Моля за безпристрастно и компетентно мнение!

• 13 810
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • София

Не мисля, че съчинението по картинка е непознато за децата - правят го още в детската градина, вярно, не писмено, по принципът е един и същ. Освен съчинения по картинка, правили са и упражнения да подредят в последователност разбъркани картинки, да допълват пропусната картинка в поредица от няколко, и т.н. И в "Моливко", и в "Ръка за ръка" това са доста застъпени упражнения. В детските списания също.

А детето харесва ли си съчинението? То типично ли е за него, в смисъл - винаги ли така разказва, така ли тече мисълта му, това ли е най-доброто, което може да направи? В смисъл, доколко съчинението показва реалните възможности на детето, и дали няма намесен в случая някакъв страничен фактор от училищната среда?

те децата в детската много неща правят, но първо под формата на игра и второ - не е като в училище под напрежение и за определено време, така че за мен не може да има сравнение на двете нища Peace

благодаря за идеятя за кратките изречения, не ми беше хрумвала

# 16
По правило  трябва да се пише в сегашно историческо време, но децата предпочитат минало. Аз съм начален учител и оставям децата да определят в кое време да пишат. Добре е  от началото до края времето  да е едно и също, но децата минават от едно в друго.  По-важно  е написаното да отговаря на темата, изреченията да са правилно построени,  пунктуацията да е спазена и да се пише вярно, и четливо.
Имам дългогодишен опит в училище и никога не пиша оценки на съчинение или преразказ във втори клас, особено първия срок. Сега децата започват да  се учат да съставят самостоятелно текст и да го предадат писмено. Тези часове са по 2-в първия се работи устно, прави се план, дават се опорни думи и се обръща внимание на думите с правописни особености. През втория час може да се работи самостоятелно, но може и колективно.Във втори клас, особено първи срок аз предпочитам колективната работа, докато се понаучат.

# 17
  • Пловдив
......
Колкото до конкретното съчинение, за мен лично реалната оценка е 3.50, но с елемент на поощрение - 4.00.
.......

По мои наблюдения такава оценка би получило съчинението и в нашия клас  Peace

За протокола - проверяват ги за времето, съдържанието, правописни грешки, голяма/малка буква, запетаи и друга пунктуация, че и пълен член. Новото сега е, че пишат през няколко дни съчинения по тема, като им е даден пример и е обяснено, че трябва да има увод, основна част и заключение  Rolling Eyes Не се насърчава писането (само) на кратки изречения. Математическа паралелка сме иначе  Laughing

# 18

За протокола - проверяват ги за времето, съдържанието, правописни грешки, голяма/малка буква, запетаи и друга пунктуация, че и пълен член. Новото сега е, че пишат през няколко дни съчинения по тема, като им е даден пример и е обяснено, че трябва да има увод, основна част и заключение  Rolling Eyes Не се насърчава писането (само) на кратки изречения. Математическа паралелка сме иначе  Laughing

Проверяват ги, но преди да е преподадено ли?От първото съставено съчинение?Кога децата са взели урок за запетаи и членуване! newsm78

# 19
Проверяват ги, но преди да е преподадено ли?От първото съставено съчинение?Кога децата са взели урок за запетаи и членуване! newsm78

Учителят е длъжен да коригира всяка грешка, без значение дали е учено. Грешките, допуснати на неучен материал, не се вземат предвид при оценяване.
Запетаи и членуване се учат в 4 клас.

# 20
Не съм компетентна, за да давам безпристрастно мнение, мога да съпоставя безпристрастно с това, което съм наблюдавала като учебен порцес при моето дете за 2 клас.
Като начало-часът Развитие на речта е една приятна като цяло дисциплина, обикновено наистина са по два часа на куп, но не навсякъде. Учи се на изказ детето. Времена, контрукция на изреченията, създаване на история така, че да е разбираема, най-малкото.
Като за начало, показаното съчинение е съвсем очакваемо, в края на годината ще бъде различно.

Оценката при нас би била в диапазона 3-4.
Съветите за кратки изречения, за заместване на дума, в която детето не е сигурно как се пише с друга са съвсем на място-самата учителка е казвала на децата същото. Към този модел се придържат и към момента-4 клас. Кратки, ясни изречения, последователност такава, че да има развитие, да е ясно това развитие и т.н.
Като писмен израз казах, че е очакваем резултата сега. В разговорна реч детето може да се справи по-добре, защото действително се учи същото в предучилищните групи. Малката ми дъщеря в момента учи точно това (6г), но предава по друг начин съчинението, защото не може да пише-изрязват картинки и ги лепят в правилната последователност, така, че по тях да се разкаже приказка.

# 21
И все пак съчинението на авторката на темата как е било оценено? Аз ли не виждам...

# 22
  • Пловдив
........

При нас основните правила за запетаи и членуване ги научиха още в първи клас (не според учебния материал). Не ги санкционират, но ги коригират задължително Peace

# 23
И все пак съчинението на авторката на темата как е било оценено? Аз ли не виждам...

Ами тя темата май не е да коментираме оценката на детето за съчинението, а друго. Аз споделих как би било оценено от нашата класна такова съчинение, което не задължава всеки да си споделя оценките.

# 24
Очевидно авторката не е доволна от оценката, затова питам.

# 25
  • гр.Варна
 На този етап е важно да се научат да отделят новите епизоди на нов ред. Да следват дадения план и да разкажат историята последователно по точки , с кратки изречения построени правилно, с начало и край.   Трудничко е. 
В тук написаното съчинение липсва целия трети епизод с жирафа и не са отделени на нов ред другите епизоди.

# 26
Да, аз намирам също че основни грешки са липсата на ІІІ епизод и отделянето на нов ред.
Правописни- "мостчето", Йори с Й, както и Дома, кой знае защо с гл. буква.Всички останали думи са вярно написани , вкл. и правилно пренесени, където има пренасяне.

Ако се приемат за грешки запетаите, неправилното, според г-жата глаголно време-/всичко е поправено в мин. ,преизк.наклонение/ един неправилно употребен -според поправката предлог, това е не преподаден материал.

Не върху оценката е акцентът, а върху това да преценя кое се санкционира и кое не.

Идеята беше да си направя извод какво да очаквам като преподаване в училище и кое следва да е моя грижа.В случай, че е в реда на нещата да се отбелязват и други грешки, по невзет материал/ като запетаи, глаголни времена и т.н./ако няма изрична резолюция, малко трудно е да се схване кое е в обсега на оценяването и кое -не.Освен това- да преценя общите очаквания към децата в първите месеци на втори клас.

Конкретизирам първия въпрос- По какви правила в случая- Съчинение в картинка е използването на преизк. наклонение?Учителката е приела, че това е правилното време, а не минало-свършено, което в началото е употребено.За грешката при смяна на глаголните времена- ясно, но защо е прието, че първоначалното време е погрешно?

Наистина ли има училища, в които запетаи и членуване се учат в първи клас, това ме изненадва.

Благодаря на всички за отговорите, наистина ми беше полезно!  bouquet

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 14:03 от Светкавица

# 27
  • София
Конкретизирам първия въпрос- По какви правила в случая- Съчинение в картинка е използването на преизк. наклонение?Учителката е приела, че това е правилното време, а не минало-свършено, което в началото е употребено.За грешката при смяна на глаголните времена- ясно, но защо е прието, че първоначалното време е погрешно?
Ти попита ли детето, дали учителката им е дала някакво указание, в какво време да пишат?

# 28
Според детето- написан е планът и е посочено, че трябва да се включат всички герои.

Не е посочено времето, но да кажем, може и това да е пропуснато от детето.

Въпросът ми е ако е указано- защо в мин.време в преизказно наклонение?
Съчинение по картинка се пише в какво глаголно време, това ми е въпросът, кое е правилното време?

За преразказ е ясно, за съчинение защо?

# 29
  • гр.Варна
В терадката на моя син , съчинението е поправено в сегашно време.
 Но пък , ето  тук намерих  по темата  :
http://www.slideshare.net/atlantic/ss-14953339

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 14:38 от Milena

Общи условия

Активация на акаунт