няколко пъти дневно (не повече от 60-70 гр на 24 часа)
*   Когато се започнат твърдите храни, на бебето се дават по няколко глътки вода или изцедена кърма с храната, някои бебета се нуждаят от това за да се избегне запек.


Преведе eli_c от www.kellymom.com

# 1
 • Мнения: 98
  bouquet  bouquet  bouquet
Това е отговора,който търсех.. И все пак какво ще кажеш за даване на глътка вода след кърмене-някъде чух,че млечните храни способствали за развитие на гъбички в устата.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 15 387
В отговор на въпроса ти...
Моята бебка до 7 навъшени месеца не е вкусвала друго, освен кърма. Сега, когато вече приема и твърда хране, вода съм предлагала именно след нея с и деята, че може да е жадна, не за да изплаква нещо. След кърмене не предлагам вода. До ден днешен не е имала никакви проблеми в устата.  Simple Smile

# 3
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 5 801
и аз не съм изплаквала. до края на 6 месец САМО кърма. сега предлагам от чашка, пие по 10-20 мл... но продължаваме кърмене на поискване и нощем вкл. досега не е имал гъбички.

# 4
 • Мнения: 561
По съвет на хомеопатката ни предлагам вода при разстройство или усилено акане. Имахме такъв случай-аз бях с вирус, бебчо получи разстройство и започна едно яростно сукане.Отне ми време да се сетя, че е жаден, и да му дам водичка-изпи 50 милилитра за отрицателно време и се успокои.Това естествено след 40-50 минутно сукане, т.е. след като беше приключил с храненето.Беше на два месеца.Оттогава няма интерес към водата и бута бутилката,но се чувствам длъжна да предложа, за да не се обезводни.
 

# 5
 • Мнения: 6 337
Аз лично бях решила да не давам вода. Но впоследствие промених мнението си по отношение на водата. Една премерена хидратация не може да навреди на никой.  Simple Smile
Започнах да предлагам вода като стана на 3-4 месеца, бяха големи жеги и тя си пиеше, но не винаги. Аз съм на принципа - предлагане, пък ако бебето иска ще пие, ако не - няма да пие. Естествено водата е без захар. Peace

# 6
 • Мнения: 961
Тази статия трябва да се разпространи на всички педиатри и неонатолози! А не още не си дал цица на детето си и му приготвили едно шише с вода и едно с АМ!

# 7
 • Попово
 • Мнения: 687
предлагам водичка, но не иска биберона.. предпочита си цицката  Mr. Green по-миналата година докато кърмех малкия батко той също не пиеше вода, после като дойдоха големите жеги сам прояви интерес и си пийваше

# 8
 • Мнения: 857
Моето бебе е на 20 дни. Кърмя на поискване, даже често и само за да се успокои /не знам до колко е правилно да виси по ц.ц.те ми с часове, не предпочитам пред това да посинява от плач/.
Нощем кърмя около 02.00 и 06.00 часа и току що една приятелка ми каза - много трудно ще спреш нощното кърмене, затова давай вода със захар или вода с глюкоза  Shocked. Е как ще причиня подобно нещо  на собственото си дете?! Да не съм го взела за 2-3 дни.
Споделям това, за да видите колко от младите майки имат такива разбирания ooooh!.

# 9
 • Мнения: 275
Ще цитирам едно от решенията, взети на последната конференция на педиатрите и ми се ще да го коментираме :

Цитат
Неправилно е схващането за НЕДАВАНЕТО на вода на кърмачетата с обяснението, че кърмата (млякото) съдържа вода (е приготвено с вода). Правилен подход е на бебето да се предлага вода (неподсладена) между храненията, независимо дали "иска" или "не иска". ПОследствията от НЕДАВАНЕТО на вода могат да бъдат по-сериозни от това бебето да замества част от млечното хранене (кърмата), поемайки малки количества вода. И не на последно място - детето свиква ад утолява жаждата си с мляко, не познава вкуса на водата и тя се замества от плодови и газирани напитки в по-късна възраст.

Има логика в това, но от друга страна - как да накарам кърмачето си да пие вода. Предлагала съм няколко пъти - отказва. Спрях да предлагам.

# 10
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Честна дума, познавам купища бивши кърмачета, които пият чиста вода в големи количества, а подсладени газирани напитки не близват.
Това е въпрос на възпитание, в крайна сметка. Без да искам да обидя някой, горното заключение ми звучи малко като
"Да даваме на бебетата пържоли от ранна възраст, за да се култивира вкусът им, защото ако свикнат да утоляват вкуса си със сладка кърма, като пораснат, ще ядат само сладки работи".

Това предполагам, е от българска педиатрична конференция?
Американската педиатрична асоциация, Канадската педиатрия, всички изобщо световни експерти в областта на детското здраве, насърчават изключително кърмене; вода рутинно следва да се предлага след като бебето е захранено; ако се предлага по време на изключителното кърмене, тя да е неподсладена и не повече от 20 мл и със сигурност - не се съветва бебето да се налива, ако не желае да я приема.

Обичайно след захранването, особено като започне да приема по-големи количества твърда храна, бебето постепенно пропива вода - особено във възрастта, в която вече може да пие от чашка "като големите".

# 11
 • Мнения: 255
Синът ми е почти на 8 месеца, захранвам го от 6-ти, но още не иска и да близне вода, нито с биберон, нито с лъжичка, нито с чашка. При него се появи и запек, след като яде пюре, после не иска да суче, колкото и малко пюре да е изял, и ми беше Х как да почна да му давам нещо да пие, след като се нахрани. Обаче вече се отказах, пробвам след всяко хранене да дам да суче или да пие и като не иска вече не настоявам. Само да види лъжицата с вода и почва да ми се "кара"  Laughing, а ако дам да суче ме захапва, само дето от 10 дни има зъбки.  Mr. Green Не знам дали е правилно, според педиатъра не е, но какво мога да направя, няма да му изливам вода с пипета в устата, я! Все пак още го кърмя когато поиска.

# 12
 • Мнения: 543
ЕленаД - ние сме вече на годинка, но продължаваме да си се кърмим нощем! На мен не ми пречи - спим заедно с бебо и той е на самообслужване.

Живо ме интересува  даването на вода, защото ние все още не пием. Но за сметка на това сучем, когато си искаме. Много пъти на ден, макар и само да се утоли жаждата. Иначе вчера му давах от чашка - по- скоро се забавлява и бълбука, от колкото да пие. Интересно му е - нещо ново и мокро - идеалната беля....

# 13
 • Мнения: 2 348
Брей, освен, че няма нужда имало и сериозна вреда  Thinking . Аз не знаех.
 Е Моето диване е на почти 15 месеца, но вода не пие. Предлагам му редовно, но той предпочита да си мие ръцете с нея. Лятото на морето(беше 9 месеца) бяха нечовешки жеги, но пак отказваше водата. Веднъж реших да му изсипя в устата една глътка, а той се изжабурка и я изплю върху потника си. Хареса му и зяпна за втора глътка, която отново изплю  Tired

# 14
 • София
 • Мнения: 1 076
Ще цитирам едно от решенията, взети на последната конференция на педиатрите и ми се ще да го коментираме :

Цитат
Неправилно е схващането за НЕДАВАНЕТО на вода на кърмачетата с обяснението, че кърмата (млякото) съдържа вода (е приготвено с вода). Правилен подход е на бебето да се предлага вода (неподсладена) между храненията, независимо дали "иска" или "не иска". ПОследствията от НЕДАВАНЕТО на вода могат да бъдат по-сериозни от това бебето да замества част от млечното хранене (кърмата), поемайки малки количества вода. И не на последно място - детето свиква ад утолява жаждата си с мляко, не познава вкуса на водата и тя се замества от плодови и газирани напитки в по-късна възраст.

Има логика в това, но от друга страна - как да накарам кърмачето си да пие вода. Предлагала съм няколко пъти - отказва. Спрях да предлагам.
На малкия почнах да предлагам вода едва след като заместих дневните кърмения с твърда храна, някъде към 8-9 месец. Сега се кърми вечер и през нощта, през деня е на кухня и пие вода в нормални количества. Чашата е на видно място и винаги, когато поиска, си я взима, освен, че след храна също пие. До сега сок не е вкусвал, само плодове. С газирани напитки ще позачака докъм 1-2 клас  Wink
Каката е на 8 и кусур години. Газирани напитки почна да пие чак от 7.5 години само поради тази причина, че е на училище и по рождени дни нейните съученици льокат като за световно. Но тя има ограничение - само по празници и не повече от 1 чаша. Интерес, общо взето, само тогава проявява. Тя е била захранвана по едновремешните принципи, с даване на сокче от 2-я месец и т.н., макар че винаги ми е отказвала вода до една определена възраст и аз винаги се чуствах гузна, че не съм я давала в достатъчно количество... е, докато не разбрах, че е било правилно Laughing Сега и тя я пие предостатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт