Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 159 564
  • 720
  •   1
Отговори
  • Мнения: 44
Захлажда се и им идва времето.
От всичкия зеленчук най-много обичам мИсото, особено във форма на суШук и пъ/астърма.
Вероятността за първа серия след 10-15 денЯ се увеличава.
Предишната година си писахме тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=614548.0

Последна редакция: вт, 28 ное 2017, 13:14 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 1 213
А аз от всички торти най обичам торта ''Родопа'' Simple Smile

# 2
  • Мнения: 2 266
за сега запис

    # 3
    • Мнения: 115
    Мъжът ми е ловец и много често правим мезета, но не съм знаела, че има и темичка. Приятон изненадана съм. Даже днес мислех да осоля първото месо за тази година, но прогнозата за времето не ми хареса за такова мероприятие. Дават го затопляне и не ми се ще да го нападнат разни животинки.

    # 4
    • Мнения: 44
    При обстоятелствата,които описваш,които в себе си предполагат ручейче/поточе/река от мИсо този
    Дават го затопляне и не ми се ще да го нападнат разни животинки.
    ме принуждава да дам непоискан съвет :
    Наложително е да имаш помещение или някакво пространство(триизмерно) което за има стени /или част от тях/ от противокомарна мрежа, и с вратичка-която да прилепва достатъчно плътно.
    Аз имам сушилка 100 х 50 х 50 сантиметра (има я някъде из старата тема) , с което си решавам изцяло този проблем. Размерите и за мен са оптимални.

    кис-кис
    Първи урок в СУЖУШКИЯ УНИВЕРСИТЕТ -учебната 2013/14 :
    Необходим хардуер : сушилка

    # 5
    • Мнения: X
    Да се запиша и аз, че сина си иска месцето.
    А не искам да му купувам от магазинското "прекрасно".    Laughing
    Миналата зима му правих свинско и пилешко, тип филе Елена.
    Тази ми се иска да разнообразя малко асортимента.

    # 6
    • София
    • Мнения: 3 240
    Само месни мезета ли се обсъждат или и други разни предястия,разядки...

    # 7
    • Мнения: 44
    Само месни мезета ли се обсъждат или и други разни предястия,разядки...
    Добрият тон , в тази тема , предполага единствено и само мезета от мИсо, и обратно -всичко което не е от мИсо не е за тази тема.

    Осмелих се ,въпреки температурите, да започна сезона с моето "просто мезе"




    # 8
    • София
    • Мнения: 3 240
    Какво е това бе човек?Какви са тези бутилки? #Crazy

    # 9
    • Мнения: 44
    Какво е това бе човек?Какви са тези бутилки? #Crazy
    Виж ся.
    Предишните години ми отнемаше време / и усилия=нерви/ да обяснявам как става номера бутилка в бутилка.
    Та обяснявам " просто мезе " :
    Купува се, за около 5-6 лева, свинско контра филе /едни продълговати месца от около 30-35 на 3,5-4 см./
    Прави се разтвор:
    40 грама сол + 10 грама захар= 50 + 50 грама ракия/водка/спирт= 100 + 400 грама вода = половин литър разтвор.
    За един литър умножавате по 2.
    Разклащаме докато се хомогенизира разтвора/ да не се виждат плаващи кристали сол или захар/
    Боже ВСЕМИЛОСТИВИ, сегашното училище ме принуждава да обяснявам, като на малоумни!
    Полученият половин литър е достатъчен за около 2-3 контрафилета, или за около 0,75-1 кг рибица/когато е в тясна бутилка.
    Вземаме бутилка от 1,5 литра, или 2 литра/ГОЛЯМАТА/ и я срязваме.
    Слагаме месцето,на дъното и го заливаме с разтвора.
    Чакаме 24 или 48 часа.
    Вадим от разтвора.
    Разтвора го изливаме/= не се ползва втори път/
    Пробиваме месцето.Прокарваме окачалка. Закачаме да се суши.

    Количеството сол в разтвора е ИНДИВИДУАЛНО !!!
    Може да се увеличи/или намали.


    # 10
    • София
    • Мнения: 3 240
    Е сега ако дадеш снимка и на крайния резултат... Hug
    Предполагам тези 24-48ч. е в хладилника,нали?А защо точно бутилки?

    # 11
    • Мнения: 44
    Е сега ако дадеш снимка и на крайния резултат... 
    Фотосите на междинният резултат-утре /в случай ,че не забравя/
    Предполагам тези 24-48ч. е в хладилника,нали?
    НЕ.
    На нехладилна температура./Съображения: дифузията/размесването/ при по-топло е по-интензивна./
    Както се вижда месцето е колкото юмрук. Защо да се ползва друга домашна посуда? В мигът в който субектът прецени че се е получило някакво замърсяване на хардуера-изходът е лесен :старото е отпадък и лесно /и безплатно/ се заменя с нов хардуер.
    По причина, че се стопли-сушенето ще е в хладилник, върху „памперс”.
    Друга лекция в СУЖУШКИЯ УНИВЕРСИТЕТ :
    Сушенето става и в хладилник.
    Кис-кис-кис

    # 12
    • Мнения: 44
    И обещаната визуализация/нагледност:
    след като се е къпало  му слагаме памперс


    и го мятаме в хладилника, поради жегата


    и 12 часа по-късно , е със сменен памперс

    # 13
    • Мнения: 506
    Искам да попитам майсторите на мезетата, дали ще стане месото да се изсуши в сушилник за плодове и зеленчуци?  Thinking По принцип всичко месно се държи на студено, но пък плодовете от топлото също се сушат.  newsm78

    # 14
    • София
    • Мнения: 1 289
    Записвам се и аз тук.
    Миналата година правихме за първи път с мъжа ми домашни сушени месища, но не се ограничихме, а опитахме с различни видове месо и овкусяване. Тази година също планираме да си имаме домашно приготвени мезета, само да застудее още малко.

    Общи условия

    Активация на акаунт