Орхидея 12

• 122 297
  • 791
  •   1
Отговори
# 240
  • Русе
_re_ge, определено фалчетата са се нагодили чудесно към твоя режим!  Hug
Моят милтониопсис разцъфна в розово.Надявах се да е по-тъмен цвят, но си го харесвам!

# 241
  • волно калдъръмче
Отдавна чета за фаленопсисите и съм стигнала до заключението, че явно има различни школи. Някои ги третират като троскот, други много ги глезят, аз все гледам да съм някъде по средата.

*sve*, невероятен цвят  bouquet

# 242
_re_ge, страхотни са - все едно че си в тропиците, но аз нещо не доумявам:
1. Нали трябва да са в прозрачни саксии, така че корените да са максимално на светлина, пък твоите са сложени в някакви непрозрачни саксии или кашпи (не мога да преценя), та да попитам винаги ли си стоят така или ги вадиш на светлина?
2. Нали не трябва да са на изложени на слънце директно, а пък твоите от последната снимка са си направо опечени.
И въпреки това са прекрасни, ама аз се обърквам как се гледат всъщност най-добре?

Снимките са правени преди месец, едва ли слънцето през февруари можеда ги опече.
Аз виждам и че са далеч т прозорец, а аз моите ги свикнах да са там,  като и ми се отблагодарява за това, но не знам като напече и ги махна как ще им си отрази това.

# 243
Тази беше преоценена и не знаех какъв цвят е:

А тези двете са ми от практикер, от преди 2 години.....

# 244
  • Варна
Здравейте, орхидеени момичета!
За 8 март получих подарък прекрасна бяла орхидея фаленопсис. Тя е в малка прозрачна пластмасова саксийка. Самата саксийка е поставена в голяма стъклена цилиндрична кашпа с височина 70см. А кашпата е пълна с желирани топчета, които явно задържат влагата. Аз четох в темата и стигнах до извода, че орхидеята ми е преполята, тя цялата беше мокра. Извадих саксията, оставих я да се изцежда и подсушава върху парче плат. Отрязах два изгнили корена.
Понеже не мога да кача моя снимка в момента, орхидеята е тази от брошурата на баумакс на стр. 8, долу  по средата, цена 39.99:
http://www.baumax.bg/flyer/2014/BG-Flyer-0301vwy/index.html#/8/

Сега се чудя дали да оставя тези влагозадържащи топчета в кашпата или да ги махна изобщо? Те в момента продължават да са много мокри, макар и извадени отделно.
Какво ще ме посъветвате?

# 245
 _re_ge  много са ти красиви орхидеите Simple Smile

Diliantata  и твоите много ми харесаха

*sve* твоя милтониопсис е в невероятен цвят- много ми хареса,розовото е много нежно.

Аз трудно ще преценя колко  олеква саксията когато орхидеята е за поливане,ще си наблюдавам цветето и ако се наложи по рано от април ще го полея.

# 246
привет-мривет и да споделя набързо какво видях в една тукашна цветарница
висока стъклена ваза, не много широка, като за кали примерно
вътре на дъното сложено нещо като зелени влакна
по средата - орхидея, опираща се в стените на вазата, без пръст, корените навити под нея и стигат до тези влакна, явно са вместо почва
много красиво и оригинално
но продавачът беше зает е не можах да изчакам да опитам какво е това на дъното

при първа възможносъ обаче ще отида пак так да снимам и да питам

# 247
  • волно калдъръмче
Diliantata, страуотни питомци! И аз имам една, чийто цвят ми е неизвестен. Подари ми я една приятелка, защото смяташе, че ще я съсипе. В момента има само една пъпка, което си обяснявам с това, че цяло лято се мъчи да завъди кейки. Седя си съвсем леко напъпила до есента, все ме беше жал да резна цветоноса. Наложи се да се разделя с него, защото забелязах, че жлътва в основата. Тя пък пущината с нов цветонос ме зарадва. Явно поуморена, но благодарна за грижите ще ме зарадва с цветче  Flutter

dedi, мисля, че гелът няма да е подходящ за фаленопсиси. Хубаво е почвата да е суха между поливките.

W'A'S'P', отличен търговски трик за продаване на висококачествени растения. В стъклото се виждат всички корени, а за разкош и улеснение на търговеца са добавили на повърхността сфагнум /вероятно това са зелените влакна/.

# 248
]Здравейте,подариха ми  орхидея която е много красива но нито знам как се  отглежда нито от кои вид е.Опитах се да кача снимки за да я погледнете и да ми помогнете но нещо не ми се получава.Четох доста инфо по форумите и разбрах че не обичат вода ,обичат светлината но нещото което ме притеснява че всеки вид имал особености.Вярно ли е това,и как мога да ви покажа каква е моята за да ми помогнете?

# 249
  • волно калдъръмче
petenceto23, прочети тук как се качва картинка в мнение.

# 250
_re_ge, страхотни са - все едно че си в тропиците, но аз нещо не доумявам:
1. Нали трябва да са в прозрачни саксии, така че корените да са максимално на светлина, пък твоите са сложени в някакви непрозрачни саксии или кашпи (не мога да преценя), та да попитам винаги ли си стоят така или ги вадиш на светлина?
2. Нали не трябва да са на изложени на слънце директно, а пък твоите от последната снимка са си направо опечени.
И въпреки това са прекрасни, ама аз се обърквам как се гледат всъщност най-добре?

Привет
повечето ми орхидеи са в кашпи. каквото и да се пише  за прозрачните саксии опитът ми показва че не им пречи да са в кашпи. Една от Цветарките на нашия варненски център Мимоза ми каза преди 7-8 години , че дори ако цветето е възрастно с добре развита коренова система не му пречи да бъде засадено и в непрозрачна саксия. За сведение имам едно мини което е посято направо в кашпата- така ми го подариха. Не му пречи да се развива пуска си листа и корени.... е чакам го да с епрестраши да цъфне., но минитата са си капризни откъм цъфтеж.

така
Част от кашпите ми са специално за фалчета - с ръбче което позволява добро отцеждане. Обаче останалата част са просто кашпи. За мен те имат едно голямо предимство- стабилизират саксията. ако не са те- саксията, особено с просъхнал субстрат, ще се обръща постояно и ще пада. Ако има цветонос нещата съвсем се утежняват. Така че кашпата ми дава и красота и стабилност.

Относно огряването от слънце.Както виждате част от фалчетат ми са на 50 см от прозореца. съгласна съм че не  е хубаво да са изтапанени на пряка слънчева светлина- много лошо прогаря листата.
но тук става въпрос за февруарски ниско слънце което свети направо в прозореца но не топли.
С промяна на сезона слънцето се качва все по нагоре и не свети така пряко в прозорците.Затова фалчетата ми са осветени лятото но не ги прежуля пряко слънчевата светлина.

ето едно друго мое решение за тази зима , което се оказа че не им пречи на развитието.

Както виждате са закачени за парното. Да не мислите че просъхват по-бързо?- не. дори леката различка в температурите когато парното е спряно им подейства цветоносещо. Разбира се това ниско положение не е за късна пролет  или ранна есен, защото заради положението на слънцето ще им пече пряко на листата и ще ги гори
Но е идеално за зимата и а лятото.
Лятото слънцето ще е високо и те ще са в сянка. Зимата са осветени пряко без да са горени.

Ето още една универсална страна на тези прекрасно цветя.

# 251

Честито.
Първата е прекрасна Виолацея-беллина, а втората двуцветен екуестрис, предполагам мини и полумини. Непретенциозни са и двете- имам ги от години , пожелавам ти да се радват с обилен цъфтеж.

*све*
милтонопсиса е божествен  !

# 252
  • волно калдъръмче
...но минитата са си капризни откъм цъфтеж.
Не мога да се съглася. Цъфтежът според мен ще е обусловен не толкова дали орхата е мини, а състоянието на цялото растение и условията, при които е поставено. Щом кореновата система е мощна и може да изхрани пъпките; щом се подхранва редовно, за да образува повече цветни пъпки, щом има необходимите условия /разлика между дневна и нощна, за да образува цветонос, светлина, за да развие потенциала си/; няма причина да не зарадва окото. Грижата и за нефелното, и за здравото е една и съща. Не могат да се насилват нещата. Просто на слабото му е необходимо време, за да укрепне.

В момента минито ми има три цвята, тази година загубих много цветни пъпки. Но всяка година си дава втори рандеман. В момента има още 5 нови пъпки. В момента си представих накацали по цветоноса 3-те цъфнали+6-те, които до сега щяха също да са цъфнали /без да броя новите 5/. Сърцето ми се сви. Успоредно с нея еднопъпчестата орха, за която писах по-горе още не е отворила цвета си, а пуснаха цветоносите по едно и също време.

# 253
  • София
Aз пък да се оплача как февруарското "слабо" слънце ми пропиля първите цъфнали за тази година орхидеи. Основната част орхидеи гледам върху плот, който е между два прозореца - южен и западен. И на двата прозореца имах по един бенджамин. Правят хубава шарена сянка върху орхидеите. Обаче есента единият ми изсъхна (този от южния прозорец). Сложих някакво друго цвете, но не е достатъчно голямо. Точно се оформиха първите няколко цветоноса и бяха като по "учебник" - дъга с по 7-8 едри цвята, от които се отвориха по 4-5 на всеки цветонос и преди 2 седмици се стопли необичайно много. Точно за 2 дни всички отворили се цветчета увехнаха.  Sad А бяха на по 10 дни най-много. Сега се отвориха останалите пъпки, но вече ефектът не е същия.  Sad Лятното слънце не ми прави толкова проблеми, защото е високо и грее над къщата, но в момента е много ниско и цял ден пече вътре. Не съм очаквала, че е толкова силно.  ooooh!

Милтония, честито! Много са красиви!

# 254
http://fasito.snimka.bg/flowers/orhideya.808159Благодаря "Самурая" ето и снимките на цветето ми за което питах как се отглежда и какъв е произхода му:

Общи условия

Активация на акаунт