Мокет/килим/паркет за апартамент с котки?

• 2 005
  • 8
  •   1
Отговори
  • Sofia
Здравейте,

Моля за съвет, дали да сложим мокет в апартамента ни.

В момента сме на паркет, дървен - доста стар и много протрит. Имах желание да направя нещо, защото имам нужда от уют вкъщи, а този паркет много дразни. Според мъжа ми няма как да се изцикли и оправи, защото шкафовете на секцията са заковани и няма как около тях да се действа, пишело че цикленето е безпрахово, но всъщност не е съвсем така... Явно тази идея отпада.

Имаме килим с дълъг косъм, който не се чисти особено ефективно с прахосмукачката, пълни се с косми от котките и мисля и от него да се отърва скоро, че и не е особено качествен, колкото и да се пере си остава с гаден сивкав цвят (едно време беше кремаво-бял). Пък и килима не покрива навсякъде, където има паркет.

Моята идея е да си сложим мокет, но се притеснявам дали и това е добра идея - има ли някой мокет в комбинация с котка - какви са минусите?

# 1
  • София
Като бях дете бяхме с мокети в 2-те спални и кота.. никакъв минус няма, откъм косми...  стига котето да ти е добре възпитано и да не опикава мокета.

# 2
До миналата година бяхме с котка и мокети във всички стаи (с изключение разбира се на кухнята и банята). Не сме имали проблеми, но котката ни е добричка и си ходи само в котешката тоалетна и общо взето си драска на драскалката. Само няколко пъти сме я хващали да си точи ноктите на мокета, и взехме мерки  Twisted Evil (пръскалка с вода). Ако не го прави редовно няма проблем. Но ако си намери любимо място и дере там редовно, ще го направи на нищо. Нейната драскалка й я правихме ние и е покрита точно с мокет, и само за няколко седмици придоби нова прическа. Мокетът е по-привлекателен за драскане от килима, защото е на "клюпчета" и ноктите се захващат за него по-добре. Ако пък реши и да го припикава, тогава става сложно защото ако попие надолу през мокета в дървото на паркета, не може да се вдигне да се измие и миризмата си остава. Така че трябва да си познаваш котката, ако не прави такива пакости, няма проблем.

Колкото до космите, като има мокет просто си остават на него където паднат, а не се събират на кълбета по кьошетата както с паркета. Така че това е плюс. Ако мокетът е с такъв цвят че да не се забелязват космите, още по-добре. Но това което на мен лично не ми харесва на мокетите е, че много задържат прах, косми и боклуци, и колкото и да ги чистиш с прахосмукачката, винаги си остава по малко вътре, и с времето се насъбира (точно защото е на клюпчета и вътре се задържат прах и косми повече отколкото в килим). Така че след време мокетът става алерген и може да започне да дразни ако някой е по-чувствителен.

Миналата година се преместихме и сега сме с паркети и килими с къс косъм. Не виждам голяма видима разлика между мокета и килима с къс косъм от гледна точка на космите - събират еднакво, чистят се еднакво. Но с килима поне като го изчистя знам че съм събрала повече отколкото от мокета, и няма да ми задържа толкова боклук. Но ако това не те притеснява, и ако котките са възпитани, според мен няма проблем да сложите мокети, лесно се чистят и видимо изглеждат чисти след това.

П.П. Много сладки котета!  Grinning И мойто е в такава разцветка.

Последна редакция: нд, 10 ное 2013, 03:24 от Дидитка

# 3
Килим като мокет сложихме и го надрапаха . Според мен си изциклете паркета , нека майстор види и каже , дали може или не .Така или иначе и да сложите мокет , ще е временно докато не се напълни пак с косми и мръсотия която няма как да се почисти. Аз съм за миещите повърхности , било с котка , куче или без , има си битов прах и мръсотия дори да не се живее в дадена къща изобщо. Мразя мокети , навяват ми комунистически спомени от едно време .  Sick

Килимите с къс косъм не могат да ги проскубят , мокетите могат  Naughty

# 4
  • София
Може би ако  не дерат  по килими и не си острят ноктите, гладко тъканите да са най-добрия вариант или от юта...
Но килим няма да покрие от ъгъл до ъгъл.
Остава варианта и да си поиграете и да разковете секцията и да смените, освежите и тн. настилката вече съвсем спокойно.
А килимите все пак се перат, също така се и сменят рано или късно, с хубава и редовна прахосмукачка и ако самия килим е хубав чак такова пълнене с мърсотия и косми няма как да се получи.

# 5
  • Sofia
Благодаря за отговорите. В крайна сметка май така ще си постоим, докато измислим нещо.

Секцията ни е нова, така че скоро няма да я разковаваме, а пък котенцата не пишкат из стаите, но пък са доста диви и има опасност от дране. За това със събирането на мърсотия с времето не се бях сетила Sad

И аз съм била с мокет като малка, с цвят на трева - много беше хубаво...но пък нямахме котки. Страх ме е, че ще стане още по-зле с тоя мокет.

# 6
А може ли да се боядиса паркета? Някаква боя в хубав цвят. Или кафяво да прилича на дърво. Така се решават всички проблеми.

Колко са големи котетата? Ако са като на снимката, то тепърва им предстои пубертет и маркиране, ако не са кастрирани, така че ако в момента не пишкат по стаите това не е гаранция за по-късно. Особено ако са мъжки. Кастрирай ги преди да са се разгонили (към 6 месеца) за да си спестиш смръднята по-късно, след това изчакай да пораснат и да видиш как ще стои въпроса с пишкането, и ако изглежда че ще бъдат послушни, можеш да сложиш мокет или килими ако искаш. Дивотията също намалява като пораснат, просто като малки търчат и дращят като луди но повечето се кротват като пораснат и тогава драскането може да не е такъв проблем.

# 7
Ламинат можеш да сложиш , на цените на мокета е , но аз паркет не бих покрила . Измий с вода и кислол мисля , да белне и намацай с нещо полезно за дърво мазно и после си лакирай . Има много хубави тъмни лакове  и ако е по-стар и не е циклен мисля няма да му личи . И после си метни едно килимче за цвят и свежест. Grinning

# 8
  • Sofia
Много ми хареса идеята за боядисването, но се чудя дали няма да личи отдолу похабеното и надраното. Все пак предполагам това е най-добрия вариант при тези условия.

А котенцата хич не са малки вече Simple Smile На 3 години и половина, мъжко и женско - кастрирани. Новия ни диван го направиха на ***. Имат си нужда да си драскат, няма как, въпреки че сме им осигурили специални места за това.

Общи условия

Активация на акаунт