Моля за безпристрастно и компетентно мнение!

• 13 800
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
E, няма такива правила - като закони. Съчинение по картинка е просто форма, чрез която се упражняват различни неща. Може да се упражни съставяне на текст в сегашно време, може да се упражнява минало време, може много други неща да се упражняват. Зависи по граматика какво се усвоява в дадения момент.

# 31
  • София
Според детето- написан е планът и е посочено, че трябва да се включат всички герои.

Не е посочено времето, но да кажем, може и това да е пропуснато от детето.

Въпросът ми е ако е указано- защо в мин.време в преизказно наклонение?
Съчинение по картинка се пише в какво глаголно време, това ми е въпросът, кое е правилното време?

За преразказ е ясно, за съчинение защо?

Малки са още за глаголно време, затова казах напред, че нашата учителка още в началото на втори клас беше обяснила на децата, че всичко се пише с -ла, -ло, -ли и т.н. - това го знам от сина. Може да е за да не се объркват, може и просто нейното виждане да е такова, не съм компетентна, не съм учителка. Това знам от моето дете.

Това, обаче което не ми харесва в цялата картинка е оценяването на работата в клас - нали там са за да ги научат на нещо, не ми се е случвало да оценяват нещо, правено за първи път. Ако говорим за втори-трети преразказ или втори-трети разказ по картинки или по нещо вече преживяно /това май започна в трети клас  newsm78/ - да, но първия винаги се коригира в червено и детето трябва да го препише правилно. Сега в трети клас просто го кара да го направи правилно, ако не се е справил в час, а той в час обикновено не се справя блестящо... но това е вече до дете  Peace

# 32
  • София
Когато става въпрос за използването на езика е много трудно да се тегли чертата между учен и неучен материал, особено ако става въпрос за граматика и пр. Всяко дете вече има някакъв запас от думи, изрази и граматични конструкции и времена, които използва и в писмената реч. Как да се отдели преподаден предлог от непреподаден, щом вече е в речта? В същото положение са и изучаващите чужд език - няма значение какво е взето и какво не, щом човек го използва, значи вече е в речта му и или е в съгласие с нормата, или не е.
 С времето нещата ще се оправят, доколкото зная работите активно с детето. Няма значение времето, както се вижда други учители решават да подадат друго време, нито оценката. Важното е детето да построява правилно изреченията, да има свързаност между елементите на разказа.

# 33
  • София
Няма значение времето, както се вижда други учители решават да подадат друго време, нито оценката. Важното е детето да построява правилно изреченията, да има свързаност между елементите на разказа.
това е и моето мнение  Peace

# 34
Малки са още за глаголно време, затова казах напред, че нашата учителка още в началото на втори клас беше обяснила на децата, че всичко се пише с -ла, -ло, -ли и т.н. - това го знам от сина.

Това, обаче което не ми харесва в цялата картинка е оценяването на работата в клас - нали там са за да ги научат на нещо, не ми се е случвало да оценяват нещо, правено за първи път. Ако говорим за втори-трети преразказ или втори-трети разказ по картинки или по нещо вече прежи

Точно така се обяснява. Преразказваме на Л.
Оценки се поставят на показаното в училище, но не е редно да е на първото, та дори и на второто съчинение.

# 35

Точно така се обяснява. Преразказваме на Л.

Пре разказваме на "л".Защото не разказваме, нито съчиняваме, а пре разказваме, т. е. предаваме нечий разказ, приказка, поверие.

Защо разказваме /Първично, като очевидци, като съчинители / на "л", най-общо казано? newsm78 И ако случайно не разкажем на "л"- използвам този термин, се отчита като грешка, при все, че масово, както разбрах, децата са писали в мин. свършено време.

Това, всъщност, моля да ми се обясни.

П.С. Оценка е поставена на първото по рода си съчинение, но това е по-маловажният проблем.Важна е методиката на обучаване в това умение/ дейност на детето.

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 22:17 от Светкавица

# 36
Според мен е много грешно да се оценява първия опит на детето, на тази възраст е добре да се поощряват да мислят и съставят правилно изреченията, дори да има грешки  Peace
Нашите още не са правили съчинение по картинки, ние учим по Просвета и сме в 3 учебна тетрадна на 13 страница, а този вид съчинение е на 27  Rolling Eyes последно са правили преразказ на басня -в минало време, на "л" , както пишете тук  Grinning И аз като чета мисля, че детето добре е съставило, но учителката го е поправила, както тя мисли, че е най-правилно... което за мен не е редно  Thinking но дано не им убият желанието да се справят сами Praynig

За запетайките, главните букви, пренасянето, пълният член-нашата учителка също им ги обясни още в 1 клас и винаги ги поправя, но мисля, че не ги взима под внимание при оценяване  Flutter Hug

# 37
Пре разказваме на "л".Защото не разказваме, нито съчиняваме, а пре разказваме, т. е. предаваме нечий разказ, приказка, поверие.

Защо разказваме /Първично, като очевидци, като съчинители / на "л", най-общо казано? newsm78 И ако случайно не разкажем на "л"- използвам този термин, се отчита като грешка, при все, че масово, както разбрах, децата са писали в мин. свършено време.

Моето изказване беше по повод на преразказите, не на съчиненията. Съчиненията се пишат в сегашно историческо време, но за малките това е непонятно. Много правилно разсъждаваш - те са автори на разказа, затова не е логично да го преразказват в минало време. Децата обаче често го правят, особено когато съчиняват приказка. Водещ е моделът, който учителят ще зададе в часа за устно разказване. Колкото до запетаите и членуването, някои учители може да ги обясняват по-рано от 4 клас, но това не значи, че децата ще ги усвоят, нито че трябва да се броят за грешки.

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 12:09 от Дъждовно време

# 38

Идеята беше да си направя извод какво да очаквам като преподаване в училище и кое следва да е моя грижа.В случай, че е в реда на нещата да се отбелязват и други грешки, по невзет материал/ като запетаи, глаголни времена и т.н./ако няма изрична резолюция, малко трудно е да се схване кое е в обсега на оценяването и кое -не.Освен това- да преценя общите очаквания към децата в първите месеци на втори клас.-

Всички грешки се отбелязват при нас, и на взет и на невзет материал, щом е употребено, макар и ненаучено като граматика, не е редно да се заучава грешно, затова се и поправя. Поне при нас е така до момента.
Няма нужда да се схваща толкова, отделно, че е различно по места кое как се оценява. Една учителка ще намали заради грешка на невзет материал, друга-не , трета-трето. Ти трябва да си изградиш представа вашата учителка кое и как оценява, а това от едно съчинение няма как да стане.

Наистина ли има училища, в които запетаи и членуване се учат в първи клас, това ме изненадва.

Да, наистина има. И не само, има предучилищни групи, в които ги учат да пишат ръкописно и да смятат до над 20, да четат, сещай се в първи клас тогава какво учат. Mr. Green При нас не е точно учено, но е показано-който е успял да го възприеме и научи-добре дошло.

Благодаря на всички за отговорите, наистина ми беше полезно!  bouquet

Ще се справите, успех! Hug

# 39
  • Варна
Точно на това съчинение синът ми има 5, но класната им е позволила да ползват допълнителен лист, да си допишат.
Диването пише една дима на 1 ред, безобразно грозно и немарливо и най-малкот затова смятам, че оценката му е завишена.
Писал е минало време, без правописни грешки, но поне 3 от изреченията му са задраскани, с коментар - не е по темата.

# 40
  • София
Синът ми не е правил това съчинение по картинка, обаче току що го накарах да го направи сега. Ето и неговата творба (правописът и пунктуацията са запазени):

Имало едно мече на име Чочо. Един ден Чочо поискал да излезе навън сам.  Майка му разреши но само ако внимава. Тръгнал той вървял, вървял и стигнал един стар мост. Тръгнал Чочо но нещеш ли моста продаднал. За щастие Чочо паднал върху един хипопотам. Чочо се изплаши. Попита хипопотама дали знае къде живее едно мечо семейство. Хипопотама каза че знае и Чочо много се зарадва и помоли хипопотамо да го заведе там. Хипопотама го заведе и Чочо прегърна майка си и реши да не излиза сам.

# 41
Onna, детето се е справило много добре! Съчинението е последователно и логично написано.  Изреченията са построени правилно. Грешките са  преди всичко при запетаите в сложните изречения и членуване при същ. имена от м.р., което е нормално, защото това се учи в 4 клас. Времето е минало,  но се сменя позиция на неочевидец и очевидец на случката. За 2 клас тази смяна също е нормална.
неочевидец- имало, поискал, вървял, стигнал......
очевидец- разреши, изплаши, попита, каза..... /Трябва да е, както е започнато  в началото: изплашил, попитал, казал и т.н. Обяснявам по-най достъпен начин, а не с терминология/

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 20:17 от K.A.G.

Общи условия

Активация на акаунт