Фентъзи и фантастика - Тема 5

• 78 218
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
 ако някой знае хубаво  "демонично" фентъзи  да ми го препоръча.

# 361
  • Бургас
Аз знам само хубава сатанинска фантастика Simple Smile

# 362
ааа, не - това вече е тежък жанр. АЗ съм чел Ан Райс (вещици и Вампири), Хауърд Лъвкрафт (демони от отвъдното), но ако някой предлага окултна литература ще ми дойде в повече. Mr. Green

Дикенсън щом ще четеш Мартин вземи прочети и Джо Акромбъри - той поне е свършил с писането, стилът е горе-долу същия и са само три книги

# 363
  • Бургас
Май прекръсти човека - Джо Абъркромби. Но ми напомни да изтегля последната книга от читанка. Simple Smile

# 364
  • София
Дикенсън щом ще четеш Мартин вземи прочети и Джо Акромбъри - той поне е свършил с писането, стилът е горе-долу същия и са само три книги
Всъщност са пет, като добавим и "Герои" и "Отмъщението на Монца", които не са част от трилогията "Първият закон", но са истории свързани с нея  Wink

# 365
вярно че последният закон беше трилогия. в такъв случай, аз съм чел четири от книгите му с  "отмъщението на Монца", която е може би най-хубавата - Нико Коска е велик образ просто. А"Герои" не съм я чел, нова ли е?

Може и да съм го прекръстил, не мога да си превъртя езика да му кажа името, важното е, че всички разбраха за кого иде реч.

# 366
  • София
А"Герои" не съм я чел, нова ли е?
Сравнително нова е, да  Peace - миналата година е издавана. Ето ЛИНК.
Ето какво бях писала за книгата като мнение:
Скрит текст:
Не ми хареса толкова, колкото трите от "Първият закон" - прекалено батална ми дойде. То и в предишните книги имаше много описания на битки и войни , но имаше и други неща, които обогатяваха действието и някак си по-колоритни образи. А в "Герои" беше само войната и нямаше тръпка от неизвестното. Неизвестното в крайна сметка се оказа известно от предишните книги и нямаше нищо ново.
Това е четвъртата книга след "Първият закон". След нея чак идва "Отмъщението на Монца", в която пък се забелязват известни хронологични неточности спрямо останалите четири книги, но не са фатални за разказа.

# 367
Бъркаш се, Отмъщението на Монца е преди Герои, сигурно затова си мислиш, че има хронологически неточности. Има и още една книга:
http://www.helikon.bg/books/61/-%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D … 18.html#book_info

# 368
  • София
Ами, сигурна съм, че не бъркам. Но дори "Герои" да е след Монца, пак има хронологични неточности. Ще се опитам да намеря къде бях писала примери - не бяха един и два. Но независимо от това, като цяло, ми харесаха книгите. "Герои" я определям като най-слаба.
Благодаря ти, vvv9, за линка! Не знаех за тази книга  Hug
А тя ще излиза сега-сега, след три дена.

# 369
Монца (Best Served Cold) излиза през 2009, а Герои (The Heroes) през 2011, влизаш в Уикито и проверяваш. То си има и супер директни неща в сюжета, които разкриват хронологията, странно е, че не си забелязала. Примерно,
Скрит текст:
Тръпката в Герои е с извадено око - извадено в Монца. За Бремър дан Горст многократно се повтаря, че е наказан, след като се е провалил в опазването на краля в Сипани. Въпросните събития в Сипани бяха в Монца. В Герои Баяз спомена Монца, като вече издигнал се владетел в Стирия.
Аз сега съм на Герои и ми харесва повече от Монца. Прави впечатление, че в самостоятелните романи почти липсват фентъзи елементите, за разлика от трилогията. Монца си е класическа история за отмъщение, ала Граф Монте Кристо. Герои набляга на войната. "Червена страна" пък било нещо като уестърн (без пистолетите, предполагам Laughing).

Последна редакция: сб, 20 сеп 2014, 11:16 от vvv9

# 370
 на мен пък Монца много повече ми хареса, защото не са само битки, а са разгърнати психологически персонажите. Освен това "Граф Монте Кристо" е любимата ми книга". само края не ми хареса - погледнато обективно Монца дължеше цял един живот на Тръпката - нейния собствен. В живота обаче го има и това. Съжалявам и за Карлот Айдър -  Сакатия няма да й прости. Виж, Коска отново се доказа като любим мой образ . Дори само заради него и Витари тази книга си струваше. Книгата е супер реалистична.

# 371
  • София
... странно е, че не си забелязала...
Забелязала съм  Peace, но както одеве написах - дори и "обърнати", хронологията ПАК куца.
Трябва да се върна година и половина назад в постовете си, за да намеря онзи паралел, който бях написала за двете книги. Не са ми пресно прочетени и детайлите ми се губят, за да дам сега конкретни примери за какво точно говоря. Когато имам време, може да се разровя.
Спомням си, че с една потребителка (_dexter_) доста обсъждахме коя книга е преди другата и беше много объркващо. Затова, след като прочетох и двете, стигнах до извода, че Монца е преди Героите - така куцащата хронология беше по-малко куцаща, въпреки че спрямо датите на издаване на книгите и списъка им в GR, е обратното.

# 372
стигнах до извода, че Монца е преди Героите - така куцащата хронология беше по-малко куцаща, въпреки че спрямо датите на издаване на книгите и списъка им в GR, е обратното.
Представа си нямам къде точно откри куцаща хронология, но чак пък датите на издаване да са в обратен ред?!

GR, предполагам, е Good Reads, а списъкът там е следния: Best Served Cold - 2009, The Heroes - 2011. Не знам на какво се дължи объркването ти.

# 373
"Червена страна" пък било нещо като уестърн (без пистолетите, предполагам Laughing).

Ъъъ, не е уестърн, книга за Златната треска по Юкон е, ако трябва да се оприличава на нещо  Grinning
На мен лично много ми хареса; от друга страна, любима от серията ми е "Герои" - значително повече от "Монца" ми пасна, така че е напълно възможно на съответния тип читател "Червена страна" да се види прекалено приключенска. Така или иначе, с ентусиазъм чакам следващата Laughing
Даже не знам откъде да започна с "какво ми хареса в "Героите" и защо", та ще се въздържа от задълбаване, но за мен най-ценната част може би все пак е погледът "изотзад" към психологията на битката и военните ветерани - което рядко се засяга във фентъзитата и още повече в точно този тип, размер и тематика фентъзита.
Приятно четене на Абъркромби Simple Smile

# 374
Така или иначе, с ентусиазъм чакам следващата Laughing
Че то ще има ли следваща от същия свят? Нали вече е минал на друга трилогия.
Герои я довърших днес и ми се затвърди мнението, че е малко по-добра от Монца. Но то тия три самостоятелни романа явно са по-скоро замаскирани като фентъзи и въпросът е коя тематика ще ти допадне повече. На някой, на когото битките са му досадни за четене, нормално по-малко да хареса Герои. На мен пък Монца малко ми досади, тъй като този тип истории за отмъщение са твърде експлоатирани в литературата и киното и Абъркромби не предложи нищо ново.

Общи условия

Активация на акаунт