Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 22 дек. 2013, 23:03 ч.
 • Последно мнение: 3 авг. 2020, 17:39 ч.

Магистратура Педагогика

 • 104 660
 • 278
 •   1
Отговори
 • на морския бряг
 • Мнения: 29
Завърших икономическа специалност,но сега искам да продължа магистратура в друго направление-начална и предучилищна педагогика?
Въпросът ми е възможно ли е и в кои университети?И с получената диплома мога ли да кандидатствам за работа като учител в детска градина или училище?

Ще се радвам да се включат хора,които са наясно със ситуацията. Rolling Eyes

Благодаря предварително  bouquet

# 1
 • Мнения: 2 147
Незнам дали само с магистратура може...интересна ми е темата,  така че ще следя отговорите...

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 641
В Университет “Проф. д-р Ас. Златаров“ - Бургас имаше такава магистърска програма миналата година. Приемът се определя всяка година и обикновено няма големи различия, но все пак трябва да е обявен по стандартния ред.

Това е от миналата година http://www.btu.bg/images/ksk_2013/magistri_taksi_shifri.pdf

Педагогика
13.9. Предучилищна и начална училищна педагогика /за завършили бакалаври от други професионални направления без „Аграрни науки”/
5 семестъра
450 лв

# 3
 • София
 • Мнения: 244
В Софийския университет(ФНПП )има такава възможност, но само за "Предучилищна педагогика". Има изискване за среден успех от бакалавърската ти степен. Учи се 4 семестъра, задочно.След това можеш да работиш като учителка в детска градина. Ако имаш въпроси ще отговоря на лични. Успех!

Последна редакция: пн, 23 дек 2013, 10:38 от andy06

# 4
 • Мнения: 7 372
Обикновено магистратура педагогика се кара, за да добиеш педагогическа правоспособност за това, което ти е бакалавъра. При теб, за да преподаваш някоя икономическа дисциплина в ТГ примерно. Не знам какво предимство можеш да имаш при кандидатстване за работа пред тези, които са завършили педагогика в бакалавъра. Rolling Eyes Защо не го започнеш редовно или задочно, като второ висше?

# 5
 • София
 • Мнения: 244
Обикновено магистратура педагогика се кара, за да добиеш педагогическа правоспособност за това, което ти е бакалавъра. При теб, за да преподаваш някоя икономическа дисциплина в ТГ примерно. Не знам какво предимство можеш да имаш при кандидатстване за работа пред тези, които са завършили педагогика в бакалавъра.
Момичето пита за начална и предучилищна педагогика, а не за учител в гимназия. А предимството и би било, че има силна мотивация да работи точно това(предполагам, че е така, след като ще записва магистратура), а не просто да вземе диплома.

# 6
 • Мнения: 7 372
Обикновено магистратура педагогика се кара, за да добиеш педагогическа правоспособност за това, което ти е бакалавъра. При теб, за да преподаваш някоя икономическа дисциплина в ТГ примерно. Не знам какво предимство можеш да имаш при кандидатстване за работа пред тези, които са завършили педагогика в бакалавъра.
Момичето пита за начална и предучилищна педагогика, а не за учител в гимназия. А предимството и би било, че има силна мотивация да работи точно това(предполагам, че е така, след като ще записва магистратура), а не просто да вземе диплома.


Разбрах какво пита. Аз пък  й обяснявам, че след като не е преценила добре бакалавъра, няма смисъл да се дъни сега и с магистратурата, по-добре да започне отначало. Ако нямаше значение, всеки щеше да изкара бакалавър по едно и магистър по друго. Само с магистратура по педагогика няма равен шанс с бакалаврите от същата специалност.
П.П. Впрочем, когато аз завърших преди 25г, всички учители бяхме магистри. А тези, които преподаваха специални предмети, си бяха завършили други университети и бяха учили отделно педагогика, за да придобият педагогическа правоспособност. Мисля, че магистратура след икономика или друго подобно пак има същия смисъл. Но магистратура предучилищна педагогика след икономика не виждам смисъл, за къде без бакалавъра.... Rolling Eyes

# 7
 • на морския бряг
 • Мнения: 29
Коментирах амбицията си и със свои близки от научните среди ,те изразиха мнение,че би трябвало да съм напълно конкурентноспособна за професията на учител защото освен заложените изпити в програмата ще държа и доста приравнителни.А те ми се струва,че няма да са малко.

Благодаря на всички за споделеното мнение и Весели празници! Peace

# 8
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
СУ "Св.Климент Охридски" - ФНПП -

 ##магистратура, неспециалисти - НАЧАЛНА УЧИЛИЩНА ПЕДАГОГИКА, платена 4 семестъра - 500 лв/сем.

- завършва се след 2 години, взимат се 8 дидактики + допълнителни предмети и ЗИП-ове;
 - ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ, писмен на финала, провежда се в средата на юни;
- септември и октомври се подават молби, изискване - минимум 4 (или 4.50) от дипломата за завършено висше образование ( бакалавър май искаха от каквато и да е специалност);

##магистратура, неспециалисти - ПРЕДУЧИЛИЩНА ПЕДАГОГИКА - условията са същите като гореописаната

Дипломата, която се издава, дава УЧИТЕЛСКИ ПРАВА, работиш пълноправно като начален учител или учител в детска градина (според магистратурата). Диплома за начален учител не би ти дала учетилески права да преподаваш твоята специалност, която сега имаш.
ако те вълнуват още въпроси - питай.

Тук http://www.fnpp.uni-sofia.bg/SDK/SDK_rekl.htm има и много програми за СЛЕД ДИПЛОМНА КВАЛИФИКАЦИЯ, за някои не се изисква да си специалист, но трябва да провериш ако имаш интерес  - по телефон или на място.


ЪН, в голяма грешка си. Магистърската степен е по-високо от бакалавърската, знаеш. Когато кандидатсваш за работа, представяш дипломата от най-високата си степен, която си защитила, а другите просто ги споменаваш в автобиографията си. Отделно, обсъдените по-горе магистратури и програмите им, са съобразени с това, че ще обучават хора с различни професии. Дипломата, която удостоверява завършеното обучение - магистратурите, за които писах, не е по-особена от дипломата на бакалавър+магистър, учил само НУП. Никой, никъде (или само ако работодателят е с прекалено особени изисквания към работника и рискуващ да си подритне трудовата книжка с някаква измислена дискриминацийка) би разделил "специалист" от "неспециалист" с една и съща магистратура.

Последна редакция: чт, 26 дек 2013, 15:27 от Lioness

# 9
 • Мнения: 1 187
Здравей!
Аз завърших Психология, имам и педагогическа правоспособност, но работя не в училище, а в социална институция като Психолог.
Записах Магистратура Предучилищна и начална училищна педагогика - 2 години и половина тук в Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров".
Искам да кажа, че е възможно, защото имам колеги инженери, икономисти и какви ли не Simple Smile
Успех!

# 10
 • София
 • Мнения: 3 046
Специалността НУП беше само магистратура в СУ преди време.
След това магистрите НУП, понеже минават и предучилищната педагогика в курса, придобиват и правото на новосформиратана специалност Начална и Предучилищна Педагогика.
Демек всички магистри, НУП на СУ са правоспособни предподаватели от ДГ до началната степен в училище.

# 11
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
Azzy, не е баш така.

Има бакалавърска програма ПНУП (Предучилищна и начална училищна педагогика) - за нея важат думите ти с пълна сила.
Има магистратури за специалисти, т.е. за завършили ПНУП, ПУПЧЕ (предучилищна педагогика с чужд език), НУПЧЕ и други.

В случая коментираме магистърски програми за неспециалисти (завършили най-разнообразни специалности, нямащи нищо общо с педагогиката), т.е. те са форма на преквалификация реално, два пъти по-дълги са от магистратурите за специалисти.
И във ФНПП все още няма комбинирана магистратура за неспециалисти, която да дава учителска правоспособност и за детска градина и за начален етап. Разделени са и всяка от тях е с по 2 години срок на обучение. Аз обаче познавам една героиня, която ги взе двете едновремеенно.  Wink

Справка тук, освен моите думи  Flutter :http://www.fnpp.uni-sofia.bg/Magistri/2013/Mag_prog.htm

# 12
 • София
 • Мнения: 3 046
Може, защото моят първа специалност е това и след като завърших магистърската си степен, влязоха в сила преобразувания, които сляха специалностите и всички от моят випуск получиха "Предучилищна и начална педагогика", а преди това бяхме НУП, предполагам, защото сме се оказали в някакво заварено положение и сме взимали изпитите и за двете.
Това, разбира се беше преди известен брой години.

Аз си взех всички изпити за две години. Чаках три години и тогава се дипломирах, за да съм заедно с випуска, с който ме водеха. Така, че виртуално познаваш още една героиня. През това време следвах и друго.

Последна редакция: чт, 26 дек 2013, 21:21 от Azzy

# 13
 • Благоевград
 • Мнения: 68
Питай в ЮЗУ " Неофит Рилски " , там няма невъзможни неща. Аз в момента завършвам магистратура ПНУП, 2 семестъра за по 600 лв.

# 14
 • Мнения: 588
И аз съм завършила магистратура по химия в ЮЗУ -Благоевград! И сега от м. февруари смятам да запиша магистратура Начална педагогика там!Проверих и трябва да уча 4 семестъра-всеки по 600лв!Лекциите са само петък събота и неделя!

# 15
 • Мнения: 1 182
Здравейте,
стана ми интересно какво трябва да учиш, за да преподаваш в гимназия по специалните предмети т.е. ако например си инженер, каква магистратура или сдк трябва да вземеш, за да имаш право да си учител в гимназия по предмети от инж. част?

# 16
 • Мнения: 2 899
Дипломата, която се издава, дава УЧИТЕЛСКИ ПРАВА, работиш пълноправно като начален учител или учител в детска градина (според магистратурата).

bebelinka, учителски права ще имаш, но трябва да си наясно, че при кандидатстване за работа директорът при  разглеждане на документите ще гледа кой какво и КАК  е завършил. Моят съвет - запиши задочно второ висше.

Здравейте,
стана ми интересно какво трябва да учиш, за да преподаваш в гимназия по специалните предмети т.е. ако например си инженер, каква магистратура или сдк трябва да вземеш, за да имаш право да си учител в гимназия по предмети от инж. част?

Трябва ти учителска правоспособност. По каквото и да преподаваш, щом ще си учител ти трябват завършени педагогически дисциплини.

# 17
 • Мнения: 1 182
Благодаря, но пак не рабзрах - например , ако запиша магистратура начална педагогика, ще взема ли учителска правоспособност? т.е. какво трябва да уча, коя специалност и в каква форма - цяло висше или само магистратура?

# 18
 • Мнения: 2 899
Благодаря, но пак не рабзрах - например , ако запиша магистратура начална педагогика, ще взема ли учителска правоспособност? т.е. какво трябва да уча, коя специалност и в каква форма - цяло висше или само магистратура?

Можеш и двете, но дипломите, които ще вземеш, ще имат различна тежест.

# 19
 • Мнения: 1 182
Да, разбира се, няма как само една магистратура да е същата по тежест, но пък как с магистратура начална педагогика бих могла да преподавам в гимназия..нещо не ми се връзва.

# 20
 • Мнения: 1 182
И друг един въпрос имам - обмислям да запиша магистратура "предучилищна педагогика", но за неспециалисти т.е. образованието ми е съвсем друго. Ще мога ли само с тази стъпка да работя после като учител в детска градина? Ами като учител в предучилищна група в училище? Ще имам ли педагогическа правоспособност? И дали, след като вече съм учила веднъж до магистър държавна поръчка, сега трябва задължително да уча платено? Много ще съм благодарна, ако някой е наясно по тезу въпроси  bouquet

# 21
 • Мнения: 10 574
Учителска правоспособност ще имаш, разбира се. Друг е въпросът, кой ще предпочете теб, с да речем икономиката и ПУП, пред човек с бакалавърска и магистърска степени по ПУП.
ПУП за неспециалисти така и така е платена форма.

# 22
 • Мнения: 1 182
Вероятно си права, ама пък 2-ро цяло висше не знам дали искам да карам...благодаря за разясненията  bouquet
Всъщност с какъв изпит се канидатства за бакалавър и пак изнивква същият въпрос, дали може да съм държавна поръчка..? Сега ще разгледам сайта на СУ, както и най-важното дали имат задочно тази специалност.

# 23
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
nikitto,
ако запишеш и завършиш магистратура "Начална педагогика", то ще можеш да преподаваш само в начален етап и ще имаш учителски права само за от 1 до 4 клас.

Ако имаш специалност, която да преподаваш в гимназия, то ти трябва да придобиеш учителска правоспособност по конкретната ти специалност. Виж програмите на ДИУУ - там вероятно можеш да запишеш и да изкараш такава учителска правоспособност. Също така и в университетите, където се преподава твоята специалност би трябвало също да има възможност да придобиеш учителската правоспособност. Пример - моя приятелка е завършила химия и преди година записа в ХТИ именно такава програма за правоспособност. Peace

# 24
 • Мнения: 1 182
Lioness, благодаря, ще проуча въпроса. Стува ми, обаче, че по-скоро ще се преориентирам към предучлуищната педагогика т.е. ще бягам от моята си специалност, опитвайки се да имам още една алтернатива на нея ..за кризисни моменти.

# 25
 • Мнения: 1 182
Здравейте отново, аз пък с въпроси Simple Smile
Дали някой от вас има лични (или от познати) впечатления къде е по-сериозно образованието - в Югозападен университет (Благоевград) или в Пловдивски университет? От много места разбирам, че в СУ предлаганите педагогически магистратури за неспециалисти и задочно са пълна пародия, а на мен идеята ми е да уча, и като изляза в отпуска за очни да има наистина очни...Та, колебая се между двата вуза, които споменах, но има и друга дилема в ПУ предлагат предучилищна и начална педагогика в една магистратура, а в Югозападен са разделени, което разбира се накланя везните към ПУ, т.к. не съм сигурна кое направление ме привлича повече и предполагам ще разбера на практика. Но пък за Югозападен имам добри отзиви от няколко човека..Ще се радвам на отзиви и ви благодаря Simple Smile

# 26
 • Мнения: 1 788
В Плодивския университет има магистратура за неспециалисти ПУП и НУП -5семестъра.
При кандидатстване за работа се гледа кой кандидат е с по-висок ценз. Ако има кандидат с магистратура и кандидат с бакалавър, се взима този който е с магистратура,независимо каква му е специалността от бакалавърската степен. Така че учете си спокойно. Тези магистратури дават възможност  за преквалификация,ако не ти е провървяло с бакалавъската специалност. Няма никакъв смисъл да се  учи второ висше /4-5г/  ,при положение че същата специалност,че дори и с по-висока степен  може да се вземе за 2,5г.
За качеството на образование не мога да кажа. В ПУ лекциите са събота инеделя,което е много удобно за работещи.

# 27
 • Мнения: 1 182
Valian1, предполагам имаш предвид лекциие за редовното обучение? За задочното би трябвало да са очни два пъти на година. Дано се включи някой с конкрени впечатления.

# 28
 • Мнения: 1 788
Не знам да има две форми на магистратура -редовно или задочно. Магистратурата е една ,не знам как я водят редовна или задочна,но както вече казах, лекциите са в събота и неделя.Моя приятелка в момента кара такава магистратура.
По принцип всички магистратури са така-лекции в събота и неделя /говоря за ПУ,за другите вузове не знам/.

# 29
 • Мнения: 1 182
Твоята приятелка доволна ли е ? Сериозно ли е отношението на преподавателите или трябва да ги гониш, за да се появят на лекциите си? Изобщо, с какви впечатления е тя? Има ли предвидена практика в детска градина и училище? Благодаря ти за отговорите  bouquet

# 30
 • Мнения: 2
Здравейте и от мен!!!
Много ми стана интересна темата и я изчетох цялата. Сега ще ви разкажа и моят случай. Завърших през октомври Варненски Свободен Университет специалност Мениджмънт ( след дългогодишно прекъсване от моя страна по ред причини- трябваше да завърша през 2004г.). Завърших защото през годините явно ми беше дошъл акъла и вече си бях решила, че искам да запиша магистратура Педагогика. Сега на 07.07 си подадох документите в Шуменски университет и кандидатствах Иновации в Началното образование т.е. Начална педагогика и си излизаш напълно квалифициран учител след като завършиш. Има естествено ред подробности, като това например , че бакалаври , които не са завършили педагогика не могат да запишат Начална и предучилищна педагогика( аз исках такава специалност, но за жалост не става), а само начална или само предучилищна педагогика. Има редовно и задочно, на който каквото му е удобно това да запише. По принцип се учат 3 семестъра по 770 лв. са, но за такива като мен( незавършили бакалавър Педагогика) семестрите са 4 . Така, че всички които искат да запишат Педагогика да действат защото първо си сбъдват една мечта , н се изисква кой знае какви усилия след като имаш необходимото желание, и другото което си мисля, е че когато кандидатстваш за работа като учител ще кандидатстваш с дипломата за магистратурата, а не с бакалавърската( или поне така си мисля аз). Успех на всички, които ще учат независимо какво и къде.

# 31
 • Мнения: 10 574
Тези магистратури по педагогика за неспециалисти за подигравка с децата ни. Прощавайте.
А проформа образованието е абсолютно навсякъде. Не забравяйте, че преподавателите са гастролиращи звезди от ВУЗ във ВУЗ. А даскали, дето става лесно, бързо и без особен зор .... пази, боже.

# 32
 • Мнения: 1 182
Образованието ни наистина е голяма пародия, и аз се опазявам, че тези магистратури няма да са никак сериозни, и ще са подигравка не само с децата ни, ами и с решилите се да ги запишат. За СУ от записали знам, че просто е една трагедия..за тези, които наистина искат да се научат, не за гонещите дипломата. То да бяха само магистратурите, обаче. Много на ниско ниво е висшето образование в България, всъщност не само то, ами цялата ни образователна система.

# 33
 • Варна
 • Мнения: 139
Здравейте и от мен!!!
Много ми стана интересна темата и я изчетох цялата. Сега ще ви разкажа и моят случай. Завърших през октомври Варненски Свободен Университет специалност Мениджмънт ( след дългогодишно прекъсване от моя страна по ред причини- трябваше да завърша през 2004г.). Завърших защото през годините явно ми беше дошъл акъла и вече си бях решила, че искам да запиша магистратура Педагогика. Сега на 07.07 си подадох документите в Шуменски университет и кандидатствах Иновации в Началното образование т.е. Начална педагогика и си излизаш напълно квалифициран учител след като завършиш. Има естествено ред подробности, като това например , че бакалаври , които не са завършили педагогика не могат да запишат Начална и предучилищна педагогика( аз исках такава специалност, но за жалост не става), а само начална или само предучилищна педагогика. Има редовно и задочно, на който каквото му е удобно това да запише. По принцип се учат 3 семестъра по 770 лв. са, но за такива като мен( незавършили бакалавър Педагогика) семестрите са 4 . Така, че всички които искат да запишат Педагогика да действат защото първо си сбъдват една мечта , н се изисква кой знае какви усилия след като имаш необходимото желание, и другото което си мисля, е че когато кандидатстваш за работа като учител ще кандидатстваш с дипломата за магистратурата, а не с бакалавърската( или поне така си мисля аз). Успех на всички, които ще учат независимо какво и къде.

Не знам за теб, но и аз кандидатствах в Шуменския университет в в специалност ПУНУП Иновации в началното образование, магистратура 4 семестъра, задочно, даже вчера се записах. Бакалавър съм  по химия с педагогическа правоспособност също от Шуменския университет. И аз минах в графата други специалности, въпреки, че имам завършена педагогика. Таксата ми обаче е 550 лева.

# 34
 • Мнения: 2 899
Тези магистратури по педагогика за неспециалисти за подигравка с децата ни. Прощавайте.
А проформа образованието е абсолютно навсякъде. Не забравяйте, че преподавателите са гастролиращи звезди от ВУЗ във ВУЗ. А даскали, дето става лесно, бързо и без особен зор .... пази, боже.

Абсолютно права си.

................ и другото което си мисля, е че когато кандидатстваш за работа като учител ще кандидатстваш с дипломата за магистратурата, а не с бакалавърската( или поне така си мисля аз).

Никой не се интересува дали си бакалавър или магистър. Изискването за заемане на длъжността е висше образование. Обаче всеки директор ще гледа къде и как си завършила, какъв опит имаш.
За мен тия магистратури, дето за 3-4 семестъра задочно ставаш учител, да ме прощаваш, но са колкото да ти вземат парите.

# 35
 • Варна
 • Мнения: 139
Аз съм учителка с бакалавърска  степен редовно обучение. Искам да ви кажа, че в България е много трудно за учителите в прогимназиален (5-8 клас) и гимназиален курс (8-12 клас) да си попълнят норматива особено в училища в малки населени места. За пример мога да ви дам норматива за природни науки е 684 часа на година, Химия в 7 клас е 51 часа на година, 8 клас 51 часа; биология 7 клас 64 часа годишно, 8 клас 64 часа; физика 51 часа годишно в 7 клас, в 8 51 часа годишно. Ако работите в малко училище в някое село например и можете да преподавате и по 3-те предмета и има само по 1 паралелка това прави 332 часа годишно, а останалите..? Аз лично не знам да има университет, в който да можеш да вземеш повече от 2 специалности. За това и повечето учители искат да се преквалифицират и да имат по още няколко специалности, за да могат да си вземат "социалните" заплати. Знаете ли колко е заплатата на един младши учител 530 лева, на един старши учител е 560 лева, естествено има и клас за прослужено време по 1% на година, големи отпуски от 48 дни, но те не могат да компенсират стреса, на който един учител е подложен ежедневно. Да си учител в България това означава да си мъченик и светец, това е мисия и призвание. За това, че не се става учител нито за 4 семестъра нито за 4 години, нито на 40, ако не го носиш в себе си.

# 36
 • Мнения: 1 788
Подкрепям напълно горното мнение. Учител се става,ако имаш мотивация и ако ти идва от вътре,без значение дали си учил 4 семестъра магистратура или 4 години за бакалавър. Познавам хора,които са учили по 4г и за нищо не стават. Те и самите се отказват,защото ако не ти идва отвътре ,не се издържа на напрежението ,шума и натоварването.А заплатата е направо смешна на фона на отговорността и ангажираността,защото учителската работа въобще не свършва с шестте часа в училище или ДГ.
Така че,който има желание да работи-нека учи,който няма желание ,просто да не си губи времето.

# 37
 • Мнения: 2 899
Подкрепям напълно горното мнение. Учител се става,ако имаш мотивация и ако ти идва от вътре,без значение дали си учил 4 семестъра магистратура или 4 години за бакалавър. Познавам хора,които са учили по 4г и за нищо не стават.

Съгласна съм.Но нека  не подценяваме и необходимата научна и методическа подготовка.

# 38
 • Варна
 • Мнения: 139
Подкрепям напълно горното мнение. Учител се става,ако имаш мотивация и ако ти идва от вътре,без значение дали си учил 4 семестъра магистратура или 4 години за бакалавър. Познавам хора,които са учили по 4г и за нищо не стават.

Съгласна съм.Но нека  не подценяваме и необходимата научна и методическа подготовка.

И аз съм съгласна, че  трябва да има подготовка, но през 4 години, през които учих ми дадоха повече теоретична подготовка. А тя няма нищо общо с действителността, с която се сблъскваш в класната стая. Ако нямаше толкова много предмети, които да изучаваме, а повече практическа подготовка в реална обстановка (а не само 1 месец преддипломен стаж в училище) нещата ще са коренно различни. Така че като заключение мога да кажа, че поне по време на магистратурата изучаваните предмети са значително по малко на брой и основно методики. Не съм запозната дали има стаж по училищата, но дори и да няма така или иначе, ако си решил да се реализираш в тази сфера ще влезеш в час и ще намериш своя подход, а не заучения и повлиян от преподавателите ти.

# 39
 • Мнения: 1 715
записвам се да следя темата  Simple Smile
И аз се интересувам от магистратура "Начална педагогика" в Благоевград!

# 40
 • Мнения: 1
Обикновено магистратура педагогика се кара, за да добиеш педагогическа правоспособност за това, което ти е бакалавъра. При теб, за да преподаваш някоя икономическа дисциплина в ТГ примерно. Не знам какво предимство можеш да имаш при кандидатстване за работа пред тези, които са завършили педагогика в бакалавъра. Rolling Eyes Защо не го започнеш редовно или задочно, като второ висше?
Напротив,магистратурата ти се води като втора специалност и има ПНУП за специалности от други направления. В момента и аз уча икономика,но искам магистратурата ми да е ПНУП така,че съм се интересувала и съм питала дори преподавателите си !

# 41
 • Мнения: 12
Здравейте!
Аз също имам един въпрос може ли ОКС професионален бакалавър да кандидатства за магистратура в друго направление различно от това което е завършил? например професионален бакалавър по химични технологии да кандидатства за начален учител
благодаря предварително ако има някой които се е сблъсквал с този вариянт нека пише

# 42
 • Бургас
 • Мнения: 641
Има такава възможност. Обявено е в справочниците, можеш да питаш и в учебен отдел. При подготвяне на учебния план ръководителите катедри отбелязват в документите специалности с кой шифър могат или не мога да кандидатстват.

# 43
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
Аз също имам един въпрос може ли ОКС професионален бакалавър да кандидатства за магистратура в друго направление различно от това което е завършил?
Може. Прочети ми предишните постове в темата.  Flutter
А ако имаш такива намерения - ориентирай се, че поне в СУ сроковете за подаване на документи са септември-октомври.

# 44
 • Мнения: 12
Благодаря за отговора все пак ще питам и в университета дано да стане Simple Smile , че иначе ще трябва да записвам на ново 4 години магистратура

# 45
 • Мнения: 60
Здравейте,
някой има ли опит с кандидатстване след колеж, ще завърша маркетинг професионален бакалавър догодина и искам да запиша начална и предучилищна педагогика. Знам , че след колеж трябва да бъде магистратурата в същото направление , но възможно ли е да е в друга насока?

# 46
 • Мнения: 12
Здравейте,
някой има ли опит с кандидатстване след колеж, ще завърша маркетинг професионален бакалавър догодина и искам да запиша начална и предучилищна педагогика. Знам , че след колеж трябва да бъде магистратурата в същото направление , но възможно ли е да е в друга насока?
[/qu   

Къде искаш да кандидатстваш в кой университет?

# 47
 • Мнения: 60
Здравейте,
уча във Велико Търново искам да продължа в университета там, най - удобно и близо ми е.

# 48
 • Мнения: 1
Магистър съм по икономика и тази година записах магистратура ПНУП друго направление 4 семестъра 550 лв във Великотърновския университет.Щом системата го позволява защо да не опита човек,когато има финансовата възможност и мотивацията да го направи.Сега чакам датите за очни и ще видя как вървят нещата.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2014, 16:05 от BARZINOVA@mail.bg

# 49
 • Мнения: 39
Здравейте,
Знаете ли в кой ВУЗ има магистратура ПНУП за неспециалисти, но РЕДОВНО ОБУЧЕНИЕ.
На мен ПУ-то ми е най-удобно, но там имат само задочна форма.
Интересува ме също и колко от времето ти ангажира тази РЕДОВНА ФОРМА, защото по време на първата ми магистратура бях задочно, но трябваше да посещаваме занятия също толкова време, колкото и колегите от специалностите от редовното обучение. Т.е. И двете форми се посещаваха почти всяка събота и неделя. До колкото знам и сега е така!

# 50
 • Мнения: 10 574
Разбирам тънката ти мисъл за близо трите хиляди, които дава държавата на редовните студенти и докторанти и ми става адски противно. Прощавай.

# 51
 • Мнения: 39
Разбирам тънката ти мисъл за близо трите хиляди, които дава държавата на редовните студенти и докторанти и ми става адски противно. Прощавай.

Защо, предпочиташ ти да ми платиш семестриалните такси, за да не "ощетявам " държавата ли?

На мен пък ми ставаше хипер противно, когато ние от задочната форма полагахме двойно повече усилия от колегите в редовна форма,(защото учехме две години, а те само една) но не получвахме техните привилегии.

А сега към добронамерените. Взех номера на педагогическия факултет на ЮЗУ, защото разбрах, че там предлагат и двете форми на обучение, но за сега не мога да се свържа с тях. Ако успея ще пиша за тези, който се интересуват.
Ако някой друг знае вече (от опит) как протичат занятията на магистратурите редовно обучение там ще се радвам да сподели  Hug

# 52
 • Мнения: 513
  Никак не ми се вижда редно,  да се дава възможност за кандидатстване магистратура ПНУП, при положение, че бакалавъра е съвсем различен. Ясно е, че университетите го правят за пари, но ми е чудно кандидатстващите защо го правят. За мен това е все едно да си учил 5 години икономика и след това да искаш да станеш зъболекар и  естествено си го завършваш, щото държавата го позволява и то който не се е хванал- той не е завършил и ... после какво!? Какво се случва? Имаше една приказака '' Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар''
 Не знам, но това, което смятате да работите след това е от голяма отговорност и си трябва подготовка. Иначе съм съгласна, че студентите задочно обучение учат много повече от редовните,много повече усилия и старание влагат, подготвят се за много кратко време,но за някои специалности (като тази) извинете, но трябва да се започне отначало.

# 53
 • Мнения: 10 574
Абсолютно съм съгласна и съм го споделяла нееднократно в темата.
И ако вземем, че СУ е ВУЗ-ът с най-сериозно отношение към преподаването, то съдейки по пародията там, що се отнася до магистратурата за неспециалисти по ПУП и НУП, то представям си какво е в другите ВУЗ-ове.
По 300 магистри неспециалисти от двете специалности излизат всяка година, конкурирайки се на пазара на труда с още 300 професионални бакалаври, част от които продължават и в магистърска степен.
За мен тези магистратури са подигравка със специалността, грозно, печалбарско отношение от страна на университети и подигравка с децата ни! Учил пет години икономика, археология, история, екология и четири семестъра предава готови копипейстнати от нета курсови работи и става учител! Срамота!

Разбирам тънката ти мисъл за близо трите хиляди, които дава държавата на редовните студенти и докторанти и ми става адски противно. Прощавай.
Защо, предпочиташ ти да ми платиш семестриалните такси, за да не "ощетявам " държавата ли?

О, я стига! С новородено ще си най-съвестната студентка-редовничка. Хих.

# 54
 • Мнения: 513
 Очаквам в най- скоро време възможност и за дистанционна форма на обучение   Crazy
Догодина ще трябва да дам дъщеря си на ясла, после пък на градина и 100 пъти предпочитам учителят да е бакалавър, отколкото ''магистър''

# 55
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
Абсолютно съм съгласна и съм го споделяла нееднократно в темата.
Направо си го зациклила, щото и на втора, и на трета, и на четвърта страница едно и също си пишеш... И ако през април месец си подметнала нещо не толкова крайно, то сега вече си се лашнала направо. И за да не звучи поста ми като някакво голословно блудство, нека да вметна:

 - учителска правоспособност в България се взима даже за няколко месеца. От неспециалисти, които изкарват едно курсче и стават учители по някаква специалност, за която са учили 4-5 години. ШОК (за теб).Справка : http://diuu.bg/training-diuu/diuu-courses/one-year-teaching-qualification/

 - учител по специализиран предмет в университетите се става ако учиш само допълнителен модул, без да е нужно да специализираш. Моя близка изкара педагогическа правоспособност по химия само с явяване на 3-4 индивидуални изпита и писане на 2-3 реферата. И това е ШОК.

 - магистър по ПУП и НУП, поне в СУ, се става не за 4 семестърчета и 2-3 копипейста, а след детайлно изучаване на всички дидактики, необходими на началния учител. Дидактиките по тези предмети се преподават от същите преподаватели, по същите учебни материали и учебници, изпитите са върху един и същи материал - какъвто за бакалаври, такъв и за магистри-неспециалисти. Има и много допълнителни модули освен дидактиките, които се изучават. Има и един сериозен пропуск в тези учебни програми - не се изучава никаква психология, което за неспециалистите е сериозен проблем. Проблем, който се компенсира обаче. Другият сериозен проблем е липсата на практика, но като се има предвид, че практиката на специалистите е сведена предимно до налюдение, също не е кошмарно страшно да се пропусне. И бакалаврите-специалисти и магистрите-неспециалисти завършват с държавен изпит, а сигурно знаеш, че държавният изпит е стандарт  Wink. Т.е. дипломата не се подарява, а се защитава.

И така, за да ти дам контрапункт на твоите крайности, ще доразвия по-горе написаното от друг. Учител е призвание. И след 20 години бакалавърски програми, ако си негоден за учител, копипествал си курсовите си работи, пропускал си лекции, щото си работил, или те е мързяло, или ранното лягане след поредната диско-лайф-найт-флайт-нощ ти е попречила да идеш на лекции, НЯМА да те направят не само учител, но и никакъв. Ще излезеш от университета с лузърски нагласи, че по-добре да продаваш парфюми на Ситняково за 650 лева, отколкото да се занимаваш "с некви идиотчета, при тва дваесеипет у клас за петстин леа". Направи си емпирично проучване колко от завършващите бакалаври са точно с тази нагласа. Wink
В същото време, ако един човек се е мотивирал да си смени професията на някакъв късен етап в живота си, то не е нужно да гадаеш, че всички отделени средства, време, усилия и още куп съпътстващи подробности, са преодолени благодарение на много важен стимул - ЖЕЛАНИЕТО.

Познавам  магистри-неспециалисти, които са се реализирали като изключително компетентни учители. Поверила съм си обучението на едното ми дете точно на такъв човек и му ценя качествата изключително много. Познавам и много бакалаври и магистри - специалисти,  чието невежество, непукизъм, застой в професионалното развитие и още куп други негативи, ги правят даже опасни за цели паралелки, защото осакатяват  с некадърния си труд десетки деца.

Мога много да пиша  за пропуските и на едната и на другата учебна програма - за специалисти и неспециалисти, доста добре съм запозната. Но в един момент образованието и дипломата отиват в шкафа, а пред децата заства личността Учител. Този, който трябва да има дарбата да работи с деца, да спечели уважението им, да постигне взаимно разбирателство с всяка малка личност и така заедно да вървят по пътя на учението. Другият "мотор" за всяка професия, но особено важна за учителската, е ученето през целия живот. Далеч по-важно ми е учителят на моите деца да не спира да се квалифицира, да учи и да е в крак с най-новите методи на работа, отколкото да се успокоявам, че видиш ли е учил цели 4 години в университет през далечната `82. Тези качества правят един човек учител, не дипломата му. 

# 56
 • Мнения: 10 574
Кога си учила магистратура по ПУП в СУ за неспециалисти и в кой семестър от точно четирите, защото те са четири, пише го и в презентацията на програмата на сайта на ФНПП, обади се и питай проф. Баева, се преподават дидактически дисциплини?
Последният семестър на първи курс лекциите са били 9 дни ( девет) и са изучавани пет предмета http://www.fnpp.uni-sofia.bg/Razpisi/M_2013_2014/Z/PP_ns_I.pdf
Дали има нужда да питам как? На бас, че са прерисували пентаминото на проф. Лалчев! Първият беше същото, програмата е видна. Предните години пак. Нагоре в курсовете им става още по-рехаво. А изпитите са точно копи пейст на теми и разработки от нета и нито се проверяват, нито се четат, защото преподаватели са споделяли неколкократно, че им е писнало да четат една и съща тема, предадена в десет различни папки. Една Весела Гюрова държи на вложен индивидуализъм и прочит на нещо. А да, и Пенева и Пенев.
Държавен изпит! Това май е единственият изпит, за които неспециалистките са се напънали да поучат.

Да сравняваш общообразователните предмети с ПУП и НУП, е еквивалентно да сравняваш слънцето с луната. Да, и двата са небесни обекти, но приликите свършват до тук.

Да си учител е призвание, но изисква теория и практика. Жените, защото повечето ПУП и НУП неспециалисти са жени на възраст, теорията така и не я разбират, защото не я учат.

# 57
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
Даваш пример с ПУП, говориш генерално за НУП  Outta Joint? Споделяш такива категорични оценки сякаш си неизменна част от студентските потоци във ФНПП през последните четири-пет петилетки, при това във всичките му катедри?
Учила си и ПУП и НУП за неспециалисти и искаш да споделиш своя личен опит колко безнадеждно е положението ??? #Crazy Ти самата си неспециалист??

И сега като разкажеш, че не си, но ...
 ooooh!
 

# 58
 • Мнения: 442
Разбира се, че е важно да имаш призвание, да си взел съзнателен избор и да учиш с желание, но задължително условие е и да си добре подготвен. Никой родител не би могъл да е спокоен, ако учителят, на когото е поверил детето си, няма добра подготовка. Това са две задължителни условия. Като оставим всичко останало настрана, основна цел е доброто обучение, което няма как да се случи само с желание.
Каквото и да си говорим, според мен 4 семестъра са недостатъчни. Не съм запозната с това как протича програмата, но не мога да си представя такава професия, към която хората (с пълно право) имат много изисквания и очаквания, да позволява кратка подготовка.

Иначе съм съгласна, че дори да си завършил ''бакалавър'', това не те прави задължително добър учител.
Но подготовката в никакъв случай не трябва да бъде подценявана.
Надявам се все пак да съм в грешна посока и това обучение да е достатъчно.

# 59
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
Като оставим всичко останало настрана, основна цел е доброто обучение, което няма как да се случи само с желание.

Каквото и да си говорим, според мен 4 семестъра са недостатъчни. Не съм запозната с това как протича програмата, но ...

Доброто обучение се случва само и единствено, когато има желание у човек  Peace и примери може да си даде всеки. Не живеем в миналия век, за да се притеснява някой, че видиш ли, ако лекцията не е прочетена от доцента в университета, то край - нищо не би могло да бъде научено. Напротив, достъпът до информация благодарение на интернет, дава възможност именно на всеки с желание  да доразвие себе си като специалист, да бъде в крак с новостите и да бъде добър в своята област. Това правило важи и за всички редовни студенти, голяма часто от които пропускат лекции, за да ходят на работа, или си гледат бебето в къщи, или си спестяват скуката из университетските аудитории, защото за жалост има преподаватели, които си четат преписани и преснимани записки от преди 20 години.

Виж интензивността на тези 4 семестъра, брой кредити, изучени предмети. Дидактиките в НУП задължително завършват с изпит, малка част от предметите само с курсова работа, която се защитава. Магистрите неспециалисти излизат със солидни знания. Естествено, само тези, които са учили с желание и интерес и с идеята, че ще трябва да са конкурентни с колегите си в училище.

А това колко добър учител можеш да бъдеш, зависи не чак толкова от това какво си учил преди 5-10-15-20-25 години в университета. Защото, тези, които са учили преди 10 години примерно, са имали щастието да забравят 95% от академичните си знания от студентския период. А тези, които са учили преди 20 години, ако не са си опреснили знанията за методите на работа, са направо аутсайдери в професията.

Виждам, че влизат доста хора тук, с идеята да учат тази магистратура и аз лично ги окуражавам.  Peace

П.п. само да вметна, че в СУ има и СДК ( следдипломна квалификация) ПУП и НУП, които дават същата учителска правоспособност след обучение само от 1 година.  Whistling

# 60
 • Мнения: 10 574
Виж, Lioness, ясно съм писала какво се учи, как се учи и че всъщност нищо не се учи. Ти държиш на обратното и че едва ли не магистрите-неспециалистни, излизате с повече знания от професионалните бакалаври и магистри. Не, не е вярно. Не може и да бъде вярно, дори и само предвид, че инак осем семестъра редовно са сведени до четири. И то задочно. НУП са с малко повече дни за очни, ПУП са трагедия- по девет-десет дни, събрали по пет предмета. А изпитите са следобед в деня на лекциите. Коментар?
И да въртиш очи, и да използваш милион емотикони, и да ми задаваш меко казано тъпи въпроси, моята позиция и опит са такива- в магистратурите за неспециалисти в СУ по ПУП и НУП нищо не се учи!

Колко добър учител си, вярно, доказва го практиката, но когато се опре и на теория. Не сме във времето на Рада Госпожина, та научавайки се да пишем, четем, смятаме до сто и познаваме посоките на света да ставаме учители.

Реализацията е въпрос на локация, а в столицата и на връзки. Не твърдя, че няма завършили ПУП и НУП за неспециалисти, които са прекрасни преподаватели. Има. Познавам мнозина такива. Но друга, уви, голяма част използват двете магистратури  от четири семестъра за лесна преквалификация. И в това няма нищо лошо, ако поне бяха в редовна форма.

Със здраве!

# 61
 • Мнения: 7
Здравейте, искам да попитам нещо относно магистратура във ВТУ. Аз съм завършила бакалавър и магистър - икономика в гр.Свищов, след това записах Икономическа педагогика отново във Свищов с правоспособност учител и сега искам да запиша магистратура в ВТУ. Дали мога? Ще ми бъде много приятно да намеря някой  и да се запознаем.

# 62
 • Мнения: 7
Магистър съм по икономика и тази година записах магистратура ПНУП друго направление 4 семестъра 550 лв във Великотърновския университет.Щом системата го позволява защо да не опита човек,когато има финансовата възможност и мотивацията да го направи.Сега чакам датите за очни и ще видя как вървят нещата.

Здравей, къде си завършила икономика - магистър? Каква специалност избра сега?

# 63
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
Виж, Lioness, ясно съм писала какво се учи, как се учи и че всъщност нищо не се учи. Ти държиш на обратното и че едва ли не магистрите-неспециалистни, излизате с повече знания от професионалните бакалаври и магистри...

Със здраве!

Истината е точно там - "плява" и неучене има и сред редовно учещите и сред задочиците. "Метър" се минава в университета постоянно и го правят точно онези, влезли да "искарат вишу", а го допускат много преподаватели, заради които смисъла и престижа на висшето образование са отишли на кино . Но си има и съвестни хора, чиято амбиция ги води силно напред и нагоре и това, в комбинация с малко умствен потенциал постига успехи.
И не, категорично ученето не се измерва с "два-четири"семестъра, а с кредити, брой взети дисциплини, обем на материала. Няма разлика в учебния материал, който се изисква като ниво знания за изпит. Да, може да е преподадена една дисциплина за 32 часа за 4 дни, а не за цял семестър, разхъврляна по 2 часа-седмично, но това е смисъла на задочната форма - човек да се досамоподготви в удобно за него време.
Примем, че не си учила нито ПУП, нито НУП неспециалисти, но говориш от нечии впечатления. Няма лошо да изкажеш лично мнение, което не отговаря много на действителността, защото все пак това е форум. Важното е това да стане ясно на четящите, щото вероятно сред тях ще има и доста амбициозни хора, които са решили да променят професионалните си възгледи и реализация. И съм сигурна, че ще го направят успешно и ще влезат и в моята, и в твоята графа "добър учител". На тези, на които се ядосваш, че са влезли тази магистратура, за да се докопат до диплома, повярвай- реализацията им после е невъзможна и немислима.

   bouquet  bouquet bouquet (няма да слагам Rolling Eyes)

# 64
 • Мнения: 7
Здравейте отново, има ли някой записал магистратура педагогика за тази година?

# 65
# 66
 • Мнения: 1 182
охх как се изнервих с персонала на СУ, не е истина..Звъня аз за информация за магистратурата по НУП за неспециалисти, задочно. Преди месец нищичко не знаеха, та ме препратиха за септември, когато всичко щяло да е вече ясно...График на очните-не, не се знае. Учебен план - не, нямат. Учебен план от миналата година-хмм, не, нямало как да видя. Тази година щял да е нов, току що гласуван (през юли), и не е достигнал още до нея. А до някой колега- ми неее. Ама аз искам да ги видя тези неща, за да реша информирано искам ли, не искам ли да се запиша. Е, няма как, като се запишете. Психология учи ли се - ми не знам. А практика има ли? До сега не е имало, сега не знае ще има ли, няма ли. Уау, полудях. Предполагам, знаят само колко им е таксата. Абе много зле в този университет, бе. И до госпожата стигнах след разговори с други нейни колеги във въпросния факултет. Sad Мръннн, то ако ще е така, не виждам много смисъл.

# 67
 • Мнения: 10 574
Ама, моля те, не четеш ли,  nikitto, каква драма се заформи, защото минала през ФНПП имах смелостта да кажа, че тези са пълна смешка и то в бакалавърския им вариант, а магистратурите за неспециалисти са достойни за лауреати?

# 68
 • Мнения: 1 182
Чета, чета..Sad( Въпросът е, че аз наистина искам да го уча, а ми е предварително ясно, че ще си изхвърля парите, сигурно и на очни няма да дойдат преподавателите..Дайте ми отзиви за Пловдивския иниверситет и за Югозападен, моля..Може там да е по-добре, макар че ми се вижда нелепо да пътувам, като уж има къде да се учи тук в уж много реномиран университет.

# 69
 • Мнения: 10 574
Смяташ, че другаде е различно?
Ти винаги могеш да учиш. Не ти пречи за си съвестна, да си купиш всички учебници, да си пишеш истински курсови работи, да четеш допълнителна литература.

# 70
 • Мнения: 1 182
Това е така, ама пък да няма и една седмица практика, не е ли безумно това? А за Югозападния съм чувала, че специално педагогиките им са на добро ниво, но знам ли дали е вярно.

# 71
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
nikitto, за огромно съжаление инспектор - НУП е личност, която буди отвращение у всеки, който е имал досег с нея. Винаги прави забележки на всеки, винаги е в много лошо настроение, винаги те праща в 6. глуха ако я потърсиш за информация. Спестявам й името, но ...това е положението за съжаление. Един кисел човек, недоволен и заядлив, който ВЪОБЩЕ не му е там мястото.
Разпис на занятията можеш да видиш актуалните към момента тук (за втори курс, трети семестър, магистри-неспециалисти) - http://www.fnpp.uni-sofia.bg/Razpisi/M_2013_2014/Z/NUP.pdf, а по принцип ако искаш да разгледаш учебни планове и програми - http://www.fnpp.uni-sofia.bg/Razpisi/menu.htm, естествено, че ги има и са качени, но ... Sick.
Ако искаш да се запознаеш с новата учебна програма, която вероятно е претърпяла промени, то запиши си среща с ръководител катедра НУП - доц. Цанев, всеки вторник има приемно време. Той ще ти даде съвсем точна и актуална информация.

# 72
 • Мнения: 318
Записвам се и аз в темата.Още се колебая дали да си подам документите.Прочетох темата и се разочаровах не само от това което е в действителност университета, а и от моите очаквания.
Аз имам икономическо образование, но много искам запика педагогика и да се развивам в тази насока.
Имам още малко време да го реша...

# 73
 • Мнения: 1 182
Lioness, благодаря за информацията  bouquet

# 74
 • Мнения: 1
Здравейте!
Аз отивам утре да си подам документите . Завършила  съм ВМГИ-София през далечната 1989 г. Минен инженер съм- това е професията на баща ми, но с нея нямам никаква перспектива, а да не говорим за желание за работа. Сега работя съвсем друго.
Моята майка беше начална учителка с над 40 години трудов стаж. Била съм свидетел на нейното ежедневие. И след толкова много години , мога да кажа ,че това е моето призвание - децата.Трябва да ти идва отвътре! Затова, който го има желанието и е убеден в успеха си с новата си професия да учи !

# 75
 • Мнения: 6
И аз се чудя къде да запиша в ПУ или в ЮЗО много ще се радвам да се вкючи някой с информация,къде мога да получа по доброто от към информация и практика? Благодаря предварително!

# 76
 • Мнения: 1 715
Здрaвйте, aз бях писaлa по-рaно, но никой не ми отговори, тa сегa имaм ново питaне. След кaто съм зaвършилa "Финaнсое мениджмънт" могa ли дa получa нвкaквa учителскa прaвоспособност . Интересувa ме по-точно зa нaчaлен учител.

# 77
 • Мнения: 10 574
Не!
Не и без да си учила поне магистратура НУП за неспециалисти.

# 78
 • Мнения: 1 788
За начален учител-магистратура НУП за неспециалисти, 5 семестъра (поне в ПУ е толкова,за другите ВУЗ-ове не знам). Това е пътят.

# 79
 • Мнения: 2
Магистратурата  за неспециалисти в Пловдивския университет (Нова сграда ;булевард България ) е "Предучилищна и начална училищна педагогика "(5 семестъра за бакалаври от всички направления и 6 семестъра за професионални бакалаври т.е тези , които са завършили колеж). Ако някой го интересува нещо туко-що се връщам от там Simple Smile

# 80
 • Мнения: 6
Jewellery  и аз миналия ден подадох документи за тази специалност,ще се радвам да се запознаем.Имам въпрос знаеш ли дали изобщо дипломата ,която ще вземем ще  ни върши работа,след като нямам завършен  бакалавър -педагог? Ти от Пловдив ли си ?И имаш ли познати ,които са завършили това,знаеш ли някакви отзиви?

# 81
 • Мнения: 21
Здравейте! Аз също подадох документи и ще се радвам да се запознаем Simple Smile Моята форма на обучение също е 5 семестъра Simple Smile  Peace

# 82
 • Мнения: 6

redrouse  Приятно ми е да се запознаем казвам се Добринка Маркова и съм от Широка лъка .Завършила съм бакалавър в Аграрен университет през 2011 година. А ти ?

# 83
 • Мнения: 21
Здравей и на мен ми е приятно.  Казвом се Теодора и тзи година завърших варненския. Как си намерихме само ...Simple Smileаз съм от Пловдив,но от няколко години живея в Чепеларе хихх близо си ми Simple Smile Извинявам се за правописа, но пиша от тел.

# 84
 • Мнения: 6
а да бе верно ква случайност само ,аз съм завършила туризма в Чепеларе Simple Smile Дано да имаме късмет да ни приемат ще си помагаме ,може и да пътуваме заедно Simple Smile ще следя темата  пишете,който е приет Simple Smile ако искаш намери ме в фейсбук Dobrinka D.Markova

# 85
 • Мнения: 7
здравейте, има ли някой записал във ВТУ Начална и предучилищна педагогика?

# 86
 • Мнения: 2
fenka_d i redrouse Момичета , аз почти размислих,тъй като през цялото това време си мислех ,че задочната форма на магистратурите е както при задочното обучение т.е един месец лекции , на другия изпити и така (поне така ми бяха обяснявали мои колеги).След като си подадох вече документите ми хрумна да попитам за всеки случай и се оказа ,че и задочната форма ,( както  редовната) е събота и неделя.На следващия ми въпрос колко съботи и недели ,ще продължи обучението ми отговориха ,че всичко ще се знае ,но когато започне магистратурата Simple Smile И така по моя преценка редовните маг.програми са през цялата учебна година само събота и неделя.Задочната би трябвало да е по кратка ? Вие знаете ли нещо ,момичета??

# 87
 • Бургас
 • Мнения: 641
Конкретно могат да ти отговорят само в катедрата, учебен отдел не ги решават тези неща. В някои катедри се съобразяват със студентите - или няколко съботи и недели или 3 седмици плътно (примерно) - зависи от общия брой часове, които трябва да се вземат.

# 88
 • Мнения: 21
Е не мисля,че ще е всяка събота и неделя ... Аз не попитах... 

# 89
 • Мнения: 6
На мен ми казаха че лекциите ще са само събота и неделя,но незнам в продължение на колко време? Това е малко неудобно за пътуващите,може и да се окаже нещо друго? Някой дали знае- Задължителни ли са посещенията редовно? Thinking Thinking Thinking

# 90
 • Мнения: 10
Здравейте, радвам се че открих темата, тъй като и аз се вълнувам от въпроса за магистратура НУП .Сега съм на 28 години завършила и реализирана в съвсем друга сфера, защото преди 10 години когато трябваше да решавам какво да следвам , педагога записваха по- слабите ученици, които не ги приемаха "по- перспективни" специалности.Тъй като бях отлична ученичка от мен се очакваше да следвам нещо, което е престижно,перспективно и доходоносно, а не да си пропилявам "потенциала" с не дотам такавата учителска професия.И така завърших и до преди да изляза в майчинство работих в сфера в която, повече не желая.Въпреки, че  ми е добре платена професията, не се чувствам добре, не ми е интересно и след майчинството реших да не се връщам, а да се насоча именно към моята стара тръпка.За щастие мъжът ми ме подкрепя и вече имаме  възможност да си позволя  да работя това което ми харесва.Изчетох мненията дотук и съмненията на потребители относно педагогическите способности на завършили магистратура задочно, спрямо тези на бакалавър редовно обучение.Както вече споменах от моите съученици педагогика записваха, тези които  бяха  по - слаби ученици и не се справиха добре на приемния изпит или бала не им достигаше за друга специалност( за педагогика приемаха с по- нисък бал), повечето записваха , само за да се закачат да имат "висше". От тази гледна точка не смятам, че такива като въпросните мои съученици завършили бакалавър редовна форма на обучение, биха ми били някаква конкуренция ( да не говорим на по - добро интелектуално или професионално ниво). Разбира се важна  е теоретичната подготовка, която се получава в университета, но много по- важни са интелекта, грамотността и желанието да учиш и да се развиваш.
Ще следя за отзиви за Софийския университет, той ми е най - удобен, тъй като живея в София ,но не изключвам и други варианти.

# 91
 • Мнения: 1 715
Здрaвейте, aз ще ви кaжa когa протичaт лекциите. Зaвършилa съм преди няколко години ПУ-то, мaгистър, редовно, сaмо че икономическa специaлност. Лекциите зaпочнaхa средaтa нa ноември месец, всякa съботa и неделя и приключихa след коледa. Изпитите зaпочнaхa м.февруaри, пaк съботa и неделя. Провеждaнето нa другите мaгистърски прогрaми не се рaзличaвa от тaзи. Присъствието не е зaфължително, но след товa изпитa се взимa трудно, зaщото нa лекциите лекторa преподaвa точно товa, което изисквa дa бъде нaписaно и нa изпитa.

Мен ме интересувa педaгогикaтa кaк е, т.е лекции, изпити, кaто цяло.

# 92
 • UK
 • Мнения: 3 965
Я да попитам и аз, завършила съм филологически факултет с учителска правоспособност, учила съм педагодики, стажувала съм 3 месеца и т.н., имам право да преподавам в 5-12 клас, това специалист или неспециалист ме прави, ако искам да запиша ПУП?
В дипломата пише филилогически факултет, направление педагодика, квалификация учител.

Последна редакция: пн, 06 окт 2014, 17:42 от dejie

# 93
 • Бургас
 • Мнения: 641
Виж си шифъра на специалността. Това го определя съответния ръководител катедра, който подготвя документите за акредитация. Там са изброени шифрите на специалности, които се водят специалисти (т.е. учат по-малко). Понякога и в учебен отдел не предоставят тази информация (не че не разполагат с документите)

# 94
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
... това специалист или неспециалист ме прави, ако искам да запиша ПУП?
Със сигурност - "неспециалист". Единствените "специалисти" са тези, които са завършили бакалавър ПУП (в твоя случай) и продължават към следваща степен. Това - ако искаш да запишеш магистратура. За СДК може и да те приравнят като "специалист" и да учиш само 1 година.

karina_o1, окуражавам те смело да запишеш НУП в СУ.  Wink И освен всичко - сега е момента е да се запишеш.

# 95
 • Мнения: 1 715
Подaлите документи в ПУ кaкво стaнa - приехa ли ви? Когa зaпочвaте?
Знaете ли дaли имa прием и през февруaри или е сaмо веднъж - през октомври?

# 96
 • Варна
 • Мнения: 3 571
Аз се чудя нас психолозите защо ни приравняват към неспециалисти, когато в цялото ни обучение баха заложени сума ти педагогики. newsm78

# 97
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 973
Психолози, социални педагози, специални педагози и други педагози - всички са НЕспециалисти, защото за 4 години не са учили нито една от дидактиките. Реално учебната програма за неспециалисти включва 8 дидактически дисциплини, докато магистратура за специалисти е с по-тясно насока и не включва дидактики (които са материал за изучаване в бакалаварската степен).  Mr. Green
Или неспециалистите стават специалисти, а специалистите стават по-тесни специалисти  Wink.

# 98
 • Мнения: 39
Здравейте, радвам се че открих темата, тъй като и аз се вълнувам от въпроса за магистратура НУП .Сега съм на 28 години завършила и реализирана в съвсем друга сфера, защото преди 10 години когато трябваше да решавам какво да следвам , педагога записваха по- слабите ученици, които не ги приемаха "по- перспективни" специалности.Тъй като бях отлична ученичка от мен се очакваше да следвам нещо, което е престижно,перспективно и доходоносно, а не да си пропилявам "потенциала" с не дотам такавата учителска професия.И така завърших и до преди да изляза в майчинство работих в сфера в която, повече не желая.Въпреки, че  ми е добре платена професията, не се чувствам добре, не ми е интересно и след майчинството реших да не се връщам, а да се насоча именно към моята стара тръпка.За щастие мъжът ми ме подкрепя и вече имаме  възможност да си позволя  да работя това което ми харесва.Изчетох мненията дотук и съмненията на потребители относно педагогическите способности на завършили магистратура задочно, спрямо тези на бакалавър редовно обучение.Както вече споменах от моите съученици педагогика записваха, тези които  бяха  по - слаби ученици и не се справиха добре на приемния изпит или бала не им достигаше за друга специалност( за педагогика приемаха с по- нисък бал), повечето записваха , само за да се закачат да имат "висше". От тази гледна точка не смятам, че такива като въпросните мои съученици завършили бакалавър редовна форма на обучение, биха ми били някаква конкуренция ( да не говорим на по - добро интелектуално или професионално ниво). Разбира се важна  е теоретичната подготовка, която се получава в университета, но много по- важни са интелекта, грамотността и желанието да учиш и да се развиваш.
Ще следя за отзиви за Софийския университет, той ми е най - удобен, тъй като живея в София ,но не изключвам и други варианти.

Браво, karina_o1!
Нямам по-точни думи, освен,че се "накефих" на отговора ти! Напълно споделям!
Аз за съжаление  ( или не) не се захванах точно с НУП и ПУП, но пак имах възможност да работя с малчугани. Е, по-добре е с малки, отколкото с "възрастни откачалки". Дерзай!!! Peace

# 99
 • Мнения: 5
Здравейте, радвам се че открих темата, тъй като и аз се вълнувам от въпроса за магистратура НУП .Сега съм на 28 години завършила и реализирана в съвсем друга сфера, защото преди 10 години когато трябваше да решавам какво да следвам , педагога записваха по- слабите ученици, които не ги приемаха "по- перспективни" специалности.Тъй като бях отлична ученичка от мен се очакваше да следвам нещо, което е престижно,перспективно и доходоносно, а не да си пропилявам "потенциала" с не дотам такавата учителска професия.И така завърших и до преди да изляза в майчинство работих в сфера в която, повече не желая.Въпреки, че  ми е добре платена професията, не се чувствам добре, не ми е интересно и след майчинството реших да не се връщам, а да се насоча именно към моята стара тръпка.За щастие мъжът ми ме подкрепя и вече имаме  възможност да си позволя  да работя това което ми харесва.Изчетох мненията дотук и съмненията на потребители относно педагогическите способности на завършили магистратура задочно, спрямо тези на бакалавър редовно обучение.Както вече споменах от моите съученици педагогика записваха, тези които  бяха  по - слаби ученици и не се справиха добре на приемния изпит или бала не им достигаше за друга специалност( за педагогика приемаха с по- нисък бал), повечето записваха , само за да се закачат да имат "висше". От тази гледна точка не смятам, че такива като въпросните мои съученици завършили бакалавър редовна форма на обучение, биха ми били някаква конкуренция ( да не говорим на по - добро интелектуално или професионално ниво). Разбира се важна  е теоретичната подготовка, която се получава в университета, но много по- важни са интелекта, грамотността и желанието да учиш и да се развиваш.
Ще следя за отзиви за Софийския университет, той ми е най - удобен, тъй като живея в София ,но не изключвам и други варианти.

Браво, karina_o1!
Нямам по-точни думи, освен,че се "накефих" на отговора ти! Напълно споделям!
Аз за съжаление  ( или не) не се захванах точно с НУП и ПУП, но пак имах възможност да работя с малчугани. Е, по-добре е с малки, отколкото с "възрастни откачалки". Дерзай!!! Peace


Определено споделям написаното!
Мога да добавя само, че е важен осъзнат избор, а смятам, че много хора на по-късен етап от живота си разбират какво им е на сърце да работят! Хора не работете нещо което не ви е приятно, това е пагубно! И аз се интересувам от магистратура в СУ предучилищна и начална педагогика Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 100
 • Мнения: 2
Добьр ден завьршил сьм социален мениджмьнт и маркетинг в ту варна и сега искам да следвам магистарска степен за преподавател по история как може да стане това благодара предварително

# 101
 • Мнения: 1 788
Преди да ставаш учител по каквото и да било първо си оправи правописа. Сигурно много хора сега ще скочат срещу мен,но за мен е недопустимо един учител да пише неграмотно!

# 102
 • Мнения: 1
Здравейте , темата за магистърските програми за неспециалисти начална педагогика много ми хареса , прочетох почти всички коментари , разбирам напълно хората който са бакалаври по НУП. Но искам да припомня не далечните времена когато имаше полувише образование с продължителност от около 2- 2,5 год. и много голяма част от нас сме възпитаници точно на такива специалисти ,  едва ли за периода си на обучение са има всички тези предмети  по които сега се обучават бакалаврите. Но това не ни прави по малко грамотни и знаещи. Интересен е за мен и факта , че тези хора все още продължават да си работят пак със същото това образование, а много др. които са завършили БЕЛ например са учители в подготвителни групи в училищата.

# 103
 • Мнения: 786
Реших да следя темата .
Споделям и личното си мнение .
Предпочитам млада госпожа без значение с какво образование е,къде е учила и какво ще научи детето ми в детската градина - за мен е важно да ми ги предадат живо,здраво,нахранено,наиграло се и обгриженого (май много  изисквания написах ) ,искам млада госпожа ,която обича децата и "играе с тях " ,а ни се падна баба госпожа ,която ходи на градина само за да напълни съдинките за вкъщи и даже съм я виждала да пуши в мазата- тя обаче със сигурност има педагогика бакалавър  - оп замислих се дали да не махна думата "сигурност" newsm12?
При малкото ми дете - нещата не са по различни - госпожата е баба пенсионер - естествено с нужните квалификации , само дето не пуши или поне не съм я виждала.Добра жена е- безспорно , но тя гледа децата - в буквалния смисъл на думата ГЛЕДА . В края на годината ни върнаха ученическите пособия по които е трябвало да работят ,почти празни ... за домашно лятото били .
Като заключение искам да кажа , че не е чак толкоз важно ,че си завършил педагогика бакалавър+магистратура ако  не обичаш и не можеш да понасяш детски глъч .И обратно си завършил друга специалност + магистратура педагогика и обичаш да работиш с деца .

Съвсем обаче не ми е това мнението ако се касае за начална педагогика и госпожата пише на дъската "лоТка " Wink

Мисля да подам документи и да запиша тази година в СУ . Имам желание .Обичам децата   bouquet

# 104
 • Мнения: 60
Напълно те подкрепям Grinning

# 105
 • Мнения: 1 788
Нека да не противопоставяме млади срещу стари.Щото с тази пенсионна реформа ще ни карат  да работим до 65г....И ние ще остареем,но ще трябва да продължаваме да работим.
Няма млади и стари.Има можещи и неможещи.
Аз лично съм била свидетел как млади госпожи не могат да си овладеят децата и е пълен хаос в групата.Едва ли някой родител ще иска такава учителка за детето си,пък макар и да е млада.
Всеки,който иска да работи с деца,нека да учи,ако мисли,че това му е призванието.
Иначе,ако мисли,че е много лека работа и ще ходи на работа само за да избута деня и после да почива цяло лято,по-добре въобще да не се захваща.

# 106
 • Мнения: 11
Здравейте, интересувам се от магистърската програма НУП в ФНПП за завършили други непедагогически специалности. Тъй като от утре излизат в отпуск ще отида до там на 24.08. Ако някой има желание ще се радвам да отидем заедно. Има ли хора, които вече учат? Ще съм благодарна, ако пишете.

Последна редакция: пт, 31 юли 2015, 11:31 от Daniela 111

# 107
 • Мнения: 10 574
В темата има потребител, който е завършил НУП за неспециалисти във ФНПП.
Аз имам колеги в предишната си работа, които работеха едни като класни, едни като възпитатели.
Работа за млади учители има. Който има желание, заплатата не му е проблем и не се плаши от работа- да записва.
Хубавото сега е, че след четирите семестъра ПУП, завършилите имат опция да вземат и НУП за два семестъра. Предполагам, обратното също съществува като опция.

Успех.

# 108
 • Мнения: 11
Благодаря  Касита! Следя за отзиви за ФНПП, той ми е най - удобен, тъй като съм от София ,но не изключвам и други варианти. Ще съм благодарна на всеки, който отдели от времето си, за да пише тук.

# 109
 • София
 • Мнения: 1 105
Здравейте! Интересувам се дали някъде има дистанционно обучение по ПНУП(може и само НУП или ПУП) за неспециалисти?

# 110
 • Мнения: 786
От 24.08.2015 до 23.09.2015 е  записването в София
тел за инфо 02/9706203
На мен ми казаха по телефона да нося ( ако реша да запиша де , че още се двоумя :) ) :
Молба по образец
Лична карта
Копие  диплома
Оригинал диплома
30 лв. такса

# 111
 • Пазарджик
 • Мнения: 36
Здравейте, и аз мисля да запиша магистратура "Предучилищна и начална педагогика" в Пловдивски университет тази есен. Ако има някой, насочил се към тази специалност, ще се радвам да се запознаем.

# 112
 • Мнения: 111
Ще следя и аз темата. Решила съм да запиша магистратура НУП в СУ. Завършила съм българска филология. До 23.09 се подават документите. Не съм от София и ме интересуват подробности-очни, изпити и т.н.

# 113
 • Бургас
 • Мнения: 677
Здравейте,има ли записани за магистратура  НУП в БСУ БУРГАС?
Гледам сайта им ,че и те имат за НУП.

# 114
 • ах, морето...
 • Мнения: 25
Здравейте,има ли записани за магистратура  НУП в БСУ БУРГАС?
Гледам сайта им ,че и те имат за НУП.

И аз искам да запиша  магистратура НУП в Бургас.Таксата за сeместър  в БСУ  знаеш ли каква е ?

# 115
 • Бургас
 • Мнения: 214
Здравейте,има ли записани за магистратура  НУП в БСУ БУРГАС?
Гледам сайта им ,че и те имат за НУП.

И аз искам да запиша  магистратура НУП в Бургас.Таксата за сeместър  в БСУ  знаеш ли каква е ?

   980 лв. на семестър, ако е една година и 850 лв., ако обучението е две години....аз проверявах и така ми казаха.

# 116
 • София
 • Мнения: 1 105
Днес ходих да разпитам за магистратура Начална училищна педагогика (4 семестъра за неспециалисти) в СУ "Св. Кл. Охридски". Приеха ме в катедрите по НУП и ПУП, видях програмите и на двете специалности и наистина ПУП имат доста малко предмети и изпити, което е странно предвид еднаквата такса. Пиша това, тъй като по-назад четох, че не давали никаква информация, а това не е вярно.

# 117
 • София
 • Мнения: 128
nimfi4ka, дръж ни в течение как върви обучението, лекциите и изпитите. Аз също искам да запиша НУП, но тази година няма да мога ще оставя за следващия септември. До тогава искам да събера повече информация и ще следя темата.

nimfi4ka - ти на НУП ли се спря?

# 118
 • Мнения: 588
Не е ли само 2 семестъра НУП? Аз в мометна уча там СДК НУП 2с еместъра ! И всички преподаватели ни казваха че от миналата година магистратурата също е вече 2 семестъра

Последна редакция: пн, 14 сеп 2015, 22:29 от irina_77

# 119
 • Мнения: 10 574
Четири семестъра е за неспециалисти. 2 семестъра е за такива с учителска правоспособност.

# 120
 • Мнения: 588
Аз уча там СДК по НУП, цялата група сме неспециалисти. И преподавателите ни питаха ,защо не сме записали магистратура вместо СДК .И двете били по 2 семестъра. Само дето магистратурата е по -скъпа с 200лв.

# 121
 • Мнения: 10 574
Къде това?
Ако се касае за СУ, нали им чета и в момента учебните планове по семестри.

# 122
 • Мнения: 588
Да ,в СУ . Преподавателите ни казваха, че от миналата година магистратурата по НУП е вече 2 семестъра.

# 123
 • София
 • Мнения: 1 105
Вчера плановете, които разгледах бяха по 4 семестъра както за НУП, така и за ПУП (магистратура за неспециалисти).

# 124
 • Бургас
 • Мнения: 82
Здравейте! Аз съм завършила Колеж по туризъм и всъщност дипломата ни е Професионален бакалавър. За съжаление обаче, аз не искам да работя с сферата на туризма-работила съм и не ми харесва, затова се пренасочих към Педагогика. В Университет Асен Златаров Бургас , обаче е записано, че не може след колеж да се запише магистратура друга, а трябва две специалности само, които са свързани с Туризма. Мен не ме удовлетворява това и попитах за БСУ, където ми казаха, че може, но трябва да държа приравнителни изпити, но и съответно таксата е около 1000 лева. Моля, някой ако е запознат да каже дали има някакви вратички, за да може да се запише Педагогика в Асен Златаров Бургас след колеж? Благодаря!

# 125
 • Мнения: 1 715
Кандидатсвай от начало. Завърши 4 години педагогика и си готова.

# 126
 • Мнения: 786
Ехааа супер съвет  Joy

# 127
 • Мнения: 11
Аз уча там СДК по НУП, цялата група сме неспециалисти. И преподавателите ни питаха ,защо не сме записали магистратура вместо СДК .И двете били по 2 семестъра. Само дето магистратурата е по -скъпа с 200лв.

Здравейте, много ще съм благодарна, ако можете да ми разясните какво представляват следдипломните квалификации. Аз съм завършила професионален бакалавър ( маркетинг ), ходих до ФНПП , но там ми обясниха да кандидатствам догодина при тях наново за начална училищна  - бакалавър.
С получената СДК мога ли да кандидатствам за работа като учител в детска градина или училище?
Благодаря!

# 128
 • Мнения: 588

Аз уча там СДК по НУП, цялата група сме неспециалисти. И преподавателите ни питаха ,защо не сме записали магистратура вместо СДК .И двете били по 2 семестъра. Само дето магистратурата е по -скъпа с 200лв.

Здравейте, много ще съм благодарна, ако можете да ми разясните какво представляват следдипломните квалификации. Аз съм завършила професионален бакалавър ( маркетинг ), ходих до ФНПП , но там ми обясниха да кандидатствам догодина при тях наново за начална училищна  - бакалавър.
С получената СДК мога ли да кандидатствам за работа като учител в детска градина или училище?
Благодаря!

[/quote]
Мисля ,че щом си професионален бакалавър, трябва да започнеш отначало ,както са ти казали във факултета.
Успех!

# 129
 • Мнения: 10 574
Това, професионален бакалавър се води нещо като полувисше образование, така ли? Ако да, нямаш право на магистратура. Ако си с висше образование с хуманитарна насоченост- имаш право да запишеш ПУП или НУП като магистратура, четири семестъра, за неспециалисти.

# 130
 • София
 • Мнения: 36
Здравейте! Дали има някой в темата, който вече е минал по този път - т.е. вече учи или е завършил магистратура. Мисълта ми е, че доста отдавна съм се откъснала от учене за изпит и ме притеснява как протичат лекции, учене, изпити... Дали след дългогодишно прекъсване ще мога да си завърша магистърската степен или изобщо да не се захващам. Действащ учител съм, но все пак се опасявам, че мина доста време от потенето в университета.   Благодаря предварително!  umnikuu smile3529 smile3547

# 131
 • Мнения: 943
Здравейте, радвам се че открих темата, тъй като и аз се вълнувам от въпроса за магистратура НУП .Сега съм на 28 години завършила и реализирана в съвсем друга сфера, защото преди 10 години когато трябваше да решавам какво да следвам , педагога записваха по- слабите ученици, които не ги приемаха "по- перспективни" специалности.Тъй като бях отлична ученичка от мен се очакваше да следвам нещо, което е престижно,перспективно и доходоносно, а не да си пропилявам "потенциала" с не дотам такавата учителска професия.И така завърших и до преди да изляза в майчинство работих в сфера в която, повече не желая.Въпреки, че  ми е добре платена професията, не се чувствам добре, не ми е интересно и след майчинството реших да не се връщам, а да се насоча именно към моята стара тръпка.За щастие мъжът ми ме подкрепя и вече имаме  възможност да си позволя  да работя това което ми харесва.Изчетох мненията дотук и съмненията на потребители относно педагогическите способности на завършили магистратура задочно, спрямо тези на бакалавър редовно обучение.Както вече споменах от моите съученици педагогика записваха, тези които  бяха  по - слаби ученици и не се справиха добре на приемния изпит или бала не им достигаше за друга специалност( за педагогика приемаха с по- нисък бал), повечето записваха , само за да се закачат да имат "висше". От тази гледна точка не смятам, че такива като въпросните мои съученици завършили бакалавър редовна форма на обучение, биха ми били някаква конкуренция ( да не говорим на по - добро интелектуално или професионално ниво). Разбира се важна  е теоретичната подготовка, която се получава в университета, но много по- важни са интелекта, грамотността и желанието да учиш и да се развиваш.
Ще следя за отзиви за Софийския университет, той ми е най - удобен, тъй като живея в София ,но не изключвам и други варианти.


Година по-късно намирам това хубаво изказване, което все едно аз съм писала:)
Карина, ще се радвам да споделиш как са се развили нещата при теб?!
Аз самата най-после набрах смелост и подадох документи тази година. Приета съм и предстои да се запиша магистратура ПУП за завършили други специалности към СУ. Има ли и други като мен!?

# 132
 • София
 • Мнения: 1 105
Luthien , аз се двоумях, но накрая избрах магистратура НУП. Ще се запознаваме явно на живо с колегите Grinning

# 133
 • Мнения: 943
Супер, ще се засичаме явно по коридорите;-) Успех и добро настроение пожелавам:)

# 134
 • Варна
 • Мнения: 139
Здравейте! Дали има някой в темата, който вече е минал по този път - т.е. вече учи или е завършил магистратура. Мисълта ми е, че доста отдавна съм се откъснала от учене за изпит и ме притеснява как протичат лекции, учене, изпити... Дали след дългогодишно прекъсване ще мога да си завърша магистърската степен или изобщо да не се захващам. Действащ учител съм, но все пак се опасявам, че мина доста време от потенето в университета.   Благодаря предварително!  umnikuu smile3529 smile3547
Лично според мен много зависи в кой университет искаш да завършиш магистратура. Аз се записах в Шуменския университет, но във филиала във Варна. Ако си някъде в района и се интересуваш за този университет можеш да ми пишеш на лично и ще ти обясня по-подробно каквото те интересува.

# 135
 • София
 • Мнения: 36
Лично според мен много зависи в кой университет искаш да завършиш магистратура. Аз се записах в Шуменския университет, но във филиала във Варна. Ако си някъде в района и се интересуваш за този университет можеш да ми пишеш на лично и ще ти обясня по-подробно каквото те интересува.
[/quote]

Да, точно така е! Благодаря, но аз вече се записах в Софийския и ще ми бъде от полза да чуя нещо за него.

# 136
 • Мнения: 111
Записах се днес - НУП в СУ за специалисти (с учителска правоспособност), ако някой се включи с полезни съвети от миналата година ще сме много благодарни. bouquet

# 137
 • София
 • Мнения: 36
Записах се днес - НУП в СУ за специалисти (с учителска правоспособност), ако някой се включи с полезни съвети от миналата година ще сме много благодарни. bouquet
Аз съм в същата специалност.  smile3529

# 138
 • Мнения: 24
Педагогиката е много добра насока, вече има голям недостиг а учители у нас.

# 139
 • София
 • Мнения: 128
nimfi4ka,  Luthien - започнаха ли лекциите?
Кога се провеждат занятията има ли вече публикувана програма, искаше ми се да я разгледам.

# 140
 • Мнения: 943
nimfi4ka,  Luthien - започнаха ли лекциите?
Кога се провеждат занятията има ли вече публикувана програма, искаше ми се да я разгледам.


Още не са започнали лекциите. Програмата ще я публикуват на сайта след 06,11. Ако ви интересува, ще ви държа в течение..Simple Smile Това, което обявиха за сега е, че занятията ще са от последната седмица на Ноември до 20ти Декември. Интересно и любопитно ми е, ще чакам с нетърпение:)

# 141
 • София
 • Мнения: 1 105
Моите лекции започват сега от 5.11. Simple Smile Програма също все още нямам, предполагам, че до 5-ти би трябвало и нея да пуснат в сайта.

# 142
 • София
 • Мнения: 128
Ще следя с интерес.