Отговори
# 615
  • На точното място
Сбъдваща, по тона ти разбирам, че личните съобщения не са от"лични"хора. Не знам как ще натовариш непознат човек с такива искания. Едно е да търсиш информация или съвет в открит форум, пък който има желание да ти помогне, но такива атаки на лични...

# 616
То не е сефте туй с личните съобщения и разни шарени молби и направо искания, аз и преди съм се жалвала публично и съжалявам, че досаждам пак на аудиторията. Ама тия дни разни индивиди прекалиха, та тъй... да си кажа. Здраве да е.

# 617
Уау сбъдваща направо ме разби. Явно са те взели яко за бюро справки.

# 618
И после ще се оплакват, че българите в чужбина не си помагали.  Ами то ако трябва да изпълниш всички молби и ИЗИСКВАНИЯ, на пълен работен ден само това ще правиш Confused

# 619
Сбъдваща, една безкористна прегръдка от мен!

И да знаеш - такъв организиран, способен и компетентен человек като теб и аз бих натоварила с мои куп задачки  Mr. Green
Приемай го като комплимент и признание (и от тез, които са ти писали)   bouquet

Бибитка беше подхващала тема за логопед за 2годишни (преди 100 страници). Признавам, четох по грубия диагонал, но бързам да се и изкажа  Mr. Green
Мойто 2годишно ще го водя на логопед след около два/три месеца (тогава ще е на 2г 4м). нашта логопедка работи по игрова терапия / Spielttherapie и е подходящо и за малки дребосъчета. Тя казва - по-добре рано, и целта е на постоянно ходене, а побутване докато се “завърти колелото и тръгне“. Детето иначе е контактно, разбира 2та езика, по-напред е от голямото ми дете на същата възраст, но този път не смятам да чакам и да слушам лекарката и т.н. Пáрен каша духа.

Голямчето много говори, на немски. На бълг. разбира, но ми отговаря на немски.....?? Как е вашия т опит? Според логопедката е нормално и добър знак за пасивния език, но...аз се чудя ще проговори ли някога гладко на бълг.??

Вече имаме и мн. бисери - ето един, който е в тон със споделен бисер от Сбъдваща  Wink навремето бисер -
“тати е мъж, а мама е ... дама“  hahaha

Мили Дами, добър петък и хубав уикенд от мен!

# 620
Ами бюрото справки го има на първа страница, нали за разни новодошли неориентирани го събрахме инфото накуп. Да бяха исканията само бюро справки, да си свиркам. Ама не.
Няколко пъти напълно непознати никове, никога не общували с мен, ми искат (не молят!) да им намеря квартира в Долно Немско Уйно, щот им било трудно. Като им пусна сайтовете търсачки на имоти, репликират - аааа, не, там са скъпи, ти знаеш по-евтини.
Пак няколко пъти направо ми пращат телефон на наемодател, директор на градина, агент в някое учреждение... да съм се обадела да питам там нещо си, щот ми е по-лесно на мен. Моля?
Любимо ми е също "аре купи ми там онуй от оня сайт, пък ми го прати по пощата, а аз като го получа ще видя как да ти пратя парите, че по банка е скъпо". Непознати, пак уточнявам.
Пък исканията "преведи това", "напиши онова" край нямат. Питанията за "деЦки" също чат-пат се появяват, ама масата се поизмести към ФБ групите.
Просто недоумявам. Някога някъде написала ли съм, че съм Майка Тереза, безплатно бюро справки или че умирам от щастие да разрешавам проблеми на непознати? Не съм. НЕ!

Ида, в грешка си за моя милост, ама нейсе. Радвам се като ме хвалят  Embarassed, и аз съм човек.
Иначе и аз съм практикувала първо среща и консултация с логопед и после искане на направление от педиатър. В случая с малкия ни син по този начин хванахме неправилна постановка на езика при преглъщане и след 20 посещения проблема е решен. При щерката оправихме шъшкащите звуци, другата седмица ни е последното посещение. Логопедката препоръчва след година да направим една контрола, за всеки случай. Иначе в зависимост от проблема, понякога е по-добре рано с логопеда, понякога се изчаква до към 6-7 години - когато звука зависи от предните зъби - като се сменят предните, звукоизвличането се променя леко и понякога проблема се решава от самосебе си.

Ида, и двамата ли сте българи? Ако сте, решението е лесно - пълна забрана на немския в къщи, дори и когато играят децата. Това беше нашето решение, когато забелязахме, че децата предпочитат като играят да общуват помеждуси на немски. Моментално въведохме правилото "само български в къщи" и го спазваме желязно. Смесени изречения също не, ако се губи някоя дума - поясняваме, повтаряме и така. Въпрос на самодисциплина при родителите, децата  приемат правилата лесно. Ако обаче сте смесено семейство, там е по-специфично и определено немския ще бъде водещ, просто няма как.

# 621
Сбъдваща, ти не си просто човек, ти си уникален човек . Три деца, огромно жилище за поддръжка, кулинарни чудесии, ръчно изработени килимчета ...... и безкрайно търпение към безбройните въпроси във форума. Дълбок респект и безкрайна благодарност и от мен   bouquet  bouquet  bouquet !!!

# 622
  • На зелено
Като прочетох първият пост на Сбъдваща и ме хвана яд, колко безгранично нахални хора има. После се сетих за темата със "селските" номера и пинизи, та тя за отрицателно кратко време достигна над 250 страници  Crazy И просто достигам до изводът, че в много от случаите, езикът е едно добро и просто извинение за нежеланието на човек, сам да си върши делата и да си "гони" проблемите  Thinking

# 623
  • Немция
Сбъди, зву4и като виц, но не е. Явно вдъхваш доверие на хората Sunglasses и на вси4кото отгоре зву4иш компетентно.  Hug Дано оттук нататък се спре с досаждането!  Hug

Ида, мерси за споделеното- ще из4акам дребното да навърши двете годинки и ще видим как ще действаме.
По мои спомени твоето семейство е двуези4но, нали? Тогава е трудно с българския- сигурно ти е известно, 4е с децата трябва да си стриктна и последователна с българския. Освен това контактите с българоговорящи са от голям плюс, както и един по-дълъг престой в Бг.
У нас и двамата с таткото сме българи, тоест се говори на български, но при нас е другия проблем- бавното усвояване на немския от децата- затова и от известно време насам говоря на немски с голямото ми дете по 15-ина минути на ден, за да приеме езикът по-близък. Забелязала съм ,4е детски песни4ки спомагат за усвояване на определен език. Да му 4ета книжки на немски- твърдо ми се отказва, само заглавията успявам да ги про4ета на дой4, за останалото ме контрира.
 Малкото е малко още, но голямото Бибит4е е с ниво на немски доста под българския му език, въпреки 4е ходи от 3 години на немска ДГ. 4ак наскоро по4на да общува по-добре на немски- мисля, 4е след 5-тата година немският му ще дръпне доста напред. Интересното е, 4е въобще не смесва двата езика, разграни4ава ги стриктно.

Последна редакция: пт, 02 май 2014, 14:43 от .bibitka.

# 624
Все се чудя как така има такива нахални хора, но явно никога няма да го разбера... без такт и мяра за нещата
Сбъдваща, наистина даваш много полезни съвети и информация тук във форума, но пък така да злоупотребяват си е много обидно и нагло. В този дух може да им искаш хонорар, след като искат някой да им свърши работата  Laughing
хубави почивни дни от мен   bouquet

# 625
Да му 4ета книжки на немски- твърдо ми се отказва, само заглавията успявам да ги про4ета на дой4, за останалото ме контрира.

Моят син прави така с детските песнички - когато го чуя да си пее тихичко някоя песничка от градината и моля госпожите за текста, за да му помогна, но после той започва - те това не го казват така, те това не го казват онака - ужас.

# 626
Леле, Сбъдваща , то това на което те подлагат на лични си е направо психически тормоз, дано се усетят и спрат. То бива мързел, ама чак пък такива неща да искат от теб непознати си е направо  Shocked Все съм се чудела защо всеки смята , че някой му е длъжен да свърши и неговата работа , ама тоя тип хора спирачка и свян нямат.

Аз напоследък се чудя как да накарам малките да учат фрази на немски от типа "Здравей, как се казваш? Искаш ли да си играем?" ... Научиха се да броят на немски до 12 за сега, ама толкова...

Весели празници на всички ви!  Hug

# 627
Здравейте   bouquet
Преди време и аз ви бях досаждала с тъпи въпроси  Wink Както и да е, вече от месец и половина сме в ДЕ, работим с ММ и се опитваме да си вземем голяма квартира, за да вземем и децата.
Относно линковете на 1-ва страница- в БГ ги четох десетки пъти, но ги разбрах чак сега  Mr. Green
Полезни са и изчерпателни, ама докато не се сблъскаш "очи в очи", не става работата.
Благодаря на всички които са ги подготвили и да не си помислите, че няма да ви досаждам с въпроси  Grinning
Хубав и спокоен уикенд на всички  Hug
Сбъдваща, така е- добрите винаги си патят за това.

# 628
Привет и от мен  Simple Smile

Strida, много е интересна твоята история, поздравления за заминаването, много късмет и успех!

Чета ви с голям интерес, наистина споделяте изключително полезни неща!
И тъй като и аз, като другите досадници  Simple Smile, си позволих да пиша първо лично съобщение на Сбъдваща мечта, исках да й кажа, че причината е наистина една, много добре обобщена от мама-ени:   bouquet Също и, че аз конкретизирах цифри и не исках първия ми пост тук да е толкова разкриващ и директен, така да се каже  Peace

blackqueen
, до почти същите "груби" сметки стигнах и аз при умуването ни за заминаването. Единствено за наем слагаме 1000, защото за Франкфурт това е средния наем. При нас обаче по обратния ред се получиха нещата: първо мъжът ми получи оферта с годишна брутна сума и след това ние тръгнахме да смятаме ще се оправяме ли или не. В крайна сметка приехме, но все още няма подписан договор, до две седмици окончателно трябва да се случат нещата.
И все още сякаш не сме осъзнали, че наистина ще се местим, докато черно на бяло няма договор, та така проучвателният и информационен период продължава.
Аз имам основно две притеснения, първо, не знам голямата ми палавница как ще възприеме промяната - нова детска градина, нов език.., и второ, аз как ще науча немски. Струва ми се мисия невъзможна. И в този ред на мисли дано успея да прикача една хем смешна, хем тъжна за мен картинка: Why the Germans don't play Scrabble

Дума ли бе да я прочетеш  Crossing Arms Thinking Whistling ooooh!Joy

Последна редакция: нд, 04 май 2014, 00:58 от Ivet_baby

# 629
Ивет, ако всички новоемигранти тръгваха подготвени като теб, цялата картинка щеше да е направо розова.
За децата не се тревожи, ще преживеят промяната много по-леко от вас-възрастните. Сега е момента за промяна - преди училището, най безболезнено и безпроблемно ще бъде. С деца в училищна възраст проблемите са по-сериозни (запознай се подробно с немската образователна система и ще разбереш защо).
За боренето на езика - ами моя опит показва, че при липса на желание да се учи немски, в Немция чудесно може да се живее и с английски известно време. Не е толкова страшен езика обаче, в естествената му среда се учи по-бързо отколкото на курсове в БГ. Един интеграционен курс (6-9 месеца) ще доведе положението до ниво В1 - достатъчно за ежедневна комуникация без особени претенции. За работа си трябва поне В2, по-добре С1, тоест да речем година до 18 месеца интензивно учене на език. Не е лесно, но пък е за добро.

Общи условия

Активация на акаунт