Проблем с избора на име

• 5 307
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
Веднъж питах един приятел аржентинец какво означава paloma и той отговори dove. Сега потърсих в интернет и навсякъде пише dove, което аз си го представям като бяла гълъбица. Сигурно идеята е името да има по-литературен превод, а не просто pigeon. Grinning

# 31
Бял гълъб е white dove.

Нали знаете: White dove, fly with the wind...
Scorpions Laughing

# 32
Лесно й е било на мама.Кръстила ме е на двете ми баби, които бяха адашки.  Grinning Сега аз да си троша главата.В крайна сметка стигнахме до консенсус, ако не изберем име, да е кръстено на баща си. И пак проблем.Теодора ми е идеално, ама Теодор не ме кефи много...леко ми е ляво...

Стига бе, и що? Теодор значи Божи дар на гръцки - Теос и дор, а българското е Божидар, еквиваленти са. Що ще е ляво. Ще му викат Теди:)

Това с имената си е личен и индивидуален въпрос, но за двойните имена - аз не бих си кръстил детето с двойно име. Нормално ми звучат само Ана-Мария или Жан-Пиер например, ама не знам що само на френски звучи нормално, а Иван-Петър или Джон-Питър е просто кошмар:)Simple SmileSimple Smile

и що пък трябва да е на някого. Може да си бъде на себе си, и във връзка с датата, на която или около която е родено - например на Йордановден - Йорданка или Йордан, на Никулден - Никола или Николай и т.н.

# 33
По-скоро Тео ще му викат.

# 34
Веднъж питах един приятел аржентинец какво означава paloma и той отговори dove. Сега потърсих в интернет и навсякъде пише dove, което аз си го представям като бяла гълъбица. Сигурно идеята е името да има по-литературен превод, а не просто pigeon. Grinning

Ами като сте млади, затова не знаете, питайте бай ви Мецан, който е дърт и си спомня, че когато беше млад, имаше една много известна песен Una paloma blanka - един бял гълъб. Всъщност не млад, ами дете бях още /малко мече/.

# 35
Паола ми харесва най-много с п, макар да си падам по българските имена. Патриция също. Преслава и Пресияна нещо не са по вкуса ми. Не се сещам за хубаво българско цветно име с п, а много съм мислила за такова. Нямам нищо против дословното кръщаване на баба/дядо, стига да е хубаво името и такова да е волята на двамата родители. Имаш още твърде много време. Дори и пола още не се знае. Може пък да е момченце, може пък таткото да размисли. Примерно, питай го колко дами около вашата възраст и по-млади познава с името Пенка и как би реагирал ако при запознанство, момиче се представи като Пенка. Дори се замислям дали не е пързалка темата.

абе що всички разсъждавате така? Пенка е българско име и при всички положения поне според мен е по-хубаво от изгъци като Паулета, Преслава, Пресияна и тям подобни.

Аз имах някога гадже Павлина, добре, че жена ми не чете тука, та то също е хубаво име.

# 36

Ами като сте млади, затова не знаете, питайте бай ви Мецан, който е дърт и си спомня, че когато беше млад, имаше една много известна песен Una paloma blanka - един бял гълъб. Всъщност не млад, ами дете бях още /малко мече/.

А, знам я тази песен - трансформирахме я на "Мирише ми на луканка".  Laughing

# 37
  • Сопот, Пловдив
Палома е испанска дума и значи "гълъб"(живяла съм година и нещо в съседство на град наречен Маспаломас, в превод - "повече гълъби", това е една от първите думи на испански, която съм научила, със сигурност знам какво значи, затова се пъна да пиша  Grinning ). Ни повече, ни по-малко. А гълъбите, както знаем, нито винаги са бели, нито винаги са женски, така че "бяла гълъбица" може да звучи по-литературно, но не е съвсем вярно.  Peace

# 38
  • London
Хахха, Перуника. Авторке, имаше една приказка ''Каква си перуника'' , тоест ''Колко си шантава'', та това наистина е лудост. Joy

Палома, е много хубаво име. И да гълибицата може да бъде черна...черната е свързвана в Мексико с Фрида Кало. Peace Иначе името идва от див гълъб. Mr. Green

Други с ''П'' - Патрисия, Паулина, Памела, Пандора, Паола и Перла.

Успех в избора. Hug

# 39
Тъй като тук съм забелязала тенденцията твърденията задължително да са съпътствани с доказателство от личния житейски опит, си позволих следващите редове да са извадка от моето житие и страданье :

Скрит текст:
Благодаря за разяснението, но наистина нямаше нужда. Наясно съм, че думата е испанска, все пак като трети език в езикова гимназия съм изучавала именно испански, вярно, не беше застъпен в детайли, но впоследствие започнах да комуникирам с много приятни испаноговорещи хора, като се старая да ползвам родния им език, за да си го припомня и усвоя. Признавам, че скромното ми изучаване и комуникиране бледнее на фона на едногодишно пребиваване в Испания и в никакъв случай не твърдя, че някой е в грешка с достоверното значение на името.
Нека не издребняваме за един цвят и някакъв си женски род. Значението на едно име може да бъде интерпретирано по най-различни начини, като лично за мен надделява символичният и литературен прочит - "бялата гълъбица" (както го срещнах в немалко чуждестранни сайтове), носеща маслинова клонка и символизираща мира, ми звучи много по-нетривиално от просто някакъв си озверепял от глад гълъб, който се впуска в кървава свада с други свои себеподобни за една-единствена трошица хляб. Същото например е и с Аспарух - "светъл конник" или "виден ездач" е къде-къде по-добре отколкото просто "кон" и толкова.

Големи драми, голямо чудо - цяла страница в чест на нищо и никакъв гълъб. Прекалено много издребняхме, дотолкова, че убихме цялата красота на това име. Извинявам се на авторката за ненужния спам, надявам се да е разбрана жена и да не реши да ме линчува и тя заради един цвят и род Grinning, а също и да постигне съгласие със съпруга си и да дадат на съкровището си име, което да се харесва и от двамата. Hug  

# 40
  • Сопот, Пловдив
Ще напиша, каквото написах и в първия си коментар - не се заяждам с никого, правя уточнение, някои хора предпочитат литературния прочит, други вероятно биха искали да знаят точния превод, авторката получи и двете, което и да я вълнува повече от другото, ако изобщо я вълнува. Никъде не твърдя, че моите знания по испански са по-добри от нечии други, напротив, познанията ми по испански са предимно на говоримо ниво, затова уточних защо съм сигурна за значението на думата, понеже в други случаи не съм сигурна, но за тази дума специално имах удоволствието година и нещо всеки втори жител на съответния град да ми обяснява какво е значението, та ако и с други думи да не съм достатъчно наясно, с тази съм.

Та, драми нямаше, поне до горния пост не мислих, че има такива  newsm78 . Аз съм последния човек, който ще тръгне да се заяжда с някой във форума и много съжалявам, Либелул., че така си го възприела. Нека да е "бяла гълъбица", а не "озверял или освирепял от глад гълъб"  Simple Smile , само мир да има.

# 41
  • Най-красивата страна
От всички изброени имена с буква П  най-много ми харесва Пресияна.Старо българско име/ хан Пресиян/.

# 42
Що за име е Пандора?  newsm78

# 43
  • София

Гръцко. Освен това е натоварено с доста негативна символика и не вярвам някой да си кръсти детето така  Crazy

На мен ми харесва името Полина  Peace

# 44
  • London
Аз пък познавам момиче на име Пандора.

Ето малко за Пандора
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0

Общи условия

Активация на акаунт