Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 дек. 2013, 12:54 ч.

еднократна помощ

 • 45 608
 • 57
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 208
Да ви споделя и моят опит с тези помощи. Още когато осиновихме една позната от социалните ни каза че нямаме право, тук също четох, че нямаме и не съм подавала документи. Вчера за първи път ходих да подавам за детски и социалната, която ми приемаше документите видя, че не съм взимала никакви пари от тях и ме попита защо не съм си подала документи за еднократната помощ. Аз си замълчах, но тя беше доста настоятелна - ама нямам ли нужда от тези пари, на всеки са нужни и т.н., в смисъл беше много мила. Обясних, че детето ни е осиновено и още тогава са ни казали, че не можем. Тя каза, че ще провери и ще ми се обади. Факт е, че ме взе присърце жената и веднага взе да звъни и да чете в закона. Това, което ми обясни и показа в закона, е че се изисква ОРИГИНАЛЕН акт за раждане, т.е. копие от акта, но на него да пише горе в ъгъла ОРИГИНАЛ, а на нашият пише ДУБЛИКАТ. На вашите какво пише? Иначе в системата на социалните, или поне на тези, които дават помощите, никъде не им излиза дали детето е осиновено или биологично. А относно това, че макар и малко на брой, някои общини си заделяли средства от бюджета, за са не делят майките осиновителки от биологичните. Понеже отидох малко преди обедната почивка, ми каза че ще провери отново в общината как стои въпроса и ще ми се обади. Факт е, че същия следобед ми звънна, за да ми съобщи, че нашата община си дели майките. Чудя се, дали да не напиша похвала за нея. Това е за Ловеч.

# 31
 • Мнения: 690
На удостоверението за раждане трябва да има гриф "ОРИГИНАЛ". Самият акт за раждане е документ, който се издава в родилното и се изпраща в ЕСГРАОН. И се архивира в общината по местораждане на детето. След осиновяването в общината ни (по местоживеене на осиновителите) се изпраща препис от съдебното решение и на основание на него се издава ново удостоверение за раждане на детето. И то е оригинал.  Защо в някои общини ще издават ДУПЛИКАТ, много странно? Дубликата е нещо като официално копие на оригинала.
Аз вадих на моите щерки дубликати, щото като правихме ремонт така ги прибрах оригиналите, че си ги скрих от себе си.
На мен не ми изплатиха тези пари, защото датата на Удостоверението беше година и половина след датата на раждане на детето и понеже пише, че е родена в София (а не в чужбина), значи е осиновена. Отделен е въпроса, че понеже е второ дете и сумата е друга и добре щеше да ми се отрази  Wink. И отделно, тази госпожа беше доста арогантна и наговори доста глупости и обиди - за което си понесе последствията.
В закона си пише, че това е еднократна помощ за раждане и ние осиновителите не сме в тая група. Като погледнем реално това си е дискриминация. Да се надяваме, че по някое време на някой ще му светне лампичката и ще промени закона, да се изплаща и помощ при осиновяване.

# 32
 • Мнения: 208
Сега погледнах точно документа.  Удостоверение за раждане (по инерция съм написала в предния пост - акт за раждане) и на него пише Дубликат. Досега не се бях замисляла. Ако ида да питам в община си мисля, че ще ме отсвирят обаче. Оставам с впечатлението, че във всяка община си работят по неин си начин.

# 33
 • Мнения: 690
То по принцип всички му казваме на Удостоверението по инерция "акта за раждане". Но първото удостоверение трябва да е с гриф "Оригинал". А социалните, които изплащат въпросната еднократна помощ изискват оригинал и на гърба записват, че е изплатена. За това не признават дубликат, защото можеш да си извадиш винаги такъв (плащаш си в общината такса 5 лева и ти издават).
Ако отидеш да си търсиш оригинал, ще ти извадят от 100 кладенеца вода. И не съм сигурна дали си струва да се хвърля човек в приключения да се бори с бюрократичната месомелачка за това.

# 34
 • Мнения: 208
Не мисля да ходя да питам за тази помощ, не че ще ми е излишна, но нямам желание да си късам нервите с бюрократщина. Пък и накрая ще ми кажат, че сме изтървали срока. Както и да е. Но се замислих, защо "аджеба" (както казваше баба) от общината ни дават ДУБЛИКАТ, а не ОРИГИНАЛ. Това заради едната помощ ли е или ..... Досега си мислех, че пише Дубликат защото реално това е второ удостоверение на детето, не ОРИГИНАЛНОТО. Но щом едни общини дават с гриф ОРИГИНАЛ, защо другите също не го правят. Какво печелят от цялата работа?!?!?

# 35
 • Мнения: 21
на нашето пише оригинал номер еди кой си.... newsm78 нямам идея какво е положението с оригинали и дубликати Thinking ,но не ме огря...

# 36
 • Мнения: 71
Здравейте , днес си подадох документите за еднократната помощ при социалните . Нищо не коментираха .Само ги приеха и ми казаха да отида да ми върнат оригинала на акта за раждане след 15,07,2014 . Помощта се изплащала след 20.07.2014 . Значи ли , че ще ми изплатят парите или може да ми се обадят и да ми кажат , че на осиновители не се полагат ? Това е риторичен въпрос . Ще ви пиша дали ми се е получило . Стискайте палци ! Става въпрос за София .

# 37
 • Мнения: 1 418
Данита, изобщо не значи, че ще ти платят. Аз ходя по мъките два месеца.
Вчера ми отговориха от комисията за защита от дискриминация, че са
завели преписка. Не знам какво ще стане...

# 38
 • Мнения: 71
Здравейте момичета ,
Днес теглих пари от дебитната си карта и разбрах , че са ми постъпили 250 лв . Не може да са други пари освен еднократната помощ за раждане . Още не съм ходила до социалните да си взема обратно оригиналния акт за раждане на детенце , който ми задържаха при подаването на документите за искане на помощта . Ще ви пиша пак когато си го взема . На гърба му трябва да пише , че са ми изплатили тази помощ. От София съм . Успех и на вас .

# 39
 • Мнения: 71
Днес ходих и си взех обратно акта за раждане от социалните . Превели са ми парите . Става дума за София община Слатина . Когато осинових януари месец тази година  и се обадих по телефона ми казаха , че осиновителите нямат право на тази помощ . От закрила на детето обаче  ми казаха да отида на място и да си подам документите  . Направих го и ми преведоха парите . Осинових дете на шест месеца . Ако детето ви е до 3 годишно опитайте - подайте документи на място . Не разбирам защо действат различно в различните общини с нас . Успех на всички .

# 40
 • Мнения: 208
А аз днес ходих да подам за детски и питах жената. Миналият месец ходих и попаднах на друга служителка, която ми обясни, че проблема е, че на акта за раждане пише "дубликат". Понеже бяха допуснали грешка при пресмятането на ръка, ме върнаха за този месец, като се оказа че грешката си е тяхна, но като и да е - не е фатално. Та сегашната служителка, на която попаднах също повдигна въпроса за тази помощ и каза, че е виждала на осиновени деца актовете и на тях пише оригинал, а не дубликат. Посъветва ме да питам в общината защо на моя пише дубликат. Така и направих, макар вече детето ми да е навършило 3 години. Отидох при шефката на ЕСГРАОН и зададох въпроса си, тя ми е съседка и се познаваме, но не искам да ви кажа как ме навика. Че това си било дубликат, че един път се издавал оригинал. Обяснявам аз, че не питам заради помощта, не че ще са ми излишни, а питам защо в едни общини е така, в други иначе - и се почна отново тирадата. Че по нормативна уредба е така и т.н. Когато ни дадоха акта видях че пише дубликат, но и аз си помислих същото, нали един път вече е издаден оригинал. Тя ми обясни, че можело майката вече да е взела помощите и да се дублирало. В нашия случай няма как да е станало защото детето е оставено в деня на раждане. Но се замислих, ако детето е оставено на по-късен етап и майката вече е взела помощта - трябва ли после да я върне. И дали това си е политика на всяка община, различно тълкуване на нормативната уредба?!?!? Защо едни общини пишат ОРИГИНАЛ, а други ДУБЛИКАТ?!?!

# 41
 • Мнения: 71
Доли Холи на акта за раждане на дъщеря ми пише оригинал , но не мисля че е определящо за това дали ще получиш еднократната помощ или не . Майче2 от форума пише че и на нейния е отбелязано оригинал но не са и отпуснали помощта . Друг въпрос е , че като че ли не сме в една държава различните общини и социални дирекции и всеки си прави каквото си иска . Преди време си изгубих собствения акт за раждане и сега съм с дубликат .С него осинових детето си . Така , че не мисля че трябва да те притеснява , че на акта на детенцето ти пише дубликат . 

# 42
 • Мнения: 208
Не ми е за помощта, така или иначе никога не съм се надялава, а и вече детето навърши 3 години. Но защо навсякъде четат законите различно ми е интересно.

# 43
 • Мнения: 1 418
Момичета, аз на 3 ноември съм на дело. Искам да питам тези, които са от София и са си взели помощта: Ако имам нужда от свидетели, бихте ли дошли?

# 44
 • Мнения: 85
Тути, по-скоро пиши на лични на момичетата за които знаеш, че са си получили помощта.Не всеки се засяда пред форума, я прочел тук, я подминал.Не вярвам на някой да му е неприятно, че си му написала.Така може да се уговорите за подробности, без да се притеснявате че друг ще чете.

Общи условия

Активация на акаунт