Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Магистратура Педагогика

 • 120 956
 • 342
 •   3
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 187
Здравейте,
стана ми интересно какво трябва да учиш, за да преподаваш в гимназия по специалните предмети т.е. ако например си инженер, каква магистратура или сдк трябва да вземеш, за да имаш право да си учител в гимназия по предмети от инж. част?

# 16
 • Мнения: 2 899
Дипломата, която се издава, дава УЧИТЕЛСКИ ПРАВА, работиш пълноправно като начален учител или учител в детска градина (според магистратурата).

bebelinka, учителски права ще имаш, но трябва да си наясно, че при кандидатстване за работа директорът при  разглеждане на документите ще гледа кой какво и КАК  е завършил. Моят съвет - запиши задочно второ висше.

Здравейте,
стана ми интересно какво трябва да учиш, за да преподаваш в гимназия по специалните предмети т.е. ако например си инженер, каква магистратура или сдк трябва да вземеш, за да имаш право да си учител в гимназия по предмети от инж. част?

Трябва ти учителска правоспособност. По каквото и да преподаваш, щом ще си учител ти трябват завършени педагогически дисциплини.

# 17
 • Мнения: 1 187
Благодаря, но пак не рабзрах - например , ако запиша магистратура начална педагогика, ще взема ли учителска правоспособност? т.е. какво трябва да уча, коя специалност и в каква форма - цяло висше или само магистратура?

# 18
 • Мнения: 2 899
Благодаря, но пак не рабзрах - например , ако запиша магистратура начална педагогика, ще взема ли учителска правоспособност? т.е. какво трябва да уча, коя специалност и в каква форма - цяло висше или само магистратура?

Можеш и двете, но дипломите, които ще вземеш, ще имат различна тежест.

# 19
 • Мнения: 1 187
Да, разбира се, няма как само една магистратура да е същата по тежест, но пък как с магистратура начална педагогика бих могла да преподавам в гимназия..нещо не ми се връзва.

# 20
 • Мнения: 1 187
И друг един въпрос имам - обмислям да запиша магистратура "предучилищна педагогика", но за неспециалисти т.е. образованието ми е съвсем друго. Ще мога ли само с тази стъпка да работя после като учител в детска градина? Ами като учител в предучилищна група в училище? Ще имам ли педагогическа правоспособност? И дали, след като вече съм учила веднъж до магистър държавна поръчка, сега трябва задължително да уча платено? Много ще съм благодарна, ако някой е наясно по тезу въпроси  bouquet

# 21
 • Мнения: 10 547
Учителска правоспособност ще имаш, разбира се. Друг е въпросът, кой ще предпочете теб, с да речем икономиката и ПУП, пред човек с бакалавърска и магистърска степени по ПУП.
ПУП за неспециалисти така и така е платена форма.

# 22
 • Мнения: 1 187
Вероятно си права, ама пък 2-ро цяло висше не знам дали искам да карам...благодаря за разясненията  bouquet
Всъщност с какъв изпит се канидатства за бакалавър и пак изнивква същият въпрос, дали може да съм държавна поръчка..? Сега ще разгледам сайта на СУ, както и най-важното дали имат задочно тази специалност.

# 23
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 977
nikitto,
ако запишеш и завършиш магистратура "Начална педагогика", то ще можеш да преподаваш само в начален етап и ще имаш учителски права само за от 1 до 4 клас.

Ако имаш специалност, която да преподаваш в гимназия, то ти трябва да придобиеш учителска правоспособност по конкретната ти специалност. Виж програмите на ДИУУ - там вероятно можеш да запишеш и да изкараш такава учителска правоспособност. Също така и в университетите, където се преподава твоята специалност би трябвало също да има възможност да придобиеш учителската правоспособност. Пример - моя приятелка е завършила химия и преди година записа в ХТИ именно такава програма за правоспособност. Peace

# 24
 • Мнения: 1 187
Lioness, благодаря, ще проуча въпроса. Стува ми, обаче, че по-скоро ще се преориентирам към предучлуищната педагогика т.е. ще бягам от моята си специалност, опитвайки се да имам още една алтернатива на нея ..за кризисни моменти.

# 25
 • Мнения: 1 187
Здравейте отново, аз пък с въпроси Simple Smile
Дали някой от вас има лични (или от познати) впечатления къде е по-сериозно образованието - в Югозападен университет (Благоевград) или в Пловдивски университет? От много места разбирам, че в СУ предлаганите педагогически магистратури за неспециалисти и задочно са пълна пародия, а на мен идеята ми е да уча, и като изляза в отпуска за очни да има наистина очни...Та, колебая се между двата вуза, които споменах, но има и друга дилема в ПУ предлагат предучилищна и начална педагогика в една магистратура, а в Югозападен са разделени, което разбира се накланя везните към ПУ, т.к. не съм сигурна кое направление ме привлича повече и предполагам ще разбера на практика. Но пък за Югозападен имам добри отзиви от няколко човека..Ще се радвам на отзиви и ви благодаря Simple Smile

# 26
 • Мнения: 2 146
В Плодивския университет има магистратура за неспециалисти ПУП и НУП -5семестъра.
При кандидатстване за работа се гледа кой кандидат е с по-висок ценз. Ако има кандидат с магистратура и кандидат с бакалавър, се взима този който е с магистратура,независимо каква му е специалността от бакалавърската степен. Така че учете си спокойно. Тези магистратури дават възможност  за преквалификация,ако не ти е провървяло с бакалавъската специалност. Няма никакъв смисъл да се  учи второ висше /4-5г/  ,при положение че същата специалност,че дори и с по-висока степен  може да се вземе за 2,5г.
За качеството на образование не мога да кажа. В ПУ лекциите са събота инеделя,което е много удобно за работещи.

# 27
 • Мнения: 1 187
Valian1, предполагам имаш предвид лекциие за редовното обучение? За задочното би трябвало да са очни два пъти на година. Дано се включи някой с конкрени впечатления.

# 28
 • Мнения: 2 146
Не знам да има две форми на магистратура -редовно или задочно. Магистратурата е една ,не знам как я водят редовна или задочна,но както вече казах, лекциите са в събота и неделя.Моя приятелка в момента кара такава магистратура.
По принцип всички магистратури са така-лекции в събота и неделя /говоря за ПУ,за другите вузове не знам/.

# 29
 • Мнения: 1 187
Твоята приятелка доволна ли е ? Сериозно ли е отношението на преподавателите или трябва да ги гониш, за да се появят на лекциите си? Изобщо, с какви впечатления е тя? Има ли предвидена практика в детска градина и училище? Благодаря ти за отговорите  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт