Моля за безпристрастно и компетентно мнение!

• 13 810
  • 41
  •   1
Отговори
Моля за мнение по следните въпроси:
1. В какво глаголно време се пише съчинение, ако времето не е изрично указано?

2.Как бихте оценили , но съвсем искрено следната работа на второкласник, в този месец "Съчинение по картинки":

Приключенията на Мечо
Мечето Иори и Мама .../тук по ред причини спестявам името на майката, но е написано правилно/ си казаха довиждане защото Иори отиваше на пътешествие за да снима планините.
/Обръщам внимание, че запетайките наистина липсват/И тръгнало на път.Като почти стигна на мосчето/ без Т/ и падна когато беше стигнал по средата.Хипо вдигна Иори и веднага се затича у Дома.

В съчинението липсва един Жираф, който фигурира на картинката.

С оригинален правопис и пунктоация!

Молбата ми не е продиктувана от съмнения за неправилно оценяване в посока нагоре / надолу, а от далече по-съществени проблеми.Но наистина ми е необходимо мнение и се надявам на помощ, особено от специалисти, както и от майки на деца в съответната възраст

# 1
След като не е указано времето - в каквото детето прецени. Сегашно, минало...няма значение. Просто трябва да се придържа към първоначалния си избор.

Не бих дала оценка, защото не съм специалист, нито родител.

# 2
Това е напълно нормално съчинение с незначителни грешки за един второкласник. Единствената забележка би трябвало да е тази, че не е написано нищо за жирафа. Значи оценката може би е 5 или 6 на релси.

# 3
  • София
Не съм специалист, но според мен нашата класна би оценила това съчинение за 5, или 5-, или 5= или 4 1/2

заради:

- разминаванията във времето (отиваше / тръгнало);
- правописните грешки;
- липсата на жирафа;
- неправилно конструирано изречение;
- неправилна употреба на предлози.

Напълно нормални грешки за второкласник. И моят ги правеше същите. С времената, повторенията и с някой-друг предлог на моменти все още се борим.
Сега е четвъртокласник и напредъкът спрямо съчинение като горното е в:
- правилиен правопис;
- значително по-правилен изказ.

# 4
  • София
Това съчинение все едно го е писал моя син във втори клас /не че сега ги пише по-добри  Mr. Green/. При нас всичко се пишеше в минало време - за децата всичко трябваше да завършва на -ла, -ло, -ли и т.н., но това беше зададено от учителката от самото начало на втори клас.
Не мога да поставя оценка... при нас не се оценяваха съчиненията, писани в час - учителката ги поправяше и децата ги преписваха.

ПП Много рано правите разказ покартинка - при нас започнаха втория срок  Peace

Последна редакция: сб, 16 ное 2013, 08:37 от Дзвер

# 5
Приключенията на Мечо
Мечето Иори и Мама .../тук по ред причини спестявам името на майката, но е написано правилно/ си казаха довиждане защото Иори отиваше на пътешествие за да снима планините.
/Обръщам внимание, че запетайките наистина липсват/И тръгнало на път.Като почти стигна на мосчето/ без Т/ и падна когато беше стигнал по средата.Хипо вдигна Иори и веднага се затича у Дома.

1. За глаголното време. Обикновено съчинението се пише в сегашно време. Поне на този етап.
2. Допуснати грешки:
- смесени глаголни времена
- Йори е написано с И вместо с Й
- липсвашите запетайки все още не са учени
- струпаните съгласни не са учени, но вероятно  думата е била изписана на дъската
- не са отделени частите на разказа
- има изречения, които не са обмислени /Като почти стигна на мосчето и падна когато беше стигнал по средата/
- кой е Хипо - не става ясно
- дома е с главна буква
Правописните грешки не са много, но разказът е много кратък.  Имайки предвид и изпуснатият герой /сериозен пропуск/, за мен оценката е най-много добър 4.

# 6
  • София
Само да уточня, че с огромна изненада преди няколко дена установих, че Йори се пише Ийори - справка читанката за 3-ти клас, урокът с експедицията до Северния полюс  ooooh!

# 7
Само да уточня, че с огромна изненада преди няколко дена установих, че Йори се пише Ийори - справка читанката за 3-ти клас, урокът с експедицията до Северния полюс  ooooh!

В една учебна тетрадка за 1 клас писахме цяла страница с тоя Йори. Та от там го помня. Изборът на имена с началко Й е малък...

# 8

ПП Много рано правите разказ покартинка - при нас започнаха втория срок  Peace

Това е първото съчинение, което правят, не е имало до момента упражняване в час на писане на съчинение.

"мостчето" не е изписано на дъската, изписани са Жираф,хипопотам и др.
Страницата не стига за повече, защото съчинението е в учебната тетрадка.
Написано е с твърде грозни букви, но четливи.

# 9
  • София

В една учебна тетрадка за 1 клас писахме цяла страница с тоя Йори. Та от там го помня. Изборът на имена с началко Й е малък...
ОчевАдно авторите на читанката са пропуснали този урок в първи клас... а аз колкото и да се пъна, не мога да го произнеса това Ийори, но стига съм спамила  Peace

# 10
Светкавица, това в час по писмени упражнения ли е правено? Имали ли са час за устно разказване?

# 11
Светкавица, това в час по писмени упражнения ли е правено? Имали ли са час за устно разказване?

В час по развитие на речта- писмено.
Първия път- преразказ
Втория път- диалог,
Сега- съчинение.Но не зная дали в часа са правили устен преразказ, преди да пишат- детето сподели, че госпожата им е написала план по картинките и им е казала "Приятна работа".

Устно разказват в час по литература уроците от читанката.

Ийори е правилно, да от оригиналното издание на А.А.Милн.
Но наистина, в първи клас го учеха като Йори.
Имената на героите са избрани от децата.

Хипо е хипопотам, който на картинката вади мечето от водата.

Последна редакция: сб, 16 ное 2013, 09:29 от Светкавица

# 12
  • София
Съчинение по картинка- в сегашно време. Преразказ-в минало. Преразказ на комикс-пак в сегашно (сигурно заради картинките). Това учат в нашето училище и ги преследват от 2 клас за тези времена.   Peace
Като цяло това е основната грешка. Като добавим пропуснат герой и някоя правописна грешка (пунктуация не мисля, че се оценява все още)- оценката не би трябвало да е много висока. Затова според мен не бива да се пишат оценки на второкласници! Особено за нещо такова, което ще дъвчат още няколко години. Като му пляснеш 3 -3.50 на едно 8 годишно, освен да го разплачеш, друг ефект надали ще има.  Hug

# 13
Не съм специалист, но се включвам в темата с един съвет. Съветвайте децата да се изразяват с кратки изречения. Когато изречението е кратко, се намалява възможността от пунктуационни грешки.  Отделно текстът придобива динамика, и с малко думи можеш да разкажеш много неща. Също така добър съвет е, като не знае как се пише някоя дума - да я замести. Ако беше написал "моста", а не "мостчето", грешките щяха да са с една по-малко.

Колкото до конкретното съчинение, за мен лично реалната оценка е 3.50, но с елемент на поощрение - 4.00.

Не мисля, че съчинението по картинка е непознато за децата - правят го още в детската градина, вярно, не писмено, по принципът е един и същ. Освен съчинения по картинка, правили са и упражнения да подредят в последователност разбъркани картинки, да допълват пропусната картинка в поредица от няколко, и т.н. И в "Моливко", и в "Ръка за ръка" това са доста застъпени упражнения. В детските списания също.

А детето харесва ли си съчинението? То типично ли е за него, в смисъл - винаги ли така разказва, така ли тече мисълта му, това ли е най-доброто, което може да направи? В смисъл, доколко съчинението показва реалните възможности на детето, и дали няма намесен в случая някакъв страничен фактор от училищната среда?

# 14
Сега разгледах тетрадката на сина ми  , не е проверявано от госпожата.

Скрит текст:
Мама Меца испрати Мечо на патешествие с голямата раница.
Като тръгнал минал през един стар мост той се распаднал.Мечето паднало в реката.
Но един хипопотам плувал под моста.Хипопотама го спасил.Завел го на брегът .Там срещна животните и те го завели у дома.

Общи условия

Активация на акаунт