Студенти в UK

• 91 345
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
  • София
zuri, дървено е положението с банките. Няма нито една нашенска банка, която да предлага нещо адекватно за Ю Кей. За Германия например съвсем по друг начин стоят нещата. Ти си откриваш сметка тук, в Булбанк, а детето там, в Хипоферайнс, ти внасяш, то си тегли, такса 0. За Великобритания няма такава опция.  Wink

# 661
zuri, дървено е положението с банките. Няма нито една нашенска банка, която да предлага нещо адекватно за Ю Кей. За Германия например съвсем по друг начин стоят нещата. Ти си откриваш сметка тук, в Булбанк, а детето там, в Хипоферайнс, ти внасяш, то си тегли, такса 0. За Великобритания няма такава опция.  Wink

За съжаление е точно така. Даже няма банка да си направиш сметка в паунди и с карта да си теглиш парите там. Има обция само за разплащателна сметка, но тя няма пластина.

Що се отнася за адаптацията на децата, мисля че най-трудното беше първите месец-два. Сам в непозната страна, друг стандарт, съвсем различна система на преподаване..., сам трябва да се оправя с битовизми..., гадното дъждовно време... Но децата бързо свикват, скоро след това вече имаше приятели, научи се да готви, знаеше от къде да си пазарува, събират се, излизат. За Нова година като се върна беше съвсем различен, спокоен, уверен, възмъжал. В началото по скайпа помагах с готвенето. Сега ни е забранил да го питаме какво яде. Каза, че се оправя и това ми стига.

Ние много повече се притесняваме, но това е нормално. Младите хора много бързо се адаптират и свикват на самостоятелност. Важното е да са здрави и упорити!

# 662
  • UK
По въпроса с адаптацията - за всеки си е различно.

Аз например нямах голям проблем с това - и преди съм живяла в чужда страна, пътувала съм доста, та адски бързо се ориентирах, за около седмица вече бях наясно с основната част, имах си банкова сметка, бях си напазарувала според неделните намаления и т.н.  Mr. Green. Най-големият ми проблем беше да разбирам какво да говорят, защото тук в Шотландия все пак английски няма - има нещо много странно, което няма нищо общо с това, което учехме в училище например.  Crazy Та откъм езика ми отне повече време - то акценти, то непознати и сложно звучащи думи, там ми трябваха няколко седмици, за да схващам повечето хора, от там нататък не съм имала проблеми. Е, все още се намира някой човек, когото да гледам като теле в железница в началото, но какво да се прави. Те и шотландците не се разбират помежду си, та не съм седнала да се тревожа.  Joy

Иначе за началния пост на новата тема, нямам нищо против да бъда включена
    adorable™ - Robert Gordon University, Абърдийн, 2 година

# 663
  • София
В такъв случай, дали не е удачно да се отиде 1 седмица преди началото на годината, за да има време да се нагласи към езика и да се справи с някой от битовизмите. Например да потърсим някакъв студентски хостел. А голямата част от багажа да я изпратим после с колет и да пристигне за началото на учебната година в общежитието?

# 664
  • UK
Вие си преценете най-добре, но според мен няма смисъл.
И не е необходимо да се носи голям багаж, всичко може да се купи на място - особено в началото при нас ние например се бяхме събрали със съквартирантите и заедно пазаряхме. Вече ако имате нужда, можете да пращате и колети. Но не виждам смисъла да давате допълнително пари за хостел. Първите дни така или иначе няма нищо фрапиращо - никой никого не разбира, всички са confused и въодушевени едновременно и така. Лекции ако има първата седмица, то те са въвеждащи, а преподавателите говорят ясно и всичко им се разбира (дори аз разбрах всичко на нашето induction, въпреки че беше на третия ден след пристигането ми).
За един съвет за по-бързо "превключване" на британска вълна - слушайте радио BBC (BBC Scotland, ако сте в Шотландия). Много бързо привиква човек към различните акценти така.

Това от моя гледна точка, естествено, нека и други да споделят опит.  Rolling Eyes

# 665
  • Варна

За съжаление е точно така. Даже няма банка да си направиш сметка в паунди и с карта да си теглиш парите там. Има обция само за разплащателна сметка, но тя няма пластина.

А, има такава опция , моят син е с такава сметка - в паунди и с дебитна карта към нея  Peace

В такъв случай, дали не е удачно да се отиде 1 седмица преди началото на годината, за да има време да се нагласи към езика и да се справи с някой от битовизмите. Например да потърсим някакъв студентски хостел. А голямата част от багажа да я изпратим после с колет и да пристигне за началото на учебната година в общежитието?

zuri , в повечето общежития настаняването е възможно около седмица преди почване на учебните занятия, освен това университетите имат Fresher week точно с цел опознаване на "околната среда "  Wink За синът ми беше трудно да свикне с обема на учене, че тук не си даваше много зор, останалата адаптация мина без проблеми  Simple Smile

# 666
И сега да докладвам bowuu, имах честта да се запозная с morska68   bouquet
Прекарахме си чудесничко, пихме кафе и дъра-бъра времето мина неусетно. Изтървахме по някоя сълза, дано не те разстроих мила и благодаря за инфото от първа ръка. Ще се срещнем отново, защото младежа нямаше настроение за шопинг след изпита.

Манди 1, как е минал Вашият изпит? Моето пораснало момче изтърва една дъъъълга въздишка, като излезе половин час преди края. Каза, че когато му четяли за нелюбими неща, като динозаври и музика, не помни какво е отговарял, ама ще се чуе до 3 седмици.  Laughing
Вече замислям разни гадости, как ще бачка ако се наложи да се явява повторно /но иначе вярвам в него безрезервно/. Mr. Green
Благодаря на всички за усилията за новата темичка.  Hug

Хубава и усмихната седмица на всички!

# 667

Манди 1, как е минал Вашият изпит? Моето пораснало момче изтърва една дъъъълга въздишка, като излезе половин час преди края. Каза, че когато му четяли за нелюбими неща, като динозаври и музика, не помни какво е отговарял, ама ще се чуе до 3 седмици.  Laughing
Вече замислям разни гадости, как ще бачка ако се наложи да се явява повторно /но иначе вярвам в него безрезервно/. Mr. Green

Ами не мога да се похваля, изпита (IELTS обаче) беше на 18 януари в София, но половин единичка не й стигна на рийдинга, та ще повтаряме вероятно на 24 април в Пловдив. Продължаваме с уроците, копирам й и по две статии на седмица от Гардиън да превежда и така. Даже тайничко се радвам, че не мина гладко, предпочитам да я "скъсат" тук, отколкото там на изпитите. Тя не е с езикова гимназия и всъщност миналата есен започна интензивно да учи езика, та страховете ми са големи дали ще се справи като отиде там. Нека се понаплаши сега Simple Smile Колкото е по- подготвена по- добре за в бъдеще, не е излишно да се поозори Simple Smile Иначе на изпита стоя до последната минута и беше много доволна от себе си, защото беше дала максимума си. Вярвам втория път ще е успешен. Успех на вас, няма ли вариант да узнаете резултатите по- рано? ние на 13 ден ги видяхме в нета.

# 668
Сребърна паричка, сподели за коя банка говориш.

Що се отнася до изпитите, ако децата не са доволни от резултата, могат да повторят, но защо първо не пишете до университетите дали ще признаят тези оценки и тогава да се явят.

Adorable, ти близо до Робърт Гордън ли живееш или пътуваш? На какво разстояние от центъра е университета, може ли да се върви всеки ден, ако например живееш близо до Кинг Стрийт - в центъра? Видях къде се намира на картата и ми се струва, че е далече. Питам защото приятелката на сина ми може да избере него пред другия университет и ще трябва да съобразят това за квартирата. Синът ми смята, че ще се ползва автобус до там.

# 669
Успех на вас, няма ли вариант да узнаете резултатите по- рано? ние на 13 ден ги видяхме в нета.

Ооо, сигурно има, ама аз още не знам... Laughing. Ще се сръчкаме по-рано....след 2 седмици.

# 670
  • София
Аз да споделя, че сме с 1 отказ от Strathclyde, за Management and Hospitality & Tourism, в предварителната кореспонденция условията бяха 5.0 диплома и 6.5 IELTS, сега - "limited number of places".
Днес момичетата успяха да отидат до Leeds Мetropolitan, имаше Applicant day, разгледали са университета и общежитията, били са на представяне на специалността, събрали са впечатления, като дойде време, ще мислят ...

valha,благодарности за събраната информация.
Ако прецените, че има нужда, ето линк за един от многото мобилни оператори http://giffgaff.com/.
Относно адаптацията, нашите девойки са в Лондон от септември, пътуваха сами, справиха се бързо и се чувстват добре. Ориентираха се в битовите неща и транспорта, в училището и отбора, където играят ги приемат дружелюбно и приятелски. Иначе и те живеят с по един куфар багаж ; ))

# 671
Що се отнася до изпитите, ако децата не са доволни от резултата, могат да повторят, но защо първо не пишете до университетите дали ще признаят тези оценки и тогава да се явят.
Може и да съм крайна, но нека свикват че нещата не винаги стават лесно и от първия път, нека се очупят и калят. Ако се огънат при първото препятствие, как ще се справят там? Не знам аз съм доста строга, но ако не може да се справи прилично с изпит като IELTS, значи не й е там мястото. В Кардиф дори не й искат сертификат, но това не значи че с нивото досега като отиде и ще й лесно. Да се помъчи, не ми е жал... После ще й е по-лесно.

# 672
  • България
 Явно аз съм най-големият оптимист за адаптацията, но дъщеря ми от 8кл живее без нас и вече е свикнала. Моите притеснения са само за успехът от дипломата, от там нататък знам, че ще е трудно, но ще се справи. Аз съм казала и на нея, и на брат й - лесното свършва в началото на 7 клас, после всичко е трудно.

# 673
  • UK
Adorable, ти близо до Робърт Гордън ли живееш или пътуваш? На какво разстояние от центъра е университета, може ли да се върви всеки ден, ако например живееш близо до Кинг Стрийт - в центъра? Видях къде се намира на картата и ми се струва, че е далече. Питам защото приятелката на сина ми може да избере него пред другия университет и ще трябва да съобразят това за квартирата. Синът ми смята, че ще се ползва автобус до там.

Привет и поздравления за чудесните резултати от сесията  Simple Smile

Ами аз живея точно срещу университета - буквално пресичам улицата и съм пред сградата.  Mr. Green Имахме невероятен късмет да си намерим квартира толкова близко не само до кампуса, ами и до Asda, Sainsbury's , Boots, и не ми се налага да пътувам до никъде.
Като разстояние, за мен лично центърът е далеч. От общежитията на РГУ (Woolmanhill, в центъра) се пътува с автобус около 15-20-30 минути според трафика до Garthdee, където е кампуса. За пеша - предполагам около час ще се върви, не съм пробвала все още, чакам по-хубаво време, че тая година дори на мен ми се струва прекалено студено.
Ако се спрете на РГУ(който има много добър департамент за фармация (май това ви беше желанието?)), може да пробвате с общежитията в Garthdee, макар че бройката е много малка, но поне ще сте на място.

Междудругото, май със сина Ви сме били съученици. Не се бях зачитала много в темата, ама сега като си наваксах си извадих тоя извод. :Д

# 674
  • някъде из облаците
Може и да съм крайна, но нека свикват че нещата не винаги стават лесно и от първия път, нека се очупят и калят. Ако се огънат при първото препятствие, как ще се справят там? Не знам аз съм доста строга, но ако не може да се справи прилично с изпит като IELTS, значи не й е там мястото. В Кардиф дори не й искат сертификат, но това не значи че с нивото досега като отиде и ще й лесно. Да се помъчи, не ми е жал... После ще й е по-лесно.
  Аз пък накарах малката да се яви на безплатния САТ към Амер. университет, това ми беше условието, нищо, че този изпит не й трябва никъде. Еми реших, че само ТОЙФЕЛА не е достатъчен  hahaha за мен, реших, че ако поучи малко по-сериозно и за САТ, ще й е от голяма полза, а то на  детето  съвсем малко не й стигнаха точките за пълната стипендия.
Сестра й нали държа няколко САТа и всичко това й беше от голяма полза, като отиде да учи.

Относно адаптацията, при голямата първите няколко седмици минаха в търсене на квартира,та милата нямаше много време да се адаптира. Малката бързо се адаптира, и не, не е необходимо да отидат по-рано, измислено си е, първокурсниците отиват по-рано с 1седмица- Fresher week, напълно достатъчно. Ако отидат много по-рано има опасност да им е скучно - почти никой няма да има, никого не познават и в един момент, сами, не знаят какво да правят и им става мъчно за приятели, близки...

Ще допълня новите неща по-късно, ще сложа още 1-2 линка към старите теми за банките и преводите, и newsm78 ако има още нещо... , аз на лаптопа имах доста  полезна информация, но ми се скапа и всичко замина, така че това е за което успях да се сетя.

Общи условия

Активация на акаунт