Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Магистратура Педагогика

 • 121 567
 • 345
 •   1
Отговори
# 330
 • Мнения: 86
Благодаря  за отговора. Отблокирах съобщенията. Незнам какво се е получило. А практиките как се провеждат - някъде в училище ли? И да, в малък град съм. Но за сега Няма да напускам работата си. Единствено се притеснявам как ще се справя с лекциите, защото при нас отпуските почти винаги са мираж. Още повече, че искам да сменя специалността. А и съм завършила преди 15 години. Тогава бях редовно и всичко беше много различно...
Не мога да кажа нищо за практиките, тъй като ми предстоят. Единствено ми казаха, че работа, която ще започвам след месец, в занималня, ще се счита към стажа. Но дали ще е така наистина ще разбера след като ми дойде на главата Grinning
Идеята на образованието е да се получава докато се работи. Ако попаднете в хубава група и Ви помагат с лекции, записки и т.н., може би може и без присъствие. Повечето преподаватели са доста толерантни. Но си иска учене, малко или много зависи от индивидуалните желания и амбиции.
Хубаво е да имате предвид, че има шанс и само тази година да бъде дистанционна, всичко зависи от обстановката в страната. За нас още не е напълно сигурно дали ще сме на място или не.

# 331
 • Мнения: 4 285
Ако имате стаж преди 2007г.,независимо в коя сфера,се зачите,като 1% към учителската заплата.Например:17г. стаж преди 2007г.-17% към учителската заплата.
Точно това имах предвид, някои не са станали учители веднага след университета и имат стаж и в други сфери. Има си специална наредба за това, не помня точно коя беше, но прочетете темата "Професия учител", там този въпрос многократно е обсъждан. Мисля, че непедагогическия стаж се изчисляваше върху 0,5 %, не съм сигурна, при всички случаи е по-малък процент, но се заплаща. И не говорим за пенсия, а за добавка към заплатата, наричана още "прослужено време" или "клас".

# 332
 • Варна
 • Мнения: 610
Аз писах вече, че е 1%, точно защото съм сигурна в това.

# 333
 • Sofia
 • Мнения: 3 618
До 2007 се зачита общият трудов стаж, независимо в каква област е, след 2007 - само педагогическият. Процентът прослужено време е 1.
Предстои ми ДИ магистратура НУП в СУ през октомври, т.е. съвсем прясно ми е. Само първите два семестъра бяхме присъствено и лекциите се провеждаха в петък, събота и неделя в рамките на около 2 месеца. Упражненията бяха горе-долу пак в тия дни (петък-понеделник). Преподавателите са толерантни, знаят, че повечето от нас работят. Втората година се проведе дистанционно в платформата Мудъл. Всеки преподавател си качва материалите там. Имаше и олнайн лекции/упражнения, които се записват в платформата - т.е. можеш после да си ги прослушаш. Горе-долу е самообучение.
Първи семестър има хоспетиране (наблюдение) в училище. Само то беше присъстване. Пишат се протоколи от наблюденията. Последвалите практики се изразиха в писането на имагинерни план-конспекти по различни предмети. На място в училища не сме ходили заради Ковид.
Моето мнение е, че заради ДО, писането, ученето и ровенето в материали е доста повече. Отделно всеки задава някакви реферати, писмени задания, за да са сигурни, че нещо ще мине през тия глави. Качен в платформата, всеки материал се проверява от система за плагиатство - т.е. с копи-пейст не става. Успоредно изкарах и друга специалност в друг факултет на СУ, та колкото съм писала в последните две години е в пъти повече от бакалавърската и магистърската ми степени на времето (през 90-те).
За НУП мога да кажа, че материята е лесна.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 05:57 от aniK

# 334
 • София
 • Мнения: 551
Аз не знам какво значение има за започналите работа след 2007 или започващите тепърва педагози какво е било до 2007.
Аз имам стаж в друга сфера от 1995 до 2006, когато излязох по майчинство.
След това, през 2009, започнах работа като учител и нямах добавени проценти/клас прослужено време. На фишовете пишеше трудов стаж от 00г, 00м, 17дена и така нататък всеки месец, с прибавяне на новите месеци и години до сега.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 12:22 от pileto

# 335
 • Мнения: 4 285
https://Разбира се, за по-младите учители това няма значение, но за динозаврите като мен има. Трябва да ти смятат и този стаж, но някои директори се опитват да спестяват пари. Питай в темата за учителите коя беше наредбата, мисля, че Лиляна или Джемма знаят със сигурност и ще ти кажат.

# 336
 • Мнения: 1 438
https://
Именно, на фиша ми се изписва общ стаж и стаж като учител и съответния процент, но само върху учителския стаж.
Може да зависи от бюджета на училището, но повечето колеги, с които завършихме казват същото.
За динозаврите е ясно 😉

# 337
 • Sofia
 • Мнения: 3 618
Това е разписано в КТД (чл.24 и 25), но там, където няма синдикат, директорите май не са длъжни да го спазват. Аз все пак успях да си го "взема", въпреки че нямаме синдикат - директно си говорих с директорката. Не знам на другите колеги как се плаща, не разпитвам.

# 338
 • Мнения: 15
и аз мисля, че онлайн ученето е слаба работа, но няма как. Относно лекциите и изпитите исках да питам в работно време ли се провеждат? Чудя се как ще ги съчетавам? Може би и отпуска ще трябва да взимам... мисля да не започвам все още работа като учител, поне тази учебна година, догодина ще видим. Като са онлайн лекциите може ли след това да се влиза и да се четат? Учебници купуват ли се? Колко изпита има на семестър? Чудя се дали се признава досегашната ми работа, която е в областта на икономиката като трудов стаж или започвам от 0?
Първо да кажа, че сте забранили получаването на съобщения.
Относно въпросите - лекциите са в работно време в общия случай. Можете да влезете в сайта на факултета и да разгледате как са били разпределени лекции и упражнения за специалността, която Ви интересува, през миналите години (https://fnoi.uni-sofia.bg/?page_id=121).
Колкото до работата, по-скоро се съмнявам, че някой ще Ви вземе без дори да сте започнали да учите, освен ако не сте в някое по-малко населено място, където нямат много избор, или ако специалността Ви не го позволява. Да кажем имам колеги, които са завършили Художествената академия и преподават изобразително от преди да започнат да учат.
Повечето от преподавателите записват лекциите или качват материали, по които да се подготвяме. Някои обаче много държат на присъствие и дават "наказателни задачи" за тези, които не са били на занятията им.
За учебниците зависи от всеки преподавател индивидуално. Библиотеката на факултета, както и библиотекарката обаче са прекрасни, така че не се налага всичко да се купува, за да се подготвите за изпит.
Изпитите като брой можете да ги прецените спрямо разписите на занятията. В първи семестър са най-много за НУП и намаляват с всеки следващ. Има и практики, но това също го пише в разписите.
Въпросът със стажа не го разбирам. Ако имате предвид дали се признава за пенсия/майчинство/здравни осигуровки, да. Ако питате дали има значение спрямо началната заплата за учител, не.
Здравейте, разгледах лекциите и упражненията -на кое е по-важно да се присъства? Незнам дали ще мога да вземам отпуска всеки месец? Отсъствието ми няма да се толерира, тъй като не работя в тази област.

# 339
 • Мнения: 718
Здравейте!
Аз се интересувам от магистратурата - Англ. език и методика в Пловдивския университет. Как протича, какво се изучава, трудно ли е, как се завършва? Моля ви, ако има някой, който знае, нека да сподели. Аз съм завършила НУП с англ. език, но искам да мога да препосавам езика и в горните класове. Много благодаря!

# 340
 • Мнения: 15
Здравейте, някой дали има телефон на СУ учебен отдел?

# 341
 • Мнения: 1
Моля,ако има някой записал или завършил вече следдипломна квалификация по нуп в "Асен Златаров" Бургас, да ми пише!  Благодаря ! siniemne@abv.bg

# 342
 • Мнения: 9
Има ли някой кандидатствал сега за магистратура пнуп в Асен Златаров Бургас?

# 343
 • Мнения: 15
Здравейте, има ли някой, който да запише педагогика в Софийски университет за неспециалисти?

# 344
 • Мнения: 1
Здравейте!Има ли от вас записали предучилищна педагогика магистър към Факултета на фнои су?

Общи условия

Активация на акаунт