Отговори
# 75
Как се казва групата във Фейсбук? Благодаря Ви предварително за отговора!

# 76
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Синьо,  скоро четах една книга, в която беше обяснено, че тялото има механизми да се предпазва от заболявания (като вдигане на Т) и един от този механизъм е да намали нивата на желязото в кръвта. желязото спомага за транспортиране на хран. в-ва до клетката, но този път използват и болестотворните микроорганизми. затова тялото намалява нивата на желязо, за да забави разпространението на болестта.

за ъгълчетата на устата - мисля, че е симптом за недостиг на В витамини newsm78

# 77
(Ще трябва да огранича шоколада. Sad)

Шоколадът е богат на желязо  Hug

# 78
  • И аз не знам къде
Здравейте на всички. Искам да ви попитам мога ли да намеря някъде тук перилни препарати от марката " SANO" мисля,че са израелски. Ползвах ги в БГ и страшно много ми харесаха. Ако някой знае благодарско  Peace

# 79
Вечерница, The game благодаря ви, справих се и намерих учебните планове благодарение на ваша помощ ! Hug

# 80
Имаше въпрос за многоезичните актове за гражданско състояние (става въпрос САМО за акт за раждане, акт за граждански брак и акт за смърт, дипломи и други документи НЕ влизат в това число).

От 18.12.2013 България е ратифицирала онвенцията за издаване на многоезични извлечения от актове за гражданско състояние, подписана във Виена на 8 септември 1976 г. Какво значи това? Че от БГ, поне на теория, можете да си вземете многоезичния акт и без апостили да го представите в ДЕ. Превод обаче може да ви поискат. Също от ДЕ можете да си вземете такъв документ, примерно ако детето е родено там, и да го представите в БГ без апостил. Превод вероятно ще искат.

Ето линк към текста на конвенцията на немски - http://www.ciec-deutschland.de/SharedDocs/Standardartikel/CIEC-D … 6.html?nn=1288392. В чл. 8 ясно пише, че тези документи НЕ се легализират.
И на български - http://www.pravnapomosht.com/10441088109110751080.html

Уточнявам, че НЯМАМ личен опит от представяне на такива документи.

# 81
Здравейте, преди мнооого време писах в темичката ви с няколко въпроса и с желание да се преместя с цялото си семейство на немска територия, но вместо при вас се преместих на руска  Crazy. Просто така се получи. Вече една година сме в Русия, но така или иначе ни предстои преместване в де. Вече записахме детенце втори клас в училище (не е в държавно, затова успяхме от разстояние) и лятото се местим. Следя редовно темата, но след толкова време, чак сега си позволявам да пиша в нея. Надявам се до лятото всичко да е наред и тогава официално да ме приеме Rolling Eyes. До тогава продължавам да ви чета  bouquet

# 82
Синьо, да, за държавна каса говоря. Решихме да започнем с АОК, нали са най- големите. 

мама-ени, сигурно съм много гадна, но това със закуските ме разсмя....  Twisted Evil  Ще го преживее детенцето.

svetlita, детенцето е тук едва от 6 месеца, но в БГ беше в немска детска. Това му помогна повече, отколкото предполагах. Като го заваря да си говори с някое дете ме учудва колко много знае (говори с грешки разбира се , но го разбират). С мен не иска да говори на немски. Както писах в училище се справя отлично. Тук явно няма традицията от БГ децата да тръгват в 1 клас научени да четат, пишат и смятат.
Оплаква се, че го бият в междучасията обаче. Той в свикнал на постоянен контрол от страна на учителка в детската. Тук в хофпаузе-то има само бъдита (по- големи деца, които следят). Съответно конфликтите често се решават явно със сила. Сутрин като го оставям няколко пъти заварвах пердашещи се момчета в стаята му!  #Crazy Въобще леко агресивно ми се струва или аз пресилвам нещата, все пак нали за моето дете иде реч...     

Завиждам ви, че някой се занимава по немски с децата в училище / детска. На мен ми писна да ми обясняват, че нямало нужда. Както вече писах го записах в Студиенкрайс. Питам я тази вчера не мисли ли да му дава нещо за домашно. Тя, о не, каква съм била, да съм оставела момчето на мира, трябвало му време за игра.  newsm78 Той нали дори ходел и на плуване и футбол (какво общо има спортът тук, нали именно там си играе един вид и си почива от учене?). Според мен просто я мързи да се занимава да му измисли нещо смислено за правене. А аз не мисля да плащам тези скъпи уроци до безкрай... ooooh!
Нещо започват доста да ме дразнят... Приятелчетата ни в БГ пишат почти всеки ден домашни, тук имахме 2 от началото на годината  Thinking

В детската на големите наистина им е скучно, особено ако е някое умничко момиченце, като на Сбъдваща. Може би не съм разбрала, но не знам да ги занимават и тях с повечко писане / рисуване и въобще фина моторика. В БГ в подготвителна пишат в тетрадки. Нищо чудно , че децата тук в 1 клас толкова бавно вървят и не се справят с писането ръкописно (така е в нашия клас).   
Хубав петък от мен  Wink   

# 83
Здравейте, искам да попитам приемат ли се в магазините банкноти от по 500 евро?

# 84
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

мисля, че не (не съм много сигурна, никога не съм плащала с такава банктнота)
в някои изрично си пише, че не приемат.

Въобще леко агресивно ми се струва или аз пресилвам нещата, все пак нали за моето дете иде реч...     

ами на мен не ми се струва да пресилваш нещата. аз съм останала с впечатление, че тук се стремят да решават конфликтите на вербално ниво, а не с физическа сила. Thinking
няма ли към кого да се обърнеш в училището по този въпрос?

# 85
Аз съм пазарувала с такива банкноти в Декатлон и Лидл без проблем.

Искам пак да питам за шулунтерзухунга - специалистите които го провеждат препоръчват на родителите къде да запишат детето или направо определят къде да бъде записано? Т.е. може ли един вид те да препоръчат да запишем малкия в т.нар. "помощно училище", /което си е училище за бавноразвиващи се деца - http://www.jks-welzheim.de//, ама не защото той е такъв, а просто за да упражнява там немския една година и въпреки това ние да го запишем наесен първи клас в нормално училище?

Иначе вчера излових учителките в градината в откровенна лъжа - попитах тази седмица моето дете кога е имало час по немски със специалната за това госпожа и те казаха - днес. После разпитах малкия много подробно какво е правил през деня и естествено не беше учил немски. Днес повторих въпроса си и те естествено вече подготвени си "обърсаха задника" - ами той учи немски и докъто говори с нас.....
Иначе в нашата градина най-големите деца имат понякога по-специални занимания - сгъват оригами, оцветяват разни картинки, после ги изрязват и лепат, правиха колажи от изсъхнали листа ... на мен най-идейно ми се видя като правеха Рудолф, чиято глава беше от очертано краче, а рогата бяха от очертаните ръчички.

Последна редакция: пт, 07 фев 2014, 11:05 от мама-ени

# 86
banditka , некоректно сравняваш двете учебни системи - немската и българската.
В Германия децата тръгват на училище на 6 години, първи клас е преходен - карат го по-спокойно, целта е децата да започнат да четат, пишат и смятат до 20, но без особен стрес и натиск. Повече наблягат на уменията и поведението, спазването на правила и работата в група.
В Бг децата са първокласници на 7, и от тях в първи клас се очаква да могат да четат, пишат и смятат.
Аз лично не смятам, че писането на ченгели е голямо забавление за 5-годишните, не искам това за моето 5-годишно момиченце. Искам да се забавлява, да усвоява нови умения посредством игра, да прави каквото обича и да има детство. Искам да е по всяко време навън, да е обичана (не само обгрижвана) в градината, да е уверена и спокойна. И да имам достъп до нея по всяко време на деня, както и пълната информация за ежедневието и. В тази връзка - много съм щастлива, че децата ми са/бяха на градина в Германия, а не в България.
Имам и първокласник в момента. Карат го бавно, и с писане и с четене. От което съм ДОВОЛНА. Преходът градина-училище е стрес за децата, по-лекото темпо в 1 клас им помага, определено. Домашните им са всекидневни, но не са затормозяващи - справят се за около час. И са уверени, че могат, че се справят. Няма го усещането у тях за провал, за несправяне, няма го притеснението и страха от училището. Пък по-любознателните деца, които имат нужда от повече знания и предизвикателства - си имат родители да им ги осигуряват.

За агресия в училище - бих се обърнала моментално към класната/директора/училищния психолог. Агресия тук не се толерира.

Ученето на език в тази възраст - до 6-7 години е най-ефективно, когато е в ежедневна среда, непреднамерено, между другото, общувайки.  Не сядане на масата и повтаряйки папагалски думи, членове, граматически модели - това е ефективно в зряла възраст, не в ранно детство.

Здравна каса - аз бих предпочела ТК пред АОК - покриват мааалко повече неща за децата.

мама-ени, мисля че биха препоръчали, насочили, но не и задължили. Случило ли се е нещо, или питаш по принцип? Ако получа препоръка за такова училище за някое от децата си, бих предпочела да го запиша във Vorschulklasse към някое училище + ерготерапия и логопед - смятам, че би му било повече от полза... Но все пак си разсъждавам на теория, без да имам личен опит с такъв казус.

# 87
Шулунтерзухунга ни е в средата на март. Но от разговорът ми с госпожата в градината това е пътят, който според нея ни очаква като изришно подчерта че детето е много интелигентно, с всички задачи се справя бързо и вярно, но чак след като ги разбере, т.е. проблема е с езика. Другата седмица ще взема направление за логопед, за да пробвам там дали няма да напредва по-бързо. И междувременно въпреки всеобщото мнение че в къщи не трябва да се опитваме да го учим на немски, защото ще говори неправилно, аз мисля да започна да го занимавам под формата на игра.
Не съм запозната подробно с ерготерапията, но малкия е с перфектна координация, див е за трима, кара колело и тротинетка откакто беше на година и десет месеца, оцветява и изрязва добре - не виждам с какво биха могли да се подобрят двигателните му умения.

Последна редакция: пт, 07 фев 2014, 11:49 от мама-ени

# 88
Не им е работа на възпитателките (не са учители и педагози, знаеш) да поставят диагнози, да определят в кое училище ще продължи детето, да слагат етикети и правят оценки. Могат само да насочат родителите за евентуален проблем и къде да бъде потърсено професионално мнение, диагностика и решение на този евентуален проблем. Толкоз.
Така че, не се настройвай предварително, нека мине този тест през март, после мисли и се тревожи, ако има за какво. Пък си работете и в къщи за немския - много дискове за слушане, подходящи филмчета, събирай го с немскоговорещи деца в къщи или навън... друго каквото ти дойде наум, все ще е от полза.

Ерготерапията е широкообхватна - работи се не само за фина и друга моторика, но и за концентрация, логика, възприемане, организираност...и страшно много други неща. С всяко дете се работи индивидуално - според нуждите и целите.

# 89
Благодаря ти Сбъдваща  Hug !!!

Общи условия

Активация на акаунт