Красотата на земята сме събрали в цветята! Зима-Тема 64

• 47 999
  • 725
  •   1
Отговори
# 450
  • ГОре на черешата...
Нези, остави ме без дъх - невероятни са всичките, коя от коя по-хубави, браво  bouquet! С обич са обградени Hug!
Има ли някаква тайна, за да цъфтят така Rolling Eyes?
Хада, напомни пак, ще видя какво ще намеря и аз /кремове бели, божури - за това се сещам на първо време.../

# 451
nezito, ще сънувам тези разкошници нощес  Heart Eyes

# 452
  • Велико Търново
Здравейте момичета, мнооооого отдавна не съм писала, та може и вече да не ме помните. Обаче такава находка имам, че трябва да споделя пък и да се посъветвам Simple Smile

Има традиция на коледните банкети, на жените да ни подаряват по една роза. И тази година така, едни големи жълто/оранжеви. Потопих си я и така. Седмица да увяхне, две да увяхне - не. Извадих я да я клъцна отдолу и какво да видя - изкарала ново листенце и на още едно място като бобче  Shocked Да не изпадам в подробности, но вече имам 3 пръчици набучени в пръст и захлупени с пластмасови чашки. И трите са свежи и продължават да се разлистват. Не бях чувала от рязан цвят да става, но явно е възможно Simple Smile Какво да правя по-нататък, колко време мога да ги държа така. Има градина, в която да се засеят, но е много рано, нали?

# 453
Благодаря ви!
Ами тайна няма-стоят си на прозореца,има светлина,поливам ги ,от време на време торя и ги обичам.  Simple Smile
А колокото до това,че цъфтят по едно и също време ,и за мен е загадка. Но направо се получи верижна реакция,една след друга започнаха да дават цветоноси. Все е дно ,че се заразяват една от друга. Много интересно.  Simple Smile

# 454
nezito, много цвят много нещо, явно орхидеите ти се радват на светлина и пространство, ама и гледката ти от прозореца не е лоша - към градинка на къща ли е?

# 455
Да ви покажа новите саксийки на теменужките и с какво се занимавах днес. Laughing Рязах драцените.
  -мисля,че е добре като големина?

-тази е от една драцена и си направих експеримент,да видим какво ще стане. newsm78
Скрит текст:
  ето от тази,но стана доста висока
тук съм сяла дифенбахия-на майтап бутнах едно коренче и то взе ,че полудя.Тук е и голямата драцена,сега я разрязах на две и отделно двата върха отрязах.Eдиният е тук,а другия е с разклонението и втория връх на едно място. Mr. Green
Тук сложих два различни вида драцени.

# 456
  • на североизток от Рая
   smile3506 Къде ги тез цветарки?  Crossing Arms

Писенце, съжалих ти драцените.

Нези, възхитих се на твоите орхидеи. Ама не за първи път. Чудо и приказ е при теб винаги.  Hug

Hug

# 457
  • Пловдив
  smile3506 Къде ги тез цветарки?  Crossing Arms
Обикалят из други виртуални реалности явно....  Wink За кактусите беше споменала- аз не ги полях, но тия дни може и да се наложи- топло е времето доста.
При Нези е направо  #Crazy красота!
Лаленцата са на терасата и има подали се вече. Няколко сорта съм сложила, кои ще цъфнат първи ще е изненада.
Ще се допълня, за да се оплача- днес не ми е ден за цветарстване- една нацъфтяла сенполия остана без корени- сега е под парник, дано се вкорени. Опитах се да я разделя и сега имам две, но без корени. А бях ви казала за още една теменужка, която мислех, че съм преполяла- махнах корените и сложих под парник. Забелязах обаче, въпреки пръскането с препарат Лактофол, едни -по-скоро един, но то е достатъчно- прозрачен малък червей. Някой да се е сблъсквал с нещо подобно? Преди месец загубих една сенполия заради тези гадинки. Първо помислих, че може да е ларва на досадните мушички, защото пръстта е влажна, но днес го видях- малко гадно червейче -прозрачно, към половин сантиметър- някой да има идея какво е?  Sad Напръсках профилактично другите, но разполагам само с един препарат в момента, а той явно не действа срещу тези гадинки.  Cry Оплаках се.....

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 10:59 от t_tabakova

# 458
  • Бургас
Таня,да нямат трипс newsm78,поражения по листата имаш ли?И си вземи нещо по силно с това май-няма да стане.Аз като ходя в агроаптека се зареждам да си имам.

# 459
  • Пловдив
Таня,да нямат трипс newsm78,поражения по листата имаш ли?И си вземи нещо по силно с това май-няма да стане.Аз като ходя в агроаптека се зареждам да си имам.
Не знам дали е трипс- доколкото съм чела той вилнее по цветове и листа. Тази беше нацъфтяла, с хубави цветове. Листата стояха меки при влажна почва, затова реших, че съм преполяла. На тази снимка съм оградила аномалиите по листата- останалите точици по тях са от вода, понеже често поливам отгоре, а очертаните места са по-скоро като изсъхнали. Тук съм хванала една гадинка  Sick Не е коренче, а шаващо нещичко, прозрачно, блестящо- почти красиво,а? Даже не знам към какво да се ориентирам в агроаптекета (ако открия наблизо такава).  Ще съм благодарна за всякакъв съвет! Тази сенполия замина, но искам да си предпазя другите поне  Cry

# 460
  • Кюстендил
Здравейте! Чета от доста дълго време, но поради липса на възможност да качвам снимки не се включвам в темата. Току-що провокирана то поста на denima, да проверя що е то трипс, установих с ужас, че това е животното, което открих в събота по листата на една теменужка, която не ми изглеждаше добре, та я изнесох на слънце да я разгледам. Имам огромното подозрение, че съм си внесла гадината с една закупена теменужка от Кауфланд преди две седмици.
Моля ви, кажете как да спася цветята си сега!?

П.П. Табакова, лятото ми изпрати цели три листенца от така ми любимите ми теменужчици, та да дам отчет. Минито пусна листенца и вече съм го боднала в чашка с пръст и го чакам. Голямото листенце /тъй като мъжът ми е голям чистник и ми изхвърлил бележчиците с имената им, та сега не знам коя как се казва/, още чакам да пусне листенца има няколко малки коренчета само, а третото листенце за съжаление изгни. Отново благодаря за щедростта ти  Hug

# 461
  • Пловдив
И  моето май ще се окаже трипс. Макар че сега го открих има вероятност да съм пращала болни листенца  Cry Съжалявам много ако е така.  Cry Излизам да търся лек!
vaniu6eva  Hug Купувам от агроаптека нещо за трипс и напръскай всички. Аз поне това ще направя. Само не знам къде ще ги държа, защото иначе са в стаята където спим.  Confused Все ще измисля нещо...

# 462
  • Кюстендил
Аааа, не! Няма как да са от твоите листенца! Тях ги получих есента, а проблема е от скоро явно. Имам една аграрна аптека, която ми е на път, довечера ще мина да видя, какво ще препоръчат хората. Моите саксии поне са в хола, ще пръскам смело и ще проветрявам.

# 463
  • Бургас
Внимавайте много с пръскането,не само до проветрение,ако има малки деца или животни наоколо е опасно.Най-добре е когато се пръска да се изнасят на балкон или в някое затворено помещение.да не говорим,че някой препарати миришат силно.
Ако наистина са трипси е добре да се дезинфектират и саксиите,ако нямате възможност да ги смените.Също и мястото около тях,примерно ако е перваз.

# 464
  • Пловдив
Така- да дам отчет. Отидох до новата ни агроаптека- дадоха ми Мопсилан на прах. Изкарах на вън всички сенполии (какъв късмет, че времето е хубаво) и ги окъпах яко. Даже саксиите и чинийките  им опръсксах. Бюрото и перваза където бяха минах с разтвор белина- сега там сложих едни сакъзчета, дано не прихванат нещо. Сенполиите ще прибера довечера, но вече в друга стая- само те и един спатифилум ще са там. След 10 дни повтарям процедурата- или ще избия всякакви евентуални гадове или ще уморя цветята. А ако си уморя цветята сега- било то от трипс или от нещо друго-повече н-и-к-о-г-а няма да гледам сенполии!  Crossing Arms  И само се надявам да не са били при мен от по-рано гадовете, каквито и да са, и да съм пращала болни листенца- това, честно казано ми е голям дерт  Sad

Общи условия

Активация на акаунт