Отговори
# 630
  • На точното място
Сбъдваща, и аз така мисля, че всички по-големи деца по-трудно се адаптират към новата среда и език. Моят син е 6 клас и от доста време съм започнала агитация за живота в Германия, който ни предстои. Лошото е , че той не знае немски, но пък перфектно говори английски. Ако правилно съм разбрала предстои му една година засилено обучение по езика, след това изпит по езика, математика и пр.науки и така решават в кой клас и в какво училище да продължи.
Така ли е? Наши познати ни успокояват, че тази година ще му е достатъчна да научи езика,така че да се оправя в училище,но тяхното дете беше 3 клас когато заминаха.

# 631
de_desto, има една хубава ФБ група за родители на деца в училищна възраст в Германия https://www.facebook.com/groups/1434478580113054/ . Там има доста дискусии по подобни на вашия случай, които ще ти бъдат полезни.
Истината е, че няма твърдо правило какво ще се случи с детето ти - зависи от късмета, провинцията и настроението на служителя/директора, на който ще попаднете.
Най-лошия вариант е да го сложат в някаква смесена интеграционна паралелка в някое хауптшуле и да проспи там 2 години, докато изпозабрави всичко научено в Бг и го категоризират за годен само за най-ниския клас училище - учене на професия и сбогом унивеситет.
Най-добрия вариант е да бъде приет като гост-ученик в обикновен клас в Гимназия (малко вероятно, но има и такива случаи) или в Реал (по-вероятно) и след една година се преценява колко е напреднало детето с езика, ще повтаря ли класа или ще продължи с връстниците. Обикновено децата догонват връстниците си за година-две, с повечко допълнителни уроци по немски и другия чужд език освен английски (защото в Гимназиите от 5-6 клас се учат 2 чужди езика, в добрите Реал училища също) , запазват всичките си шансове за продължаване до Абитур и после следване.

# 632
  • На точното място
Сбъдваща,благодаря ти. И аз така карам мъжът да разучи точно къде има Реал и Гимназия,когато търси квартира за нас. Той е в раьона на Вайблинген. И още нещо се сетихда попитам, има ли значение с каква диплома идва от България затова къде ще го приемат, защото успехът му е много висок?
Подадох заявка за фейсгрупата,като ме приемат и там ще чета.

# 633
Сигурно има, да. Преведете си всички дипломи и грамоти и там каквото има детето. Пак повтарям - зависи на колко разбран чиновник в Шуламт или директор на училище ще попаднете. И активността на родителите също оказва голямо влияние - никакво примиряване с каквото дойде - драпайте детето да получи шанс да се докаже!

# 634
  • На точното място
Благодаря ти за подкрепата! Ще настояваме, то май за всички институции в Германия важи това правило. Дано и аз да задобрея малко с езика, от една седмица съм само на немска телевизия Crazy.
Приятна неделя!

# 635
stefiss_1978 честито ви пренасяне и успех с търсенето Simple Smile

Ivet_baby браво и нас! Ето че и вашият час настъпва, да пишеш повече подробности около вас, както и с адаптацията на дъщеричката. Това мисля, че е едно от основните притеснения на майките най-вече- как ще се справят децата в новата среда без да разбират (особено ако те са и по-затворени)

de_desto мисля че момчето ви ще се справи бързо, щом знае английски и немския бързо ще научи, възрастта му е чудесна според мен Simple Smile стискам палци ! А пък за училището в интернет може да видите, ако вече имате адрес къде са ви най-близките училища, и какви са те, но предполагам че това го знаеш Simple Smile

# 636
  • На точното място
Светлита,благодаря ти. Инструктирала съм мъжът, когато харесва квартира първо да се огледа за правилните училища да ли има в близост/гимназия и реал/.

# 637
  • София
Привет момичета  bouquet чета темата от 2 месеца,имам два въпроса,благодаря предварително че ще ми отделите от времето си.
1.След завършване на у-ще с професия в германия,в чужбина платено може ли да се кандидатства за университет?
2.Кой може да кандидатства за изучаване на професия?/Ако си завършил 12 клас в бг може ли да се запишеш в германия/

# 638
1. За да учиш в университет в Германия, трябва да имаш положен Абитур (аналог на матурите в Бг). Това се случва ако си учил в Гимназия, или ако си завършил Реал и доучиш още 2-3 години до полагане на Абитур. Какво разбирате под "у-ще с професия в германия" ?
2. След 12 клас в Бг можете да учите професия в Германия без проблем, има различни форми на обучение - редовно с практика, вечерно, училища тип "полувисши", работа+паралелно учене, платено учене, безплатно учене. Възможности много.
Ето тук се вижда много добре кое след кое следва в немската образователна система:

# 639
  • София
  bouquet
Имам в предвид най ниския клас училище.
рс:схемата в първия момент ми заприлича на лабирина на последните страници на вестниците,намерете верния път Embarassed

# 640
Светлита, благодаря   bouquet
И аз в момента проучвам у-щата тук. Голямата и предстои да завърши 7-ми кл. в БГ и да се явява на външно оценяване. Незнаех, че трябва да и преведа дипломата, но ще го направим. Малкия ми завършва 2-ри клас и едва ли е от голямо значение тук, но ще преведем и неговите документи.  И тя е много на ТИ с английския ии си мисля, че това по-скоро ще я обърка при ученето на немски. Имам и притеснения за най-дребното, че тя още български не знае. Дали няма да я "шокира"това двуезично говорене, след като до сега е слушала само БГ? Надявам се само на бърза адаптация от тяхна страна, че иначе не ми се мисли.
И последно- ако има някоя от вас около Бремен, да ми пише на ЛС. Може пък и да се окажем близко  Laughing

# 641
, ако целта е университет, а индивида учи в Хауптшуле, трябва панически бързо да търси варианти за преместване в Реал. Оттам пътя е утъпкан.

# 642
  • София
Значи има вариант.
Трудно ми е да им разбера системата  Embarassed
ще дам пример,учи си момичето за шивачка,последна година,има пари данни/талант/ иска да запише моден дизайн в Милано,възможно ли е,позволено ли е?

# 643
N, най-добре момичето отрано да направи запитване към Университета Милано или института, в който иска да продължи ученето. И ако не е по програма на английски, да заляга навреме над местния език. Едва ли в Италия преподават на немски...
(Освен това изразът “учи за шивачка“ не носи информация за това в какво училище е сега. Не ми звучи като хаупт или реал...незнам. Да не е някоя Беруфсаусбилдунг?  Thinking)

Успех! (Дано се включи някой с повече инфо!)

# 644
  • София
Ида  Hug благодаря ти,това беше пример. Hug може би не съм го написала правилно.

Общи условия

Активация на акаунт