БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 40 767
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Току-що направих тази рецепта за кекс с локум и не ми стана. Кексът отстана теклен, не бухна, макар че го пекох повече от час. Дали проблемът е, че сложих бакпулвера преди брашното? Как мислите? Все не ми стават тези кексове, или са недопечени, или теклени. Пекох на 180 градуса, долно и горно, не съм отваряла фурната, на предварително загрята фурна.

Какво означава "теклен"?
Причината със сигурност не е, че си сложила първо бакпулвера. Аз често го правя, а крайния резултата съответства на очакванията ми. Потърси друга причина

# 406
Miss M, ще споделиш ли рецептата?
Ами запържих пилешко филе със сол, черен пипер, кимион и куркума. Сложих гъбите, имах и топено сирене, накрая сипах готварската сметана, около 300 мл. Повря малко.
Много хубав плътен солен вкус се получи, е, и доста мазничко  Peace

Изпържих и картофи.  Heart Eyes

# 407
  • Sofia
Мише, да ти предложа и моя вариант, който неведнъж съм писала тук, във форумите... само смени месото.  Simple Smile
   Чакам и отзив за плодовия сладкиш със сладки вишни.  Hug

# 408
Miss M,  ето това нещо можеш да го направиш в във фурната - йенска тенджера с капак, или тава с фолио и ще си спестиш цапането и досадното висене на котлона. Повечето ястия могат да се пекат, възползвай се.  Peace

Onna-bugeisha теклен = глетав.

Nikol555, тази рецепта е за мъфини, не за кекс. Вярно, чее почти същото, но на кекса обикновено му трябва повече разбиване на отделните съставки, докато мъфините и с вилица може да ги разбиеш и събереш сухите с мокрите съставки. Търси причина И в печенето  Peace

Биляна, обожавам и сусам, а не съм се сетила да сложа, вместо мак, че девойчето пък не обича мак и оставям винаги половината голи. Благодаря ти, да ти е сладко  Hug

Бонгич, гледам да смеся  пърженето със задушаване, затова писах, че отмествам съда настрани, изчаквам  няколок секунди да спре да цвърчи вътре и тогава отварям, за да объркам/обърна.  Един такъв решетъчен не ми свърши никаква работа за пържени чушки и излетя в коша.  Peace

# 409
Имам въпрос за тортата Кодрит Кадир. Знам, че има отделна тема, но там не пуолучавам отговор, а ще я правя вторник. Тавичката, която ще ползвам, е много малка - 20х5 височина 8см, от онези старите кексови правоъгълни. Посъветвайте ме, моля, колко да намаля съствите - на половина ли, една трета или още повече? Не ми се иска да ми остава смес..

# 410
с 1/3. Нямаш ли тенджера, с метални дръжки? Може и в нея да го направиш и да печеш така във  фурната?
Ако ти остане - може да пълниш в чашки за крем карамел (или други купички нормални) по същия ред, както с голямата форма - пак става.

# 411
  • София
Мише, да ти предложа и моя вариант, който неведнъж съм писала тук, във форумите... само смени месото.  Simple Smile
   Чакам и отзив за плодовия сладкиш със сладки вишни.  Hug

bouquet Hug

Ще се похваля аз  Wink

Miss M, мерси   bouquet

# 412
студентка съм.. на квартира... съдовете, с които разполагам са твърде малко..предполагам малко ще намаля времето за печене, нали?

# 413
Сещам се още нещо да попитам! Искам да направя вкусна шоколадова торта, блатовете ми са готови (не ме съдете, готвя в почти никакви условия). Въпросът ми е кремът само със сметана и шоколад ли да направя или да добавя яйца, или само белтъци, или само жълтъци, или...?

# 414
  • Sofia
Въпросът ми е кремът само със сметана и шоколад ли да направя или да добавя яйца, или само белтъци, или само жълтъци, или...?
Мони, спокойно, всички от там сме тръгнали.  Simple Smile
Въпрос на личен избор е дали кремът ти да е сметана и шоколад или обикновен крем (нишесте/брашно, захар, мляко, жълтъци/яйца) и щоколад. А може да редуваш и двата, ако искаш. Ако втория крем обогатиш и с масло....  Crazy

За времето за печене - да, по малко количество - по-малко време.  Simple Smile

Ако имаш още кулинарни чуденки, пак тук, заповядай!  Hug

# 415
 Момичета, моля ви дайте съвет как да си панирам топено сирене...Да го сложа предварително във фризер да стегне? Панировката стандартна ли е- яйце- брашно- яйце- сусам? А дали да е пушено топено? Някой ако е пробвал,моля да ми препоръча и конкретна марка сирене.

Благодаря   bouquet

# 416
  • София
Сещам се още нещо да попитам! Искам да направя вкусна шоколадова торта, блатовете ми са готови (не ме съдете, готвя в почти никакви условия). Въпросът ми е кремът само със сметана и шоколад ли да направя или да добавя яйца, или само белтъци, или само жълтъци, или...?

За по-сочна торта задължително сиропирай блатовете! Peace

# 417
  • София
Момичета, моля ви дайте съвет как да си панирам топено сирене...Да го сложа предварително във фризер да стегне? Панировката стандартна ли е- яйце- брашно- яйце- сусам? А дали да е пушено топено? Някой ако е пробвал,моля да ми препоръча и конкретна марка сирене.

Благодаря   bouquet

Аз си взимам топено сирене(от тези като саламчета- Хелиос натурално) и си го нарязвам на колелца. Овалвам в брашно и ги слагам във фризера да стегнат (около 30 минути). След това ги панирам. На мен най ми харесват с корнфлейкс, взимам си най-обикновен и го начупвам на малки парченца, смесвам с галета. Сиренцата топвам първо в яйце и после в сместа от корнфлейкс и галета. Пържа в силно загрято олио, изваждам да се отцедят върху кухненска хартия.

# 418
Благодаря за експресните отговори! Ще сиропирам задължително, то иначе каква торта ще стане... А кремът ще е със сметана и шоколад, просто се чудех яйца дали да слагам.
За топените сиренца: аз правя с триъгълничета, не ги слагам в камерата, топя ги последователно в брашно, яйце, корнфлейкс натрушен почти на трохи. В яйцата добавям подправки понякога. Много бързо се панират и често загарят  Simple Smile

# 419
Polin_a, в моята тава ( купена също заради канелоните  Laughing  Laughing) се събират на един ред 24 канелона. Измерих я  ( с педя  Embarassed) -около 25 см на 40см, но е със заоблени краища, емайлирана, българска. Купувам канелони на "Барила" и май са 20-тина броя вътре. Обикновено взимам по две кутии, като прибирам остатъка и си написвам бройките, за да знам с какво разполагам. ...

Билянка, ще имам напредвид. Peace  bouquet

m0nit0yyy, само да добавя, че купешките блатове са доста .... как да се изразя, нежни, бързо ще попият сиропа, не слагай много, да не станат на каша. Peace

Общи условия

Активация на акаунт